Angstigheid kan veel schade veroorzaken en het is niet iets om te negeren.
Het grootste probleem is dat veel mensen niet begrijpen wat voor impact het kan hebben op iemand en mensen vinden mensen met angstigheid vaak lui, onverantwoordelijk en passief.
Als je geen angstige persoon bent, weet dan dat dit je kan helpen om iemand die dat wel is een beetje beter te begrijpen.
Als je wel een persoon bent die met angstgevoelens kampt, zijn we er zeker van dat je je in de volgende dingen kunt vinden.
1. Uitnodigingen weigeren hoewel je misschien wilt gaan
Er zijn bepaalde dagen die je al gepland hebt staan en als die dagen eenmaal aanbreken zal je angst alles opslokken.
Het kan zo verlammend zijn dat je de energie niet hebt om uit te gaan.
Je bent je bewust van wat er aan de hand is met je en je wilt geen last zijn voor degenen die je hebben uitgenodigd – dus je zegt liever alles af.
2. Je ben geobsedeerd door onbelangrijke dingen waar de meeste mensen zich niet eens mee bezighouden
Een simpel woord of een onbedoelde blik van iemand is genoeg om jou aan het denken te zetten, met als gevolg dat je er dagenlang nog over na te denkt!
De waarheid is dat je geobsedeerd bent door alles dat pas geleden gebeurd is of een week geleden, of langer geleden, het maakt eigenlijk niet uit.
Je bent misschien geobsedeerd door een gesprek dat je hebt gevoerd, of dat iemand je nog geen bericht heeft teruggestuurd, het is inmiddels al 12 uur geleden, of dat een vreemd iemand naar je keek alsof diegene je kende.
Hoe het ook zit, veel mensen zouden verward raken als ze wisten dat je je om dit soort dingen druk maakt.
3. Je gaat laat naar bed, en je wordt vroeg wakker
Een van de grootse problemen is het gebrek aan nachtrust. Omdat je de hele dag bezig bent met alles te verwerken kun je vaak lastig op tijd naar bed.
Wanneer de vroege ochtend arriveert, begint je klok van angst alweer te tikken en gaan er verschillende wekkers af om weer aan de gang te gaan – ook al ben je super moe.
Wanneer je angstigheid weer aanslaat door alleen maar wakker te worden, kun je niks doen om dit weer uit te zetten, dus je gaat niet terug naar bed.
4. In elke situatie is de ergst mogelijke uitkomst jouw voornaamste gedachte
In plaats van dat je geniet van het moment zoals het komt, kun je het niet helpen door te denken dat het de ergste uitkomst de enige mogelijkheid is. Als het een eerste date betreft, ben jij er zeker van dat er iets gigantisch mis zal lopen.
Als je ziek wordt verbind je je symptomen altijd aan de meest erge ziektes. Alsof je hoofd je voor de gek houdt en ervoor zorgt dat je gelooft dan niks een goede afloop heeft.
5. Je spoelt gesprekken in je hoofd terug – steeds weer opnieuw
Hoe goed een gesprek ook ging met iemand, je komt hier altijd weer op terug in je hoofd bang dat je iets verkeerd hebt gezegd. Daarom vermijd je confrontaties als de pest.
Dit constante terugspoelen blijft je kwellen tot het aan je gaat knagen. Je moet jezelf eraan herinneren dat het je angstigheid is en dat er zeker niks mis was met wat je hebt gezegd.
6. Als iemand zijn bezorgdheid naar jou uit, ga jij je alleen maar meer druk maken
Als iemand door heeft dat je je niet goed voelt en bezorgd is, groeit jouw angst alleen maar meer.
Als je iemand hoort vragen of het goed met je gaat, maakt het je ineens weer banger en zit je weer minder goed in je vel.
Je denkt – als het opvalt dan is het toch erger dan ik dacht. Dit doet je slechter voelen dan eerst.
7. Je gelooft dat het jouw schuld is als iemand niet meteen op je bericht reageert
Wanneer je met mensen communiceert, al is het je partner, een vriend of familielid, wanneer zij niet meteen op je bericht reageren denk je meteen dat je iets verkeerd hebt gezegd of gedaan.
Je zal daar toch echt mee moeten stoppen en in plaats daarvan overwegen dat ze misschien druk bezig zijn met iets dat hun aandacht opeist, of dat ze gewoon slecht kunnen communiceren.
8. Je ervaart een ineenstorting als iemand begint over de toekomst
Terwijl de meeste mensen uitkijken naar de toekomst en plannen maken, voel jij je hierdoor geïntimideerd en gefrustreerd.
Omdat je het heden al zo heftig ervaart ga je je afvragen hoe moeilijk en beangstigend de toekomst wel niet kan zijn.
Dit zorgt ervoor dat je je terugtrekt en je je verbergt voor die gedachten.
9. Je vergelijkt je succes altijd met anderen van je leeftijd
Ook al wil je jezelf niet vergelijken met anderen, je angstigheid zorgt ervoor dat je Facebook afstruint en up-to-date blijft van alle succesverhalen van je leeftijdsgenoten.
Je maakt je geen zorgen omdat zij wel een geslaagd leven leiden, maar omdat je je afvraagt of het jou überhaupt ooit zal lukken om in jouw leven te slagen.
10. Je obsedeert teveel over elke gemaakte fout door jezelf voor je kop te slaan
Het ergste scenario voor jou is op je werk een fout maken. De gedachten die je na afloop zullen opslokken zijn ontzettend moeilijk om mee om te gaan.
Ook al streef je ernaar om alles waar je mee bezig bent te perfectioneren, mensen maken nou eenmaal fouten, dit is normaal.
Jammer genoeg weet jouw angstigheid dit niet. In die gevallen wordt het je ergste vijand.
11. Soms voel je je te psychisch en lichamelijk uitgeput om je bed uit te komen
Angstigheid verbruikt bijna al je energie, zowel psychisch als lichamelijk.
Daarom kan het gebeuren dat je niet meer goed functioneert; dat je gewoon in bed wilt blijven en je de lakens over je hoofd wilt trekken.
Deze verlamming komt door de overweldigende ervaringen veroorzaakt door je angstgevoelens.