We vergeten vaak het belang van de dingen die we als kinderen hebben ervaren, ons niet bewust van hoeveel invloed ze in ons volwassen leven hebben. Toen die slechte dingen gebeurden, wist je niet wat voor effect deze jeugdtrauma’s op latere leeftijd zouden kunnen veroorzaken.
In die stressvolle en soms gevaarlijke situaties hebben we ons best gedaan om het gewoon te verduren. Misschien zat je in een hoek van je slaapkamer, met de deur dicht en je handen over je oren. En zat je te bidden dat alles zou stoppen.
Misschien had je in je jeugd het gevoel dat je mening er niet toe deed en dat je niet belangrijk was, en dat deed pijn. Het deed veel pijn. Of misschien verloor je de enige persoon die er altijd voor je was, en daardoor voelde je je leeg en alleen in de wereld.
Jeugdtrauma’s die je moet genezen
Met welk trauma had jij in je jeugd te maken? Hier zijn vijf veelvoorkomende jeugdtrauma’s die je niet mag negeren, omdat ze een grote invloed op al je relaties in het leven kunnen hebben.
1. Emotionele verwaarlozing
Ik kan deze niet de ergste noemen, maar het rommelt echt met je leven. Vooral omdat het iets is wat niemand kan zien. Er zijn geen zichtbare tekenen van dit trauma en het is soms moeilijk om het te identificeren.
Je behoeften en wensen kunnen afgewezen zijn, hetzij door je ouders of door je verzorgers. Niemand bood je steun op een moment dat je het hard nodig had, dus je moest het zelf uitzoeken. Misschien hebben je ouders meer aandacht aan je broers en zussen besteed, of waren ze gewoon met hun carrière bezig.
Als gevolg van dit trauma heeft je zelfvertrouwen een flinke klap gekregen. Je bent waarschijnlijk niet in staat om voor je eigen behoeften te vechten. Je brengt je waarde in gevaar en neemt genoegen met het absolute minimum, omdat je denkt dat je niet meer verdient.
2. Mishandeling van welke aard dan ook
Of we het nu hebben over fysieke of emotionele mishandeling, het is iets dat je moet genezen. Misschien was je getuige van huiselijk geweld, of heb je het zelf ervaren, maar had je nooit de moed om erover te praten. Je hebt nooit de kans gehad op die gelukkige jeugd waar iedereen over opschept.
Een aantal van de slechte dingen die je zijn aangedaan, hebben misschien sporen achtergelaten op je lichaam. De onzichtbare littekens doen eigenlijk meer pijn. Ik weet dat het moeilijk zal zijn om er weer doorheen te gaan, maar je moet je kleine zelf helpen.
Je worstelt nu waarschijnlijk met angst en depressie en je kunt zelfs last hebben van PTSS (posttraumatisch stresssyndroom). Dit heeft grote invloed op je zelfvertrouwen en eigenwaarde en je zelfbeeld is vervormd.
3. Het verlies van een dierbare
Het plotselinge en tragische verlies van een dierbare heeft een grote impact op een kind. Of het nu wel of niet gewelddadig was, iemand verliezen waar je veel om gaf, is een traumatische gebeurtenis in je leven. Deze persoon kan je familielid of je verzorger zijn, of iemand met wie je gewoon veel tijd doorbracht.
Deze gebeurtenis zorgt er vaak voor dat een kind zich schuldig voelt of zichzelf de schuld geeft van alles wat er is gebeurd. Je vraagt je misschien voortdurend af waarom die persoon moest gaan en je hebt het gevoel dat je nooit zult accepteren dat ze weg zijn.
Als gevolg hiervan heb je vertrouwensproblemen ontwikkeld en ben je niet in staat om je aan iemand te binden. Zelfs als een man zijn uiterste best doet om je te bewijzen dat hij blijft, ben je bang om hem te verliezen. Je hebt moeite met deze angsten, maar geef niet op. Er is een licht aan het einde van deze donkere tunnel.
4. Pesten
Pesten en cyberpesten laten een grote stempel achter op een kind. Als je jezelf geen pijn deed toen je jonger was, wilde je dat waarschijnlijk op een gegeven moment wel doen. Niemand kan je zo veel pijn doen als kinderen die je bespotten vanwege je fysieke uiterlijk, sociale status of academische prestaties.
In de meeste gevallen herken je dit niet eens als mishandeling. Volwassenen die verantwoordelijk moeten zijn om dit te voorkomen, wuiven het vaak weg als kinderspel – dat wil zeggen totdat er iets ernstigs gebeurt.
Dit soort trauma kan een enorm effect hebben op je mentale gezondheid en gedrag. Je kunt anderen slecht gaan behandelen, of je jezelf helemaal afsluiten. Er kan zich met de tijd sociale angst ontwikkelen. Je kunt paniekaanvallen krijgen wanneer je tijd doorbrengt met een groep mensen.
Je denkt dat je niet goed genoeg bent, of dat je iemands aandacht niet waard bent, daarom kan het hebben van gezonde relaties erg moeilijk voor je zijn.
5. Je ouders zijn gescheiden
Last but not least, laten we het over echtscheiding hebben. Als je ouders vreedzaam gescheiden zijn, of je hebt nooit een ruzie tussen hen gezien, dan ben jij, mijn schat, een van de gelukkige. Ook al dacht je op een gegeven moment dat jij verantwoordelijk was voor deze uitkomst.
Je bent je er misschien niet van bewust, maar dit is ook een traumatische gebeurtenis die een aantal problemen heeft achtergelaten. Om te beginnen heb je een ander beeld van hoe liefde eruitziet, of je gelooft er niet eens in. Het concept van het huwelijk heeft voor jou geen zin.
Het hebben en onderhouden van een gezonde romantische relatie kan moeilijk zijn. Als je door een alleenstaande moeder bent opgevoed, dan weet je dat het belangrijk is dat je sterk en onafhankelijk bent. Je zult niet om hulp vragen, zelfs als je het echt nodig hebt.
Conclusie…
Geen van deze trauma’s zijn gemakkelijk te overwinnen. Als je hebt ontdekt dat je er een hebt en het gevoel hebt dat je er niet alleen mee om kunt gaan, zoek dan professionele hulp. Het doorlopen van deze slechte ervaringen kan langdurige fysieke en mentale problemen veroorzaken.
Je kunt ook problemen hebben met relaties in je leven en een aantal andere negatieve persoonlijkheidskenmerken hebben ontwikkeld die een directe oorzaak zijn van je jeugdtrauma’s. Het is misschien moeilijk om met hen door het leven te navigeren, maar je hebt het tot nu toe gedaan.
Uiteindelijk wil ik je om een kleine gunst vragen. Zie alsjeblieft je angsten onder ogen en help dat kleine kind dat zich in je verbergt. Wees dapper en genees jezelf.