Skip to Content

6 Manieren Om Een Traumaband Met Een Narcist Te Verbreken

6 Manieren Om Een Traumaband Met Een Narcist Te Verbreken

Of je nu met een narcist getrouwd bent, familie bent van een narcist of op de een of andere manier een traumaband met een narcist deelt, je vraagt je misschien af hoe je de cyclus van weglopen en terugkomen kunt doorbreken.

Traumabinding met een narcist is de grootste reden waarom slachtoffers van narcistische mishandeling niet in staat zijn om “weg te gaan en nooit meer terug te komen” op de manier waarop ze worden geadviseerd om dat te doen.

Slachtoffers van narcistische mishandeling weten vaak niet eens dat ze een slachtoffer zijn. Slachtoffers van narcistische mishandeling zijn zich er vaak niet eens van bewust dat ze een traumaband met een narcist hebben.

Misschien heb je moeite om de situatie te begrijpen. Misschien heb je moeite om erachter te komen of je wordt gemanipuleerd, gegaslight en mishandelt door iemand met narcistische neigingen of met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

6 manieren om een traumaband met een narcist te verbreken

6 Manieren Om Een Traumaband Met Een Narcist Te Verbreken

Wat het geval ook is, we vertellen je niet over één, maar over zes manieren om een traumaband met een narcist te verbreken en er aan de andere kant ongedeerd uit te komen. Je bent niet boos en verzint niets.

1. Begrijp wat je doormaakt. Kom in het reine met de traumaband en sta jezelf toe om boos te worden op de narcist

Voordat je iets doet, moet je in het reine komen met wat je doormaakt en begrijpen hoe een traumaband eruitziet.

Wanneer je een band met een narcist hebt, dan ben je je niet bewust van wat er aan de hand is. De narcist zorgt ervoor dat hij tussen verschillende manipulatieve gedragingen schakelt om je in de war te brengen.

Vaak schakelen narcisten tussen manipulatieve mishandeling om je zwakker en meer onderdanig te maken. Ze houden van liefdesbombardementen om je naar validatie en goedkeuring te laten verlangen (van hen natuurlijk).

Wanneer je begrijpt wat je doormaakt, en je komt in het reine met de traumaband, dan kun je boos worden. Waarom zeg ik dat je boos moet worden?

Woede heeft een slechte reputatie. Het is echter een van die emoties die de kracht hebben om je los te maken van je narcist. En wanneer je jezelf losmaakt van je narcist, zal hij of zij niet meer de macht hebben om je te gaslighten of te manipuleren.

2. Breek de gedragspatronen die consistent zijn met de traumaband

Narcisten gebruiken een heleboel manipulatietactieken om te voorkomen dat je de traumaband verbreekt. Of we het nu hebben over gaslighting, intermitterende bekrachtiging, lokken of hoovering, er is niets dat je narcist ervan weerhoudt om zijn toevlucht tot hen te nemen op het moment dat je probeert los te komen.

Een van de manieren om je macht terug te nemen, is toevallig om de gedragspatronen te doorbreken waar je je toevlucht toe neemt als je met narcistische mishandeling wordt geconfronteerd.

Wanneer je narcist je bijvoorbeeld ‘doodzwijgt’ en probeert om een reactie van je uit te lokken, geef dan niet de reactie die ze willen. In plaats van ze achterna te zitten voor validatie en geruststelling, gebruik die kans om je ervan los te maken.

Wanneer je merkt dat je moeite hebt om de gedragspatronen waar we het over hebben te herkennen, probeer dan een gedetailleerd verslag bij te houden van de mishandeling die je hebt meegemaakt.

3. Devalueer het effect dat de narcist op je heeft

Wie je narcist ook is, hij of zij verdient het niet om macht te hebben over je beslissingen, je emoties en je leven.

Als je begrijpt dat je die kracht terug kunt nemen door het gevoel van genialiteit en grandeur dat narcisten van zichzelf hebben te devalueren, dan ben je absoluut in staat om die traumaband te breken.

Narcisten willen dat je denkt dat ze beter zijn dan jij. Dat je blij moet zijn dat ze bereid zijn om deel uit te maken van je leven, en dat je hen dankbaarheid moet tonen. Vaker wel dan niet, zijn zij degenen die de grond moeten kussen waarop jij loopt.

4. Stel gezonde grenzen

6 Manieren Om Een Traumaband Met Een Narcist Te Verbreken

We weten dat we maar door kunnen gaan over hoe je los moet komen, je waarde moet begrijpen en afstand moet nemen van alles wat je naar beneden haalt. Maar we weten ook dat het makkelijker gezegd dan gedaan is.

Voordat je teruggaat naar je patronen omdat je denkt dat je het niet aankan om de traumaband te verbreken, zijn we hier om je te helpen begrijpen dat je niet meteen hoeft te ontsnappen. Stel om te beginnen gezonde grenzen.

Of dat nu betekent dat je het gesprek beëindigt wanneer je je ongemakkelijk voelt, tijd vrijmaakt voor jezelf en je behoeften, of weigert iets te doen dat je niet wilt doen. Je kunt met eenvoudige stappen beginnen.

En de Gray Rock-methode kan een geweldige manier zijn om een gevoel van afstand tussen jou en je narcist te creëren (word net zo oninteressant en ongevoelig als een grijze rots).

5. Erken alles wat geweldig aan je is

Ergens op het lelijke pad van het omgaan met een narcist en het creëren van een traumaband met een narcist, ben je gaan denken dat hij of zij onvervangbaar is. Natuurlijk heb je misschien even een moment of twee nodig om erachter te komen dat je wordt gemanipuleerd.

Maar op het moment dat je dat doet, neem je de macht terug die de narcist je emoties, je mentale gezondheid en de manier waarop je naar jezelf kijkt heeft overgenomen.

Wanneer je dat doet, zul je onthouden dat jij degene bent die onvervangbaar is. Je bent aantrekkelijk, aanhankelijk, slim, ondersteunend, een geweldige vriend/in en een nog betere partner. We dringen er bij je op aan om te onthouden wie je bent. En om je kwaliteiten en je voordelen tegen de narcist te gebruiken.

6. Omring jezelf met mensen die je goed behandelen

Van narcisten is bekend dat ze je tegen iedereen die om je geeft, je vrienden, je familie en zelfs tegen je verdomde hond opzetten (vraag me niet hoe ik dat weet).

Maak opnieuw contact met mensen die door je narcist zijn weggeduwd. Omring jezelf met mensen die het beste voor je willen. Geef ze de kans om je te helpen wanneer je naar je narcist wordt teruggetrokken.

Uiteindelijk zullen je vrienden en familie, je ondersteuningssysteem en je therapeut degenen zijn die je een helpende hand bieden wanneer je narcist probeert opnieuw contact met je te maken.