Eén ding is zeker: er is geen enkele menselijke relatie die uitsluitend uit regenbogen en eenhoorns bestaat.
Van onze relatie met onze ouders, broers en zussen en vrienden tot de romantische relaties die we gedurende het hele leven tegenkomen, elk van hen brengt een soort conflict met zich mee dat je moet oplossen.
Mensen zijn wezens die gedreven worden door passie. Ieder van ons heeft zijn eigen set van overtuigingen, onze eigen meningen en onze eigen waarden. En van tijd tot tijd zijn we meer dan klaar om ze met ons leven te verdedigen.
Er kan iemand in deze wereld zijn die, voor een groot deel, onze meningen deelt. Er is echter absoluut niemand die precies is zoals wij. We zijn allemaal uniek.
Dit is precies waarom het moeilijk (en bijna onmogelijk) is om dit leven zonder enig conflict te leven.
Omdat leven zonder conflict leven zonder mensen zou betekenen, en dat is onvoorstelbaar omdat we uiteindelijk zeer sociale wezens zijn.
En dat is helemaal prima! Argumenten zijn normaal en boos op elkaar worden is een deel van het leven.
Dus als je merkt dat jij en je partner af en toe boos op elkaar worden, wees dan niet bang! Dat hoeft niet te betekenen dat er een breuk aan zit te komen. Het kan een teken zijn dat jullie relatie genoeg is voor jullie beiden.
Laten we eens kijken hoe constructieve woede echt kan zijn voor een gezonde relatie.
Is het goed om in een relatie boos op elkaar te zijn?
Woede is een normale menselijke emotie die elk persoon in deze wereld voelt. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat er een persoon is die nooit boos wordt. De een is er misschien iets meer vatbaar voor dan de ander.
Woede binnen een relatie hoeft niet per se een slechte zaak te zijn. Het kan een duidelijke indicator zijn dat een partij (of zelfs beide) merkt dat er een bepaald probleem is dat moet worden aangepakt.
En als je daten en relaties benadert met de gedachte om nooit ruzie te maken met je partner, dan moet je weten dat het niet zo werkt. Je zult zeker boos op hem worden omdat jullie op zoveel manieren anders zijn.
Wanneer je boos wordt op je partner, dan is het zeer aan te raden om hem openlijk te confronteren en hem te laten weten hoe je je voelt. Het is nooit goed om voor doodzwijgen te kiezen en te denken dat je partner moet weten wat er mis is.
Je moet het hem vertellen, zelfs als het tot conflicten leidt. Want zelfs een conflict kan zijn voordelen hebben.
Het belang van conflicten in een relatie
1. Ze signaleren de noodzaak van verandering
Wanneer je voelt dat jij en je partner ruzie krijgen, beschouw het dan niet als iets overdreven negatiefs.
Als je er een positieve benadering van hebt en je bent bereid om aan het probleem te werken in plaats van alleen maar te schreeuwen en te klagen, kan conflict een geweldige kans voor jullie twee zijn om een broodnodige verandering aan te brengen.
2. Het herinnert jou en je partner eraan dat je afhankelijk bent van elkaar
Jullie zijn individuen met hun eigen persoonlijke doelen en dromen, maar jullie zijn ook sterk afhankelijk van elkaar.
Mijn vriendin en haar man delen bijvoorbeeld een auto. Meestal mag zij ermee rijden omdat ze verder van huis werkt en haar man kan lopen.
Maar op zijn vrije dagen krijgt hij de auto. Hij kan echter niet uitslapen omdat hij om 6 uur ‘s ochtends moet opstaan om haar naar haar werk te brengen. En kan nergens heen, want om 16.00 uur moet hij haar ophalen.
In het begin was dit een enorm probleem voor hen en iets dat vaak tot ruzies leidde. In het begin hadden ze een zeer ongezonde manier om ermee om te gaan. Ze realiseerden zich echter al snel dat ze compromissen moesten sluiten.
Dus nu, als hij bepaalde plannen heeft met zijn vrienden op zijn vrije dag, vraagt hij hen om een lift, of ze vraagt hetzelfde aan haar collega’s.
Dit kleine probleem deed hen beseffen dat, ongeacht het feit dat ze een auto hebben en beide in staat zijn om te rijden, ze nog steeds een probleem hebben waaraan ze moeten samenwerken.
Hun onderlinge afhankelijkheid heeft hen geleerd om compromissen te sluiten.
3. Het dwingt je om een beetje dieper te graven
Meestal, als je boos bent op je partner, is het ding waar je boos over bent niet echt de oorzaak van je woede.
Dus hij die zijn vuile kleren niet in de wasmand deed, was niet echt het ding dat je boos maakte. Eerder het feit dat hij (alweer!) vergat om je in huis te helpen.
Een gezond conflict kan je dus helpen om de diepere oorzaak van je woede aan te wijzen. Wat je vervolgens kan helpen om het op de juiste manier op te lossen.
Het is uiterst belangrijk om je op de hoofdschuldige te richten in plaats van voortdurend kleine ruzies te maken over kleine en onbeduidende dingen.
Dus, als het je stoort dat je partner zijn vuile kleren niet in de wasmand stopt, in plaats van op die slechte gewoonte te wijzen, moet je hem vertellen hoe dat je het gevoel geeft dat hij je tijd en moeite niet genoeg respecteert.
En hopelijk zal hij een gezonde en constructieve reactie hebben, wat ons bij ons laatste onderwerp van discussie brengt.
Het belang van een gezonde conflictoplossing
Bij het aanpakken van bepaalde problemen die onvermijdelijk tot een conflict zullen leiden, is het belangrijk om te onthouden dat het jij en je partner tegen het probleem zijn en niet jullie twee tegen elkaar.
Een gezonde conflictoplossing is dus een must om je relatie sterk en langdurend te maken.
Het is niet altijd gemakkelijk om conflicten vreedzaam en met een open geest en hart te benaderen. Meestal, wanneer een persoon gekwetst is, is zijn of haar eerste reactie om boos en wrokkig te zijn.
Het is echter het beste als beide partijen die emoties opzij kunnen zetten en hun probleem zo vreedzaam mogelijk kunnen benaderen. Zo niet, dan is de kans dat ze naar elkaar luisteren en elkaar begrijpen erg klein.
Jij en je partner moeten elkaar actief horen en aandacht aan elkaar besteden en een win-winhouding hebben. Je relatie zal er alleen maar baat bij hebben als jullie besluiten om compromissen te sluiten. En elkaars behoeften en gevoelens nooit uit het oog verliezen.
En vergeet niet, conflict is niet je eindbestemming. Enkele van de gezondste relaties in deze wereld zijn die waar partners comfortabel genoeg waren om boos op elkaar te worden.
Omdat ze wisten dat een constructieve conflictoplossing hun relatie alleen maar sterker zou maken en hen dichter bij elkaar zou brengen.