Je denkt dat je heel veel van hem houdt, maar de waarheid heeft alles met giftige gehechtheid te maken. Je probeert heel hard om jezelf ervan te overtuigen dat je hem in je leven wil, maar je weet dat hij slecht voor je is.
Vaker wel dan niet zien we niet eens dat we op een giftige manier aan iemand gehecht zijn. We weten gewoon dat hun aanwezigheid in ons leven nodig is.
Je wilt dat hij bij je blijft, maar op de een of andere manier voelt dit niet goed. Aan het begin van de relatie had je het gevoel dat het de goede kant op ging, maar nu loop je alleen maar in cirkels.
Wat is er aan de hand? Zul je met deze man een eeuwigheid ongelukkig zijn en niet weten waarom dat gebeurt?
Laten we eens kijken of je gewoon giftig gehecht bent aan je vriend, want als je dat bent, dan betekent dit ook dat je niet echt van hem houdt.
1. Je bent constant angstig
We horen altijd hoe liefde ons een gevoel van veiligheid geeft en dat is de volledige waarheid. Als je van iemand houdt, dan voel je je veilig en gezond in hun armen, maar ook als ze niet fysiek in de buurt zijn.
Je weet dat je je ware hebt gevonden en je houdt met je hele hart van hem. Als je echter in een giftige gehechtheid zit, dan is daar niets veiligs aan.
Je bent constant angstig en je hebt het gevoel dat alles elk moment uit elkaar kan vallen. Dit geeft je het gevoel dat als hij besluit om bij je weg te gaan, je niet alleen hem, maar ook jezelf zult verliezen.
Je bent angstig, omdat je alles wat deze persoon doet tot in de puntjes analyseert. Daarom ben je je van zelfs het kleinste verschil in zijn gedrag bewust.
Je hoort de kleine veranderingen in zijn stem en je gaat er automatisch van uit dat hij je gaat verlaten. Liefde geeft je echter niet dit gevoel.
2. Je voelt je euforisch als hij in de buurt is
Wie houdt er niet van om zijn wederhelft altijd in de buurt te hebben? Ik bedoel, we hebben een relatie met mensen waar we graag onze tijd mee doorbrengen, toch?
Maar wat gebeurt er als je je zo ellendig voelt zonder je vriend in de buurt dat je je bijna euforisch voelt als hij bij je in de buurt is? Dat is waarschijnlijk de reden waarom je zoveel doet en je zo je best doet om altijd bij hem in de buurt te zijn.
Dit kan ook aan je angst worden toegeschreven. Je hebt het gevoel dat niets in deze wereld je kan voorbereiden op het moment dat je partner moet gaan werken of iets anders zonder jou moet doen.
Dat is een giftige gehechtheid, maar je zou je leven moeten kunnen leven zonder die persoon altijd in de buurt te hebben. Als je van iemand houdt, dan ben je bereid om diegene zijn of haar leven te laten leiden, omdat jij het jouwe hebt om te leven.
Jullie komen later weer bij elkaar en vertellen elkaar er alles over, maar dat is niet wat er gebeurt als je giftig aan elkaar gehecht bent.
3. Je vermijdt ten koste van alles een conflict
Een veel voorkomend iets dat gebeurt met iemand die niet van zijn partner houdt, maar op een ongezonde manier aan hem gehecht is, is dat hij of zij conflicten als de pest mijdt.
Hoe reageer je tijdens een conflict? Begin je te huilen of probeer je dingen glad te strijken voordat ze escaleren?
Wat doe je als je iets niet leuk vindt wat hij doet? Blijf je gewoon stil?
Nou, zie je, dat zou je niet doen als je van je partner hield. Je zou met hem praten over alle dingen die je dwars zitten en vaker wel dan niet zou je naar zijn klachten luisteren.
Er zullen in elke relatie altijd problemen zijn, omdat jullie twee totaal verschillende mensen zijn die proberen om een gezamenlijk leven te laten werken. Als je echt van hem hield, dan zou je dat begrijpen.
4. Je hele persoonlijkheid is op hem gebaseerd
Als je alleen voor zijn goedkeuring dingen bent gaan doen, dan heb je een probleem. Bij giftige gehechtheid baseer je je hele persoonlijkheid op deze ene persoon.
Je hebt het gevoel dat je dezelfde dingen leuk moet vinden als hij doet en dezelfde dingen moet doen als hij en dat je al zijn gedrag en meningen moet steunen. Maar zo werken de dingen niet echt.
Je moet je eigen individualiteit niet verliezen alleen omdat je een relatie hebt. Je hoeft je voorkeuren en antipathieën niet opzij te zetten of je ervoor te schamen, alleen maar omdat je partner niet dezelfde interesses deelt.
Van iemand houden betekent niet dat je alles hetzelfde moet doen wat diegene doet. Natuurlijk kun je echt verliefd worden op iets dat ze met je hebben gedeeld, maar het kan ook zo zijn dat dat niet gebeurt.
5. Je ervaart veel jaloezie
Vanwege je angst en vanwege hoe giftig je relatie is, ervaar je veel jaloezie. De gedachte dat je partner je voor iemand anders zal verlaten, maakt je gek.
Je wilt dat beeld niet eens meer in je hoofd en die jaloezie wordt uiteindelijk extreem irrationeel. Je bent jaloers op iedereen met wie hij meer tijd doorbrengt, inclusief zijn collega’s, vrienden, familie, enzovoort.
Je bent zo extreem boos als hij besluit dat hij met zijn vrienden wat tijd in een bar gaat doorbrengen. Je voelt je meteen verraden.
Als je van iemand houdt, dan wil je gewoon dat ze gelukkig zijn. Of dat nu betekent dat je er wel of niet bij bent dat maakt niet uit.
Hij heeft het recht om dingen voor zichzelf te kiezen en als dat betekent dat hij achter een andere vrouw aan gaat, dan moet je meer van jezelf houden.
6. Je groeit niet in je relatie
Een liefdevolle en zorgzame relatie brengt je altijd in een staat van constante groei. Je leert van elkaar, je probeert samen nieuwe dingen, je begrijpt je partner en je voelt je gemotiveerd om aan jezelf te werken.
Als je het gevoel hebt dat je in een giftige gehechtheid zit, dan stop je als individu gewoon met groeien, maar ook als stel. Dan stop je met aan jezelf te werken, omdat je partner je al heeft uitgekozen.
Je stopt met voor jezelf te zorgen en je stopt met werken aan zaken als je carrière of je hobby’s of je stopt helemaal met uitgaan met je vrienden. Dit is een heel duidelijk teken dat je zelfs als je pas een paar maanden in de relatie zit kunt zien.
Houd dus je ogen open. Laat je relatie niet zo worden.