Niet lekker in je vel zitten is iets wat iedereen wel eens overkomt. Het is namelijk niet menselijk om je altijd maar goed te voelen over jezelf.
Dat het normaal is, betekent natuurlijk niet dat het ook prettig is. Niet lekker in je vel zitten kan je heel veel energie kosten en vaak heeft het ook invloed op je dagelijkse bezigheden.
Je vrienden en collega’s zullen je met regelmaat vragen wat er aan de hand is. Soms heb je daar niet altijd een antwoord op.
Het kan gebeuren dat je gewoon op een ochtend wakker wordt en alles anders lijkt. Niet lekker in je vel zitten kan zich ook langzaam opbouwen.
Je voelt je dan steeds een beetje slechter en je gaat steeds meer twijfelen aan je eigen capaciteiten. Soms wordt dat gevoed door je omgeving, maar het kan ook helemaal vanuit jezelf komen.
Niet lekker in je vel zitten kan een dagje duren en dan is het vaak gemakkelijk op te lossen.
Je doet een dutje, je kijkt een paar afleveringen van je favoriete serie of je praat erover met een goede vriend.
Als je echter te lang niet lekker in je vel zit, kan het helemaal uit de hand lopen. Het kan leiden tot een depressie of ernstige problemen met je zelfvertrouwen.
Het is dus goed om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je merkt dat de eerste verschijnselen de kop op doen.
In dit artikel hebben we daarom voor je op een rijtje gezet hoe je merkt dat je niet lekker in je vel zit. Vervolgens kan je ook lezen hoe je ervoor kan zorgen dat je je weer beter gaat voelen.
Als je zelf wel lekker in je vel zit, kan je deze signalen ook gebruiken om problemen bij je vrienden te signaleren!
Hoe weet je dat je niet lekker in je vel zit?
Het maakt niet uit hoe oud je bent en hoeveel levenservaring je hebt opgedaan, soms kan je je eigen gevoelens gewoon even niet duiden.
Je emoties lijken als een soort achtbaan door je lichaam te ruizen en je weet niet waar het vandaan komt of hoe je het moet oplossen.
Dit kan best eens niet lekker in je vel zitten zijn. De eerste stap is dan om uit te zoeken of dit aan de hand is.
Daar gaan we dus mee beginnen. Er zijn vier hele duidelijke signalen die aangeven dat jij niet lekker in je vel zit:
1. Je reageert overal heel heftig op
Niet lekker in je vel zitten kost veel energie en daardoor heb je niet altijd even veel geduld. Je bent te druk met je eigen emoties, waardoor je veel te snel uit je schof schiet.
Bij iedere tegenslag wordt je overspoeld door een gevoel van vermoeidheid en de enige manier waarop je daarmee kan omgaan is overdreven reageren.
Iedere situatie ligt voor jou onder een vergrootglas. Stel bijvoorbeeld dat je thuiskomt en je kat heeft overgegeven op je vloerkleed.
Dat is natuurlijk erg vervelend, maar niet het einde van de wereld. In principe kost het je 10 minuten om alles even goed schoon te maken en te controleren of je kat in orde is.
Als je niet lekker in je vel zit, zie je deze situatie als nog iets extra’s waar je mee moet dealen en dan wordt het al snel te veel.
Je weet gewoon echt even niet waar je moet beginnen en in plaats van dat je meteen begint met opruimen, ben je eerst 10 minuten in paniek.
Voor je het weet zit je naast de kattenkots op de grond te huilen en ben je je halve avond kwijt. Dat is een heel duidelijk signaal dat je niet lekker in je vel zit en dat er iets moet veranderen.
Niet lekker in je vel zitten kan ook zijn weerslag hebben op je omgeving. Je zal bijvoorbeeld merken dat je ook bij kleine fouten opeens tegen je collega’s staat te schreeuwen.
Ook je vriend krijgt thuis de volle laag als hij een heel klein foutje heeft gemaakt. Dat is niet leuk voor hem en al helemaal niet goed voor je relatie.
2. Twijfelen aan jezelf = niet lekker in je vel zitten
Wanneer je niet lekker in je vel zit, heb je het idee dat je niet goed genoeg bent. Op je werk doe je tien keer langer dan normaal over iedere opdracht omdat je bang bent om fouten te maken.
In je relatie heb je steeds vaker het idee dat je partner geen interesse meer in je heeft en ook je vrienden lijken steeds meer afstand te zoeken.
Ik kan je vertellen dat dat allemaal alleen in je hoofd afspeelt. Waarschijnlijk is er niks aan de hand, maar jouw neerslachtige gevoel overschaduwt alle aspecten van je leven.
Misschien was er een tegenslag die ervoor heeft gezorgd dat je zo aan jezelf twijfelt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je relatie net ten einde is gekomen.
Dat is natuurlijk heel vervelend, maar dat moet je wel kunnen relativeren. Het feit dat iemand niet langer met je wil zijn, betekent niet dat je meteen helemaal niks meer kan.
Andersom werkt dat ook. Als je net je baan bent verloren, betekent dat niet dat je ook een waardeloze partner bent.
Niet lekker in je vel zitten is alleen te stoppen als je dingen in het juiste perspectief plaatst. Dingen die niks met elkaar te maken hebben, moet je niet met elkaar in verband brengen.
Richt je erop dat het slechts één onderdeel van je leven is dat even niet zo lekker gaat. Je hoeft niet meteen aan alles te gaan twijfelen.
Op het moment dat je wel aan alles gaat twijfelen, dan maak je het ook waar. Dat is wat ze in het Engels zo mooi een ‘self fulfilling prophecy’ noemen.
Je hebt een foute kijk op iets, waardoor je ervoor zorgt dat het de waarheid wordt. Kijk hiervoor uit, want dit moet je altijd zien te voorkomen.
3. Je bent ontzettend moe
Moe is nog zwak uitgedrukt. Zoals ik al eerder heb gezegd kost niet lekker in je vel zitten enorm veel energie, waardoor je continu uitgeput bent.
In het begin had je alleen nog moeite met uit bed komen, maar nu het wat langer duurt heb je eigenlijk de hele dag last van vermoeidheid.
Daardoor heb je ook nergens meer zin in. Na je werk ga je het liefst meteen naar huis en op je vrije dag plan je niks leuks in.
Zelfs denken waar je vroeger van kon genieten, zoals uitgaan met vrienden, sporten of iets voor jezelf doen, lijken je nu vooral vermoeiend.
Het hele idee van opstaan, iets plannen en ergens naartoe gaan is voor jou al veel te veel gedoe. Het liefst blijf je gewoon lekker thuis en praat je met niemand.
Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat dat geen gezonde situatie is. Van leuke dingen doen krijg je juist energie.
Als je niet lekker in je vel zit, moet je jezelf echt dwingen om leuke dingen te doen. Anders zal je erin blijven hangen en wordt het alleen maar erger.
Geef jezelf de tijd om even echt tot rust te komen. Slaap een paar dagen goed, doe alles op het gemakje en trek jezelf daarna uit het dal.
Je kan altijd beginnen met iets doen in je eentje. Op het moment dat je het toch beu bent, kan je altijd alsnog terug naar huis.
Zodra je niet langer ‘opgesloten’ zit in je huis of een andere veilige plek zal je al snel merken dat je je veel beter voelt.
Een andere omgeving kan je namelijk echt nieuwe energie geven, die je nodig hebt om het niet lekker in je vel zitten te doorbreken.
4. Je ziet de toekomst somber in
Niet lekker in je vel zitten hoeft niet voor altijd te duren, maar daar denk jij nu niet aan. Jouw gevoelens hebben echt de overhand genomen en het lijkt onmogelijk om ooit nog uit deze situatie te komen.
Wanneer je aan de toekomst denkt, word je alleen maar neerslachtiger. Je hebt het idee dat er nooit meer iets aan je situatie gaat veranderen.
Ieder vlak in je leven wordt beinvloed door het niet lekker in je vel zitten. Je werk lijkt vast te zitten, je sociale leven zit op slot en je omgeving is te saai.
Vaak is dit te verklaren doordat je niet zo goed weet waarom je niet lekker in je vel zit. Omdat je de oorzaak niet weet, kan je ook geen gepaste oplossing bedenken.
Voor jou is het leven uitzichtloos en daardoor verergert je neerslachtige gevoel alleen maar. De negativiteit blijft maar in je hoofd zitten en het is heel moeilijk om die te verdrijven.
Het is dus erg belangrijk dat je je realiseert dat niet lekker in je vel zitten maar een periode is. Een periode die ook weer een keer over zal gaan.
Wat daarbij kan helpen is boeken lezen of films kijken die het levensverhaal van iemand anders vertellen.
Zo kom je erachter dat iedereen wel eens een fase heeft waarin het allemaal niet zo lekker loopt. Belangrijker nog, je zal ook ontdekken dat die fase bij niemand voor altijd duurt.
Het verhaal van een ander kan je echt motiveren om verandering te forceren en je eigen toekomst weer rooskleurig in te zien.
Probeer verhalen te vinden van mensen waaraan je jezelf kan spiegelen. Zoek naar verhalen van ‘normale’ mensen. Ze hoeven niet eens waargebeurd te zijn, fictie kan je hier ook bij helpen.
Wat doe je aan niet lekker in je vel zitten?
Nu je weet dat je niet lekker in je vel zit, is het tijd om dat op te lossen. Hierboven staan er per symptoom al een oplossing, maar soms heb je zwaarder geschut nodig.
Het kan zijn dat je een aantal drastische veranderingen in je leven moet doorvoeren, die een grote impact op je dagelijkse bezigheden zullen hebben.
Ervoor zorgen dat jij je weer comfortabel voelt, kan best veel werk zijn. Als jij bereid bent om dat werk te doen, kan je hier alvast vier oplossingen vinden.
Wat voor jou werkt, is altijd afhankelijk van je situatie, maar onthoud dat het nooit onmogelijk is!
1. Zoek uit wat de oorzaak is
Het grootste probleem met niet lekker in je vel zitten is dat je vaak geen idee hebt waar het vandaan komt.
Je kan een dagje niet lekker in je vel zitten omdat je slecht hebt geslapen of omdat je een vervelende ervaring hebt gehad, maar het kan ook veel langer duren.
Bij langdurig niet lekker in je vel zitten is het belangrijk dat je kijkt wat de oorzaak kan zijn.
Kijk daarbij naar alle aspecten in je leven. Ben je blij met je relatie? Heb je het naar je zin op je werk? Kortom, zijn er dingen in je leven die je graag anders zou zien?
Probeer te achterhalen wanneer je niet lekker in je vel zit. Sta je met een slecht humeur op omdat je er tegenop ziet om naar je werk te gaan?
Verlies je al je energie als je je met bepaalde mensen omringt? Voel je je onzeker omdat je vriend je slecht behandelt?
Waarschijnlijk is het tijd om iets in je leven drastisch te veranderen. Dat kan betekenen dat je afscheid neemt van een persoon, een plek of een activiteit.
Dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk. Als je je al niet goed voelt is het extra moeilijk om bepaalde patronen in je leven te doorbreken.
Je hebt niet genoeg energie om jezelf ervan te overtuigen dat dit echt de beste keuze is.
Maar geloof me, niet lekker in je vel zitten kan alleen worden opgelost door de oorzaak aan te pakken.
Richt jezelf op de toekomst. Kijk niet langer naar de dingen die je nu dwarszitten, maar denk na over hoe je leven er ook uit kan zien.
Je zal merken dat je daar meteen al nieuwe energie van krijgt!
2. Los niet lekker in je vel zitten op door meer tijd door te brengen met leuke mensen
Soms ga je zo op in je werk, studie of hobby, dat het opeens heel lang geleden is dat je mensen om je heen hebt gehad.
Tijd dus om uit die sleur te stappen en je leukste vrienden op te trommelen. Denk aan die ene vriendin die altijd vol met inspirerende verhalen zit of dat ene familielid die je altijd weet op te peppen.
Je zal merken dat je na een leuke avond meteen meer energie hebt. Verhalen van een ander kunnen je weer inspiratie geven om zelf ook iets te gaan doen.
Stel bijvoorbeeld dat je vriendin een mooie voorstelling heeft gezien of een prachtig museum heeft bezocht. Dan kan jij dat idee schaamteloos overnemen en precies hetzelfde gaan doen.
Als je daar eenmaal mee begint, zal je vanzelf meer dingen gaan ondernemen.
Overweeg ook om tijdens het samenzijn te praten over je gevoelens. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je vriendin gebruikt als een therapeut, maar bij echte vrienden hoef je ook niet altijd te doen alsof het allemaal goed met je gaat.
De ander kan je dan misschien tips geven over hoe je je emoties weer op de rit krijgt. Het kan zelfs gebeuren dat de ander ook problemen heeft met niet lekker in je vel zitten.
Horen dat je niet alleen bent en dat iemand anders zich hetzelfde voelt, kan heel prettig zijn. Je voelt je meteen minder alleen en er valt een last van je schouders.
Blijf niet te lang hangen in het praten over je gevoelens. Ga vooral samen iets leuks doen en probeer zo je inspiratie te vinden.
Afleiding is een goede oplossing voor alles en dat geldt ook voor niet lekker in je vel zitten.
Even iets anders doen en niet nadenken over je humeur kan echt een verschil maken!
3. Verander je levensstijl
Niet lekker in je vel zitten kan ook worden veroorzaakt door de keuzes die je maakt op het gebied van je levensstijl.
Denk eens goed na over je voeding, je slaap en de hoeveelheid beweging die je krijgt. Sommige mensen worden bijvoorbeeld heel chaggerijnig als ze te veel slapen, maar ook te weinig slapen kan een negatief effect hebben.
Het is aan jou om met deze factoren te spelen. Probeer eens een maand lang een ander slaapritme aan te houden of verander je dieet.
Zulke kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben, maar soms hebben ze tijd nodig.
Dat jij twee nachten achter elkaar lang slaapt, zal er natuurlijk niet meteen voor zorgen dat je humeur 180 graden omslaat.
Geef het daarom de tijd en geef niet te snel op. Als het bijvoorbeeld niet werkt om iedere nacht 10 uur te slapen, kan je altijd nog overschakelen naar 8 of 9 uur.
Ook met je voeding heeft het tijd nodig. Als je lichaam eraan gewend is om jarenlang slecht en ongezond te eten, zal een week lang salade niet veel verschil maken.
Meer beweging in je leven brengen kan op allerlei manieren. Het betekent echt niet dat je vanuit het niets elke dag naar de sportschool moet gaan.
Je kan er ook voor kiezen om naar de supermarkt te lopen of fietsen in plaats van dat je de auto pakt.
Bij neerslachtige gevoelens kan het ook helpen om wat vaker te wandelen. Niet alleen de beweging zal je goed doen, ook de frisse buitenlucht zal wonderen verrichten.
Zoek de balans in wat voor jou werkt en je zal vanzelf merken dat het niet lekker in je vel zitten steeds minder wordt.
4. Los niet lekker in je vel zitten op door het even rustig aan te doen
In de wereld van vandaag wordt er veel van je verwacht. Je moet de beste zijn op je werk, je liefdesleven moet als in een film zijn en daarbij moet je ook een leuke vriendengroep onderhouden.
Voor veel mensen wordt dit al snel te veel, wat leidt tot niet lekker in je vel zitten. Kies er daarom voor om het allemaal wat rustiger aan te doen.
Stel realistische doelen en deadlines voor jezelf. Stel bijvoorbeeld dat jij ervan overtuigd bent dat je voor de 30ste die promotie moet maken, dan kan dat ertoe leiden dat je te veel druk voelt.
Voor sommige mensen werkt die druk motiverend, maar als je niet lekker in je vel zit leidt die druk juist tot neerslachtige gevoelens.
Kies er dus voor om het eens wat rustiger aan te doen. Werk op je vrije zaterdagmiddag niet aan je deadline, maar ga eens iets doen dat je leuk vindt.
Je zal zien dat je aan het einde van de dag een stuk rustiger bent en dat er op het gebied van werk eigenlijk niks is veranderd nu je een keer voor jezelf hebt gekozen.
Voel je vooral niet schuldig dat je eens wat tijd voor jezelf neemt. Je zal veel fijner in de omgang worden als je niet zo gestresst bent. Als het niet mogelijk is om het rustiger aan te doen, kan het ook helpen om georganiseerder te leven.
Werk met een duidelijke planning waarin je precies weet wat je per dag moet en kan doen. Het werkt veel makkelijker om een taak af te ronden voordat je aan iets nieuws begint.
Zeg vooral ook eens wat vaker ‘nee’. Heb je geen zin om naar die verjaardag te gaan, maar ga je toch omdat je je verplicht voelt? Denk aan jezelf!