Je ziet je collega’s soms vaker dan je vrienden en je familie, daarom is het helemaal niet zo gek dat er een relatie op de werkvloer ontstaat.
Niet alleen deel je ontzettend veel tijd met elkaar, de kans is ook groot dat jullie dezelfde interesses hebben. Voornamelijk bij beroepen waar mensen echt passie voor moeten hebben, zoals bij artsen en advocatuur, komt het vaak voor dat collega’s meer voor elkaar gaan betekenen.
Ongetwijfeld heb je nu meteen een voorbeeld van een relatie op de werkvloer in je hoofd. Zelf heb ik bijvoorbeeld een tijdje een bijbaantje gehad in een restaurant van een getrouwd stel.
Voor mij was dat een heel slecht voorbeeld van hoe het moet, want zij namen iedere ruzie uit de persoonlijke sfeer mee naar de werkvloer.
Anderen zullen juist een voorbeeld hebben dat bewijst dat er ook een mogelijkheid is dat het wel goed gaat. Sommige stellen vullen elkaar juist perfect aan.
Het kan natuurlijk ook super zijn als er op werk iemand rondloopt die je ziet zitten. Opeens zie je alles door een roze bril en dat kan ervoor zorgen dat je weer met plezier naar je werk gaat.
Onderzoek heeft laten zien dat ongeveer 4% van alle werknemers een relatie op de werkvloer heeft. Dit zijn relaties die officieel zijn geregistreerd bij de HR-afdeling.
Nu kun je je natuurlijk wel voorstellen dat het daar niet ophoudt. Er zijn altijd nog de relaties in wording, stiekeme liefdes en de affaires.
Op deze pagina bespreken we wat je wel en niet moet doen als je een relatie op de werkvloer hebt én wat je moet doen als je relatie over gaat.
Een relatie op de werkvloer: wat je echt wél moet doen
Lees hier wat je absoluut moet doen als je een relatie wil beginnen met een collega:
1. Geniet ervan
Net als bij iedere andere relatie is het natuurlijk vooral belangrijk dat je van elkaar geniet. Niks is zo leuk als het hebben en ontdekken van een nieuwe liefde en daar moet je je niet te veel in laten remmen.
Een relatie op de werkvloer is vele malen ingewikkelder dan een normale relatie. Probeer dat naast je neer te leggen.
Vanaf dag één al alleen maar zorgen maken over allerlei bijzaken zorgt er alleen maar voor dat je minder tijd over hebt om te genieten en dat is zonde.
Probeer je relatie op de werkvloer dus te behandelen zoals je dat met iedere andere relatie zal doen. Zelfs met je collega’s er over praten moet kunnen.
Als zij jou vragen waarom je de hele dag met een lach van oor tot oor zit, mag je best vertellen dat je een leuke date hebt gehad. Je hoeft daar natuurlijk niet meteen bij op te biechten met wie die date was!
Speel het wat slimmer dan je misschien normaal zou doen en je komt er wel. In een kleiner team is het misschien iets moeilijker om niet te laten opvallen hoe gek jullie op elkaar zijn, maar onmogelijk is het nooit.
Het kan juist extra leuk zijn om ‘s avonds met iemand een perfecte date te hebben en de volgende ochtend elkaar weer tegen te komen bij de koffie automaat.
Een relatie op de werkvloer heeft een aantal van dit soort voordelen. Buit deze ten volle uit en stuur hem eens een lief berichtje als je zo dichtbij zit dat je zijn reactie meteen kunt zien.
Laat het harde werken de sfeer van een prille relatie niet verpesten. Dit is een periode die jullie samen nooit meer terug gaan krijgen en jullie moeten er volop van genieten!
2. Vertel erover
In principe heeft je werkgever helemaal niks te maken met jouw privé. Toch verplichten sommige bedrijven het om een relatie op de werkvloer officieel aan te geven.
Dit is omdat jullie relatie invloed kan hebben op de manier waarop jullie (samen)werken. Ook collega’s kunnen last hebben van het feit dat jullie bij elkaar zijn.
Neem dus het zekere voor het onzekere en biecht meteen alles op. Dat is misschien even onwennig, maar op deze manier voorkom je ook dat er over jullie geroddeld zal worden.
Zeker binnen kleine bedrijven is het heel moeilijk om jullie relatie geheim te houden. Er is altijd wel een oplettende collega die doorheeft wat er aan de hand is.
Door zelf met het verhaal naar buiten te treden, voorkom je dat het een andere wending krijgt. Het zal niet de eerste keer zijn dat een relatie op de werkvloer leidt tot allerlei irritaties onder collega’s.
Over het algemeen kunnen collega’s het erg waarderen als er geen geheimen zijn. Wees open over wat er tussen jullie speelt en geef ook aan dat feedback welkom is.
Natuurlijk hoef je dit niet meteen na de tweede date al te doen. Vanaf het moment dat het voor jullie officieel is, kunnen jullie ervoor kiezen om het nieuws naar buiten te brengen.
Blijf er vooral luchtig over en laat zo veel mogelijk zien dat er wat jullie betreft niks hoeft te veranderen. Jullie werk is nog steeds hetzelfde, alleen wat jullie privé met elkaar doen is veranderd.
Kies ervoor om eventueel op een later moment nog eens een gesprek aan te gaan als je merkt dat er toch spanningen zijn ontstaan.
3. Praat met elkaar
In het begin kan het heel erg leuk zijn om elkaar de hele tijd te zien, maar na een tijdje moeten jullie weer gewoon over tot de orde van de dag.
Vooral wanneer jullie geen gelijkwaardige positie hebben, is het belangrijk dat daar goed over gesproken wordt. Wanneer je op de werkvloer leidinggevende bent, betekent dat niet dat je privé ook de overhand moet nemen. Andersom is natuurlijk hetzelfde waar.
Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een van jullie in de positie is om de ander een promotie te geven. Dat kan dan twee kanten op gaan: je kunt de promotie wel geven of juist niet.
De promotie wordt niet gegeven omdat jullie niet de suggestie willen wekken dat het een vriendendienst is. Of de promotie wordt wel gegeven en anderen denken alleen maar dat het zo is omdat jullie een stel zijn.
Nu is een promotie natuurlijk een redelijk grote stap binnen een carrière, maar het kan ook om iets veel kleiners gaan. Het is nooit de bedoeling dat je loopbaan wordt beïnvloed door het feit dat je een relatie hebt.
Dit is precies de reden dat je bij sommige bedrijven moet aangeven dat je een relatie op de werkvloer hebt. Verhoudingen kunnen namelijk echt helemaal scheef groeien, ook als dat niet je intentie is.
Er kunnen ook hele vervelende situaties ontstaan wanneer je bijvoorbeeld een functioneringsgesprek met elkaar hebt. Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk om iemand te beoordelen waar je in de privésfeer goed mee bent.
Bespreek ook wat jullie doen als de een opeens niet meer tevreden is over de prestaties van de ander. Het is al moeilijk om dat te vertellen tegen iemand waar je niet zo dicht bij staat, maar iets negatiefs zeggen over je geliefde is nog veel ingewikkelder.
4. Houd thuis en privé gescheiden
Het ergste wat je kunt doen is je problemen van thuis meenemen naar het werk en andersom. In een ‘normale’ relatie heb je namelijk ook op je werk de mogelijkheid om even aan thuis te ontsnappen.
Thuis ontsnap je juist weer even aan de perikelen van je werk. Het is heel belangrijk dat je deze ruimte altijd behoudt. Er is niks ongezonder dan dat alles één grote brei wordt.
Maak dus met elkaar heldere afspraken. Natuurlijk is het heel normaal dat je met je partner ook wel eens over je werk praat, maar er moet wel een grens zijn.
Als het nodig is kunnen jullie afspreken dat jullie het alleen over bepaalde momenten over werk mogen hebben, bijvoorbeeld tijdens het eten.
De rest van de avond is het dan niet toegestaan om over werk te praten. Dan gaat het echt over jullie en wat er privé allemaal speelt.
Andersom kan je ook afspreken dat jullie op werk niet spreken over dingen die thuis aan de hand zijn. Even vragen of iemand al boodschappen heeft gedaan is heel anders dan op de werkvloer nog een complete ruzie uitvechten.
In het begin van de relatie op de werkvloer zal het even moeilijk zijn. Je bent dan nog niet helemaal gewend aan de nieuwe vorm die jullie samen hebben aangenomen.
Wees er in die periode dus attent op dat het ook echt niet gebeurt. Spreek de ander aan en corrigeer jezelf ook als het ergens fout gaat.
In het geval jullie een goede relatie met collega’s hebben, kunnen jullie ook anderen vragen om jullie erop te wijzen. Zo lang dat op een nette manier kan.
Een relatie op de werkvloer: dit moet je proberen te vermijden
Nu zijn er ook nog een aantal dingen die je beslist niet moet doen als je een relatie op de werkvloer hebt:
1. Stiekem doen
Even snel samen het kopieerhok in rennen of allebei net iets langer blijven hangen na de lunch, niet doen. Er is altijd iemand die het door gaat hebben en alles veel groter maakt dan het daadwerkelijk is.
Natuurlijk is het erg spannend om een relatie op de werkvloer te hebben, maar de spanning zorgt nu eenmaal ook voor andere spanningen.
Wees voorzichtig met de manier waarop jullie met elkaar omgaan, zodat er niemand voor het been gestoten wordt.
Als je namelijk doet alsof je iets te verbergen hebt, dan zullen anderen al snel denken dat er meer aan de hand is. Daar komt rottigheid van.
Probeer in het begin dus zo veel mogelijk buiten werk met elkaar af te spreken. Als jullie op de werkvloer dan toch even een momentje willen hebben, moeten jullie zeker weten dat er echt niemand in de buurt is.
Dat klinkt misschien een beetje onnodig, maar het kan jullie zo veel gedoe schelen. In een groot bedrijf is dit natuurlijk gemakkelijker dan bij een team waar jullie allemaal nauw samenwerken.
Transparant zijn over jullie relatie opent alle deuren. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is en dat voorkomt scheve blikken.
Zodra alles over je relatie op de werkvloer al bekend is, hoeft er ook niks meer verzonnen te worden. De roddels worden vanzelf ingedamd.
2. Wees niet te gepassioneerd
Niet iedereen is ervan gediend als jullie de hele tijd aan elkaar zitten. Met name de wat oudere generatie kan er nog wel eens aanstoot aan nemen.
Behalve dat, is het ook niet professioneel om tijdens het werk de hele tijd aan elkaar te plukken. Natuurlijk hoef je niet als twee planken naast elkaar te staan. Gebruik je gezonde verstand gewoon en jullie komen er wel.
Daarbij is het ook extra spannend om de passie voor thuis te bewaren. Elkaar de hele dag zien, maar elkaar niet mogen aanvliegen is natuurlijk super spannend.
Thuis kunnen jullie eindelijk doen waar jullie allebei al de hele dag over nadenken. Dat is echt een voordeel van de relatie op de werkvloer!
Bespreek eerst met elkaar wat jullie wel en niet gepast vinden. Natuurlijk is uitgebreid tongen op de gang uit den boze, maar een klein kusje kan misschien wel.
Het is helemaal afhankelijk van het soort bedrijf waar jullie voor werken. In een restaurant kan het bijvoorbeeld vaak wel, maar natuurlijk niet als er gasten zijn.
Bij kantoren ligt het vaak anders, daar is de sfeer veel minder los. Zeker als er nog nooit een ander stel is geweest, moeten jullie helemaal vanaf 0 bepalen wat goed is.
Soms kun je maar beter te afstandelijk zijn dan te klef. Niemand wil natuurlijk bekend staan als dat kleffe koppel.
Gaandeweg zullen jullie hier vanzelf een flow in vinden die voor alle betrokkenen werkt.
3. Je andere relaties op de werkvloer laten verslappen
Als je net met iemand bent komt het vaak voor dat je alleen nog maar oog voor elkaar hebt. Niet alleen in de privésfeer, maar in dit geval ook op de werkvloer.
Het is heel verleidelijk om ieder momentje dat je even vrij hebt met je nieuwe geliefde door te brengen, maar vergeet niet dat er nog meer mensen zijn.
Een vriendschap op de werkvloer is namelijk ontzettend belangrijk. Het houdt je op de been als de werkdruk ontzettend hoog is. Je plezier in je werk wordt voor een deel veroorzaakt door de mensen waar je mee werkt.
Als er voor je werkvrienden te veel verandert, kan dit ook voor problemen gaan zorgen. Zij zullen (terecht) je relatie op de werkvloer de schuld geven van je afwezigheid.
Een van de gevolgen hiervan kan zijn dat ze gaan stoken tussen jullie. Of dat er roddels worden verteld. Dit wil je natuurlijk allebei zo veel mogelijk voorkomen.
Houd alles dus zo veel mogelijk hetzelfde. Als je op maandag altijd luncht met die ene collega, blijf dat dan ook doen. Bij een normale relatie zou er namelijk ook niks veranderen op de werkvloer.
In het begin gaat het misschien even in tegen je natuur, maar uiteindelijk is het voor iedereen beter. Op het moment dat de relatie over is, heb je in ieder geval nog je vriendschappen.
Deel in die vriendschappen dan weer niet te veel persoonlijke details over je relatie. Je collega’s weten natuurlijk met wie je een relatie hebt en te veel intieme informatie wordt erg ongemakkelijk voor iedereen.
Jij zou het toch ook niet leuk vinden als je liefde aan jullie collega’s vertelt hoe je er in de ochtend bij loopt?
4. Te snel gaan
Met een relatie op de werkvloer zet je nu eenmaal veel op het spel en je loopt meer risico dat het fout gaat tussen jullie.
Ga dus vooral niet te snel. Jullie moeten samen veel verwerken en jullie zullen voor flink wat hete vuren komen te staan.
Zorg er dus eerst voor dat jullie relatie gezond is. Bespreek alles met elkaar en loop ook verschillende situaties door.
Zo voorkom je dat je straks samen tegenover je baas staat en het daar opeens niet eens blijkt te zijn over iets.
Doe het allemaal dus liever iets te langzaam dan juist veel te snel. Een goede voorbereiding kan bij een relatie op de werkvloer echt het verschil maken.
Daarbij is het plan waarschijnlijk om voor altijd bij elkaar te blijven, dus jullie hebben niks te verliezen. Zo laten jullie ook naar de buitenwereld zien dat jullie de relatie serieus nemen. Voor andere mensen is het dan ook makkelijker om dat te doen.
Ga dus bijvoorbeeld niet te snel met elkaar naar bed en stel dat hele samenwonen nog even uit. Alles komt op zijn tijd, niemand zal zomaar weglopen.
Kijk er op de juiste manier naar en het rustig aan doen zal zelfs voelen als een zegen. Je hebt echt de tijd om elkaar te leren kennen en pas dan duiken jullie samen het diepe in.
Stellen die het op deze manier aanpakken, blijven over het algemeen veel langer bij elkaar dan de stellen die veel te snel gaan.
Wat als je relatie op de werkvloer over is?
Een relatie op de werkvloer is ironisch genoeg nu eenmaal echt hard werken. Soms loopt het ondanks al jullie moeite toch een keer mis.
De manier waarop jullie met deze situatie omgaan, zal bepalend zijn voor het verloop van jullie carrière. Je wil namelijk niet dat de einde van je relatie op de werkvloer ook het einde van je baan betekent.
Bij ruzie moeten jullie ervoor zorgen dat er geen kampen ontstaan. Natuurlijk hebben jullie allebei je eigen kant van het verhaal, maar daar heeft niemand iets mee te maken. Vecht het thuis uit en maak het niet moeilijker door de meningen van anderen erbij te betrekken.
Geef elkaar waar mogelijk ook de ruimte. Niemand heeft er zin in om de hele tijd een ex tegen het lijf te lopen. Blijf dus iets vaker thuiswerken of verhuis als dat kan naar een andere verdieping.
Wees tot slot ook in de toekomst discreet over eventuele nieuwe relaties. Het kan voor je ex heel vervelend zijn om te horen dat je verder bent gegaan met je leven. Daarbij weet ook iedereen dat je hiervoor iets met iemand anders had.
In het uiterste geval kan een van jullie besluiten om een andere baan te zoeken.
Maar wie van de twee zoekt dan een andere baan?
Het liefst komen jullie hier samen uit. Jullie kunnen afgaan op wie er al het langste werkt, wie het meeste verdient of wie een betere functie heeft.
Wat voor jullie de beste keuze is hangt af van de situatie. Eigenlijk komt het erop neer dat iemand simpelweg de betere persoon moet zijn.
Als je toch al een beetje bent uitgekeken op je baan of nu eenmaal makkelijker iets anders kan vinden, siert het je om weg te gaan.
Daarbij wordt het natuurlijk wel heel moeilijk als jullie allebei op je plek zitten. Dit is zeker iets om heel goed over na te denken op het moment dat jullie met een relatie op de werkvloer beginnen.
In het beste geval heb je hier voortijdig al iets over afgesproken. Soms moet je ook al vooraf bij de HR-afdeling aangeven wat jullie wensen op dit gebied zijn.
Bij ruzie kunnen jullie het altijd aan de werkgever overlaten, maar dat moet je eigenlijk niet willen. Je hebt dan zelf niet meer in de hand wat eruit gaat komen en dat is erg gevaarlijk.
De kans bestaat dat je toch opeens een andere baan moet zoeken, terwijl je dat helemaal niet wil. Ik wil het artikel niet op een negatieve manier afsluiten, maar het is wel nodig.
Denk voordat je een relatie op de werkvloer aangaat altijd heel goed na over wat de gevolgen kunnen zijn. Bij een gewone relatie raak je alleen een geliefde kwijt, maar hierbij staat ook een andere belangrijke pilaar uit je leven op het spel!