Liefdesverdriet, we hebben het allemaal meegemaakt, we hebben allemaal slapeloze nachten gehad en dagenlang van alleen maar huilen. Maar hoe lang duurt liefdesverdriet nou echt?
Liefdesverdriet hebben voelt echt alsof niets meer goed is en niets er echt nog toe doet en ook al klinkt het cliché, maar de tijd heelt alle wonden.
Het is echt waar, mensen overwinnen allerlei ongelooflijk diepe wonden in het leven of het nu gaat om de dood van hun ouders, beste vrienden, hun eigen kind of de diagnose van een dodelijke ziekte bij een dierbare.
Wanneer we het meemaken dan lijkt het allemaal ondraaglijk te zijn, maar we hebben de neiging om te onderschatten hoe sterk we als mensen zijn.
Dit artikel is bedoeld om vragen over liefdesverdriet te beantwoorden, zoals hoe lang duurt liefdesverdriet?
Wat kan ik doen om het gemakkelijker te maken? Blijf lezen om hier antwoorden op te krijgen.
Hoe lang duurt het gemiddeld om liefdesverdriet te overwinnen?
Liefdesverdriet volgt hetzelfde patroon als elk ander genezingsproces, het is in het begin het ergste en het kost tijd om de pijn af te laten zwakken.
Eén ding is echter zeker, ondanks hoe je je op dit moment misschien voelt, je ZULT er echt overheen komen, het is alleen een kwestie van hoe lang het duurt.
Als mensen je dit echter vertellen, dan heb je altijd het idee dat ze niet begrijpen wat je voelt.
Maar geloof het of niet, ze hebben het waarschijnlijk zelf ook weleens meegemaakt.
Liefde is echt niet iets wat je maar één keer in je leven mee zal maken.
Het voelt alleen zo op dit moment, maar er zijn genoeg mensen op deze aardbol om de hoop op liefde op te geven.
We hebben al een behoorlijk krachtige uitspraak gedaan dat je op de een of andere manier hier echt doorheen zult komen, het is gewoon een kwestie van tijd.
Dit roept de voor de hand liggende maar alarmerend moeilijke vraag op: hoe lang duurt liefdesverdriet?
Dat hangt van een aantal factoren af. Dingen als hoe lang je relatie heeft geduurd, de reden achter het liefdesverdriet en of je gedumpt of bedrogen werd.
Maar het hangt er ook van af wat je plan van actie is nadat je een paar nachten flink hebt gehuild.
Als je echt in jezelf gelooft om een uitweg uit dit verdriet te vinden, dan kun je op een missie gaan om jezelf te helpen.
Met de tips die we in dit artikel zullen geven, kun je jezelf helpen in plaats van als een zielig hoopje op de bank weg te kwijnen.
Als je het goed doet, dan zou het maar een paar maanden moeten duren voordat je weer op het goede spoor in je leven zit.
In ernstige gevallen van liefdesverdriet is het echter mogelijk dat het tot wel vier maanden kan duren voordat er verbeteringen merkbaar zijn, maar dat is het maximum.
Niet elke relatie is hetzelfde, dus de manier waarop mensen uit elkaar gaan is dat ook niet. Hadden jullie samen een toekomst gepland?
Zijn jullie uit elkaar gegaan vanwege ontrouw of omdat je er te laat achterkwam dat je relatie maar van één kant kwam?
Hoe lang liefdesverdriet duurt en hoe lang het duurt om over iemand heen te komen, hangt af van hoe geïntegreerd je partner in je leven was en wat de oorzaak van de breuk was.
Afhankelijk van de diepte van je relatie, kan het lijken alsof je niet alleen je ex verliest, maar ook een deel van je identiteit.
Maar even serieus. Hoe lang duurt liefdesverdriet nou echt?
Als je nog steeds op zoek bent naar iets tastbaars, probeer dan dit: Als je minstens een jaar samen bent geweest, geef het dan minstens een jaar.
Volgens studies moeten de meeste mensen eerst alle triggerende gebeurtenissen meemaken die in het eerste jaar na de breuk kunnen plaatsvinden denk bijvoorbeeld aan verjaardagen, jubilea en feestdagen.
Sta jezelf toe om te rouwen. Gelukkig zijn er manieren om de pijn te verzachten en het proces te helpen.
Voor sommige mensen kan het genezen van een gebroken hart weken, maanden of zelfs jaren duren.
En rekening houdend met het feit dat niemand hetzelfde is, zijn ook de breuken niet hetzelfde.
Van een relatiebreuk en liefdesverdriet genezen is afhankelijk van factoren zoals de emotionele band die je met je ex hebt gedeeld, omstandigheden in je leven en persoonlijke aspecten zoals persoonlijkheid en je eerdere ervaringen met de liefde.
Je hebt meer nodig dan een knip met je vingers om door zo’n pijnlijke ervaring heen te komen.
Denk er eens over na.
Net zoals je niet van de ene op de andere dag een relatie en verbinding hebt opgebouwd, zal het ook niet gebeuren dat je met een knip van je vingers echt over je ex heen komt.
Het loslaten van je hoop, dromen en plannen die je met je ex had kost tijd.
Op de ene dag heb je misschien het gevoel dat je veel vooruitgang hebt geboekt.
Je voelt je energiek en positief, klaar om een nieuw hoofdstuk te beginnen.
De dag erna kan iets je aan hem herinneren en dat kan dan pijn doen.
Als er bijvoorbeeld een liedje op de radio wordt afgespeeld of als een luchtje je aan het verleden doet denken.
Je hebt dan meteen het gevoel dat je weer terug bij af bent.
Als je van die dagen hebt, verlies dan niet de hoop.
Het is niet meer dan normaal dat het gevoel van liefdesverdriet lijkt te verdwijnen en dan weer even terugkomt.
Geef jezelf over om te accepteren dat je jezelf niet kunt dwingen om van de ene op de andere dag geen liefdesverdriet meer te hebben.
Acceptatie zal je alleen maar helpen om sneller te genezen.
Het belangrijkste is de manier hoe je zelf naar de relatie kijkt.
Zie je breuk niet als een verschrikkelijk verlies, maar als een kans om iets nieuws voor jezelf te creëren.
Ga voor de dingen in het leven die je altijd al hebt willen doen.
Dit is het moment om nieuwe dingen te proberen, nieuwe interesses te vinden en nieuwe dingen over jezelf te ontdekken.
Hoe lang duurt liefdesverdriet? De verschillen in verwerking bij mannen en vrouwen
Net als dat niet elke relatie of breuk hetzelfde is, ervaren we liefdeverdriet ook niet allenmaal hetzelfde.
Terwijl vrouwen meer pijn na een breuk ervaren, herstellen vrouwen beter van een breuk dan mannen dat ooit zullen doen.
Er zijn onderzoeken gedaan waarbij onderzoekers bijna 6000 mensen over de hele wereld hebben gevraagd om de pijn van hun relatiebreuk te beoordelen.
Vrouwen rapporteerden hogere niveaus van niet alleen emotionele pijn dan maar ook van fysieke pijn.
Die tastbare pijn is zo sterk, omdat een relatie echt meer voor ons betekent, althans op biologisch niveau.
Interessant is echter dat, hoewel relatiebreuken vrouwen het hardst treffen, het de mannen in de studie waren die het moeilijker vonden om te genezen.
De onderzoekers ontdekten zelfs dat veel mannen nooit volledig herstellen, ze gaan gewoon verder.
Een man zal het verlies waarschijnlijk diep en voor een zeer lange periode voelen, terwijl het tot hem ‘doordringt’ dat hij opnieuw moet ‘concurreren’ om te vervangen wat hij verloren heeft of misschien nog erger dat hij tot het besef komt dat zijn verlies onvervangbaar is.
Het is dit laatste deel dat typisch het moeilijkst is om voor beide geslachten mee in het reine te komen, dat de persoon die je hebt verloren onvervangbaar is.
Over het algemeen halen mannen hun gevoel van eigenwaarde uit de sociale status van een relatie, terwijl vrouwen het door het gevoel van verbondenheid krijgen.
Deze verschillen hebben waarschijnlijk invloed op de manier waarop mannen en vrouwen zich na een relatiebreuk gedragen.
Het lijkt erop dat het ervaren van verschillende soorten verlies tijdens een relatiebreuk zich vertaalt in de manier waarop mannen en vrouwen met liefdesverdriet omgaan.
Terwijl vrouwen eerder een beroep op hun sociale ondersteuningsnetwerken in de vorm van vrienden en familie doen, zullen mannen met liefdesverdriet omgaan door naar buiten te gaan en actief te zijn.
Het is niet ongebruikelijk om vrouwen na een breuk met een groepje vriendinnen te zien die een drankje drinken en de intieme details van de breuk bespreken.
Het komt net zo vaak voor dat mannen een nieuwe sport beginnen, op vakantie gaan of online gaan en een nieuwe relatie zoeken.
Dus, is de methode van een man of die van een vrouw effectiever om met liefdesverdriet om te gaan?
Laten we eerlijk zijn, hoe sneller we met liefdesverdriet kunnen omgaan en terug naar ons normale, levenslustige, minder saaie zelf kunnen keren, hoe beter, toch?
Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel de geslachten een breuk anders verwerken, beide hetzelfde gevoel van verdriet en verlies ervaren.
Van al deze verschillen komt het er uiteindelijk op neer dat mannen en vrouwen met dezelfde emoties te maken hebben wanneer ze een relatiebreuk doormaken.
De verschillen ontstaan in de manier waarop met verdriet en verlies wordt omgegaan.
Het advies hoe met een relatiebreuk om te gaan is daarom voor beide geslachten hetzelfde.
Tips voor het verwerken van liefdesverdriet
Praat erover, schrijf erover, mediteer erover.
Wat er ook nodig is om de breuk te verwerken en je eigen niveau van acceptatie te bereiken over waarom de relatie geen stand heeft gehouden.
Breng tijd door met mensen die je zullen steunen en je aanmoedigen om voor jezelf te zorgen, mensen die je toestaan om gewoon in het moment te zijn.
Voel je niet onder druk gezet om verder te gaan voordat je er klaar voor bent, neem regelmatig contact op met je emotionele zelf en geef jezelf een time-out van sociale activiteiten als je dat nodig hebt.
Wees eens lief voor jezelf en maak van de gelegenheid gebruik om tijd aan jezelf te besteden en om ook in jezelf te investeren.
Verzin dingen om te doen die jij echt leuk vindt.
Voor veel mensen is de beste manier om met liefdesverdriet om te gaan, om te zeggen “Deze persoon paste gewoon niet bij me.”
Houd jezelf bezig om in je hoofd niet constant met je problemen bezig te zijn.
Het leven moet doorgaan als je van een gebroken hart wilt herstellen. Jezelf in je liefdesverdriet wentelen is geen oplossing.
1. Stop eerst om de relatie te romantiseren
Het moeilijkste deel van het verbreken van een relatie is vaak niet het verlies van de persoon zelf, maar het verlies van de fantasie van wat je dacht dat er zou kunnen gebeuren, trouwen, kinderen krijgen en ga zo maar door.
Ga van je relatie geen onrealistische droom maken. Ga niet lopen denken dat jullie samen zo geweldig waren.
Als jullie samen zo ongelooflijk geweldig waren en dat voor allebei de partijen zo aanvoelde dan waren jullie nu niet uit elkaar geweest.
Wees dus eerlijk over de relatie. Over de positieve dingen, maar ook over de negatieve en minder leuke dingen.
Probeer je relatie te zien zoals die echt was en niet het ideaalbeeld wat je graag had willen zien.
2. Respecteer wat jullie hadden, ondanks de pijn
Hoe graag je ook slecht over je ex wilt praten, het zal je niet helpen om over hem heen te komen.
Het is niet zo dat je moet doen alsof het allemaal zo enorm geweldig en leuk is geweest.
Als je jezelf echter van de pijn en wrok bevrijdt, dan kun je langzaamaan zelf weer gelukkig zijn.
Zie een relatiebreuk liever als een ‘voltooide’ relatie, en niet als een ‘mislukte’ relatie.
Als je kwetsbaar genoeg bent geweest om liefde te voelen en liefde te geven, dan was het geen mislukking.
De relatie heeft je zoveel gediend als nodig was en nu is het tijd om verder te gaan. Je kan nu beginnen om een nieuwe fase in je leven te openen.
3. Blijf bezig
Begin een nieuwe hobby. Word lid van een breiclubje, zoek een trainingsgroep, start een boekenclub, ga hardlopen, doe een cursus.
Nu je extra tijd hebt (de tijd die je met je partner zou hebben doorgebracht), kun je iets nastreven waarvan je altijd al had gewild dat je er tijd voor had.
Wie weet kan de breuk de aanleiding zijn om een levenslange passie of droom na te jagen.
4. Socialiseer
Breng tijd met vrienden door. Blijf niet thuis zitten chagrijnen en geef niet toe aan eenzaamheid.
Maak plannen om dingen te ondernemen, ga naar buiten en doe iets waar je blij van wordt en probeer plezier te hebben.
Het kan pijn doen om andere stellen van hun tijd samen te zien genieten.
Je moet je echter realiseren dat je breuk niet voor iedereen het einde van de wereld is.
Het leven gaat gewoon verder en dat is iets wat jij ook zou moeten proberen.
Probeer dus weer plezier te maken en niet te blijven treuren, daar wint niemand iets mee.
5. Ga sporten
Het is bewezen dat lichaamsbeweging de stemming verbetert en zelfs bij milde depressies helpt. Het helpt je bovendien ook om er goed uit te zien.
Ga naar een sportschool, schrijf je in voor groepslessen.
Dit zijn ook voorbeelden van manieren om om nieuwe mensen te leren kennen, waardoor je meer contacten maakt en onder de mensen komt.
Je kan je hoofd even leegmaken, je bent gezond bezig en je zal uiteindelijk beter kunnen slapen.
Je doet dus iets wat zowel lichamelijk als geestelijk goed voor je is.
6. Ruim dingen op
Besteed wat tijd aan het opruimen van spullen die je aan de relatie herinneren.
Als je het niet kunt verdragen om afstand van foto’s en souvenirs te doen, stop ze dan in een doos. Je kan ze ook gewoon in een kast opruimen.
Blijf niet eindeloos naar de dingen kijken en aan de wanhoop vasthouden. Door de spullen op te ruimen ruim je ook de dingen in je eigen hoofd op.
7. Neem de tijd
Misschien heb je wat langer de tijd nodig om je leifdeverdriet te verwerken en wil je pas weer gaan daten als je geen liefdesverdriet meer hebt.
Door te wachten kun je voorkomen dat je een nieuwe relatie aangaat met iemand die misschien helemaal niet bij je past.
Door te wachten krijg je ook de tijd om problemen in jezelf aan te pakken, zoals je gevoel van eigenwaarde en je zelfrespect of misschien moet je leren om je woede te beheersen. Je bent dan beter voorbereidt op een nieuwe relatie.
8. Bekijk eens of er een patroon is
Als je relaties vaak stranden en je dus vaak liefdesverdriet hebt, dan moet je misschien eens gaan kijken waarom je relaties geen standhouden. In dit geval kan de vraag “waarom” nuttig zijn.
Kijk eens of onderstaande patronen op de mensen van toepassing is met wie je aan het daten bent. Als je dates dit gedrag vertonen, dan ben je voor partners aan het kiezen die niet goed voor je zijn.
- Liegen
- Vreemdgaan
- Financieel profiteren
- Jouw acties of keuzes beheersen
- Fysiek geweld gebruiken
- Je beledigen
- Nooit “ik hou van je” zeggen
Soms is het je eigen gedrag dat mensen wegduwt. Kijk ook eens naar je eigen acties:
- Profiteren van mensen met wie je uitgaat
- Je partner vaak bekritiseren
- Egoïstisch zijn op welk vlak dan ook
- Altijd negatief zijn of klagen
- Niet naar je partner luisteren en alleen zelf aan het woord zijn
Wanneer wordt liefdesverdriet echt een probleem?
Aan liefdesverdriet komt als het goed is een eind.
Na een paar weken, maanden of jaren zul je naar je relatie terug kunnen kijken zonder al die rauwe emoties van spijt, woede of verdriet te voelen.
Af en toe wordt liefdesverdriet echter een serieus probleem. Tekenen dat liefdesverdriet te lang duurt en een probleem begint te worden zijn:
- Wanneer je alcohol of drugs moet gebruiken om je pijn te verzachten.
- Je zo verdrietig voelen dat je niet uit meer uit bed komt en zelfs niet meer in staat bent om je werk te kunnen doen.
- Je overweegt om zelfmoord te plegen.
Dit zijn allemaal redenen om naar je arts te gaan. Je arts kan je aanbevelen om met een therapeut te gaan praten om weer uit het diepe dal te komen.
Als je je door je liefdesverdriet zo naar voelt dat je jezelf iets aan wilt doen, zoek dan meteen hulp.