Skip to Content

15 Signalen Dat Hij Een Hoovering Narcist Is

15 Signalen Dat Hij Een Hoovering Narcist Is

In dit artikel kun je alles lezen over de hoovering narcist. Laten we eerst eens bekijken wat dat nu eigenlijk is.

Narcisten staan erom bekend dat ze niet goed alleen kunnen zijn en daarom hebben ze altijd een lijstje met een aantal back-up plannen beschikbaar.

Op dit lijstje staan oude bekenden, vrienden en ook exen. Zodra ze weer het gevoel hebben dat ze niet genoeg aandacht krijgen, gaan ze dit lijstje af. Het is een soort lijst speciaal voor noodgevallen.

Hoovering is een Engelse term die letterlijk stofzuigen betekent. In dit geval wil het aangeven dat je ex jou als het ware weer de relatie probeert in te zuigen.

Een hoovering narcist zal je manipuleren om je weer voor hem te laten vallen. Hij zal inspelen op jouw karakter en je op die manier weer aan boord proberen te trekken.

Naast het opnieuw krijgen van aandacht zijn er nog een aantal andere redenen waarom een narcist kan overgaan tot hoovering:

  • Hij wil de controle over je terug krijgen. Ondanks dat jullie niet meer samen zijn, wil hij wel nog voldoende invloed op je leven kunnen uitoefenen.
  • Hij wil je straffen dat je hem verlaten hebt. Simpel gezegd kan hij het niet verkroppen dat je het naar je zin hebt zonder hem.
  • Hij wil dat je de juiste verhalen over hem loslaat. Zeker in een relatie die niet goed zat, kan het voorkomen dat een hoovering narcist van een afstandje wil beïnvloeden hoe je over hem spreekt.
  • Hij heeft iets van je nodig. Dat kan gaan om informatie of een connectie, maar bijvoorbeeld ook om emotionele steun.

Hier onder kun je lezen welke technieken een hoovering narcist kan gebruiken om jou weer in zijn leven te zuigen.

1. Hij zegt dat hij altijd al wist dat jij de ware was

15 Signalen Dat Hij Een Hoovering Narcist Is

Toen jullie nog samen waren liet hij het misschien niet altijd merken, maar nu weet hij echt zeker dat jij de ware bent.

Hij had gewoon even wat tijd alleen nodig om daar achter te komen, nu weet hij het echt zeker.

Nu kan hij zichzelf wel voor zijn kop slaan, omdat hij weet dat hij jou heeft laten lopen. Ondanks alles wil hij je alleen even vragen of je hem misschien nog een kans kunt geven.

Jij bent alles wat hij nodig heeft en hij is best bereid om daarvoor alles te laten vallen. Hij begrijpt zelf ook niet hoe hij zo stom kon zijn geweest.

Hopelijk snap je ook wel dat jullie als soulmates natuurlijk weer bij elkaar moeten komen. Dat is nu eenmaal hoe het universum het bedoeld heeft. Trap er niet in!

2. Jij bent de enige die hem begrijpt

Nog zo’n tactiek om te proberen om jou ervan te overtuigen dat het altijd zo goed zat tussen jullie. Jij bent de enige die hem begrijpt.

Na jou heeft hij naar eigen zeggen nooit meer een ander kunnen vinden die hem zo volledig begrijpt als jij.

Pas nu jullie uit elkaar zijn, ziet hij in dat jij eigenlijk al die tijd gelijk had. Toen probeerde hij je nog weg te duwen, maar nu ziet hij in dat dat niet goed was.

Jij bent de enige die tot in de kern van zijn ziel kan kijken en daarom heeft hij jou echt nodig in zijn leven.

Niemand begrijpt hem zoals jij dat doet en hij is er ook van overtuigd dat hij nooit meer iemand zal vinden die er op die manier voor hem kan zijn. Het is toch niet mogelijk om hem af te wijzen, dat zal zijn ondergang worden! Niet doen! Je moet beter weten.

3. Afwijzen is onmogelijk bij een hoovering narcist

Hij heeft het zo erg nodig om je nog een keer te zien, dat hij niet wil accepteren dat je hem afwijst. Alles wat hij nodig zegt te hebben zijn 5 minuten.

Hierin kan hij precies uitleggen wat er nu precies echt gebeurd is tussen jullie en waarom hij nu anders is. Je kan vast wel even tijd maken tussen de dingen door, hij heeft echt niet lang nodig.

Dat wat hij je gaat vertellen is namelijk zo overtuigend, dat hij daar helemaal niet veel tijd voor nodig heeft. Binnen no-time zal je begrijpen wat hij bedoelt.

Het liefst doet hij het niet over de telefoon. Deze boodschap is zo ontzettend belangrijk, dat hij je aan wil kijken. Alleen zo weet hij zeker dat zijn boodschap ook echt bij je aankomt.

Neem je zijn voorstel niet aan? Dan is de kans groot dat hij gewoon opeens bij je werk of bij je huis zal verschijnen. Hij heeft geen idee dat dat heel creepy is, hij weet niet beter dan dat hij de boodschap van liefde komt verspreiden.

4. Hij probeert je continu te herinneren aan het verleden

Iedere tweede zin begint met ‘Weet je nog?’ en opeens lijkt het alsof jullie nooit zware tijden gekend hebben. Alle mooie dingen die jullie ooit samen hebben meegemaakt, worden door hem opgerakeld.

Momenten die jij je heel anders voor de geest kan halen, worden door hem in geuren en kleuren naverteld. Opeens lijkt het alsof jullie samen in een sprookje leefden.

Er komen foto’s voorbij van momenten die jij al heel lang probeert te vergeten. Alsof het niets is schuift hij ze weer opeens onder je ogen.

Als je echt alleen kijkt en niet nadenkt, lijkt het ook echt alsof er op deze foto een gelukkig koppel te zien is. Hopelijk word je snel wakker, want dat is natuurlijk niet wat er aan de hand is.

Blijf altijd terugkijken op je herinneringen zoals dei in jouw hoofd vastliggen. Geef de hoovering narcist niet de kans om hier ook maar een seconde aan te veranderen.

5. Hij probeert je een schuldgevoel aan te praten

15 Signalen Dat Hij Een Hoovering Narcist Is

Ondanks dat je al een tijdje niks van hem had gehoord, is het opeens jouw schuld dat je te snel door bent gegaan.

Hij vindt het echt niet normaal dat je zo kort na jullie breuk alweer met anderen bezig bent. Wat hem betreft toon je op deze manier echt geen respect, zeker niet omdat er echt nog een kans was dat het goed kwam tussen jullie.

Hierbij laat hij het feit dat hij zelf ook al lang weer aan het daten is even voor wat het is. Waarschijnlijk is hij net door een ander afgewezen of aan de kant gezet en daarom komt hij opeens weer bij jou uit.

Er zijn geen regels over hoe lang het duurt voordat je weer door mag gaan na een relatie. Doe alles gewoon op jouw tempo, daar heeft de hoovering narcist helemaal niks mee te maken.

Bijt je daarentegen vast in de persoon met wie je door bent gegaan, de kans is groot dat hij een veel betere match is dan de hoovering narcist!

6. Het is de schuld van iedereen, behalve van de hoovering narcist

Opeens komt het bij hem naar boven, de reden dat jullie uit elkaar zijn gegaan, ligt niet aan hem. Nu weet hij weer dat er in die periode iets met hem aan de hand was.

Toen was er iets aan de hand op zijn werk, waardoor hij gewoon erg veel stress had. Hij had je er toen nooit over verteld, maar nu komt het toch ineens naar boven.

Als het niet zijn werk was, dan was het wel een vriendschap die even niet zo goed liep, een financiële tegenvaller of het feit dat Mars en Venus in elkaars lijn stonden. Hoe dan ook, hij was het echt niet!

Je moet weten dat een relatie alleen zal werken als iemand het meteen met jou over dit soort dingen heeft. Achteraf is het makkelijk praten, maar de kans is natuurlijk groot dat dit allemaal nooit heeft plaatsgevonden.

Hij heeft gewoon een excuus verzonnen in de hoop dat je hem zal vergeven voor het feit dat het over is tussen jullie.

7. Er worden hele grote beloftes gedaan

Deze keer gaat hij er echt alles aan doen om jou gelukkig te maken. Je kunt erop rekenen dat hij altijd thuis zal zijn, nooit meer te laat komt en nog geen seconde naar een andere vrouw zal kijken.

Dit zijn allemaal hele mooie beloftes, maar als het puntje bij het paaltje komt, zal hij dit natuurlijk nooit waar kunnen maken.

In sommige gevallen gaat het nog verder, hij zal beloven om jouw allermooiste droom waar te maken: jullie gaan trouwen.

Het maakt niet uit wat hij moet doen, als het ervoor zal zorgen dat jij bij hem terug komt, dan doet hij het. Niks is hem te gek, hij is bereid om alles uit de kast te trekken.

Laat je vooral niet verleiden door deze inhoudsloze beloftes. Hij zegt dit alleen om je weer binnen te zuigen, maar hij is geen seconde van plan om de ideeën ook echt uit te voeren.

8. Je wordt overladen met cadeau’s

Liefde en echte affectie tonen is voor een hoovering narcist moeilijk en dat wordt vaak opgelost met het geven van cadeau’s. Zo kan hij je niet alleen inpalmen, maar ook laten zien dat hij het financieel goed heeft.

Opeens krijg je allerlei sieraden, bloemen en andere romantische cadeau’s. Dingen waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten en al helemaal niet van hem.

Hoe meer je blijft aangeven dat de cadeau’s niet gewenst zijn, hoe meer er zullen komen. Hij denkt dat het een spelletje is, waarbij hij gewoon duurdere cadeau’s moet geven om je aandacht te trekken.

Je kunt blijven proberen om hem te stoppen, maar het gaat je niet lukken. Volgens hem zijn cadeau’s de enige oplossing om je weer terug te winnen.

Het enige advies dat ik in dit geval heb is de bonnetjes bewaren. Zo kun je misschien nog wat dingen ruilen als deze fase weer voorbij is.

9. Je hoort opeens van een hoovering narcist op een belangrijke dag

15 Signalen Dat Hij Een Hoovering Narcist Is

Zeker als jullie al een tijdje samen zijn, weet hij natuurlijk welke dagen belangrijk voor je zijn. Opeens hoor je weer iets van hem op de verjaardag van je overleden moeder, de dag dat je een belangrijke prestatie moet leveren op je werk of precies een half jaar nadat jullie uit elkaar zijn.

Hij weet dat je op deze momenten zwak bent en dat wil hij gebruiken om je weer naar binnen te zuigen. Je bent met andere dingen bezig en daarom een beetje minder weerbaar.

Sterker nog, je kan zelfs denken dat het zo attent van hem is dat hij op deze dag even aan je denkt. Ondanks alles is hij dat toch nooit vergeten en dat siert hem wel.

Je moet niet denken dat zijn bericht ook maar een seconde iets met jou te maken heeft. Een hoovering narcist denkt alleen aan zichzelf hij hij stuurt je een bericht omdat hij weet dat dit voor hem een ingang is.

Negeer dus al zijn lieve woorden. Je kunt het beste wachten met reageren totdat de dag voorbij is en je weer een beetje normaal kunt nadenken. Zo weet je zeker dat je op de juiste manier zal reageren.

10. Hij probeert je jaloers te maken

Op zijn socials verschijnen ineens allemaal foto’s van hem met een andere vrouw. Dit kan heel direct zijn, bijvoorbeeld een selfie samen, maar ook berichten waarbij je gewoon weet dat hij met iemand anders is.

Voor veel vrouwen is dit een pijnlijk moment en lang niet iedereen kan de verleiding weerstaan om op zo’n moment weer contact op te nemen met een ex. Hij weet dat.

Waarschijnlijk is die vrouw gewoon een vriendin of misschien is er wel helemaal niemand op zijn pad. Zijn doel is om bij jou een reactie uit te lokken, zodat hij je weer in zijn val kan lokken.

Ook als er wel een ander is, betekent dit nog niet dat hij jou vergeten is. Het zal een hoovering narcist niet misstaan om een nieuwe relatie te beginnen met als doel om een oude relatie weer nieuw leven in te blazen.

Reageer er gewoon lekker niet op en als hij er naar vraagt, doe je gewoon alsof je ontzettend blij bent dat hij eindelijk verder is gegaan met zijn leven.

11. De hoovering narcist neemt zelfs contact met je op via anderen

Zodra het niet lukt om direct contact met je op te nemen, zal hij het niet schuwen om via anderen toenadering te zoeken.

Opeens belt hij weer met je moeder om te vragen hoe het nu met haar gaat. Natuurlijk weet hij ook wel dat zij aan jou zal doorspelen dat ze van hem heeft gehoord.

Het is niet meer dan een manier om jou te laten weten dat hij nog steeds in de buurt is. Je mag voor geen seconde niet meer aan hem denken en daarom zet hij alle tactieken in.

Ook je vrienden horen opeens weer van hem. Zelfs als ze hiervoor helemaal niet zo goed contact met hem hadden.

Via hen probeert hij zijn kant van het verhaal bij je te krijgen. Ze krijgen een verdraaid verhaal te horen, in de hoop dat ze bij jou een goed woordje voor hem zullen doen.

12. Hij liegt dat er iets aan de hand is

Als je niet uit jezelf bij hem terug wil komen, dan zorgt hij er wel voor dat er iets is waardoor je dit echt niet meer kunt weigeren.

Hij zal niet de eerste hoovering narcist zijn die een ernstige ziekte of andere situatie verzint om de aandacht te kunnen trekken. Alles in de hoop dat je medelijden met hem krijgt en hem toch de aandacht geeft die hij zo hard nodig heeft.

Een hoovering narcist kan goed liegen, maar ergens kan het hem ook helemaal niks schelen dat je er misschien ooit achter zal komen dat hij niet de waarheid spreekt.

Voor hem telt alleen de uitkomst en dat is dat hij eindelijk weer jouw aandacht en medelijden krijgt. Als hij daarvoor moet doen alsof zijn eigen moeder ziek is, zal hij daar geen seconde over twijfelen.

Narcisten van dit type zijn de gevaarlijkste die je ooit tegen kunt komen. Zodra je merkt dat je er met een te maken hebt, is er maar één ding dat je kunt doen en dat is zo hard mogelijk de andere kant op rennen.

13. Hij doet alsof er niks gebeurt is

15 Signalen Dat Hij Een Hoovering Narcist Is

Narcisten staan erom bekend dat ze soms kunnen doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Na een heftige ruzie wordt hij de volgende ochtend wakker en doet hij gewoon alsof er nooit iets aan de hand was.

Zelfs wanneer jullie al een tijdje uit elkaar zijn, kan hij zich echt hardop afvragen waarom jullie elkaar zo weinig zien.

Je staat met je mond vol tanden dat iemand zo kan zijn. Hoe haalt hij het in zijn hoofd dat er nooit iets aan de hand was tussen jullie?

Dit is een vorm van gaslighting waarmee hij jou probeert te laten geloven dat het allemaal tussen je oren zat. In de werkelijkheid viel het allemaal echt wel mee en je stelt je voornamelijk echt aan.

Blijf in dit geval altijd dicht bij jezelf. Wat er in jouw hoofd zit, dat klopt! Je bent een volwassen vrouw die alles op een rijtje heeft, daar kan hij niks aan veranderen!

14. Hij probeert je aandacht te trekken door roddels te verspreiden

Als dan echt al zijn andere pogingen zijn mislukt, heeft een hoovering narcist altijd nog een laatste troef. Door jou zwart te maken, hoopt hij een reactie uit te lokken.

Negatieve aandacht is ook aandacht en het zal niet de eerste keer zijn dat een ruzie kan uitlopen op iets moois.

Zodra hij je aandacht heeft zal hij er alles aan doen om het verhaal weer zo te draaien dat hij de persoon met de goede bedoelingen is in dit verhaal. De roddels die hij heeft verspreid zijn bijvoorbeeld alleen om andere, nog ergere, verhalen tegen te spreken.

Onderschat niet hoe ver een narcist hierin kan gaan. Hij deinst er niet voor terug om de lelijkste verhalen over jou te vertellen aan de mensen die het dichtste bij je staan.

Hem proberen te stoppen zal nagenoeg onmogelijk zijn. Als een hoovering narcist eenmaal zijn zinnen ergens op heeft gezet, kun je hem niet meer stoppen.

15. Een hoovering narcist zal je ervan proberen te overtuigen dat hij nu echt veranderd is

Het is ongetwijfeld een belofte die hij tijdens jullie relatie al honderden keren heeft gemaakt en nu hoor je hem weer: hij gaat echt veranderen.

Nu meent hij het echt. Al die andere keren was hij nog niet in de juiste mindset om ook echt een verandering door te voeren, maar nu is alles ander.

Hij heeft inzichten gehad die hem hebben geholpen om te komen op de plek waar hij nu is. Zelf is hij er honderd procent van overtuigd dat hij alles helemaal anders aan gaat pakken.

Er zijn zelfs voorbeelden van hoe goed het nu met hem gaat. Op zijn werk is hij de beste, hij is weer gaan sporten en in zijn vrije tijd helpt hij bejaarden met het oversteken van de weg.

Je merkt dat hij zelfs als tijdens dit gesprek moeite heeft om echt te laten zien dat hij het anders meent. Zelfs nu nog maakt hij de fouten waar jij hem altijd op wees.

Nog een laatste opmerking

In dit artikel gebruik ik overal ‘hij’ om naar de hoovering narcist te verwijzen, maar je moet niet vergeten dat narcisten in alle soorten en maten bestaan.

De meeste gevallen zijn mannen, maar ook je beste vriendin of je moeder kan een narcist zijn. Op het moment dat jij je relatie met een narcist verbreekt, kunnen zij dit hoovering gedrag vertonen.

Denk dus niet dat het exclusief geldt voor liefdesrelaties met een narcist. Ook vriendschappen of familiebanden kunnen eindigen in een situatie waarin jij er weer terug in gezogen wordt.

Er is maar één manier om dit te stoppen en dat is nooit toegeven. Verdelg het onkruid door ervoor te zorgen dat er geen voedingsbron meer beschikbaar is.

PinFlight Image