Vrouwen die onvoorspelbaar en met extreme emoties reageren, worden vaak weg gezet als emotioneel instabiel.
In de eerste plaats wil ik hier gezegd hebben dat dat niet alleen stigmatiserend, maar ook nog eens heel erg beledigend is.
Emotioneel onstabiel zijn is geen officiële diagnose, het is veel passender om de term borderline persoonlijkheidsstoornis te gebruiken.
Mensen die moeite hebben om hun emoties in bedwang te houden, kunnen daar vaak niks aan doen.
Ook betekent het niet kunnen reguleren van je emoties niet meteen dat je borderline hebt.
Om een beetje meer duidelijkheid te scheppen als het op deze onderwerpen aankomt, hebben we het vandaag over signalen die laten zien dat je emotioneel instabiel bent.
Wat is een borderlinestoornis?
Emotioneel onstabiel zijn is zeker een onderdeel van de stoornis. Daarnaast zie je ook vaak dat iemand onstabiel gedrag vertoont en onstabiele relaties heeft.
Er is geen pijl op te trekken wat iemand zal gaan doen. Al met al is alles in het leven van deze persoon continu in beweging, onstabiel dus.
Als borderline niet behandeld wordt, kan dat het leven van een persoon drastisch overhoop gooien. Iemand krijgt een laag zelfbeeld en veel stress.
Dit leidt in de praktijk vaak tot toxische romantische relaties, slechte prestaties op de werkvloer of op school en een zwak of niet bestaand sociaal leven.
Vaak komen al deze problemen tot uiting in zelfdestructief gedrag en soms zelfs beschadiging.
De term bipolair heeft nogal een slechte reputatie. Omdat het gedrag van mensen met de stoornis zo ontzettend onvoorspelbaar kan zijn, worden ze maar moeilijk begrepen door anderen.
Niet alleen door mensen in hun directe omgeving, ook zorgverleners hebben vaak moeite met het begrijpen van patiënten.
Mensen die emotioneel instabiel zijn kunnen namelijk in een zeer korte tijd van een euforische naar een wanhopige stemming schommelen.
Zelf vinden zij het ook moeilijk om hun gedachtengang te begrijpen. Dat zorgt weer voor veel schaamte en verdriet.
Kijk daarom eens of je jezelf herkent in de volgende signalen.
1. Je bent emotioneel instabiel als je emoties snel afwisselen
Natuurlijk is het eerste signaal van emotioneel instabiel zijn dat je emoties oncontroleerbaar alle kanten op vliegen. Het ene moment ben je hartstikke vrolijk, om het volgende moment in een soort depressie weg te zakken.
Het ding met je emoties is dat ze ook altijd heel extreem zijn. Je zal nooit zomaar een beetje verdrietig zijn, voor jou is verdiet bijna altijd het einde van de wereld. Tegelijkertijd is vrolijk zijn voor jou ook altijd een soort euforie.
Emotioneel instabiel zijn is ook snel afwisselende emoties. In een paar seconden kun jij van het ene naar het andere uiteinde gaan. Ook als daar niet eens echt een aanleiding voor geweest is. In de meeste gevallen zijn jouw moodswings volkomen willekeurig.
Mensen die dicht bij je staan hebben inmiddels geleerd hoe ze hiermee om moeten gaan, maar voor nieuwe mensen kan het echt ingewikkeld zijn.
Natuurlijk is het ook voor jou een ontzettend ingewikkelde situatie. Het liefste ben je net als ieder ander en kun je wat meer controle uitoefenen over hoe je emoties zijn en hoe ze je lijf verlaten.
2. Je hebt moeite met mensen vertrouwen
Nooit voel je je echt veilig in een relatie. Je denkt altijd dat iemand achter je rug om dingen doet waar je het niet mee eens bent en je durft er nooit vanuit te gaan dat iemand het beste met je voor heeft.
Alles komt voort uit een vorm van argwaan. Hierdoor heb je moeite om relaties op de lange termijn te kunnen onderhouden.
Daar komt nog eens bij dat je niet zo goed onder woorden kunt brengen wat je voelt. Je kunt vaak namelijk helemaal niet onderbouwen waar je argwaan vandaan komt.
Ook al je vrienden helemaal geen verdacht gedrag vertonen, ga je er toch vanuit dat ze iets vervelends gaan doen.
Daarom houd je het vaak maar gewoon voor je. Anderen merken wel dat er iets mis is met je, maar ze kunnen er hun vinger niet op leggen wat het precies is.
3. Je hebt wisselende meningen over de mensen in je omgeving
De ene keer heb je ontzettend veel bewondering voor iemand, terwijl je diezelfde persoon nog geen dag later niet kunt uitstaan. Je bent zo emotioneel instabiel dat het onmogelijk lijkt om je gevoelens voor een ander onder controle te houden.
Soms hoeft er niet eens iets te gebeuren om jouw gevoelens voor een ander te laten veranderen. De ene ochtend word je wakker en ben je helemaal weg van je partner en een uur later kun je hem niet meer uitstaan.
Voor de mensen om je heen is dit natuurlijk ook bijzonder verwarrend. Zij hebben nooit echt een goed beeld van hoe ze er bij je voor staan. Ook zij kunnen niet voorspellen hoe je pet zal staan en of je juist heel ontvankelijk zal zijn of helemaal de andere kant op slaat.
Hetzelfde geldt voor mensen die wat verder van je af staan. Tegen die ene collega doe je de ene keer heel lief, maar op een ander moment kun je het gewoon niet opbrengen.
Dit signaal is bij jou echt overduidelijk en je hebt er niet alleen jezelf, maar ook alle mensen in je omgeving mee.
4. Je gebruikt middelen om je stemming onder controle te houden
Alcohol, maar ook sport. Alles waar je je in kunt verliezen grijp je aan om je stemmingen onder controle te houden. Jij staat er echt om bekend dat je jezelf ergens helemaal in kwijt kunt raken.
Alles wat er ook maar een klein beetje ervoor zorgt dat je niet met jezelf bezig hoeft te zijn, grijp jij met beide handen aan.
Dat kunnen hele goede dingen zijn, zoals sport of een belangrijk project op je werk, maar ook minder gezonde dingen, zoals heel veel uitgaan. In ieder geval zie je dat je alles op de zesde versnelling doet. Jij gaat zo veel harder dan de mensen om je heen.
Gezond of niet, als je jezelf ergens zo fanatiek in stort, zal dat je altijd opbreken. De hele tijd proberen om te verbergen dat je emotioneel instabiel bent is namelijk ontzettend vermoeiend.
Vroeg of laat zal je er dus helemaal gebroken uit komen. Je hebt zo veel van jezelf gegeven, dat je helemaal geen energie meer over hebt. Het gekke is dat je je gewoon weer in iets anders stort op het moment dat je je energie weer terug gevonden hebt.
5. Je bent emotioneel als je altijd bang bent dat mensen je verlaten
Een deel van dit signaal komt voort uit het feit dat mensen je al vaak verlaten hebben. Het andere deel komt voort uit het feit dat je emotioneel instabiel bent.
Veel mensen hebben namelijk geen idee hoe ze met je om moeten gaan. Zij kiezen er na een tijdje voor om het contact met je te verbreken.
Dat is vaak namelijk veel gemakkelijker dan proberen om met jou te dealen. Dit geldt zowel voor romantische relaties als voor vriendschappen en soms zelfs familieleden. Lange of korte relaties, na een tijdje lopen ze toch stuk omdat de ander besluit zichzelf uit de verhouding te verwijderen.
Bij iedere nieuwe vriend ben je bang dat die persoon uiteindelijk ook voor het hazenpad zal kiezen. Dit uit zich in extreem please gedrag en andere manieren waarop je probeert om de ander bij je te houden.
Hiermee schrik je een bepaalde groep mensen ook weer af. Zij vinden het super ongemakkelijk als je zo onderdanig bent. Het lijkt vaak alsof je het nooit echt goed kunt doen.
6. Je verliest soms de werkelijkheid uit het oog
Tussen alle emoties door is het heel gemakkelijk om de realiteit uit het oog te verliezen. Je hebt totaal geen connectie meer met wat er echt aan de hand is, je kunt alleen maar vanuit je eigen instabiliteit denken.
Dit verklaart ook meteen waarom je de hele tijd het gevoel hebt dat je er niet bij hoort. Andere mensen leven namelijk in een wereld die jij totaal niet lijkt te begrijpen.
Voor jou is het leven alsof je naar een film zit te kijken. Je ziet wel wat er allemaal gebeurt, maar het lijkt allemaal op een afstandje te gebeuren. Mensen uit je omgeving zijn als karakters die om je heen bewegen.
In je hoofd werkt alles anders en daarom vermengen de werkelijkheid en je fantasie zich soms met elkaar. Er zijn dagen dat je oprecht geen idee hebt of iets daadwerkelijk is gebeurd of dat je het verzonnen hebt.
Dit zorgt er alleen maar voor dat je nog onzekerder wordt en daarvan worden al je andere klachten weer erger.
7. Je bent emotioneel instabiel als je overdreven reageert
Je emoties gaan alle kanten op en dat geldt vaak ook voor de manier waarop je op dingen reageert. Iedereen heeft al honderd keer tegen je gezegd dat je altijd zo overdreven reageert.
Dat geldt niet alleen voor je positieve reacties op dingen, maar ook als iets niet goed gaat. Daar waar andere mensen een beetje geïrriteerd raken, kan jij helemaal uit je plaat gaan.
Andersom geldt het ook. Op dingen die andere mensen zeker leuk vinden, reageer jij alsof het het beste is wat je ooit is overkomen.
Voor veel mensen is het moeilijk om hier mee om te gaan. Zij kunnen jouw emoties namelijk niet delen en daarom voelen ze een bepaalde afstand.
Mensen die je niet zo goed kennen, zullen vinden dat je erg overdreven bent. Ze hebben niet door dat je emotioneel instabiel bent, maar ze denken gewoon dat je op zoek bent naar aandacht.
8. Je voelt je vaak erg leeg
Als je emoties voelt dan zijn deze heel heftig, maar het grootste gedeelte van de tijd voel je je vooral erg leeg.
Je hoofd draait echt letterlijk overuren en in de periodes dat je niks voelt, lijk je ook wel echt uit te staan. Emotioneel instabiel zijn, betekent eigenlijk vooral dat je veel extreme emoties hebt. Je bent of extreem blij of je zit juist tegen het depressieve aan.
Op het moment dat dit niet aan de hand is, voel je helemaal niks. Ook de wat minder heftige emoties komen bijna niet bij je binnen. Zo kun je bijvoorbeeld niet een beetje blij zijn, bijvoorbeeld zoals andere mensen dat zijn als bijvoorbeeld de werkweek er weer op zit.
Van die leegte wordt je helemaal gek. Je lijkt het emotioneel instabiel zijn wel nodig te hebben om te voelen dat je ook een mens bent.
Die leegte probeer je dus altijd zo snel mogelijk weer te vullen en dat doe je vaak door weer iets extreems te doen.
9. Je hebt een verstoord en laag zelfbeeld
Emotioneel instabiel zijn gaat vaak gepaard met een laag zelfbeeld. Dat is niet zo gek, want alles in het leven lijkt je tegen te zitten.
Het is heel moeilijk om een goed beeld van jezelf te hebben als je de hele tijd van anderen hoort dat je de verkeerde keuzes maakt. Je bent al heel erg onzeker en dat wordt hierdoor alleen maar verergert.
Hoe je over jezelf denkt, komt totaal niet overeen met hoe anderen over je denken. Zij hebben je juist heel hoog zitten en zien kwaliteiten in jou waar je zelf niet eens over durft te dromen.
Veel mensen hebben al geprobeerd om je beeld over jezelf te laten veranderen. Ze blijven maar op je inpraten en proberen je het tegendeel te bewijzen.
Toch blijf je iedere keer terugvallen in slechte gedachtes over jezelf, zelfs als je soms weet dat het eigenlijk helemaal niet waar is.
10. Je bent emotioneel instabiel als je veel risicovol gedrag vertoont
Een van de redenen dat andere mensen je niet begrijpen, is dat je altijd gedrag vertoont dat extreem risicovol is. Je lijkt altijd precies de tegenovergestelde keuze te maken van wat anderen denken dat goed is.
Soms pakt dat voor jou goed uit, maar vaker wel dan niet brengt het je ook in de problemen. Stel bijvoorbeeld dat je in een luxe positie zit waarbij je de keuze hebt uit twee mannen.
De ene man die interesse in je heeft is lief voor je en kan een stabiele basis bieden. Aan de andere kant staat een man die al honderd keer op je hart getrapt heeft.
Tot ieders verbazing kies jij natuurlijk voor optie twee. Zelfs als je weet dat het de verkeerde keuze is, doe je het toch.
Je leven lijkt soms wel een film waarin je constant de verkeerde keuzes maakt. Iedereen die zit te kijken, schreeuwt uit frustratie tegen het scherm.
11. Je bent altijd bang dat iedereen je verlaat
Dit is een hele gekke vicieuze cirkel waar je in zit. Je bent bang dat mensen je verlaten, daardoor ga je gek doen en dat zorgt ervoor dat mensen je ook daadwerkelijk verlaten.
Hoe meer mensen je opgeven, hoe banger jij wordt. De mensen die bij je weg gaan, kunnen van alles van je zijn.
Romantische relaties, vriendschappen, familieleden, je hebt alles wel een keer verloren. Helaas is nu eenmaal niet iedereen in staat om in te gaan met een persoon zoals jij.
Voor de meeste mensen is het dan de makkelijkste optie om maar gewoon helemaal weg te gaan. Zij kunnen niet de moeite opbrengen om te investeren in de relatie met jou.
Natuurlijk moet je je bedenken dat het maar beter is dat je deze mensen niet in je leven hebt. Het is helemaal niet gek dat je hierdoor beschadigt raakt.
12. Je begrijpt niet waarom je emotioneel instabiel bent
Ondanks dat je misschien al je hele leven emotioneel instabiel bent, snap je zelf ook niet waar die gekke moodswings vandaan komen.
Zelfs op de momenten dat je heel goed voor jezelf zorgt. Door goed te eten, veel te sporten en voldoende te slapen, kan het nog steeds voorkomen dat je super emotioneel onstabiel bent.
Je doet er alles aan om zo veel mogelijk stabiliteit in je leven te organiseren, maar het lijkt altijd maar mis te blijven gaan.
Dit zorgt natuurlijk voor enorm veel frustratie en uiteindelijk verdwijnt je motivatie ook volledig. Het maakt niet uit hoe hard je je best doet, je blijft emotioneel instabiel.
Misschien kan het helpen als je erachter komt dat je een bipolaire stoornis hebt. Alleen al weten dat wat je hebt te verklaren is, kan soms wat troost bieden.
13. Je bent heel snel gekwetst of teleurgesteld
Voor jou gevoel heeft iedereen het altijd op je gemunt. Mensen die zacht in je omgeving praten hebben het altijd over jou.
Omdat je emotioneel instabiel bent is je mechanisme om jezelf te beschermen altijd van het slechtste uitgaan.
Zelfs als mensen het helemaal niet slecht bedoelen, ben je toch gekwetst. Niet worden uitgenodigd op feestjes of vrienden die niet antwoorden op Whatsapp berichten is het ergste wat jou kan overkomen.
De mensen om je heen snappen je teleurstelling vaak niet, omdat wat zij deden echt helemaal niks met jou te maken had. Vooral mensen die jou (nog) niet goed kennen zullen hier gemakkelijk van schrikken.
Je betrekt alles veel te veel op jezelf, waardoor je wekelijks meerdere keren teleurgesteld bent of ergens door wordt gekwetst.
14. Je hebt het idee dat anderen niet begrijpen waarom je emotioneel instabiel bent
Eerlijk gezegd begrijp je jezelf niet eens. Ergens snap je daarom ook wel dat anderen het ontzettend moeilijk vinden om een touw aan je vast te knopen.
Voor de mensen in je omgeving is het ontzettend moeilijk om te bepalen hoe je ergens op gaat reageren.
De ene dag kan je bijvoorbeeld super goed omgaan met een grapje, terwijl je de volgende dag helemaal uit je slof schiet.
Natuurlijk zorgt dit ervoor dat mensen je proberen te vermijden. Met jou erbij kan de stemming helemaal omslaan en daarom proberen ze je zo min mogelijk te triggeren.
Hierdoor vergroot weer jouw gevoel van eenzaamheid en daar wordt je nog meer emotioneel instabiel van.
15. Je zelfbeeld verandert heel vaak en snel
Het ene moment kan je jezelf zo haten dat je jezelf wel iets aan kunt doen en het volgende moment is dat weer totaal anders.
Hoe je je over jezelf voelt verandert net zo snel als je andere emoties. Dit heeft natuurlijk ook invloed op alle andere aspecten van je leven.
Maandag vind je jezelf helemaal de shit en vraag je je af waarom je eigenlijk met zo iemand als je vriend bent.
Dinsdag is je zelfbeeld alweer helemaal gekelderd en vraag je je af waarom je vriend met iemand zoals jij is.
Voel je je goed over jezelf, dan presteer je goed op je werk. Helaas hoeft maar één iemand te hinten dat je misschien niet de beste bent en je prestaties verminderen ook meteen.
16. Je bent totaal uitgeput van het emotioneel instabiel zijn
Ik word er eerlijk gezegd al moe van als ik dit alleen maar opschrijf. Je hebt zelf waarschijnlijk ook wel door dat het ontzettend vermoeiend is om emotioneel instabiel te zijn.
Door alle stress slaap je moeilijk, want je vermoeide hersenen kunnen de slaap niet vatten. Vaker wel dan niet lig je de hele nacht te piekeren over wat er met je aan de hand is.
Daar komt nog bij kijken dat je vaak problemen hebt in je relatie(s) of op je werk. Dat zorgt er alleen maar meer voor dat het onmogelijk wordt om in slaap te vallen.
Het zal je dan ook niet verbazen dat een tekort aan slaap alle eerder genoemde signalen versterkt. Je kunt alleen maar minder helder nadenken.
Op een moment zal je een punt bereiken waarop je zowel lichamelijk als geestelijk helemaal in zal storten. Emotioneel ben je helemaal gebroken, tot op een punt dat je misschien wel nooit meer terug kunt komen.