Skip to Content

Hoe Met Iemand Om Te Gaan Die Je Probeert Te Manipuleren

Hoe Met Iemand Om Te Gaan Die Je Probeert Te Manipuleren

Dit is misschien niet het gemakkelijkste onderwerp om aan te pakken, maar sommige dingen moeten gedaan worden. De enige reden waarom ik aarzel om hierover te schrijven, is dat ik geloof dat je geen enkele vorm van manipulatie hoeft te tolereren. Je moet bij de eerste tekenen dat iemand je probeert te manipuleren weglopen.

Ik weet echter dat het moed en veel energie kost om dat te doen, en op bepaalde momenten hebben we niet eens de kracht om de gemakkelijkste dagelijkse taken uit te voeren. Ik heb het meegemaakt, en het heeft me een tijdje gekost om erachter te komen wat er echt gebeurde.

In het begin wist ik zeker dat hij deed wat het beste voor mij was, voor ons allebei. Ik was me niet bewust van zijn kwaadaardige gedachten en de vreselijke redenen achter zijn daden. De man met wie ik dacht de rest van mijn leven door te brengen, manipuleerde me en ik was me er niet bewust van.

Toen ik eindelijk mijn ogen opendeed, moest ik een manier vinden om met alles wat er gebeurde om te gaan, totdat ik de gruwel waarin ik me bevond was ontvlucht. Aangezien je dit leest, betekent dit waarschijnlijk dat je hetzelfde advies nodig hebt. Ik deel graag met je wat mij op die momenten heeft geholpen.

Hoe met iemand om te gaan die je probeert te manipuleren

Hoe Met Iemand Om Te Gaan Die Je Probeert Te Manipuleren

1. Stop met twijfelen aan je eigen ervaring

Ten eerste, stop met twijfelen aan je eigen ervaring. Laat hem je niet voor de gek houden en laat hem alsjeblieft je beeld van de werkelijkheid niet vervormen. Je weet wat er gebeurt en je verdient het niet om zo behandeld te worden. Laat hem je niet raken, hoezeer hij je ook probeert te verwarren.

Herhaal bij jezelf dat hij je alleen probeert te manipuleren en geloof zijn woorden absoluut niet. Als hij je probeert te provoceren, probeer dan kalm te blijven. Dat zal hem in de war brengen en hij zal al snel niet weten wat hij moet doen, dus dan zal hij je met rust laten.

Probeer conflicten zoveel mogelijk te vermijden. Op die manier krijgt hij minder kansen om zijn manipulatieve technieken te gebruiken. Zorg ervoor dat je je instincten vertrouwt wanneer ze je voor hem en zijn gedrag waarschuwen. Dit zal je helpen om goed en op tijd te handelen voordat hij je weer in zijn klauwen krijgt.

2. Speel mee, gewoon om even te kunnen lachen

Je hebt een voorsprong op hem, je weet al wat hij gaat doen. Hij zal proberen om gaslighting, triangulatie, tegenwerking, liefdesbombardementen  – en noem maar op – te gebruiken. Ik weet zeker dat je ze allemaal al hebt meegemaakt.

Welke techniek hij ook gebruikt om je te manipuleren, speel mee. Ga met de stroom mee en volg de regels zoals hij ze stelt, gewoon om daarna goed te lachen. Hij zal ervan overtuigd zijn dat je opnieuw in zijn verhaal bent getrapt, wat absoluut niet waar is.

Na een tijdje heb je alle manieren ontdekt waarop hij je zal proberen te manipuleren en dan wordt hij een beetje voorspelbaar. Daarom is het vrij eenvoudig om ‘zijn voorbeeld te volgen’ en later te lachen om wat hij heeft gezegd. Maar psst, laat hem dat niet inzien.

3. Vind je ondersteuningssysteem

Niemand weet wat er achter jullie vier muren gebeurt, behalve jullie twee. Hij speelt de aardige kerel als je omringd bent door mensen, wat het nog moeilijker maakt om iemand om hulp te vragen omdat hij in hun ogen ‘perfect’ is.

Daarom moet je je ondersteuningssysteem vinden. Dat zijn meestal mensen die het dichtst bij je staan, zoals je familieleden of beste vriendinnen die het hele verhaal kennen. Zij zijn degenen die hij uit je buurt zal proberen te houden, omdat hij er zeker van is dat ze je zullen helpen om je weg uit die giftige relatie te vinden.

Je ondersteuningssysteem zal hoe dan ook achter je staan, en die mensen zullen hem nooit geloven. Ze zullen je altijd steunen op de momenten dat je het het meest nodig hebt en ze zullen er zijn om met je te lachen nadat je wat trucs met hem hebt uitgehaald.

4. Als je gemakkelijk wordt getriggerd, kom dan niet in situaties met een hoog risico

Hoe Met Iemand Om Te Gaan Die Je Probeert Te Manipuleren

Wanneer je gemakkelijk wordt getriggerd, probeer dan situaties met een hoog risico te vermijden. Als je bijvoorbeeld weet dat bepaalde onderwerpen hem op je onzekerheden in laten spelen, vermeld die dan niet. Je wordt dan getriggerd en dat is geen goede zaak als je met een manipulator probeert om te gaan.

Je zult alleen maar verzwakken en hij zal de gelegenheid gebruiken om je nog meer pijn te blijven doen. En bam! Je bent weer onder zijn controle en je moet weer volgens zijn regels spelen. Situaties met een hoog risico helpen bij het ontwikkelen van ongezonde coping-mechanismen en kunnen gemakkelijk tot angst en depressie leiden.

Ik hoef niet te vermelden dat je dan weer vast komt te zitten in de cirkel en het zal dan nog moeilijker zijn om uit deze relatie te komen. Je zult zelfrespect en vertrouwen in anderen verliezen, omdat je uiteindelijk zijn woorden weer zult geloven. Daarom moet je als je kunt, jezelf emotioneel en fysiek van je misbruiker distantiëren.

5. Stop met hem te dekken

Het is tijd om te stoppen met hem te dekken en de dingen bij hun juiste naam te noemen. Hij manipuleert je en kwetst je opzettelijk. Je moet het aan jezelf toegeven en je moet erover praten. Wend je eerst tot mensen die je het meest vertrouwt, zodat ze je kunnen helpen met de hele situatie om te gaan.

Stop met het verzinnen van excuses voor het missen van meidenavonden of om van die irrationele redenen te verzinnen om familiediners over te slaan. Zodra je genoeg energie en moed hebt om hem te verlaten en aan zijn giftige greep te ontsnappen, laat dan je stem horen.

Misschien moedig je meer vrouwen aan om voor zichzelf te kiezen en eindelijk ook van hun misbruikers af te komen. Een manipulator hoeft niet per se je vriend of echtgenoot te zijn. Het kan iedereen uit je omgeving zijn, zelfs je ouders, broers, zussen, collega’s… Daarom moeten we meer over dit onderwerp praten, dus spreek je uit.