Er zijn zoveel dingen die je misschien niet als emotionele mishandeling ziet, maar die heel gevaarlijk voor je geestelijke gezondheid zijn. Als we naar dingen op de lange termijn kijken, dan kun je in je andere relaties ernstige problemen ondervinden.
Soms bagatelliseren we onze eigen ervaringen. We geloven dat zoiets engs als emotionele mishandeling ons nooit zou kunnen overkomen, dus ontkennen we het gewoon vanaf het begin.
Misbruikers kiezen echter precies de slachtoffers die hen kunnen helpen om hun doelen te bereiken. Als je je vanaf het begin zo bewust was van zijn wangedrag, dan zou hij niet zo onvermurwbaar zijn om je in de buurt te houden. Maar hier zijn we dan. Je ervaart emotionele mishandeling, ook al lijkt het in het begin volkomen onschadelijk te zijn.
Ik hoop dat je de kans krijgt om aan deze giftige situatie te ontsnappen zodra je je realiseert dat zelfs deze ‘kleine‘ dingen als emotionele mishandeling worden beschouwd.
1. Onrealistische verwachtingen van je hebben
Als je man onrealistische verwachtingen van je heeft, dan kan het je alleen maar negatief beïnvloeden. Die verwachtingen worden aan je gepresenteerd als behoeften of grenzen, maar hij geeft duidelijk niet om jou wanneer hij ze stelt.
Zo zorgt hij er bijvoorbeeld altijd voor dat je je mooi aankleedt. Het maakt niet uit of je thuis bent, kookt en schoonmaakt, hij verwacht nog steeds dat je er voor hem toonbaar uitziet. Dit is uiterst onrealistisch gezien het feit dat we mensen zijn en je niet elke minuut van elke dag opgedoft kunt rondlopen.
Andere keren verwacht hij dat je aan al zijn behoeften voldoet. Dit omvat zowel fysieke behoeften als emotionele behoeften.
Hij geeft je een slecht gevoel als je niet in zijn verwachtingen van jou kunt slagen, vooral als je hem niet de aandacht en plezier kunt geven die hij van je vraagt. Dat zijn onrealistische verwachtingen, omdat ze je behoeften niet in gedachten hebben en ze onmenselijk zijn.
2. Je constant in de gaten houden
Hij zegt dat hij dit doet, omdat hij om je geeft. Hij zegt dat als je van hem hield, je aan hem zou rapporteren waar je bent en met wie.
Ik snap het. In relaties zijn mensen vaak erg beschermend over hun partner, waardoor ze elkaar alleen maar meer in de gaten houden. Maar, wees eerlijk tegen me, zouden ze elkaar dwingen om hun locaties te allen tijde door te geven? Zouden ze continu bellen en appen?
En hoe gedraagt hij zich als je je telefoontje niet beantwoordt of als je hem niet razendsnel terug appt? Hij flipt. Hij zegt dat hij je niet meer uit het oog zal verliezen als je zo doorgaat.
Zeg wat je wilt, maar ik geloof niet dat de weg naar het hart van een vrouw door middel van bedreigingen is. Dit is duidelijk emotionele mishandeling. Je ziet het misschien niet als het soort emotionele mishandeling dat gemaskeerd wordt als zorg.
Wat hij of iemand anders ook zegt, je hebt het recht om vrij te zijn – zelfs in een relatie.
3. Je zorgen bagatelliseren
Je voelt je niet op je gemak met iets of je intuïtie vertelt je dat er iets niet klopt, maar hij bagatelliseert het volledig. Hij zegt dat je gewoon dramatisch doet en dat je niet eens moet proberen om het hem uit te leggen, omdat hij er zo zeker van is.
Klinkt dit niet als emotionele mishandeling? Je emoties worden aangevallen, dus je krijgt het gevoel dat wat je ervaart gewoon vals alarm is. Dit wordt ook wel gaslighting genoemd, omdat het ervoor zorgt dat je langzaam maar zeker je verstand verliest.
Je kunt bijvoorbeeld zien dat hij een beetje te close is met een vriendin. Ze zijn erg fysiek en ze brengen gewoon veel tijd samen door. Als je hem vraagt wat er aan de hand is of als je hem vertelt dat je je er niet prettig bij voelt, dan veegt hij het allemaal van tafel of hij zegt dat je waanvoorstellingen hebt.
Je zorgen zijn geldig en je emoties zijn echt. Laat hem je niet van het tegendeel overtuigen.
4. Bezitsdrang
Bezitterigheid en beschermend zijn, zijn niet hetzelfde, ik hoop dat je dat begrijpt. Als je partner beschermend is, dan geeft hij je je vrijheid, maar hij beschermt je als er gevaar is.
Een bezitterige partner zal je echter niet uit het oog verliezen. Hij zorgt ervoor dat iedereen weet dat je zijn bezit bent en dat ze met hun handen van je af moeten blijven. Hij zorgt er zelfs voor dat je weet dat je nergens heen mag zonder hem.
Wat voor soort relatie is dit? Zou dit zelfs als niets minder dan emotionele mishandeling moeten worden beschouwd?
Je hebt altijd het gevoel dat je iets verkeerd doet, zelfs als je gewoon het leven ervaart. Hij geeft je ook het gevoel dat hij je 24/7 in de gaten houdt.
Moet iemands partner ooit zo paranoïde zijn? Absoluut niet.
5. Je partner eist je telefoon te zien
Het feit dat je een relatie hebt, betekent niet automatisch dat je geen recht op privacy hebt. Hij zegt dat jullie alles met elkaar moeten delen, omdat jullie samen zijn, maar je hebt het recht om grenzen te stellen.
Dit is een van de gevaarlijke vormen van emotionele mishandeling, ook al zie je het misschien niet als zodanig. Je kunt de woorden uit zijn mond horen komen en ze geven je meteen het gevoel alsof je de slechtste persoon op aarde bent, omdat je weigert om hem door je telefoon te gaan.
Hij zou niet eens moeten overwegen om door je berichten en foto’s rond te willen neuzen. Ik bedoel, we weten allemaal dat onze vriendinnen tot in ondraaglijke detail over hun avonden uit praten en ons foto’s sturen voor goedkeuring. Dat hoeft hij niet te zien! Waarom zou iemand ooit zoiets barbaars voorstellen?
Het wordt als emotionele mishandeling beschouwd, omdat je altijd onder druk staat. Hij heeft volledige toegang tot je telefoon en je kunt niet eens wie of wat je wilt appen, omdat hij volledige toegang heeft.
Onthoud dit: zelfs als je een relatie hebt, heb je nog steeds recht op je privacy.
6. Je moet al je tijd met hem doorbrengen
Een andere flagrante vorm van emotionele mishandeling is wanneer je partner al je tijd opeist. Hij isoleert je van je vrienden en familie door je te vertellen dat je altijd bij hem moet zijn.
Dit gebeurt wanneer de misbruiker je wil manipuleren om zijn persoonlijke marionet te worden. Door je van iedereen te isoleren, zorgt hij ervoor dat je niemand anders hebt om op te vertrouwen dan hem.
Dit betekent ook dat je geen leven buiten de relatie zult hebben. Het maakt niet uit of hij wel of niet vrienden heeft, want hoe dan ook, je mag jouw tijd niet met die van jou doorbrengen.
Hij zoekt allerlei domme excuses om je thuis te laten blijven, zelfs als hij zijn tijd doorbrengt met dingen doen zonder jou. Dit is buitengewoon zenuwslopend, omdat een normaal mens niet zomaar elke andere sociale interactie kan en moet stoppen om zich slechts op één persoon te concentreren.