Stel je jezelf de vraag: Ben ik een narcist? Dan zit je hier aan het juiste adres. Op deze pagina heb ik namelijk een aantal vragen verzameld die jou antwoord kunnen geven op deze prangende vraag.
Beantwoord deze vragen in alle eerlijkheid en je zal er vandaag nog achter komen of er een narcist in jou schuilt.
1. Vind je jezelf heel belangrijk?
Het feit dat je jezelf al de vraag ‘Ben ik een narcist?’ stelt laat al zien hoe belangrijk je jezelf vindt. Als er iets is voorgevallen waardoor je dit denkt, heeft vast niets met jou te maken.
In plaats van dat je nadenkt over wat voor invloed je acties hebben op een ander, betrek je alles meteen op jezelf.
Je wil bevestiging dat je een narcist bent, zodat je het kunt gebruiken als excuus. Anderen hebben last van jouw gedrag, maar daar kun jij niks aan doen, zo ben je nu eenmaal.
Een overdreven gevoel van eigendunk is een van de belangrijkste kernmerken van narcisme. Denk je eerst aan jezelf en dan pas aan een ander? Dan ben je waarschijnlijk een narcist.
Stel je jezelf de vraag ‘Ben ik een narcist?’ omdat je je ergert aan je eigen gedrag? Dan laat dat juist zien dat je het niet bent.
Echte narcisten zullen nooit op zoek gaan naar de oorsprong van hun gedrag. Je hebt niet het gevoel dat je boven iedereen staat, maar juist dat je met de rest op gelijke grond wil komen.
Denk dus eens goed na over waarom je jezelf deze vraag hebt gesteld. Alleen als je eerlijk tegen jezelf kunt zijn, kan je het echte antwoord op je vraag vinden.
2. Ben ik een narcist? Heb je altijd de aandacht nodig?
Narcisten staan erom bekend dat ze altijd in de spotlight willen staan. Het liefst omringen ze zichzelf met mensen die alleen maar oog voor hen hebben.
Op het moment dat de aandacht heel even naar een ander gaat, zal een narcist daar niet goed mee omgaan. Vaak uit zich dat in kinderachtig gedrag, waarmee de narcist opnieuw de aandacht wil trekken.
In groepsverband kan dat betekenen dat iemand bijvoorbeeld opeens heel luidruchtig gaat doen. Iedere keer als iemand anders een verhaal probeert te vertellen, moet dat meteen worden overschreeuwd.
Ook kan een narcist ervoor kiezen om vervelende opmerkingen te maken. Het is de bedoeling dat de ander zich zo geïntimideerd voelt, dat hij of zij gelijk ophoudt met het delen van een verhaal.
Een ander ding dat veel voorkomt is dat een narcist ieder verhaal moet aftoppen met een overdreven versie. Als jij bijvoorbeeld vertelt dat je op een leuke stedentrip bent geweest, zal een narcist meteen beginnen over zijn eigen luxe vakantie.
Herken je je in dit gedrag? Moet het voor jou ook altijd om jou draaien? Dan bestaat er een kans dat je een narcist bent.
Als dit gedrag je helemaal niet bekend voorkomt, dan ben je waarschijnlijk geen narcist. Aandacht nodig hebben is namelijk een heel belangrijk kenmerk en er zijn maar weinig narcisten die dit missen.
3. Toon je interesse in anderen?
Vraag eens aan een echte narcist wat het favoriete gerecht van zijn vriendin is en waarschijnlijk staat hij met zijn mond vol tanden.
Natuurlijk zal hij er met zijn gladde praatjes wel uit kunnen komen, maar je hebt wel door dat hij geen idee heeft.
Dit is een belangrijk kenmerk van een narcist. Ze hebben namelijk geen interesse in anderen. Hierbij heb ik het niet over mensen die er niet wakker van liggen dat er kinderen in Afrika honger hebben, maar mensen die oprecht geen interesse hebben in de mensen uit hun omgeving.
Het enige wat een narcist aan denkt is zichzelf. Je kunt niet bij ze terecht met je problemen of zorgen, want daar hebben zij niks aan.
Ze verzamelen mensen om zich heen om ze een goed gevoel over zichzelf te geven en daar blijft het bij.
Deze mensen zijn ook gemakkelijk in te wisselen voor een ander. Op het moment dat iemand te veel aandacht nodig heeft en daardoor niet genoeg aandacht kan geven, zal een narcist op zoek gaan naar vervanging.
Heb jij daarentegen al jarenlang dezelfde stabiele vriendengroep en weet je alles over ze? Dan is de kans heel klein dat je een narcist bent.
4. Ben ik een narcist? Kun je goed met kritiek omgaan?
Je kunt je vast wel voorstellen dat narcisten er echt moeite mee hebben om kritiek te ontvangen. Dit staat namelijk haaks op hun positieve zelfbeeld.
Zelf denken ze dat ze overal de beste in zijn, dus als ze op een fout worden gewezen begrijpen ze daar helemaal niks van.
Stel dat je kritiek hebt op een narcist in je werkomgeving. Dit hoeft niet eens heel fel te zijn, je kunt hem of haar bijvoorbeeld alleen even wijzen op een spelfout.
De reactie die je hierop krijgt zal totaal overtrokken zijn. Je krijgt een uitval alsof je de narcist net van een moord hebt beschuldigd.
Daarbij probeert de narcist vooral om duidelijk te maken dat er geen fout is en daarvoor worden alle lades open getrokken.
Vaak zal de narcist proberen om de eigen fout goed te praten door jou te wijzen op de fouten die je hebt gemaakt. Zo gaat het van een simpele spelfout opeens over die ene keer dat jij een echt grote fout maakte. Zelfs als die fout van jaren geleden is.
Pak jij kritiek juist goed op? Dan hoef je jezelf niet de vraag ‘Ben ik een narcist?’ te stellen. Een gezonde dosis zelfkritiek is namelijk niet van toepassing op een narcist.
5. Ben je vaak jaloers?
Narcisten zijn slecht van vertrouwen. Ze weten namelijk hoe in en in slecht ze zelf zijn, waardoor ze dat ook altijd in anderen zullen zien.
In een relatie zullen ze wantrouwig en jaloers zijn. Altijd liggen ze op de loer voor bedrog. Ze vertrouwen niets en niemand, omdat ze weten dat ze zelf ook voor geen meter te vertrouwen zijn.
Jaloezie uit zich in het continu bevragen van anderen. Zodra je uitgaat wil hij weten waar je bent en met wie. Het liefst zou hij je helemaal verbieden om uit te gaan.
Ook het zwart maken van de mensen om je heen komt vaak voor. Hij doet alsof de mensen met wie je omgaat te min voor hem zijn. Op deze manier probeert hij jou een slecht gevoel te geven.
Natuurlijk is dat ook een vorm van zelfbescherming. Hij kan er namelijk niet door geraakt worden als je hem een avond laat zitten voor mensen die minder leuk zijn dan hij.
Zo is het jouw verlies en niet dat van hem. Heel slim en erg doordacht. Niet een typische gedachtegang die gewone mensen zouden volgen.
Als jij je partner en vrienden wel vertrouwt, dan kun je de vraag ‘Ben ik een narcist?’ beantwoorden met ‘Nee’. Jij hoeft je nergens zorgen over te maken.
6. Ben ik een narcist? Gun je andere mensen geluk?
Voor een narcist draait de wereld alleen om zichzelf, het geluk van anderen is daarbij verre van belangrijk.
Als een collega op de werkvloer een promotie krijgt, hoef je van een narcist geen vreugdedansje te verwachten. Sterker nog, hij zal die ander alleen maar een slecht gevoel willen geven.
In het brein van een narcist werkt het namelijk zo. Het geluk dat een ander heeft, is geluk dat hij zelf niet gehad heeft. Zo is het dus altijd een kans die hem ontnomen is.
Zelfs in het voorbeeld van de promotie denkt een narcist zo. Hij kan niet eens gelukkig zijn als iemand die onder hem staat een promotie krijgt.
Niet omdat het een ontnomen kans is, maar omdat die andere persoon even in het middelpunt van alle aandacht staat.
Hij zal er alles aan doen om de aandacht weer op zichzelf te vestigen. Een voorbeeld is dat hij hardop zal zeggen dat de promotie eigenlijk niet zo veel voorstelt. Bijvoorbeeld door uit te lichten dat het wel erg lang heeft geduurd voordat de persoon gepromoveerd werd en dat de narcist zelf nog steeds een betere positie heeft.
Gun jij de mensen om je heen alle geluk van de wereld? Ben je op een bruiloft niet alleen maar bezig met het feit dat je zelf nog single bent? Dan is de kans groot dat je echt geen narcist bent.
7. Heb je het gevoel dat je overal recht op hebt?
Narcisten zijn het middelpunt van hun eigen universum en daarom kunnen ze het maar moeilijk begrijpen als iets niet gaat zoals ze willen.
Op het moment dat een narcist niet krijgt wat hij wil, zal zijn ware aard naar boven komen. Als een klein kind zal hij drammen totdat hij wel zijn zin krijgt.
Deze overdreven reactie komt voort uit de overtuiging dat hij overal recht op heeft. Hiervoor was het nog geen seconde bij hem opgekomen dat iets misschien anders zou uitpakken.
Wanneer normale mensen nadenken over een situatie, houden ze daarbij rekening met verschillende scenario’s. Stel bijvoorbeeld dat je verliefd bent, maar nog niet zeker weet of de ander ook gevoelens voor jou heeft.
Je houdt er dan altijd ergens in je achterhoofd rekening mee dat de ander misschien geen interesse heeft. Zo voorkom je dat je erg teleurgesteld bent op het moment dat je liefde niet wordt beantwoord.
Narcisten denken daar dus geen seconde over na. Als de ander geen interesse heeft, schrikken ze daar dus oprecht van. Ze kunnen zich totaal niet voorstellen dat de ander niet helemaal ondersteboven van ze is.
Als jij iemand bent die zich heus wel kan voorstellen dat niet altijd alles loopt zoals je had gepland, dan ben je honderd procent geen narcist.
8. Ben ik een narcist? Buit je anderen uit?
Als je ooit met een echte narcist in aanraking bent geweest zal je het gevoel herkennen waarbij je emotioneel volledig leeg bent getrokken.
Ze halen namelijk alles uit je tot er helemaal niks meer van je over is. Je wordt namelijk gezien als een levenloos object dat alleen bestaat om de narcist zelf te pleasen. Zo kun je bijvoorbeeld iedere keer opgeroepen worden om mee uit te gaan en wordt er geen gehoor gegeven als je geen zin hebt.
Stel bijvoorbeeld dat een narcist graag met je op pad wil, zien en gezien worden zogezegd, maar jij hebt echt een rotdag achter de rug.
Ieder ander persoon zal dan zeggen dat je lekker thuis moet blijven om even uit te rusten, maar een narcist natuurlijk niet!
Hij zal je overhalen en smeken totdat je uiteindelijk toch meegeeft. Tijdens de avond zelf krijg je helemaal niet de kans om over je rotdag te praten en aan het einde kom je doodmoe thuis.
Je hebt alles gegeven en daar helemaal niks voor terug gekregen. Jullie ‘vriendschap’ is totaal onzijdig en dat zal je op een gegeven moment opbreken.
Echte narcisten denken alleen om zichzelf en bekommeren zich niet om de gevoelens of behoeftes van een ander. Als dit is hoe jij er ook over denkt, kan je erop rekenen dat je een narcist bent.
9. Houd je ervan om anderen te kleineren?
Echte narcisten moeten anderen altijd kleineren zodat ze zich beter kunnen voelen over zichzelf. Hun volledige gevoel van eigenwaarde hangt af van de manier waarop ze zichzelf tegenover een ander plaatsen.
Het maakt niet uit wat de ander doet, de narcist zal nooit een gevoel van trots of waardering kunnen laten zien. Dit komt het sterkste naar voren als je een ouder hebt die narcistisch is.
Je hebt dan in je jeugd nooit een keer gehoord dat je het goed had gedaan. Bij iedere gewonnen sportwedstrijd of goed rapport kreeg je niks te horen of werd je klein gehouden.
Bij je rapport werd bijvoorbeeld gewezen op dat ene vak waar je geen 10 voor had gehaald. Over de sportwedstrijd kon je vader alleen zeggen dat de tegenstander echt zwak was, dus dat niet winnen geen optie was.
Hoe ziek is het dat iemand het zelfs nog nodig vindt om een kind te kleineren. Dit laat maar weer zien hoe veel onzekerheid er eigenlijk in een narcist schuilt.
Laat je niet wijsmaken dat het iets anders was. Het is geen manier van een ouder om een kind klaar te maken voor een harde wereld, maar puur eigenbelang.
Stel je jezelf alleen de vraag ‘Ben ik een narcist?’ omdat je denkt dat het erfelijk is? Het feit dat je vader of moeder altijd dit gedrag heeft vertoond, betekent nog niet dat jouw lot hetzelfde is.
10. Geef je anderen altijd ongevraagd advies?
Wat narcisten betreft zijn ze volgens zichzelf altijd specialist op ieder gebied. Dit is precies de reden dat ze altijd ongevraagd met advies op de proppen komen.
Het maakt niet uit wat de situatie is. Zo kan een narcist je bijvoorbeeld prima advies geven over je werk, zonder daar zelf ook maar enige ervaring mee te hebben.
Een narcist lijkt altijd precies te weten wat voor jou de beste keuze is. Alles wat je tot nu toe hebt gedaan is verkeerd.
Je hebt een relatie met de verkeerde persoon, je werkt op de verkeerde plek en je uiterlijk kan ook wel een upgrade gebruiken. Eigenlijk is de enige goede beslissing die je ooit in je leven hebt gemaakt dat je nu met de narcist omgaat.
Op het moment dat je niks met het advies doet, krijg je daar ook geen commentaar op. Vergeet niet, het kan een narcist echt weinig schelen hoe het verder met jou gaat.
Het advies is alleen bedoeld als een manier om te laten zien hoeveel kennis de narcist heeft, niet om daadwerkelijk een verbetering in je leven door te voeren.
Als dit een eigenschap is die je in jezelf herkent, dan is de kans aanwezig dat je een narcist bent. Geef alleen adviezen als er ook echt om gevraagd wordt en als je daadwerkelijk iets aan de situatie kunt verbeteren.
Stel je jezelf de vraag: Ben ik een narcist?
Je vraagt je waarschijnlijk af of je een narcist bent omdat je een aantal situaties hebt meegemaakt waarin je je eigen behoeftes belangrijker vond dan die van een ander.
Dat kan zijn in een relatie of in een vriendschap, maar ook op de werkvloer. Voor je gevoel had je iemand anders op de eerste plaats moeten zetten, maar in plaats daarvan koos je voor jezelf.
Een voorbeeld uit een relatie is dat je partner heel graag wil dat je wat minder tijd besteed aan je werk of hobby, maar dat je dat weigert. Misschien omdat je graag aan je carrière wil werken of juist omdat je uit je hobby de dingen haalt die je nodig hebt.
Ik heb goed nieuws voor je. Het antwoord op je vraag ‘Ben ik een narcist?’ is namelijk: ‘Nee’.
Als je in je hoofd al zo ver bent dat je dit gedrag herkent, betekent dit dat je je erg bewust bent van je daden en de gevolgen daarvan.
Een narcist zou deze staat van zijn nooit kunnen bereiken. Het kenmerk van een narcist is namelijk dat hij of zij er nooit over na zou denken hoe een ander zich ergens over voelt. Narcisten hebben geen empathie en jij laat met deze vraag zien dat je dat duidelijk wel hebt.
Dus zelfs als je een groot gedeelte van de bovenstaande vragen hebt kunnen beantwoorden met ‘Ja’, is de kans nog steeds klein dat je ook echt een narcist bent.
Hoogstens ben je egoïstisch, maar vergeet niet dat je soms best eens aan jezelf mag denken. Het gaat er allemaal om dat je een gezonde balans kunt vinden tussen dat wat je zelf wil en dat wat goed is voor een ander.
Waarschijnlijk zijn er nog tal van situaties in je persoonlijke relaties te bedenken waarbij je jezelf wel wegcijfert voor de ander. Als je dat eens een keer niet doet, betekent dat niet direct dat je een narcist bent.
Waarom je jezelf de vraag ‘Ben ik een narcist’ stelt
De reden dat je jezelf afvraagt of je een narcist bent ligt waarschijnlijk in een bepaalde angst en bezorgdheid.
Je hebt het gevoel dat je een bedreiging bent voor je omgeving. De mensen die je voor je gevoel tekort hebt gedaan, kunnen zich misschien tegen je gaan keren.
Vanuit de evolutie worden we hier bezorgd van, omdat je overlevingskansen daardoor veel kleiner worden. Dat klinkt misschien een beetje ingewikkeld. Ik zal toegeven dat het ook best ingewikkeld is.
Laat me proberen om het zo goed mogelijk aan je uit te leggen. Mensen zijn namelijk sociale wezens. Door de jaren heen hebben we namelijk geleerd dat je sterker bent als onderdeel van een groep.
Door narcistisch gedrag te vertonen, kun je mensen van je afstoten. Je krijgt dan het gevoel dat je niet langer bij een groep hoort. Dat zorgt ervoor dat je heel kwetsbaar bent.
Iedere keer dat je iemand slecht behandelt, krijgen je hersenen een signaal. Je wordt gewaarschuwd dat de kans groter wordt dat je wordt buitengesloten.
Iedereen wil een goede vriend of vriendin zijn en goed binnen de groep vallen. Onderzoekers hebben aangetoond dat dit gevoel onder vrouwen sterker is dan bij mannen.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het feit of je een narcist bent.
Vooral vrouwen hechten zich heel erg aan een groep. Zij kunnen er extra mee zitten als ze worden buitengesloten.
Daarom reageren zij vaak wat heftiger op een situatie waarin ze zichzelf op de eerste plek zetten. Simpelweg omdat ze het minder vaak doen en er daarom niet gewend aan zijn.
Het gevoel dat je hebt is volkomen normaal, je denkt er gewoon te veel over na. In feite ben je zo bang om een slecht persoon te zijn, dat je er meteen het slechtste van denkt.
Onthoud dus altijd goed dat één keuze voor jezelf nog niet meteen betekent dat je een narcist bent. Als dat wel zo zou zijn, was dit idee namelijk niet eens in je opgekomen.
Stel jezelf de volgende keer dus niet de vraag: ‘Ben ik een narcist?’, maar vraag jezelf af of je voor jezelf hebt gekozen.
Analyseer hoeveel keuzes voor een ander daar tegenover staan en je zal vanzelf tot de conclusie komen dat je alles behalve narcistisch bent.
Narcisme is een serieuze psychologische stoornis, niet zomaar een vervelende karaktereigenschap. Iedereen kiest wel een voor zichzelf, daar is helemaal niks mis mee!