Heb je gevoelens voor een ander, als in iemand die niet jouw partner is? Dat is een hele gevaarlijke situatie. De kans dat er iemand gekwetst zal worden, is namelijk heel erg aanwezig.
Je kunt bijvoorbeeld zelf gekwetst worden, maar de ander of je huidige partner ook. Natuurlijk wil je dit zo veel mogelijk voorkomen. Het is dus heel belangrijk dat je op de juiste manier met deze situatie omgaat.
Om je daarbij alvast op weg te helpen hebben wij een aantal tips verzameld die je zullen vertellen wat je in zo’n situatie het beste kunt doen.
Lees ze allemaal aandachtig door. Een kleine fout maken in een situatie als deze, kan hele grote gevolgen hebben. Een kleine misstap kan er al voor zorgen dat je hele leven zoals je het nu kent zal veranderen.
Denk altijd met je hoofd en niet met je hart. Dat wat je wil kan namelijk vaak veel schadelijker zijn dan wat verstandig is. Het is heel moeilijk om deze emoties onder controle te houden, maar aan het einde zal je zien dat het het allemaal waard is. De nasleep is veel minder intens als je iedereen behandelt op een manier die ze verdienen.
Begin bij het begin en werk je weg langzaam door de rest. Neem geen overhaaste beslissingen en de rest komt vanzelf. Dit zijn de stappen die je moet doornemen als je gevoelens voor een ander denkt te hebben:
1. Zijn je gevoelens voor een ander echt zo heftig?
Voordat je überhaupt een probleem gaat maken van je gevoelens voor een ander is het heel belangrijk dat je nadenkt over hoe heftig ze eigenlijk zijn.
Het is namelijk heel normaal dat je een keer gevoelens voor iemand anders zal ontwikkelen. Zeker wanneer je een lange relatie hebt, is de kans groot dat je daar een keer tegenaan zal lopen.
We zijn namelijk allemaal mensen van vlees en bloed. Gevoelens horen daar nu eenmaal bij, daar heb je geen controle over.
Iedereen komt in zijn of haar leven meerdere keren een leuk persoon tegen. Dat kan iemand zijn die je altijd in de sportschool ziet of de docent bij je nieuwe taalcursus.
Interessante mensen kunnen andere gevoelens oproepen. Gevoelens die je tot nu toe misschien nog alleen voor je partner hebt gehad. Dat is helemaal niet erg, maar juist volkomen natuurlijk.
De kans is heel groot dat dit een tijdelijke bevlieging is. Je bent nu even helemaal ondersteboven van deze persoon, maar na een tijdje gaat dat vanzelf over.
Na verloop van tijd kom je er namelijk achter dat die persoon helemaal niet zo indrukwekkend is. Je ontdekt de kleine imperfecties en de status van goddelijke kan weer worden ingetrokken.
De meeste gevoelens voor een ander zullen nooit echt door ontwikkelen totdat ze serieuze proporties hebben. Accepteer dat het zo af en toe in je leven eens zal gebeuren, dat is helemaal niet erg!
2. Is het erg dat je gevoelens voor een ander hebt?
Je mag gevoelens hebben voor een ander. Binnen een relatie spreek je namelijk met elkaar af dat je trouw zal blijven, maar het krijgen van gevoelens kun je natuurlijk nooit onderdrukken.
Bedenk altijd bij jezelf dat het niet de gevoelens zijn die je tot een slechte partner maken, maar de manier waarop je daarmee omgaat.
Zo lang jij niks doet met je gevoelens, heb je in principe niks fout gedaan. Daarbij heb ik ook al eerder gezegd dat het heel normaal is om als mensen onder elkaar af en toe eens een flinke crush te hebben.
Het houdt je jong en is gewoon een gevolg van verschillende stofjes in je lichaam die met elkaar samenwerken.
Ook heeft het niet altijd iets te maken met je huidige relatie als je gevoelens voor een ander begint te ontwikkelen. Zelfs in de meest gelukkige relaties komt het wel eens voor dat je iemand tegenkomt die je leuker vindt dan normaal.
Binnen je relatie moet je er gewoon over kunnen praten. Zo lang jullie samen sterk staan moet je tegen je man kunnen zeggen dat je iemand interessant vindt.
De alarmbellen hoeven dan echt niet meteen af te gaan. Als jullie een vertrouwensband met elkaar hebben opgebouwd, weet je man ook wel dat je hier niks mee zal doen.
Voor je het weet zijn je gevoelens voor een ander weer verdwenen of in ieder geval een heel stuk minder geworden. Je relatie leeft dan nog steeds.
3. Bedenk je waar de gevoelens vandaan komen en wat ze zeggen over je huidige relatie
Niet altijd gaat het op dat je gevoelens voor een ander kunt krijgen terwijl het in je eigen relatie goed zit. Soms zijn je hersenen ook gewoon op zoek naar wat afleiding in de vorm van een nieuw avontuur.
Heel vaak weet je diep van binnen wel dat er iets mis is. Zo ben je al een tijdje ongelukkig, of vind je bijvoorbeeld dat je niet genoeg aandacht krijgt.
Om jezelf een beter gevoel te geven, ga je op zoek naar iemand anders. Niet altijd bewust, het kan je ook gewoon toevallig overkomen.
Je krijgt net een wel hele knappe mannelijke collega op het moment dat je je onzeker voelt in je relatie. Hij leidt je af van alle problemen die je hebt en dat is wel zo makkelijk.
Op het moment dat je jezelf helemaal verliest in je gevoelens voor een ander, hoef je je namelijk niet meer bezig te houden met wat je echt dwars zit.
Zo kun je nog jarenlang in je relatie blijven hangen, zonder dat er echt iets verandert. In plaats van je in deze cirkel te storten, kun je beter eens nadenken over waarom je deze gevoelens voor een ander krijgt.
Gaat alles nog zoals je je had voorgesteld? Geven jullie elkaar voldoende aandacht? Heb je het gevoel dat je alles bij hem kwijt kunt?
Op het moment dat je er achter komt dat je niet alle bovenstaande vragen positief hebt kunnen beantwoorden, moet je misschien eens goed nadenken over wat jullie samen anders kunnen doen.
4. Maak een besluit over je relatie(s)
Je kunt niks doen totdat je weet wat goed is voor jou en voor de ander. Denk aan jezelf, aan je partner en een de persoon voor wie je gevoelens hebt.
Wanneer je dit niet doet, is vreemdgaan al snel aan de orde. Dat is natuurlijk het laatste wat je zou willen. Als je gevoelens voor een ander echt serieus zijn, of als je echt problemen in je relatie hebt, moet je keuzes maken.
Je kunt nooit de twee dingen naast elkaar doen. Zorg er dus altijd voor dat het ene deurtje gesloten is voordat je weer een nieuwe opent. Natuurlijk begin je altijd met de relatie die je al hebt.
Ondanks dat het nu even wat minder tussen jullie gaat, moet je de ander nog steeds altijd voorop plaatsen. Jij bent degene die deze situatie heeft veroorzaakt en daarom is het niet meer dan fatsoenlijk dat je de ander er niet als slechtste vanaf laat komen.
Denk je dat je gevoelens voor een ander dusdanig erg zijn dat je je huidige relatie niet langer kunt volhouden? Geen probleem, maar maak dan eerst je huidige relatie uit.
Wat je in ieder geval nooit moet doen is alvast iets met die ander proberen. Zeker mensen die al lang een relatie hebben kiezen voor deze weg. Ze willen eerst even kijken of het nieuwe wat is, voordat ze het oude voorgoed opgeven.
Wees je er dus heel goed van bewust dat iets doen met de ander betekent dat je je huidige relatie achter je moet laten. Bedenk wat je opgeeft en ga na of dat het wel allemaal waard is.
Dit kan heel goed helpen om je gevoelens voor een ander in perspectief te zetten.
5. Heb een open gesprek over je gevoelens voor een ander
Het is misschien wel een van de moeilijkste dingen die je ooit aan je partner zal moeten vertellen, maar het is belangrijk dat hij weet dat je gevoelens voor een ander hebt.
Zelf zou je ook niet willen dat je partner achter je rug om dit soort gevoelens heeft. Als jullie echt een sterke relatie hebben, hoeft het helemaal niks te betekenen.
Zo lang je niks met je gevoelens doet, richt je ook geen schade aan. Natuurlijk kan je partner wel nog steeds gekwetst worden. Het is nooit leuk om te horen als iemand van wie je houdt opeens iemand anders leuk vindt.
Het ligt een beetje aan je relatie hoe jullie daar mee om zullen gaan. Bij veel vertrouwen zal je man je gewoon laten. Hij weet dat het vanzelf over gaat en dat hij zich geen zorgen hoeft te maken.
Als jullie nog niet zo lang samen zijn, kan het allemaal wat heftiger zijn. Het is altijd even wennen wanneer jullie samen voor het eerst in zo’n situatie terecht komen.
Ja, ik zeg voor het eerst, want in een lange relatie is de kans gewoon zo groot dat jullie meerdere keren met zoiets te maken krijgen.
De sleutel tot succes is de juiste communicatie. Je partner moet goed aangeven waar hij behoefte aan heeft. Als hij wil dat je hem elke week een update geeft over je gevoelens voor een ander, dan moet jij dat doen, hoe gênant dat ook is.
Wees hierbij niet bang om af en toe ook dingen te zeggen die misschien niet zo leuk zijn. Op het moment dat je gevoelens namelijk heftiger worden, is het belangrijk dat je daar een nieuw gesprek over hebt.
6. Praat jezelf geen schuldgevoel aan
Gevoelens voor een ander hebben is heel normaal, het kan de beste overkomen en het hoeft lang niet altijd iets te betekenen. Het stomste wat je dus kunt doen, is jezelf een schuldgevoel aanpraten.
Hierdoor ga je je alleen maar slechter voelen, terwijl dat helemaal niet nodig is. Je bent er geen slechter mens van geworden. Nogmaals, alleen de dingen die je doet met je gevoelens voor een ander zijn belangrijk. Het feit dat je gevoelens hebt is totaal niet belangrijk.
Laat je ook vooral geen schuldgevoel aanpraten door een ander. Als je een partner hebt die het niet kan verkroppen dat je interesse in een ander hebt, is hij misschien niet de juiste voor jou.
Natuurlijk is het niet altijd leuk om te horen, maar het ergste wat een ander kan doen is ervoor zorgen dat jij je schuldig voelt. Volwassenen onder elkaar moeten er met elkaar over kunnen praten.
Ook kun je helemaal niet helder nadenken als je wordt overweldigd door je schuldgevoel. Hierdoor zal je nooit de juiste beslissingen kunnen maken, want je redeneert vanuit de verkeerde emotie.
Het is dus belangrijk om te blijven onthouden dat je nergens schuld aan hebt. Je hebt niet opzettelijk iets gedaan, gevoelens voor een ander overkomen je namelijk gewoon.
Wanneer je er wel zo over denkt, moet je dit dus altijd eerst van je af schudden. Pas daarna kun je gaan nadenken over wat je volgende stappen zijn.
Leg de schuld ook niet bij je partner neer. Hij kan er ook niks aan doen dat je gevoelens voor een ander hebt ontwikkeld. Laat elkaar in jullie waarde, met schuld kom je nergens.
7. Geef jezelf wat ruimte
Ruimte is het eerste wat je nodig hebt. Het is bekend dat mensen in een soort paniek reactie altijd meteen gaan handelen, en dat pakt al snel verkeerd uit.
Ga dus eens zitten en denk rustig na. Hier mag je jezelf zeker wel een paar dagen de tijd voor geven. Misschien heb je er zelfs langer voor nodig.
In die rustperiode doorloop je langzaam alles in je hoofd. Neem de tijd om je relatie met je partner te analyseren. Denk ook goed na over wie de persoon echt is voor wie je gevoelens hebt.
Het is belangrijk dat je tijdens de rust periode niks doet. Je neemt geen belangrijke stappen in je relatie, zo ga je bijvoorbeeld niet opeens samen wonen.
Ook de ander laat je zo veel mogelijk met rust. Als die ander bijvoorbeeld een collega is, ga je even niet mee naar de borrel op vrijdagmiddag.
Doe alsof je letterlijk de tijd even hebt stilgezet. Bekijk de situatie zoals die nu is en verander er niks aan totdat je weet wat je moet doen.
Investeer niet meer tijd in je relatie, maar ook niet in die ander. Pas als je alles helder hebt en een keuze kunt maken, ga je weer verder.
Op die manier kun je voorkomen dat je onnodig veel energie verspilt aan iets waar je uiteindelijk niks aan hebt. Je wil natuurlijk niet allemaal moeite doen voor je partner, terwijl je daar later niet de vruchten van kunt plukken.
8. Negeer je gevoelens voor een ander een tijdje
Om er zeker van te zijn dat jouw gevoelens voor een ander geen bevlieging zijn, kun je hem een tijdje negeren. Niet op een manier dat het opvalt, maar je moet proberen terug te gaan naar je leven voor deze persoon.
Het klink een beetje cliché, maar soms is uit het oog, uit het hart echt waar. Na een tijdje lijk je gewoon te vergeten dat je een tijdje een crush op een ander had.
Pas wanneer je ook aan de ander blijft denken zonder dat jullie bij elkaar zijn, weet je dat het serieus is. Nu wordt het misschien wel tijd om wat actie te ondernemen.
Want als je zelfs met je hoofd nog bij hem bent als hij niet eens in de buurt is, heb je een serieus probleem.
Stel bijvoorbeeld dat je denkt gevoelens voor een ander te hebben en dat die persoon je trainer is. Iedere ochtend ga je met heel veel plezier uit je bed, omdat je weet dat je hem kunt zien.
Dit is natuurlijk iemand die je verder vrij oppervlakkig kent. De kans is best groot dat je hem alleen leuk vindt omdat hij gewoon zijn werk doet.
Het is letterlijk zijn werk om aardig tegen jou te zijn en je een goed gevoel te geven. Kijk dan eens of je nog steeds aan hem denkt op het moment dat je hem niet meer ziet.
De kans is groot dat je dan pas inziet dat je crush eigenlijk niet zo veel voorstelt. Je gevoelens voor een ander zijn gewoon een projectie van dat wat je denkt nodig te hebben. Ze zijn niet gestoeld op iets dat echt waarde toevoegt in je leven.
9. Beeld je in hoe je leven zou zijn zonder je huidige partner
Er is maar een vraag die echt belangrijk is als je gevoelens voor een ander heb: Is het het echt waard? Wil je je hele huidige leven opgeven voor die persoon die je nu in je hoofd hebt?
Durf je met de volle honderd procent zekerheid te zeggen dat je er nooit spijt van zal hebben dat je je partner verlaat?
Je moet altijd rekening houden met het scenario dat je gevoelens niet meer zijn dan een bevlieging. Natuurlijk is je huidige partner niet altijd perfect, maar wat veroorzaak je door hem te verlaten?
Bedenk wat je opgeeft om een nieuw avontuur aan te gaan. Het is misschien een ouderwetse manier van denken, maar ik vind altijd dat je soms beter de problemen met je huidige partner kunt oplossen, in plaats van een nieuw avontuur aan te gaan met een ander.
Dit geldt natuurlijk niet als jullie serieuze problemen hebben. Blijf nooit bij een man die jou op wat voor manier dan ook een slecht gevoel geeft.
Maar als jullie alleen wat kleine gaten in de weg hebben, is het het vaak niet waard om echt bij elkaar weg te gaan. Kijk daarom eens naar wat je zo aantrekt in de ander. Dat zijn de dingen die je mist in de man waar je nu mee bent.
Gebruik het niet als vlucht, maar als houvast. Gebruik deze punten juist om het gesprek met je partner aan te gaan. Zeg hem dat je gevoelens voor een ander hebt, omdat deze persoon wel vraagt hoe het met je gaat.
Laat zien wat je zo aantrekt in die ander en wijs daarmee op een subtiele manier aan wat je man mist. Samen komen jullie hier sterker uit dan ooit.
10. Bespreek je gevoelens met de ander
Als je gevoelens hebt voor een man die je goed kent, kan het helpen om er ook met hem over te praten. Stel dat hij zegt dat hij die gevoelens niet voor jou heeft, dan kan je het beter achter je laten.
Het is misschien niet de meest ideale manier, maar het zal zeker wel helpen. Je weet dat je niks kunt doen en daarom zal je proberen om je gevoelens uit te schakelen.
Ook kunnen jullie samen praten over wat voor jou handig is. Als je bijvoorbeeld even afstand wil nemen, kan je je crush daar over informeren. Hij weet dan dat het niks met hem te maken heeft.
Je kunt er zelf voor kiezen wat je wel en niet fijn vindt om te bespreken, de ander hoeft natuurlijk niet alles van je te weten.
Houd er wel rekening mee dat dit ook de andere kant op kan slaan. Zo kan de ander ook aangeven ook gevoelens voor jou te hebben. Dat kan ervoor zorgen dat je een groter probleem hebt dan eerst.
Jullie kunnen dan namelijk niet meer negeren dat er iets aan de hand is, jullie moeten echt actie ondernemen. Denk dus heel goed na voordat je deze stap zet, vaak weet je zelf al wel een beetje hoe de ander zal reageren.
Het komt nooit helemaal als een verrassing als iemand ook verliefd op jou blijkt te zijn. Ook weet je vaak al wel een soort van zeker dat iemand juist geen gevoelens voor je heeft.
Kies altijd een goed moment om het hier over te hebben. Zorg ervoor dat jullie alleen zijn en niet worden afgeleid door de sleur van de dag. Heb het er met die ene collega bijvoorbeeld niet over als jullie op het werk zijn!