Een eerlijk gevecht met je partner is op zoveel niveaus moeilijk. Het is vooral moeilijk om eerlijk te blijven als je niets anders wilt dan schreeuwen over elk klein ding dat je het afgelopen jaar boos heeft gemaakt. Maar het is cruciaal om te proberen zo kalm mogelijk te blijven en te zien hoe dit een eerlijk gevecht kan zijn.
We snappen het, woede haalt het ergste in ons allemaal naar boven. Je zegt dingen die je niet meent, je wilt opzettelijk je partner pijn doen omdat hij jou pijn heeft gedaan. Je gedraagt je als een heel ander persoon. Het is alsof je alter ego uit de hel je overneemt en je elk grammetje controle verliest dat je tien minuten geleden had.
Wanneer je merkt dat je wangen branden en je innerlijke demon wakker wordt, is het tijd om een stap achteruit te doen en diep adem te halen. Het is waarschijnlijk niet zo’n groot probleem als je geest op dit moment doet voorkomen. Je houdt van je partner en je wilt hem geen pijn doen. Hoe irritant hij op dit moment ook is.
Jullie verdienen allebei een eerlijk gevecht en een kans om jouw kant van het verhaal te vertellen. Ga hier als volwassenen mee om, want dat is wie je bent. Kalmeer je ego’s, haal een paar keer diep adem en begin het probleem aan te pakken. Hier zijn enkele dingen waarmee je rekening moet houden als je op een eerlijk gevecht uit bent.
1. Wees niet bang voor conflicten
Vechten met de persoon van wie je het meest houdt, kan eng zijn, maar het is een goede manier voor jullie beiden om te groeien. Om betere versies van jezelf te worden. Met de juiste persoon zal het conflict niets meer zijn dan een kans om aan je relatie te werken. Je zult niet bang zijn om ze te verliezen alleen omdat je je mening hebt geuit.
Conflicten zijn niet alleen een normaal onderdeel van elke relatie, maar het is ook nog eens gezond! Het grootste deel van je dagen met iemand delen betekent dat er wat meningsverschillen zullen zijn. Je bent een mens en het is normaal dat je niet overal dezelfde mening over hebt.
Open kunnen communiceren betekent dat je een sterke en gezonde band opbouwt. Houd je niet in om openlijk te praten over dingen die je irriteren, en creëer een omgeving waarin je partner hetzelfde kan doen.
2. Een eerlijk gevecht: blijf bij het probleem
In het heetst van de strijd wil je waarschijnlijk beginnen met het opsommen van elk klein ding dat je ooit irriteerde aan je partner. Dit zal niets doen aan het probleem waar je mee te maken hebt, maar eerder nog meer problemen creëren die het gevecht kunnen verlengen en je kunnen verwijderen van datgene waar je nu last van hebt.
Daarom is het belangrijk dat je vasthoudt aan de kwestie die de ruzie begon, hoe verleidelijk het ook mag zijn om terug te gaan en al het slechte op te sommen dat je partner ooit heeft gedaan. Je hebt die argumenten al gehad en het is tijd om die dingen los te laten. Er is geen plaats voor wrok in een eerlijk gevecht.
3. Er is geen winnaar in een eerlijk gevecht
Onthoud: je maakt geen ruzie om te winnen, je maakt ruzie om het probleem op te lossen. Zie het gevecht niet als een gevecht dat je kunt winnen, maar als een kans om aan jezelf en je relatie te werken. Je maakt ruzie omdat je om elkaar geeft en om de relatie waaraan je hard hebt gewerkt.
Als je de ruzie ziet als een kans voor jou om te winnen of te verliezen, zou je uiteindelijk het enige kunnen verliezen dat je wilde behouden: je partner. Zie dit als een kans om na te denken over jezelf en het probleem waarmee je te maken hebt, en werk eraan om het samen met je partner op te lossen.
4. Let op wat je partner te zeggen heeft
Het maakt niet uit hoe graag je je partner wilt onderbreken omdat hij iets zei dat je nog woedender maakte – wacht op je beurt. Je bent hier niet om hem aan te vallen, je bent hier om ruzie te maken. Dat betekent dat jullie allebei moeten deelnemen en jouw kant van het verhaal moeten vertellen.
Laat je partner zich vrijuit uiten en zijn punt zo goed mogelijk overbrengen. Let op zijn lichaamstaal, hoe je reageert op bepaalde uitspraken en welke woorden jullie beiden kiezen. Zorg ervoor dat je partner zich gehoord voelt, en hij zal hetzelfde voor jou doen.
5. Probeer in een eerlijk gevecht beide kanten van het verhaal te begrijpen
Er zijn altijd twee kanten aan het verhaal. Je zou kunnen denken dat jouw kant de enige juiste is, en je partner zal van harte geloven dat hij degene is die gelijk heeft. Meestal kunnen jullie echter allebei de waarheid vertellen. Maar je zult het nog steeds niet zien.
Verplaats jezelf in de schoenen van je partner. Probeer de ergernis die je voelt te negeren en wend je tot je empathie. Hoe zou jij je voelen als je hem was? Hebben zijn ervaringen uit het verleden hem geleerd de dingen zo te zien? Probeer hem te begrijpen en help hem de dingen vanuit jouw perspectief te zien. Het zal het verschil maken.
6. Onthoud dat hij jouw gedachten niet kan lezen
Het maakt niet uit hoeveel je denkt dat een probleem voor de hand ligt, je kunt niet van je partner verwachten dat hij beseft dat hij een fout heeft gemaakt als je hem dat niet direct vertelt. Meestal zal hij zich niet bewust zijn van wat je dwars zit. Als je verwacht dat hij je gedachten kan lezen, kan dat nog meer problemen veroorzaken.
In plaats van te pruilen en ‘niets’ te zeggen elke keer dat hij je vraagt wat er aan de hand is, moet je eerlijk zijn. Vertel hem wat het is dat je irriteerde, zodat hij eraan kan werken. Hij is geen tovenaar en je moet beginnen met je mening te uiten.
7. In een eerlijk gevecht geef je je fouten toe en verontschuldig je je
Als je op enig moment tijdens de ruzie beseft dat jij degene bent die ongelijk heeft, is het tijd om bescheiden te zijn. Geef toe dat je een fout hebt gemaakt en bied je excuses aan, hoe gekwetst je ego ook is.
Het zal een duidelijk teken zijn dat de ruzie voorbij is, en jullie zullen er allebei iets van leren. Je partner zal beseffen dat je volwassen genoeg bent om je fouten toe te geven, en je zult leren om dezelfde fout niet nog een keer te herhalen.