Elke relatie heeft zijn ups en downs en het is aan ons hoe we ermee omgaan. We zullen in de loop van de tijd genoeg discussies doorstaan. Het belangrijkste tijdens die verhitte momenten is om je partner niet te beledigen en een oplossing te vinden die voor beide het beste werkt.
Maar is er een manier om de situatie te kalmeren? Er zijn bepaalde zinnen die je kunnen helpen om een discussie effectief te beëindigen. Ze zullen laten zien dat je om je partner geeft en dat je echt luistert naar alles wat hij te zeggen heeft.
Zijn gevoelens zijn net zo belangrijk als de jouwe, en om een relatie gezond te houden, moet je leren om goed te communiceren. Dus, wat zeg je ervan? Wil je enkele van die zinnen en vragen leren die duidelijk je bezorgdheid en bereidheid om aan een relatie te werken uitdrukken? Daar gaan we!
11 zinnen die een discussie beëindigen
1. Kunnen we een paar minuten de tijd nemen om te kalmeren?
Het is uitermate belangrijk dat je weet wanneer je een pauze van een discussie moet nemen. Meestal spelen een heleboel van onze emoties mee en hebben we geen idee wat we zeggen. Het is daarom heel belangrijk om een stap terug te doen en objectief naar de situatie te kijken.
Je moet er echter voor zorgen dat beide partijen het hier mee eens zijn en dat jullie hier samen op terugkomen en een oplossing vinden. Zodra je afgekoeld bent, zal het gemakkelijk zijn om je gedachten te uiten zonder de persoon van wie je houdt te kwetsen.
2. Hoe voel je je nu?
Dit is zo’n belangrijke vraag, omdat het je partner het gevoel geeft dat hij gehoord wordt. Hij zal weten dat je om hem en zijn behoeften geeft, ook al is er op dit moment een klein meningsverschil. Je geeft hem wat tijd om een korte zelfreflectie te hebben en uit te zoeken waar al die woede vandaan komt.
Stel je ideeën echter niet voor, dat kan de dingen alleen maar erger maken dan ze in werkelijkheid zijn.
3. Is er iets dat ik voor je kan doen om je je beter te laten voelen?
Door deze zin te gebruiken, zal je partner laten geloven dat je er voor hem bent. Ook al is er dit moment van onenigheid, zijn welzijn zou je prioriteit moeten zijn.
Het probleem waar je nu doorheen gaat is niet zo belangrijk als je partner, onthoud dat.
4. Ik hoor wat je zegt.
Als je deze woorden gebruikt, dan impliceer je dat je om de emoties van je partner geeft. Het zal hem ook doen beseffen dat je aanwezig bent in het moment en dat je daadwerkelijk aandacht besteedt aan de woorden die uit zijn mond komen.
5. Dit geeft me een ongemakkelijk gevoel.
Zelfs als je om je partner geeft, is het heel belangrijk dat je je eigen behoeften en emoties uit. Vooral tijdens een discussie. Misschien is de andere persoon zich niet bewust van het gevoel dat hij je geeft.
Als je dit zegt, of iets als “Dit maakt me verdrietig” kan je daarom helpen om een discussie te beëindigen.
6. Heb ik het goed begrepen, wat je probeert te zeggen is…
Het is vaak goed om tijdens een discussie hun woorden te herhalen. Maar probeer niet te citeren wat ze probeerden te zeggen. Herformuleer het liever in je eigen woorden en controleer of je het standpunt van je partner begrijpt.
Je kunt ook iets zeggen als “Kun je me alsjeblieft helpen begrijpen wat je nou precies zegt?” Hierdoor kunnen jij en je partner op dezelfde pagina komen te zitten. Bonuspunten gaan naar het feit dat hij het gevoel heeft dat je om hem geeft.
7. Heb ik iets gedaan waardoor je je zo bent gaan voelen?
Discussies ontstaan om verschillende redenen. We zijn ons van een aantal van hen bewust. Er zijn echter momenten dat we niet zeker weten waarom de andere persoon overstuur is. Daarom is het het beste om openlijk te vragen of je iets hebt gedaan waardoor de andere heeft gereageerd zoals hij dat deed.
Hij weet dat je echt om zijn gevoelens geeft. En door hem deze vraag te stellen, zal hij zich gehoord voelen.
8. Dat is jouw standpunt en ik probeer niet te zeggen dat het verkeerd is.
Natuurlijk hebben we verschillende standpunten en is het onvermijdelijk dat we het ergens niet over eens zijn. Als je deze zin gebruikt, dan vertel je je partner dat je volledig begrijpt wat hij zegt en dat je hem niet in diskrediet probeert te brengen.
Tijdens discussies vergeten we vaak dat we allemaal het recht hebben om onze eigen mening te hebben. Dus, als je deze zin gebruikt, is het alsof je je partner hebt verteld “Laten we het eens zijn om het oneens te zijn”, maar op een mooiere manier die niet meer problemen zal veroorzaken.
9. Is het belangrijk dat we het hierover eens zijn?
Er zijn enkele discussies die in een compromis moeten eindigen. Als dit niet het geval is, waarom verspillen jullie dan je energie, emoties en liefde die jullie voor elkaar hebben? Is het echt de moeite waard om het risico te nemen om pijnlijke dingen tegen elkaar te zeggen?
10. Wat zou je als oplossing voorstellen?
Als je deze vraag stelt, dan betekent dit dat je probeert compromissen te sluiten. Het horen van de mogelijke oplossingen van je partner en proberen deze te begrijpen is echt belangrijk als je een ruzie wilt beëindigen.
11. Het spijt me als ik iets heb gezegd waardoor je je zo bent gaan voelen.
Soms zijn we ons niet bewust van hoe onze woorden de emoties van onze partner kunnen beïnvloeden. Daarom kan een simpel ‘het spijt me’ wonderen doen. Onderschat de kracht van deze woorden niet, want ze zullen je zeker helpen om een discussie te beëindigen en dingen tussen jou en je partner op te lossen.
Hoe verhit een discussie ook is, je moet onthouden dat het altijd je partner en jij versus het probleem is, niet jij tegen hem. Probeer een overeenstemming te bereiken die het beste voor jullie beiden is. En werk eraan om jullie relatie gezond te houden. Veel succes!