Ga je altijd met iemand uit waarvan je denkt dat je hem moet ‘redden’? Als het voelt alsof al je vorige partners je nodig hadden om ze te repareren, dan heb ik wat nieuws voor je: je hebt waarschijnlijk het redderssyndroom.
Maak je geen zorgen, het is geen ziekte. Het is een term die wordt gebruikt om mensen te beschrijven die het gevoel hebben dat zij degenen zijn die hun partners zullen ‘redden’.
Ze stellen de behoeften van hun partner voorop. Hun enige focus ligt namelijk op het helpen van de persoon met wie ze zijn.
Vrouwen worden vaak als emotionele verzorgers gezien, daarom is het gemakkelijk voor ons om zo te worden. Helaas hebben veel vrouwen die zich in deze situaties bevinden, het gevoel dat het hun taak is om voor mishandelende partners te zorgen. Ze geloven namelijk dat zij degenen zijn die hen kunnen veranderen.
Vaker wel dan niet, ben jij degene die door hun gedrag gekwetst wordt. Je bent in een constante staat van ontkenning en vindt altijd excuses voor het gedrag van je partner. Je denkt namelijkt dat ze gewoon hulp nodig hebben om hun problemen te overwinnen.
Ik was hetzelfde totdat ik me realiseerde dat ik niet verplicht ben om iemand te helpen die niet bereid is om eerst aan zichzelf te werken. Ik heb empathie gehad voor mannen die het niet verdienden. En het enige wat het deed was me uitputten totdat hun problemen de mijne werden.
4 tekenen dat je het redderssyndroom hebt
Vergeet niet dat het niet jouw taak is om je partner op te voeden of zijn therapeut te zijn. Als zijn gedrag en acties je pijn doen, dan is er geen reden voor jou om aan zijn zijde te blijven en het allemaal te verdragen, simpelweg omdat je het gevoel hebt dat je hem moet repareren.
Als je niet zeker weet of je het redderssyndroom hebt, dan zijn hier enkele tekenen die je ogen kunnen openen.
1. Je vindt meestal partners die moeten worden ‘gered’
Of het nu uit je jeugd komt of uit ervaringen van vorige relaties, het reddersyndroom wordt meestal veroorzaakt door je onvermogen om iemand in het verleden te hebben kunnen redden.
Nu probeer je het goed te maken in je relaties, door voortdurend op zoek te gaan naar romantische partners die je kunt helpen.
Denk aan je vorige partners. Hadden ze problemen met misbruik, ziekten, een laag zelfbeeld of drugs? Omdat je zo gewend bent aan chaos en drama in je leven, zoek je er nu in je relaties naar.
Het geeft je een idee dat je partner je nodig heeft, ondanks dat hij de verkeerde keuze voor je is. Meestal zijn jullie misschien zelfs onverenigbaar. Deze drang om hem te helpen staat je echter niet toe om hem te laten gaan.
Het doorbreken van deze vicieuze cirkel kan moeilijk zijn, maar het is niet onmogelijk. Het kan moeilijk zijn om te beseffen dat je niet iedereen kunt helpen.
Zodra je jezelf echter prioriteit geeft en je op je eigen behoeften concentreert, dan kan het je liefdesleven volledig veranderen.
2. Je bent de koningin van het romantiseren
Er is niets mis met het romantiseren van je leven, maar je moet weten waar je een grens moet trekken. Als je vriend veel problemen heeft, zie ze dan zoals ze zijn: de dingen die jullie allebei pijn doen en iets waar hij aan moet werken.
Overromantisering van je partner en zijn problemen kan ervoor zorgen dat je het feit volledig negeert dat ze niet goed voor hem of voor jou zijn.
Vrouwen, die symptomen van het redderssyndroom hebben, verafgoden vaak de problemen van hun partner tot het punt waarop ze zich tot hen aangetrokken voelen.
Op die manier help je hem helaas niet, en het maakt het zeker niet makkelijker voor jou. Door zijn problemen te romantiseren, geef je hem geen kans om ze te zien als iets waar hij aan moet werken.
Je idealisering is geen liefde, hoe het er nu ook uitziet. Het is prima om de goede en slechte kanten van je partner te accepteren. Vergeet echter niet: hij is nog steeds maar een mens en dat ben jij ook.
In plaats van hem voor zijn problemen te romantiseren, probeer er met hem over te praten. Je bent geen professional, en hem proberen te helpen kan meer kwaad dan goed doen.
Praat met hem, kijk of hij klaar is om aan zijn problemen te werken. En raad hem aan om naar een therapeut te gaan.
Als hij niet bereid is om aan zichzelf te werken, dan kun je niet veel doen om hem te helpen.
3. Je hebt onopgeloste verlatingskwesties
Als je een aantal slechte ervaringen in je jeugd hebt gehad, dan is dat waarschijnlijk waar je redderssyndroom vandaan komt.
Vrouwen, die zich zo gedragen, probeerden vaak de rol van een ouder op zich te nemen toen ze veel te jong waren om dat te doen.
Omdat er niemand was om je te helpen, werd je de redder. Je hebt nooit de kans gehad om jezelf als iemand te zien die hulp nodig heeft. Je was namelijk gefocust op het redden van andere mensen waar je om geeft.
Als je een geschiedenis hebt van partners die ‘redden’ nodig hadden, dan is het misschien tijd om aan jezelf te gaan werken.
Neem een pauze van daten, concentreer je op het helen van je wonden. En je bent klaar om een gezonde relatie te beginnen die op wederzijdse liefde en begrip is gebouwd.
4. Je bent vatbaar voor codependentie
Vrouwen met het redderssyndroom kunnen er vaak niet tegen om emotioneel ver van hun partner af te staan. Ze worden codependent en beginnen het gevoel te krijgen dat ze niet zonder hen kunnen leven.
Omdat zoveel van je leven draait om het helpen van de man van wie je houdt, zou je verlatingsangst kunnen krijgen.
Je bent niet alleen bang om zonder hem te leven, maar het kan je ook het gevoel geven dat je niet goed genoeg was om hem te redden.
Vergeet niet dat er veel redenen zijn waarom relaties eindigen. Vaker wel dan niet, is het niet eens jouw schuld. Mensen groeien uit elkaar of beseffen gewoon dat ze niet goed voor elkaar zijn.
Neem de tijd om je relatie opnieuw te evalueren. Denk na over hoe je wilt dat je liefdesleven is. En wat je doelen zijn als het om romantische relaties gaat.
Soms is het beste wat je voor beiden kunt doen, elkaar laten gaan. Een relatie als deze kan voor beide partijen pijnlijk zijn.
In plaats van te proberen hem te redden, probeer jezelf te redden. En hij zal ook een kans hebben om aan het overwinnen van zijn problemen te werken.