Je voelt je voortdurend onder druk en hebt geen rust in je hoofd. Je beweegt van de ene activiteit naar de andere en je agenda is niet meer te overzien.
Je hebt het zo druk dat je zelfs vergeet te lunchen. Ook al werk je veel, toch voel je je niet voldaan aan het einde van een werkdag. Je hebt constant het gevoel dat je niet genoeg hebt gedaan. In je hoofd herhaal je wat er nog moet gebeuren. Je hebt zo totaal geen rust in hoofd en lichaam.
Ook ‘s nachts heb je moeite met uitrusten. Je piekert (link naar artikel ‘stoppen met piekeren’) veel en hebt het gevoel dat je geen controle meer hebt over je taken en verantwoordelijkheden.
Je beseft dat het eigenlijk niet langer zo kan, want deze onrustige gevoelens maken je alles behalve gelukkig.
Hoe krijg je rust in je hoofd? In dit artikel geven we je een aantal handige tips om weer beter in je vel te zitten.
Positiviteit en rust in je hoofd
Alles wat je aandacht geeft, groeit. Richt jij je op fijne, positieve dingen, dan zul je daar ook meer van terug krijgen. Maar als jij geen rust in hoofd en lichaam hebt en je je daarop focust, dan zal het alleen maar erger worden.
Dit heeft te maken met de mindset waarop jij in het leven staat. Als jij positief en rustig in het leven staat, zul je sneller onrust los kunnen laten. Je weet wat de triggers zijn en wat je er aan kunt doen.
Geen rust in je hoofd: oorzaken
Als jij onrust in je hoofd hebt, heb je last van (negatieve) gedachten die steeds weer je aandacht vragen. Dit soort gedachten zijn een teken of waarschuwing van je hersenen.
Maar wat zijn nu de oorzaken van die onrust? Dat kan van alles zijn. Hieronder een aantal veelvoorkomende oorzaken:
- Eén of meerdere taken die nog af moeten
- Je maakt je zorgen over een dierbare
- Te hoge verwachtingen hebben van jezelf
- Altijd alles goed willen doen voor anderen
- Niks willen missen en alles willen bereiken
- De lat te hoog leggen voor jezelf
- Negatief zelfbeeld (link naar artikel ‘zelfvertrouwen verhogen’)
- Je bent altijd gestrest
- Een gebrek aan zelfkennis
Geen rust in je hoofd: Een vol hoofd
Je hoofd zit altijd maar vol met taken die nog niet af zijn. Of dat nu werkgerelateerde taken zijn, of verantwoordelijkheden in je persoonlijke leven.
Voorbeelden zijn: je moet nog een nieuwe tafel voor de eetkamer kopen, een belangrijk belletje plegen, of een afspraak maken bij de tandarts. Maar je hoofd kan ook vol zitten met problemen waar je maar over na blijft denken.
Dit kost veel energie en zal leiden tot stress en vermoeidheid. De gedachten zijn de hele dag aanwezig in je hoofd, en vooral ‘s nachts houden ze je wakker. Het gebeurt vaak dat ons ‘s nachts ineens iets te binnen schiet. Dit schept onrust en soms angst.
Als je hoofd te vol zit, kunnen gedachten soms verdwijnen, waardoor je per ongeluk die belangrijke afspraak vergeet.
Negeer de tekens niet
Je merkt steeds vaker dat je achter de feiten aanloopt. Je vergeet afspraken, je maakt fouten, je vergeet pauzes te nemen en je stelt dingen uit. Wellicht heb je ook ‘s nachts weinig rust, voel je je vaak futloos en is je immuunsysteem verzwakt.
Dit zijn signalen van je lichaam dat er iets moet veranderen. Want als je zo doorgaat, kun je zomaar een burn-out krijgen. En dat willen we natuurlijk voorkomen.
Geen rust in je hoofd: het maakt je niet gelukkig
Als jij je constant maar gestrest voelt en moeite hebt met rust vinden in je hoofd, kan dat je behoorlijk ongelukkig maken. Je ziet algauw niet meer de positieve dingen in het leven, omdat alles ineens zo moeilijk lijkt.
Door rust in je hoofd te creëren zul jij veel beter kunnen nadenken, betere beslissingen kunnen maken en.. veel meer genieten van het leven!
Hoe krijg je rust in je hoofd?
Er bestaan diverse manieren om rust in je hoofd te krijgen. Welke manier het beste werkt, verschilt per persoon. Het is over het algemeen een kwestie van vallen en opstaan, uit proberen en kijken wat werkt.
Hieronder hebben we een aantal praktische tips voor je verzameld om de onrust uit je hoofd te bannen.
Focus je op één taak tegelijk
Multitasken, je kent het vast wel. We proberen een heleboel dingen tegelijk te doen, om zo tijd te kunnen besparen. Maar door te multitasken schiet je eigenlijk niets op, omdat je zo constant de taken waar je mee bezig bent, onderbreekt. Je moet steeds weer opnieuw in de verschillende taken duiken. Dit creëert uiteindelijk onrust en je zult er dus ook geen tijd mee besparen.
Focus je op één taak tegelijk en richt al je aandacht op die ene taak. Richt je dus op werk als je aan het werk bent, en op koken als je aan het koken bent.
Makkelijker gezegd dan gedaan? Probeer het eens uit!
Maak taken af
Je hersenen houden niet van open einden. Zolang je een taak niet afrondt, zal je brein actief blijven. Taken die nog niet af zijn zal je brein beter onthouden dan taken die je wel al succesvol hebt afgerond. Dit wordt het Zeigernik effect genoemd, venoemd naar de Russische psycholoog Zeigernik.
Deze man deed een onderzoek bij mensen die achter de bar werken. Het bleek dat zij precies wisten wat klanten hadden gedronken wanneer ze nog niet hadden betaald. Had een klant wel al betaald, dan wisten de werknemers amper nog wat die persoon had besteld.
Heb je veel taken lopen die niet afgerond zijn, dan kan dat een negatieve invloed hebben op de rust in je hoofd. Je brein verkeert constant in een actieve stand.
Daarom wordt er geadviseerd om taken af te ronden voordat je verder gaat met een nieuwe activiteit. Pas als je een taak hebt afgehandeld, zal je brein weer even in de ruststand kunnen, wat vervolgens voor meer mentale rust zal zorgen.
Richt je op het hier en nu
Betrap je jezelf erop dat je steeds maar bezig bent met de toekomst of het verleden? Probeer jezelf dan even alleen te beperken tot het hier en nu. Maak je geen zorgen over dingen die morgen of volgende week moeten gebeuren. Denken aan ‘straks’, ‘morgen’, of ‘volgende week’ kan de rust in je hoofd behoorlijk verstoren.
Veel dingen waar je je nu zorgen over maakt, zullen uiteindelijk niet eens gebeuren. Je hebt weinig controle over wat er in de toekomst gaat gebeuren. Want in de tussentijd kan er vanalles veranderen.
Leef in het hier en nu en focus je op wat je nu aan het doen bent. Of dit nu je voetbalwedstrijd is, een belangrijk project, of het eten van je lunch. Dit zal meer rust in je hoofd creëren.
Houd je ook zo min mogelijk bezig met gebeurtenissen uit het verleden. Je kunt deze dingen niet meer veranderen, dus waarom zouden we daar onze tijd en energie aan besteden?
Plan rust en tijd voor jezelf in
We weten allemaal dondersgoed dat rustmomenten essentieel zijn. Toch zijn we eigenwijs en plannen we vaak niet genoeg rust voor onszelf in. Sla je lunchpauze dus niet over om een taak af te maken. Ook is het belangrijk om kleine pauzemomenten in te lassen, en even op te staan van je werkplek.
Naast werk, is het ook belangrijk om in je persoonlijke leven tijd voor jezelf te maken. Duik bijvoorbeeld lekker in een nieuw boek, kijk je favoriete serie of doe iets anders wat jou energie geeft.
We hebben allemaal tijd nodig voor onszelf, om te herstellen en onze energiebronnen weer aan te vullen. Door af en toe tijd met jezelf door te brengen, kun je rustig nadenken, doen waar jij zin in hebt en hoef je even niet met anderen rekening te houden.
De juiste hoeveelheid tijd alleen doorbrengen kan je welzijn ten goede komen en je helpen om rust te vinden in de hectische wereld waarin we leven. Te veel tijd alleen doorbrengen kan echter leiden tot eenzaamheid.
Als jij ruimte maakt voor eenzaamheid, kan dat na verloop van tijd zelfs een dieper gevoel van tevredenheid bevorderen.
Tijd met jezelf doorbrengen kan je helpen om:
- opnieuw contact te maken met je behoeften
- je creativiteit te omarmen
- je grenzen te herevalueren
- te genieten van dingen die je leuk vindt
- na te denken over persoonlijke waarden
Deze zaken kunnen vervolgens je gemoedsrust bevorderen, omdat ze je helpen te ontspannen, op te laden en te focussen op je persoonlijke behoeften.
Ga meer bewegen
Bewegen is altijd goed voor je. Zelfs als je geen zin hebt, probeer jezelf er dan toch toe te zetten om de buitenlucht in te gaan en actief te zijn. Je kunt denken aan een wandeling, een fietstocht, of een stuk hardlopen.
Ga de natuur in en waai lekker uit. Als jij buiten actief bent, geniet je van de frisse buitenlucht, het daglicht en beweging.
Je zult je stukken beter voelen.
Wist je dat natuurlijke omgevingen, voornamelijk groene gebieden, emotionele onrust kunnen verminderen en gevoelens van innerlijke rust en gemoedsrust bevorderen?
Tijd doorbrengen in de natuur kan je gemoedsrust bevorderen door:
- stress te verlichten
- ontspanning te bevorderen
- gevoelens van vriendelijkheid en sociale verbondenheid te versterken
- je concentratie te verbeteren
- het risico op geestelijke gezondheidsproblemen (zoals depressie) te verlagen
- het verzachten van zorgen, woede of angst
Een aantal ideeën:
- Bezoek een park
- Verken eens een nationaal bos
- Ga lekker hiken
- Bezoek een strand of meer en ga lekker ontspannen
- Ga eens tuinieren
Daarbij adviseren we je om je telefoon thuis te laten (of weggestopt in je tas). Je wil onbelangrijke meldingen en berichtjes nu even voorkomen.
Mediteren
Mediteren is de perfecte manier om weer rust in je hoofd te creëren. Bij meditatie verkeer je in stilte en observeer je je gedachten, zonder daarbij te oordelen.
Leren mediteren kan soms lastig zijn. Je ziet misschien het nut er niet van in, maar toch raden we je aan om het eens te proberen. Je zult zien dat het wel degelijk helpt. Je kunt beginnen met bijvoorbeeld 5 of 10 minuten per dag, en dat eventueel opbouwen.
Mediteren kun je doen op verschillende manieren. Je kunt deze verschillende manieren uitproberen en aanvoelen wat voor jou het beste werkt.
Zo kun je mediteren op gevoelens, emoties of gedachtes. Maar ook op objecten, je ademhaling, of door te tellen.
We krijgen de hele dag ontelbare prikkels binnen. Meditatie helpt je om weer even terug te gaan naar jezelf, in stilte, en na te gaan wat nu eigenlijk belangrijk is voor jou.
Mediteren heeft nog meer voordelen. De volgende voordelen zijn wetenschappelijk bewezen.
Mediteren leidt tot:
- minder stress
- een betere concentratie
- een betere nachtrust
- minder angstgevoelens
- meer in balans
Richt je op datgene waar je invloed op hebt
Waarom zou je je druk maken om dingen waar je niets aan kunt doen? Accepteer wat je niet kunt veranderen of controleren en richt je op de dingen waar je wél invloed op hebt.
Het leven is nu eenmaal onvoorspelbaar. Je kunt te maken krijgen met momenten waar je voor uitdagingen komt te staan en die je leven moeilijker maken, of je angstig of uitgeput laten voelen.
Het is normaal om je zorgen te maken over een naaste die ziek is, of je gefrustreerd te voelen over het verlies van je baan. Maar als jij je op die emoties blijft richten, kunnen ze de rust in je hoofd verstoren.
Daarmee bedoelen we niet dat je de gevoelens moet negeren. Als je emoties onderdrukt, kunnen die juist intenser worden, wat voor nog meer onrust zal zorgen.
Het beste wat je kunt doen is de emoties en gevoelens te aanvaarden, te erkennen. Dit is een effectief copingsmechanisme.
Wat je ook kunt doen, is oefenen met cognitieve reframing. Dat doe je door jezelf te herinneren aan de volgende dingen:
“Wat nu gebeurt, zal niet eeuwig duren. In de tussentijd doe ik mijn best.”
“Dit is een moeilijke situatie, maar ik kom er wel doorheen.”
“Ik voel me nu ellendig, maar ik zal me niet voor altijd zo voelen.”
Het is normaal dat je zo snel mogelijk van je pijn af wil, waardoor het soms even duurt voordat je je gevoelens kunt accepteren. Maar als je eenmaal deze gewoonte hebt gecreëerd, zul je merken dat je meer rust in je hoofd krijgt.
Leer te vergeven
Als iemand jou verkeerd heeft behandeld, is het logisch dat je je boos, gekwetst of verdrietig voelt.
Maar vasthouden aan wrok zal je innerlijke rust niet ten goede komen. Want het koesteren van boosheid, teleurstelling of wrok kost veel emotionele energie. Dit soort gevoelens kunnen op den duur leiden tot lichamelijke en geestelijke symptomen.
Voorbeelden van dit soort klachten zijn:
- Hartkwalen
- Depressie
- Slaapproblemen
- Angst
- Maagklachten
Vergeven helpt dus niet alleen de persoon die je vergeeft, maar ook voor jou heeft het uiteindelijk positieve gevolgen.
Als jij het vermogen hebt om een ander te vergeven, zul je minder stress ervaren en ook minder psychische klachten.
We begrijpen dat vergeving niet altijd even makkelijk is. Het vergt tijd en kan soms een lang proces zijn. Vergeven gaat gepaard met medeleven en empathie, alsook acceptatie.
Maar zelfvergeving is overigens net zo belangrijk. Je moet jezelf kunnen vergeven voor je eigen daden en fouten die je hebt gemaakt. Door alsmaar na te denken over de fouten die je hebt gemaakt, zul je gevoelens van zelfverwijt en spijt creëren. Je kunt niet meer terug in de tijd, dus laat het los en vergeef jezelf.
Je bent op de goede weg als je:
- geprobeerd hebt om de fout recht te zetten
- je excuses hebt aangeboden
- je voorgenomen hebt om je gedrag te veranderen
Als jij een vrediger leven wil leiden, dien je schaamte en schuld los te laten, en je te richten op zelfvergeving.
Leer van de fouten die je maakt
Jezelf vergeven is belangrijk, maar dat gaat gepaard met het leren van je fouten. Fouten maken is menselijk en hoort bij een gezonde ontwikkeling. Accepteer dat je een fout hebt gemaakt, geef toe dat je verkeerd zat, maar zorg ervoor dat het niet nog een keer gebeurt.
Men gelooft dat het leven een les herhaalt, totdat je hem hebt geleerd. Als jij dus dezelfde fouten blijft maken, betekent dat je niet van je fouten hebt geleerd.
Heb jij dus een fout gemaakt of een verkeerde beslissing genomen, leer daar dan van om het in de toekomst beter te doen.
Vervelende ervaringen kunnen je sterker en beter maken, maar alleen als je openstaat voor het begrijpen en leren van de les. Het universum geeft signalen en probeert je altijd iets te leren.
Schrijf onrustige gedachten op
Ook al kunnen je hersenen goed dingen onthouden, gebruik hen daar niet te vaak voor. Om een vol hoofd te voorkomen, dien je je hoofd leeg te maken. Dit doe je door te schrijven, te spreken en je kunt zelfs jezelf een e-mail sturen. Maar probeer niet alles te onthouden. Je moet dit nog doen, dat niet vergeten, die persoon nog bellen.. Dat kan behoorlijk veel onrust opleveren in je hoofd.
Daarom kan het helpen om je hoofd ‘leeg te schrijven’. Schiet je iets te binnen? Schrijf het op. Of wil je iets belangrijks onthouden? Doe dan hetzelfde. We noemen dit ook wel een ‘braindump’. Wel is het daarbij handig dat je altijd een schriftje of notitieboekje bij de hand hebt. Er zijn tegenwoordig ook handige apps waar je eventueel gebruik van kunt maken.
Je zult zien dat je brein op deze manier je vaker met rust laat.
Prikkelarme en prikkelrijke activiteiten: wissel ze af
We leven in een tijd waarin we constant, iedere seconde tientallen prikkels binnenkrijgen. Dat kan de rust in je hoofd flink belemmeren.
Onze hersenen vinden kleine, snelle acties fijn. Even snel een e-mail beantwoorden, een berichtje lezen, en tegelijkertijd een nieuwsbericht checken.
Dit soort activiteiten veroorzaken dopamine shots. Dopamine is een stofje dat aanwezig is in onze hersenen en je een fijn gevoel geeft. Deze verslaving aan dopamine zal op den duur zorgen voor onrust. Want als de ‘high’ is uitgewerkt, voel je je leeg en misschien zelfs teleurgesteld,
Een tip is daarom om prikkelarme en prikkelrijke activiteiten met elkaar af te wisselen. Op prikkelarme momenten leg je je telefoon uit het zicht en zet je hem in de stille modus. Je probeert zo min mogelijk afleidingen voor jezelf te creëren. Probeer dus ook chaotische en hectische situaties te vermijden. Ons brein is nu eenmaal gericht op beweging en geluid, omdat het deze dingen ziet als potentieel gevaar.
Lange stiltes hebben trouwens hetzelfde effect op ons brein als beweging. Daarom creëert een afwisseling tussen prikkelarme en prikkelrijke momenten rust.
Zorg voor genoeg slaap
Wat jij overdag meemaakt, zul je tijdens je slaap verwerken. Je brein zal dus nooit echt helemaal rusten. Tijdens het slapen voert je brein bijvoorbeeld afvalstoffen af, maar zal het ook spanningen verwerken. Je brein werkt hard om binnengekomen informatie zo goed mogelijk te onthouden.
Als jij voldoende slaap krijgt, zullen er nieuwe hersencellen worden aangemaakt en wordt je brein als het ware ‘gereset’. Slaap je slecht, dan zullen er afvalstoffen achterblijven en zal je brein ook minder goed nieuwe informatie opslaan. Dit leidt er vervolgens toe dat je op cognitief niveau minder goed presteert. Je zal minder sterk reageren op prikkels en soms misschien niet erg verstandige beslissingen maken. En dit allemaal leidt tot onrust.
Eindelijk rust in je hoofd: Conclusie
Bewust werken aan het vinden van rust in je hoofd kan je helpen om moeilijke momenten aan te gaan met meer veerkracht en emotionele standvastigheid.
Maar rust vinden in je hoofd is niet iets wat van de ene op de andere dag gebeurt. Het vergt tijd en oefening.
Wat enorm kan helpen is vriendelijk te zijn voor jezelf en geduld te blijven. Wees altijd trouw aan jezelf, accepteer dat het leven nu eenmaal onzeker en onvoorspelbaar is en let op de gedachten die je toelaat.
We kwellen onszelf maar al te graag met onrustige gedachten. Het is belangrijk om minder aandacht te besteden aan negatieve gedachten (link naar artikel ‘negatieve gedachten’) en je meer te focussen op waar je dankbaar voor bent in het leven.