Skip to Content

20 Dingen Waar Je Je Nooit Voor Moet Schamen

20 Dingen Waar Je Je Nooit Voor Moet Schamen

Met de opkomst van social media zijn onze levens veel toegankelijker geworden voor anderen. Veel van ons documenteren gedurende de dag verscheidene gebeurtenissen, of deze nu positief of negatief zijn.

Jammer genoeg geeft dit ruimte voor het oordeel en de kritiek van anderen. Als we geen goedkeuring van onze vrienden krijgen, voelen we toch ergens schaamte. Dit is ook van toepassing op alledaagse situaties. 

“Het verschil tussen schuld en schaamte is in theorie overduidelijk. We voelen ons schuldig voor wat we doen. We schamen ons voor wie we zijn.” 

20 DINGEN WAAR JE JE NOOIT VOOR MOET SCHAMEN: 

1 – JEZELF OP DE EERSTE PLAATS ZETTEN

Je kunt niemand anders helpen tot je jezelf hebt geholpen. Als je je beker niet vult, heb je niets om aan anderen te geven.

Je zou je dus nooit moeten schamen omdat je jezelf op de eerste plaats zet.

Als je voor je eigen welzijn zorgt, zul je veel beter in staat zijn om anderen te helpen. 

We geloven allemaal dat je op jezelf focussen je narcistisch of egoïstisch maakt, maar een beetje zelfzorg is noodzakelijk.

Je zou niet gaan autorijden zonder eerst het oliepeil te controleren of eerst te tanken, dus zou je ook zelfzorg niet moeten verwaarlozen. 

2 – JE PASSIES NAJAGEN

Mensen zullen altijd zeggen dat je je dromen moet najagen, totdat je deze dromen met hen deelt. Dan zijn deze doelen ineens onrealistisch of onbereikbaar.

Laat de doemdenkers je echter niet uit het veld slaan. Degenen die hun dromen najagen, zullen anderen altijd een ongemakkelijk gevoel bezorgen, want het dwingt hen om aan hun eigen leven te gaan twijfelen.

Stop nooit met het volgen van iets wat je levenslust geeft om anderen een comfortabel gevoel te geven. 

3 – DE ZWAKTES DIE JE JEZELF INBEELDT

Iedereen heeft sterke en zwakke kanten, dus probeer niet om te streven naar perfectie. Erken in plaats daarvan je zwakke kanten en probeer hieraan te werken volgens een aantal uitvoerbare stappen.

Maak echter van het focussen op je onzekerheid geen obsessie. Dit zal je slechts extreem bewust maken en je zal te veel op jezelf gaan reflecteren.

Kies ervoor om jezelf te accepteren, want als je dit doet, vallen de muren weg tussen de buitenwereld en jou. Dit zal ervoor zorgen dat je relaties opbloeien en je zelfliefde ontzettend zal toenemen. 

4 – MET WIE JE DATE OF TROUWT

Het lijkt erop dat familie, vrienden en zelfs vreemden online graag hun mening geven over ons leven, zeker als het op relaties aankomt.

Het is echter zo dat met wie je date of trouwt geen invloed heeft op hun welzijn. Als ze dus negatieve dingen te zeggen hebben over je partner, laat het dan los.

Ze zijn misschien wel oprecht bezorgd, maar vaak genoeg projecteren ze waarschijnlijk hun eigen jaloerse of onzekere gevoelens op jou. 

5 –  GEVOELIG OF EMOTIONEEL ZIJN

We zouden ons nooit moeten hoeven schamen voor onze emoties, maar tegenwoordig worden we vaak afgeschilderd als “te gevoelig” of “te slap”.

Echter, in een wereld waar logica en assertiviteit lijken te overheersen, zijn we wanhopig op zoek naar een balans tussen tederheid en empathie.

Verontschuldig je er nooit voor dat je diepe gevoelens hebt of dat alles je wat kan schelen.

Er is meer behoefte aan hooggevoeligen en genezers dan ooit tevoren, dus in plaats van dat je je talenten onderdrukt, laat ze iedereen die je tegenkom zegenen. 

6 – DE CARRIÈRE OF BAAN WAARVOOR JE HEBT GEKOZEN

Iemand beoordelen op basis van hoe ze geld verdienen lijkt nogal nutteloos. We maken tenslotte allemaal een andere reis door, dus in plaats van dat we elkaar kleineren, laten we die verschillen juist omarmen.

Dit maakt de wereld uniek; als iedereen hetzelfde deed, zou het leven nogal saai worden. Vergelijk jezelf bovendien nooit met een ander.

Je hebt geen idee wat ze hebben meegemaakt of wat ze voor hun succes hebben moeten doen.  

7 – EXTREEM POSITIEF ZIJN

In een wereld waar men constant zegt dat we “het beste moeten verwachten, maar ons moeten voorbereiden op het ergste,” lijkt het nogal uitdagend om ons hoofd boven water te houden.

Veel wetenschappers en onderzoekers hebben wereldwijd echter de vele voordelen van positief denken bevestigd, waaronder: een verminderd gevoel van stress, een langere levensduur, meer creativiteit en nog meer. 

Positief blijven in moeilijke tijden kan ons veerkrachtiger maken en ervoor zorgen dat we beter met uitdagingen om kunnen gaan. Dus aan alle mensen die door pessimisten uit het veld worden geslagen, laat het niet toe! 

8 – DE FOUTEN DIE JE HEBT GEMAAKT

Sta het niet toe dat anderen je op je fouten afrekenen. Iedereen maakt fouten en fouten helpen ons om te groeien en te leren.

Zonder een aantal misstappen, zouden we überhaupt niet weten wat het juiste pad zou zijn. 

9 – HOE JE EET

Mensen bepalen altijd graag wat anderen moeten eten en wat hen het beste gevoel zal geven, maar uiteindelijk is het jouw lichaam.

Net als dat jij nooit uit moet maken hoe een ander eet, laat ze ook niet jouw eetgewoontes bepalen.

Van veganisten tot vleeseters, iedereen denkt dat ze het optimale dieet kennen voor de mensheid. In werkelijkheid ben jij de enige die kan bepalen wat goed voelt, niemand anders. 

10- MEER UIT HET LEVEN WILLEN HALEN

Je moet je eigenlijk altijd dankbaar voelen voor wat je hebt en waar je bent, maar meer willen maakt je niet oppervlakkig.

Ambitie hebben en niet tevreden zijn moedigt juist voortgang aan! Als mensen nooit naar meer hadden verlangd, waren we nooit ver gekomen. 

11 – HET LEVEN WAARVOOR JE HEBT GEKOZEN

We hebben allemaal andere perspectieven en verlangens, dus laat anderen je leven niet voorschrijven. Het maakt niet uit of je in een klein huis wilt wonen of in een villa, je dromen en levensstijl doen ertoe.

Zolang je jezelf en anderen geen kwaad doet, hoef je je niet te schamen voor hoe jij je leven leidt. Als je uiteindelijk gewoon gelukkig bent, is dat enige wat telt. 

12 – JE MENINGEN

Net als dat iedereen op een andere manier leeft, hebben we allemaal andere overtuigingen. Alleen omdat niemand in je familie of vriendengroep het met je eens is, betekent dit nog niet dat je het verkeerd hebt.

Het betekent slechts dat je zaken op een andere manier bekijkt. Laat mensen je geen schaamtegevoel aanpraten, alleen maar omdat je je recht om te denken uitoefent. 

13 – HOEVEEL GELD JE HEBT

Dit onderwerp is voor velen van ons tenenkrommend en we gaan het in een gesprek vaak uit de weg.

De meeste mensen willen anderen niet ongemakkelijk maken door te delen hoeveel ze verdienen, en terecht. Of je nou het salaris van een conciërge of een topman hebt, je bent hetzelfde waard. 

14 – JE VRIENDEN

Je vrienden zouden je aan het lachen moeten maken en ervoor moeten zorgen dat je je zorgen even vergeet.

Zolang je van hun gezelschap geniet, laat niemand anders je dan een schaamtegevoel aanpraten wat betreft je vriendenkring. 

15 – JE RELATIESTATUS

Zodra je oud genoeg bent, zullen je familie of je vrienden je misschien gaan vragen wanneer je van plan bent te gaan trouwen of of je op zoek bent naar een partner.

Je moet je echter echt niet onder druk laten zetten om iets te doen waar je nog niet aan toe bent.

Single zijn is niet het ergste wat er is; onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het je gezonder kan maken en dat je als single beter met geld kunt omgaan!

16 – NIET GAAN STUDEREN

Studeren is niet voor iedereen weggelegd, dus loop vooral niet in de val en word niet opgezadeld met een gigantische schuld. Je kunt een bedrijf beginnen, naar het MBO gaan of je ergens omhoog werken. Je hebt altijd andere opties, dus schaam je niet wanneer je niet de menigte wilt volgen. 

17 – GEESTELIJK ZIEK ZIJN

In de wereld van vandaag leiden de meeste mensen aan bepaalde psychische aandoeningen. De meest voorkomende psychische aandoeningen zijn:

  • Depressie 
  • Angstaanvallen
  • Eetstoornissen 
  • Verslaving 
  • Bipolaire stoornis 
  • ADD/ADHD

Je psychische aandoening bepaalt niet wie je bent en het maakt je niet “gebroken” of “zwak”.

Laat niemand je ooit een schaamtegevoel aanpraten vanwege een psychische aandoening.

18 – ANDERS ZIJN

Een blok in de vorm van een vierkant in een rond gat stoppen kun je wel vergeten, dus probeer er niet meer bij te horen!

Omarm in plaats daarvan de dingen die jou uniek maken en raak gewend aan opvallen. Iedereen zal waarderen dat je echt bent. 

19 – HOE JE ERUITZIET 

Je verschijning heeft niets te maken met je waarde als mens. Of je nou overgewicht of ondergewicht hebt, of je nou lang of klein bent of je blauw of paars haar hebt, je verdient respect van jezelf en van anderen.

20 – JE HOBBY’S

Of je nou anime, boxen, vogels kijken of wandelen leuk vindt, je hobby’s en interesses maken jou uniek.

Als mensen je een schaamtegevoel aanpraten vanwege je aangeboren interesses, dan hoor je überhaupt niet bij deze mensen in de buurt te zijn.  

Je moet trots zijn op wie je bent en de keuzes die je in dit leven maakt. Als de mensen in je leven je niet accepteren, dan moet je door blijven marcheren tot je mensen vindt die je zullen omarmen.

Het leven is te kort om met iemand om te gaan die je ervoor zorgt dat je jezelf minder dan schitterend en mooi vindt! 

20 Dingen Waar Je Je Nooit Voor Moet Schamen