Soms gaat het even niet zo goed tussen jou en iemand die je liefhebt en op dat moment is het goed om één ding goed te onthouden: liefde overwint alles.
Of je nu ruzie hebt met je partner, moeder of beste vriendin, als jullie van elkaar houden zullen jullie er altijd wel uitkomen samen.
Ongeacht hoe veel jullie van elkaar houden, zijn er altijd dingen die zelfs de beste relatie om zeep zullen helpen.
Sommige dingen zijn nu eenmaal groter dan een dipje. Ze vormen een continue dreiging voor jullie samenzijn.
Liefde overwint alles alleen wanneer je je volledig voor elkaar inzet. Wanneer een van jullie een fout maakt is liefde niet altijd genoeg om ervoor te zorgen dat jullie bij elkaar blijven.
Zorg er daarom voor dat je goed let op deze dingen:
1. Liefde overwint alles, behalve overspel
Je zal er waarschijnlijk niet van opkijken, maar er zijn maar weinig relaties die standhouden nadat er sprake is geweest van overspel.
Na ontrouw is het namelijk ontzettend moeilijk om elkaar weer te vertrouwen. Vaak proberen stellen dat nog wel, maar het werkt bijna nooit.
Het is namelijk moeilijk om iemand weer volledig te vertrouwen. Bij iedere stap die de ander zet, vraag je jezelf af of hij weer dezelfde fout zal maken.
Een avondje uit met vrienden was voorheen geen probleem, maar is nu een groot obstakel. Iedere seconde denk je dat hij stiekem toch ergens anders is.
Wanneer iemand eenmaal tegen je heeft gelogen, ga je ook aan andere dingen twijfelen. Als het zo gemakkelijk is om over zoiets ingrijpends te liegen, is het namelijk aannemelijk dat hij de waarheid ook niet zo serieus neemt als het om kleinere dingen gaat.
Daardoor wordt alles onder een vergrootglas gelegd. Is hij wel eerlijk als hij zegt dat hij niet mee kan naar jouw familieweekend omdat hij moet werken?
Vindt hij echt dat je er goed uitziet in die ene jurk? Is hij echt te druk met werk om je op te halen of probeert hij er gewoon gemakkelijk vanaf te komen?
Deze twijfels kunnen maar moeilijk worden doorbroken. Liefde overwint alles, maar het is zo moeilijk om de liefde te herstellen als je iemand niet langer vertrouwt.
Ook jaren nadat het overspel heeft plaatsgevonden kan een relatie alsnog stuklopen. Je denkt dat je de ander hebt vergeven, maar je merkt dat het toch anders is tussen jullie.
Het is allemaal niet meer zo makkelijk als het voorheen was en dat breekt je op. Alles in jullie relatie lijkt een dubbele lading te hebben, waardoor je het liever helemaal opgeeft.
2. Jaloezie
Er bestaat zeker zoiets als een gezonde dosis jaloezie. Hiermee laat je zien dat je bang bent om de ander kwijt te raken.
Pas op het moment dat je doorslaat wordt het een probleem. Liefde overwint alles, maar een overdreven jaloerse houding kan niemand uitstaan.
Een belangrijke hoeksteen van een goede relatie is vertrouwen en wanneer je jaloers bent, zeg je eigenlijk dat je de ander niet vertrouwt. Dat is een belediging die maar weinig mensen kunnen verkroppen.
Jaloers zijn en een jaloerse partner hebben is daarbij erg vermoeiend. Je verspilt te veel energie aan het twijfelen aan je partner of aan het uitleggen van al je woorden en daden.
Deze energie kunnen jullie veel beter op een andere manier besteden. Houd op met deze toxische aandacht en zet het om in positieve energie.
Het is altijd goed om interesse te tonen in wat je partner doet, maar dat moet wel vanuit een goed hart komen.
Hij zal het echt wel door hebben wanneer je vanuit achterdocht in plaats van interesse naar zijn plannen vraagt.
Probeer dus altijd om jaloerse gedachten te verdringen. Richt je op het feit dat je partner een goed persoon is.
Hij heeft ervoor gekozen om met jou te zijn en hij laat zien dat hij je liefheeft. In principe heb je geen reden om jaloers te zijn.
In sommige gevallen kan jaloezie zelfs averechts werken. Als jij continu blijft suggereren dat je partner niet oprecht is, kan het hem op ideeën brengen.
Waarom zou hij niet iets achter je rug om doen als dat toch al is wat je van hem verwacht? Hij draagt alle lasten al, dus waarom niet ook de lusten?
3. Verwaarlozing
Liefde overwint alles, maar als de ander je liefde niet voelt, gaat deze regel niet op. Het verwaarlozen van je partner zal vroeg of laat altijd het einde van je relatie betekenen.
Ook bij langere relaties is het belangrijk dat je de ander altijd laat weten dat je er bent. Merk het op als iemand een slechte dag heeft en probeer er voor de ander te zijn.
Doe iets waarvan je weet dat de ander het zal waarderen. Zorg eens een avond voor het eten, neem een kleinigheidje mee of bied gewoon een luisterend oor.
Wanneer je je partner verwaarloost, zal hij zich alleen voelen. Het grootste voordeel van een relatie is juist dat je er niet meer alleen voor staat.
Op het moment dat dat wegvalt, heeft het geen voordeel meer om een relatie te hebben. Als je alles toch al alleen moet doen, kan je net zo goed helemaal alleen zijn.
Wanneer jij ergens mee zit, wil je dat je partner er voor je is en dat geldt andersom ook.
Vergeet dus nooit om genoeg aandacht aan je partner te besteden, ook als je even druk bent met jezelf.
In moderne relaties wordt deze regel nog al eens vergeten. Je verliest jezelf al snel in stress die bij het dagelijkse leven hoort, waardoor je het niet ziet als de ander het moeilijk heeft.
Daarbij is het ook moeilijk om verwaarlozing te vergeven. Je partner zal in zijn achterhoofd altijd blijven denken aan de momenten dat je hem in de steek liet.
Hij zal je zien als iemand die egoïstisch is en alleen aandacht heeft voor haar eigen problemen. Het kan ook gebeuren dat je partner zal twijfelen aan de oprechtheid van je liefde en dat is een cyclus die moeilijk te doorbreken is.
4. Liefde overwint alles, behalve wrok
Zeker wanneer je al een langere tijd bij elkaar bent, kan het gebeuren dat je elkaar dingen kwalijk gaat nemen.
In het ene geval ga je je steeds meer ergeren aan een eigenschap van de ander. Bijvoorbeeld dat je partner altijd speciale data vergeet.
Aan het begin van jullie relatie richt je je nog op de leuke kanten van je partner, waardoor je er gemakkelijker overheen kijkt.
Naarmate jullie langer samen zijn gaan de minder leuke kanten ook steeds meer opvallen. Iedere keer dat de eigenschap voorbij komt, voel je weer die ergernis.
Het kan ook gebeuren dat er eenmalig iets gebeurt waardoor je wrok koestert voor de ander. Een voorbeeld daarvan is dat je een kans in je leven laat lopen omwille van de ander.
Je neemt bijvoorbeeld niet die promotie aan, omdat je partner niet wil dat je nog meer tijd op je werk doorbrengt.
In het begin heb je daar vrede mee, maar na een tijdje begin je toch spijt te krijgen van je keuze.
Liefde overwint alles, maar dit niet. Het is belangrijk dat jullie altijd met elkaar blijven communiceren. Wanneer er iets is dat je tegenstaat, moet je je partner daar meteen op aanspreken.
In de eerste plaats is het niet eerlijk tegenover je partner. Misschien is hij zich er helemaal niet van bewust dat jij je ergens aan ergert, waardoor hij zijn gedrag niet kan veranderen.
Zo ontneem je hem de kans om jullie relatie te redden, zonder dat hij dat zelf doorheeft.
Daarbij gaat het ook alleen maar van kwaad tot erger als je niks zegt. Hoe langer je zwijgt, hoe meer je je gaat ergeren.
Op een bepaald moment zal dit zo uit de hand lopen dat de situatie escaleert en dan is er geen weg meer terug.
5. Kritiek
Er zijn twee verschillende soorten kritiek, de positieve en de negatieve. In een relatie is altijd plaats voor de eerste vorm, maar niet voor de tweede.
Positieve kritiek werkt opbouwend. Je kan je partner bijvoorbeeld voorstellen om in het vervolg iets op een andere manier aan te pakken.
De intentie van deze vorm van kritiek is dat je partner zal groeien en betere prestaties zal leveren of in het algemeen een beter mens zal worden.
Je wijst iets aan dat niet helemaal goed is gegaan en daarvoor in de plaats biedt je een oplossing aan. Hier kan je partner dus echt iets mee.
Positieve kritiek zorgt voor positieve energie. Je partner krijgt het gevoel dat er ruimte is voor verbetering en dat zorgt voor motivatie.
Negatieve kritiek is daarentegen echt waardeloos. Je geeft bij je partner alleen aan dat iets niet goed is, zonder dat je daar een oplossing tegenover stelt.
Op die manier blijft je partner achter met niets anders dan een vervelend gevoel. Als je iets verkeerd hebt gedaan is dat al heel niet leuk, als je daarbij dan ook nog eens niet gesteund wordt door je partner is dat extra naar.
Het zelfvertrouwen van je partner zal daardoor snel dalen. Daarbij kan ook het vertrouwen in jullie hele relatie worden aangetast.
Kritiek zorgt namelijk voor een scheve verhouding. Door kritiek te geven stel jij jezelf boven de ander.
Hoe vaker je negatieve kritiek hebt op je partner, hoe meer het uit de hand zal lopen. Bij veelvuldige kritiek kan je partner het idee krijgen dat je hem nooit zal stuenen,
Liefde overwint alles, maar alleen als jullie gelijkwaardig aan elkaar zijn. Oordeel dus niet over je partner, dat heeft helemaal geen zin.
6. Liefde overwint alles, behalve zeuren
Een relatie kan alleen werken als je altijd met elkaar blijft communiceren. Die communicatie moet natuurlijk wel op een redelijke manier verlopen.
Er is een verschil tussen samen ergens over praten en over alles zeuren. Niks is zo vervelend als wanneer jij het cliché wordt van de zeurende vrouw die maar niet kan ophouden over het dopje van de tandpasta.
Voor je partner is het niet leuk om de hele tijd te moeten luisteren naar alle kleine dingen die jou dwars zitten. Andersom geldt precies hetzelfde.
In een goede relatie moet je een aantal compromissen sluiten. Oké, je vriend is misschien wat rommeliger dan jij, maar vergeet niet wat daar tegenover staat.
Misschien is hij wel degene die altijd voor het avondeten zorgt, degene die ervoor zorgt dat alle rekeningen op tijd betaald worden of gewoon degene die jou altijd geruststelt als je ergens mee zit.
Wanneer je je ergens aan ergert is het altijd makkelijk om die dingen te vergeten. Je verliest jezelf in je irritaties en dat blijft zich opstapelen.
Je begint met zeuren over het ene, om vervolgens bijna overal een punt van te maken. Het grootste obstakel daarbij is dat het voor de ander heel moeilijk is om te reageren op zeuren.
Wanneer iemand zeurt kan je twee dingen doen: jezelf verdedigen of het maar gewoon laten gaan.
De meeste mensen zullen voor de eerste optie kiezen, omdat het vaak moeilijk is om een goede verdediging te bedenken.
Er is vaak geen reden waarom je het dopje niet terug op de tandpasta hebt gedraaid en ‘sorry’ is het enige passende antwoord.
Op z’n best kan je beloven dat je de volgende keer beter je best zal doen. Er is geen ruimte voor een goed gesprek, waardoor irritaties alleen maar meer zullen oplopen.
7. Afhankelijkheid
Zeker als je net een relatie hebt, breng je veel tijd met elkaar door, dat is heel normaal. Na een tijdje vinden jullie allebei weer je eigen weg en gaan jullie langzaam weer dingen zonder elkaar doen.
Liefde overwint alles wanneer jullie op deze manier met elkaar omgaan. Wanneer jullie daarentegen in die beginfase blijven hangen en alleen nog maar tijd met elkaar doorbrengen, zal jullie relatie niet lang standhouden.
Het is niet gezond om naast je relatie geen contact te hebben met vrienden of familie. Je eigen leven is net zo belangrijk als jullie leven samen.
Wanneer jullie alleen maar tijd met elkaar doorbrengen, komen jullie in een soort bubbel terecht.
Alles wat jullie vinden is alleen gebaseerd op jullie eigen mening en bevindingen, omdat jullie geen feedback van anderen krijgen.
Daarbij is er in zo’n situatie ook te veel ruimte voor manipulatie. Stel bijvoorbeeld dat je vriend zegt dat het goed voor je is om minder te werken.
Jij neemt dat dan aan, zonder dat je je vriendinnen om hun mening vraagt. Zo maak je beslissingen zonder dat je goed over alle gevolgen hebt nagedacht.
Voor je het weet ben je een soort marionet en worden alle aspecten in je leven door de ander bepaald.
Het is dus cruciaal dat je in je relatie een gezonde balans vindt tussen de tijd die jullie samen doorbrengen en de tijd die je voor jezelf neemt.
Wanneer je ervan uitgaat dat jullie voor altijd samenblijven, zal je merken dat het helemaal niet zo erg is om eens een avondje iets zonder de ander te doen.
Vind je dat wel vervelend? Maak dan heldere afspraken. Jullie kunnen bijvoorbeeld afspreken om elke dag voor het slapen even samen de dag door te nemen.
8. Onafhankelijkheid
In een gezonde relatie draait alles om balans. Je moet niet te veel tijd met elkaar doorbrengen, maar elkaar ook niet te veel loslaten.
Hoe dat voor jullie zit, moeten jullie zelf uitzoeken. Sommige stellen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk een week zonder elkaar op vakantie, terwijl andere stellen nog geen nacht zonder elkaar willen doorbrengen.
Iedere relatie heeft even de tijd nodig om uit te vinden welke balans werkt. Soms heeft de een iets meer ruimte nodig dan de ander, waardoor er een compromis gesloten moet worden.
Neem in dat proces altijd kleine stappen. Ga niet van elkaar elke dag zien naar een week radiostilte, maar pak in plaats daarvan af en toe een momentje voor jezelf.
Die momentjes kun je steeds verder uitbreiden, totdat jullie een punt hebben bereikt waarop jullie allebei comfortabel zijn.
Het is daarbij belangrijk dat je onthoudt dat de vrijheid van een ander niks met jou te maken heeft.
Dat je partner iets zonder jou wil doen, betekent niet automatisch dat hij minder interesse in je heeft. Tijd voor jezelf nemen is heel natuurlijk en zegt verder niks over jullie relatie.
Wanneer een van jullie wel te onafhankelijk wordt, bestaat er een kans dat jullie te ver van elkaar verwijderd raken.
Als je merkt dat je op een bepaald punt geen idee meer hebt waar je partner precies mee bezig is, wordt het tijd om samen even stil te staan.
Bekijk of jullie nog wel betrokken willen zijn bij elkaars leven en op welke manier dat het beste kan.
Het is niet altijd even makkelijk, maar als jullie die balans eenmaal gevonden hebben zal je zien: liefde overwint alles.
9. Liefde overwint alles, behalve slapen met ruzie
Stellen die al heel lang samen zijn geven vaak het advies om nooit met ruzie te gaan slapen en dat is niet voor niks.
Ruzie maken is heel normaal en zelfs gezond, maar je moet goed nadenken over hoe je het afhandelt.
Met ruzie gaan slapen is nooit een goed idee. Iedereen kent wel het gevoel dat je hebt wanneer je na een ruzie in bed ligt.
Je denkt nog heel lang na over alles wat je hebt gezegd, wat je had moeten zeggen en hoe je de situatie vanaf nu moet aanpakken.
Dat kan negatieve gevolgen hebben. Je kan je niet meer precies herinneren wat de ander heeft gezegd, waardoor je de volgende ochtend wakker wordt met een verkeerd beeld van de situatie.
In het ergste geval wordt je daardoor alleen maar kwader, maar je kan ook veel verdrietiger worden.
Daarbij is het ook veel moeilijker om een ruzie uit te praten nadat hij heeft plaatsgevonden.
Het is heel lastig om er weer over te beginnen en daarbij hebben jullie waarschijnlijk ook allebei een ander perspectief.
De kans is groot dat jullie tijdens het goedmaken eerst ruzie krijgen over waar de originele ruzie eigenlijk over ging.
Ruzies die niet worden uitgepraat, stapelen zich op. Iedere keer dat jullie ervoor kiezen om ergens niet meer over te praten, zal het een volgende keer twee keer zo hard terugkomen.
Stapel genoeg van deze ruzies op en je relatie zal het niet overleven. Zorg er dus voor dat je iedere ruzie zo snel mogelijk uitpraat en voorkom dat er later geen tijd meer is om dingen uit te praten.
10. Sleur
Er zijn stellen die het geweldig vinden om samen in een bepaald ritme te zitten, maar dat betekent niet dat ze in een sleur zitten.
Een ritme kan heel uitdagend zijn en in sommige gevallen is het zelfs nodig. Je kan bijvoorbeeld alleen succesvol zijn op je werk als je thuis alles onder controle hebt.
Dat betekent dat je niet tot ‘s avonds laat in de kroeg hangt, maar iedere avond op tijd gaat slapen.
Daar staat dan tegenover dat je een goedlopende carrière hebt en dat maakt het alle moeite waard.
Een sleur is daarentegen wanneer je samen geen leuke dingen meer onderneemt. In plaats van dat jullie uit eten gaan, zitten jullie iedere avond samen op de bank.
Jullie hebben geen zin meer om iets te ondernemen, waardoor langzaam maar zeker iedere dag hetzelfde wordt.
Voor je het door hebt is er een hele lange tijd verstreken en heeft jullie relatie een dieptepunt bereikt.
Zorg ervoor dat jullie altijd tijd vrijmaken om iets leuks met elkaar te doen. Liefde overwint alles wanneer jullie niet alleen tijd met elkaar doorbrengen, maar die tijd ook op een kwalitatieve manier doorbrengen.
Van elke dag samen op de bank zitten is een relatie nog nooit beter geworden. Na een tijdje zal ten minste een van jullie behoefte hebben aan meer actie.
Wees daarop voorbereid en maak een plan voordat het te laat is. Verras je geliefde eens met een leuke date en laat zien dat jullie vlam nog lang niet opgebrand is!
Denk er ook eens over na om samen aan iets nieuws te beginnen. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen een kookcursus volgen, waardoor je zeker weet dat jullie de komende weken ten minste eens per week een activiteit samen gepland hebben.