Skip to Content

9 Signalen Waaraan Je Een Patroon Van Vreemdgaan Herkent

9 Signalen Waaraan Je Een Patroon Van Vreemdgaan Herkent

Je hebt misschien nog nooit van een patroon van vreemdgaan gehoord, maar het bestaat zeker wel. Mensen die eens zijn vreemdgegaan, zullen iedere keer dezelfde stappen herhalen.

De definitie van een patroon is een vorm met bepaalde kenmerken. Als jij jezelf aanleert om deze kenmerken te herkennen, zal je ook binnen no time doorhebben of iemand wel of niet vreemdgaat!

In de wiskunde is een patroon iets dat altijd op dezelfde manier gaat, hetzelfde geldt voor een patroon dat je gebruikt als je kleding wil maken. Volg altijd dezelfde stappen om het gewenste resultaat te behalen.

Sommige mannen heb een patroon van vreemdgaan dat ze in elke relatie toepassen. Iedere keer maken ze dezelfde stappen. Ze weten simpelweg niet hoe ze een gezonde relatie moeten onderhouden.

Soms weet je ook niet dat je zo’n man aan de haak hebt geslagen. Voor je het door hebt ben je bedrogen door een man van wie je het totaal niet aan zag komen.

Lees daarom goed wat de signalen van het patroon van vreemdgaan zijn, zodat je weet wanneer je moet ingrijpen.

Stereotypen over een patroon van vreemdgaan

9 Signalen Waaraan Je Een Patroon Van Vreemdgaan Herkent

De meeste mensen hebben een redelijk zwart-wit idee bij hoe mannen zijn die vreemdgaan. Ze denken dat ze deze mannen kunnen herkennen.

Het zijn de mannen die je kent uit series en films, de jongens met een groot ego, een vlotte babbel en natuurlijk een knap uiterlijk.

Recentelijk is er echter aan het licht gekomen dat het zomaar iedereen kan zijn. Steeds vaker wordt het bekend dat ook mannen zoals Marco Borsato wel eens een misstap maken.

Mannen die door het hele land werden gezien als de ideale schoonzoon, die al jarenlang een relatie hadden met dezelfde vrouw. Een patroon van vreemdgaan werd bij mannen zoals hem nooit echt herkend.

Dit laat maar weer zien dat de motivaties om vreemd te gaan heel verschillend kunnen zijn. Niemand is heilig en het kan in de beste relaties voorkomen.

Als je ooit eens bent bedrogen zegt dit dus helemaal niks over jou als persoon. Het betekent echt niet direct dat je iets verkeerds hebt gedaan.

Er zijn tal van redenen waarom een man opeens een misstap kan maken. Soms zag je het al van mijlenver aankomen, maar je kan er ook door verrast worden.

Iedereen kan een keer iemand bedriegen of zelf bedrogen worden. Een mensenleven duurt lang en soms zijn er maar een paar kleine dingen voor nodig om iemand over die rand te duwen.

Vergeef het jezelf als het je is overkomen en vergeef jezelf als je het ooit hebt gedaan. Het belangrijkste is dat je ervan hebt geleerd en in de toekomst niet dezelfde fouten maakt.

Een slimme meid is goed voorbereid. Daarom proberen we in dit artikel te achterhalen hoe een patroon van vreemdgaan zich kan vormen.

1. Hij wil een conflict vermijden

Een wijs man heeft ooit gezegd dat het heel makkelijk is om niet vreemd te gaan in tijden dat het allemaal goed gaat in je relatie.

Niemand wordt op een ochtend gelukkig wakker naast zijn partner om vervolgens een affaire te beginnen.

De meeste mannen die een patroon van vreemdgaan laten zien, rennen ergens voor weg. Het is nu eenmaal vaak de meest simpele oplossing.

Ze weten dat er iets niet goed zit in de relatie, maar ze weten niet hoe ze het moeten oplossen. Over het algemeen zijn mannen niet zo goed in praten en daarom gaan ze het uit de weg.

Dat kan zijn omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen, maar ook omdat ze bang zijn wat ze van jou te horen krijgen.

Het vreemdgaan is voor hen een gemakkelijke uitweg. Bij die andere persoon vinden ze afleiding en krijgen ze tegelijkertijd weer een goed gevoel over zichzelf.

Die problemen kunnen heel klein, maar ook heel groot zijn. In Nederland is het bekendste voorbeeld misschien wel Kluun, de man die zijn vrouw bedroog terwijl ze werd behandeld voor kanker.

In plaats van zijn verdriet en frustratie onder ogen te komen, zocht hij zijn troost bij een andere vrouw. Nadat hij een boek had geschreven over zijn ervaring, kreeg hij verrassend veel bijval.

Natuurlijk was er een grote groep mensen die vond dat hij zijn vrouw had moeten steunen, maar er waren ook veel mannen die te kennen gaven dat ze hem begrepen.

Hoe je er ook over denkt, we kunnen het er over eens zijn dat het zeker een patroon van vreemdgaan laat zien.

2. Een patroon van vreemdgaan om intimiteit te ontwijken

9 Signalen Waaraan Je Een Patroon Van Vreemdgaan Herkent

Sommige mannen gaan vreemd omdat ze merken dat ze te veel gaan geven om de vrouw met wie ze zijn. Voor hen is het heel eng en dat kan verschillende redenen hebben.

Mannen die eerder in andere relatie gekwetst zijn, kunnen er moeite mee hebben om opnieuw emotioneel intiem met iemand te worden.

Op het moment dat ze merken dat de nieuwe vrouw te dichtbij komt, zoeken ze naar een manier om dit proces af te remmen.

In plaats van dat ze er met hun nieuwe partner over praten, vervallen ze in een patroon van vreemdgaan. Ze gaan er echt naar op zoek, in de hoop hun nieuwe relatie te laten wankelen.

Dit betekent niet dat deze mannen per se een slecht persoon zijn, ze worden gewoon enorm overweldigd door het tempo van de nieuwe relatie.

Ze nemen liever het heft in eigen handen en in plaats van het risico te lopen om zelf gekwetst te worden, kwetsen ze de ander.

Via een affaire nemen ze de tijd om emotioneel afstand te nemen. In die tijd kunnen ze beter nadenken over wat ze willen en hoe ze daar willen komen.

Het is dus ook lang niet altijd de bedoeling dat je er achter komt dat de man vreemdgaat. Hij wil niet per se stuk maken wat jullie hebben, maar hij heeft meer tijd nodig.

Natuurlijk is dit een hele omslachtige manier. De beste oplossing is om er samen over te praten en zo te beslissen om het wat rustiger aan te doen.

Maar, sommige mannen zullen sneller een patroon van vreemdgaan ontwikkelen dan een serieus gesprek aangaan. Dat is geen onwil, maar onkunde.

3. Hij is bang dat hij iets zal missen

Dit patroon van vreemdgaan ontwikkelt zich ook vaak aan het begin van een nieuwe relatie. Opnieuw gaat het voor hem allemaal te snel.

Het klinkt heel vervelend, maar het komt erop neer dat hij bang is dat er nog een leuker iemand rondloopt.

Dit patroon van vreemdgaan komt vaak voor bij mannen die net uit een lange relatie komen. Ze zijn zo benieuwd naar het single zijn, dat ze zich niet meteen aan de eerste de beste nieuwe vrouw willen binden.

Ondanks dat hij misschien best weet dat jij de ware voor hem kan zijn, blijf hij toch onrustig. Deze rust kan alleen getemd worden door te verkennen wat het aanbod is.

Het liefst zou hij hebben dat alle beschikbare vrouwen uit de stad voor hem op een rijtje gaan staan. Zo kan hij op het gemakje eens bekijken wat het aanbod is en evalueren of hij echt de beste keuze heeft gemaakt.

Zijn vreemdgaan heeft in dit geval vaak de vorm van korte affaires. Hij blijft niet heel lang bij dezelfde vrouw hangen, maar probeert er zo veel mogelijk achter elkaar van zijn lijstje af te strepen.

De vraag is nu alleen of en wanneer hij zijn rust zal vinden. Sommige mannen blijven voor altijd denken dat het gras aan de overkant groener is.

Zij zullen zelfs na een relatie van twee jaar nog twijfelen of ze toch niet de verkeerde beslissing hebben gemaakt. Vaak hebben ze dan ook nog eens veel vrijgezelle vrienden die allemaal een fantastisch leven blijken te hebben.

Hoe dan ook moet je heel ver bij dit soort mannen uit de buurt blijven. Jij verdient een man die voor de volle honderd procent voor je gaat, niet een man die een patroon van vreemdgaan ontwikkelt.

4. Hij ontwikkelt een patroon van vreemdgaan als wraak

9 Signalen Waaraan Je Een Patroon Van Vreemdgaan Herkent

Er is ook zoiets als een passief-agressieve vreemdganger. Dit zijn mannen die een patroon van vreemdgaan ontwikkelen omdat ze het idee hebben dat ze de score gelijk moeten trekken.

In dit geval hoeft zijn gedrag niet eens een antwoord te zijn op het feit dat jij vreemd bent gegaan, het kan ook een hele andere reden hebben.

Soms weet je niet eens precies zeker wat het is dat je hebt gedaan. Zo kan het bijvoorbeeld ook dat je hem een gevoel hebt gegeven waar hij niet blij mee is.

Stel bijvoorbeeld dat jouw carrière opeens als een speer gaat, terwijl hij al een tijdje aan het sukkelen is. Hij voelt dan een soort rare bewijsdrang om aan te tonen dat hij ook nog wat waard is.

Door vreemd te gaan probeert hij jou letterlijk weer op je plek te zetten. Het is de bedoeling dat je door zijn vreemdgaan weer even met beide benen op de grond komt te staan.

Jij bent niet de baas over hem en dat laat hij op de meest brute manier aan je merken. Natuurlijk slaat dit nergens op, maar in zijn hoofd is het niet meer dan logisch.

Het ontwikkelen van een patroon van vreemdgaan is dan een hele simpele stap. In principe hoef je als man alleen een avondje naar de kroeg en kun je met een andere vrouw mee naar huis.Haantjesgedrag van de bovenste plank. Al dit gedoe alleen maar om aan jou te kunnen laten zien dat hij ook in een positie is om jou te kwetsen.

Op deze manier denkt hij de score te kunnen vereffenen, maar in de realiteit staat hij natuurlijk meteen met 10-0 achter. Een man die dit doet is geen winnaar en je moet zo snel mogelijk bij hem weg.

5. Hij heeft moeite met het volgen van de regels

De laatste tijd hoor je steeds vaker dat mensen een open relatie hebben. Ze zijn dan vaak samen al een lange tijd gelukkig, maar beide ook nieuwsgierig of er nog meer is.

Dit gebeurt dan in goed overleg, maar lang niet altijd. Sommige mannen die vreemdgaan kunnen gewoon niet omgaan met de regels die bij een relatie horen.

Ze zien het als verstikkend dat er van ze wordt verwacht dat ze met één persoon zijn, maar toch beginnen ze aan een relatie. Deze mannen willen het beste van beide werelden en daarin zijn ze niet altijd eerlijk naar hun partner toe.

Over het algemeen kunnen deze mannen ook niet goed omgaan met andere autoriteiten en regels. Voor hen werkt het gewoon niet als ze wordt verteld wat ze wel en niet mogen doen.

Hun patroon van vreemdgaan kan worden gezien als een soort opstand tegen de regels. Hiermee willen ze een soort van laten zien dat niemand ze kan vertellen wat ze wel en niet mogen doen.

In andere aspecten van hun leven volgen ze hetzelfde pad. Hij werkt voor zichzelf of hij zeurt altijd over zijn baas. Op de fiets stoppen voor rood licht vind hij maar onzin en hij kan uren lang zeuren over hoe scheef het belastingsysteem is.

Regels geven hem echt de kriebels, of dit nu op persoonlijk of professioneel vlak is. Niemand mag de controle over ze hebben, behalve zij zelf.

In plaats van dit met hun partner te bespreken, kiezen ze ervoor om zelf de regels te breken. Deze mannen vinden zichzelf een soort rebel die zich overal tegen afzet.

In de realiteit zijn deze mannen eigenlijk gewoon sukkels die bang zijn dat ze als normale mensen niet bijzonder genoeg zijn.

6. Een patroon van vreemdgaan als adrenaline kick

9 Signalen Waaraan Je Een Patroon Van Vreemdgaan Herkent

Er zijn mannen die een relatie gewoon te saai vinden. In het begin van een relatie doe je nog veel leuke dingen samen, maar na een tijdje zit je steeds vaker samen op de bank.

Dat is natuurlijk heel normaal, want je bent dan op het punt dat je langzaam teruggaat naar de normale gang van zaken.

Op het moment dat er niet meer zo veel nieuwe ervaringen bij komen, wordt het voor hem te saai. Hij is altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging of belevenis en dat vindt hij niet meer bij jou.

In de eerste instantie zal hij proberen om zijn behoeftes op een andere manier te vervullen. Er zijn genoeg manieren om uit deze sleur te komen.

Misschien gaat hij wel opeens aan een nieuwe sport beginnen of gaat hij op een avontuurlijke reis. Helaas eindigt dit bij sommige mannen toch altijd in vreemdgaan.

Iedere keer dat hij naast jou op de bank zit of met je mee moet naar een verjaardag, begint het bij hem te kriebelen.

Hij zal er letterlijk alles aan doen om zijn adrenaline ergens vandaan te halen. Daarbij maakt het voor hem niet uit dat jullie relatie op het spel kan komen te staan.

Sommige mannen zijn nu eenmaal niet gemaakt voor het huiselijke leven. Er zal altijd iets zijn dat aan ze blijft trekken. In hun hoofd is er altijd ergens wel een avontuur te beleven.

Voor vrouwen zijn deze onrustige mannen vaak het meest aantrekkelijk en dat is precies waar het fout gaat. We dromen er allemaal van om op een dag zo’n man te kunnen temmen.

7. Hij heeft weinig zelfvertrouwen

Eerder gaf ik al aan dat het vooroordeel is dat mannen met een patroon van vreemdgaan knap en succesvol zijn. Dit is niet waar, want ook onzekere mannen hebben het in zich.

Voor hen is vreemdgaan een manier om te bevestigen dat ze er mogen zijn. Hoe vaak je zelf ook zegt dat hij lief, leuk en mooi is, hij heeft meer nodig.

Mannen zien naar bed gaan met een vrouw echt als een soort overwinning. Je denkt misschien dat het na hun studententijd wel en keer klaar is met het tellen van bedpartners, maar sommige mannen blijven mentaal zo jong.

Iedere vrouw die ze aandacht geeft wordt gezien als een bevestiging dat ze ‘het’ nog hebben. Wat ‘het’ dan precies is weten ze vaak zelf ook niet.

Vol trots kunnen ze aan hun vrienden vertellen dat het weer gelukt is. Ze overdrijven over hoe mooi de vrouw was en over hoe het contact is ontstaan.

Volwassen mensen hebben deze bevestiging al lang niet meer nodig, maar deze mannen hebben dat stadium nog niet bereikt. De vraag is of ze het ooit wel zullen bereiken.

Zij blijven hun hele leven lang een continue drang naar bevestiging houden. Hierbij maakt het niet uit hoe vaak ze die krijgen, het is nooit genoeg.

Hun ego moet continu gevoed worden. Soms kan dat met iets anders, bijvoorbeeld een promotie op de werkvloer of succes op een ander vlak.

Uiteindelijk zullen deze mannen toch altijd weer bij hun patroon van vreemdgaan uitkomen. Het is nu eenmaal de gemakkelijkste weg om hun doel te bereiken.

8. Hij krijgt thuis niet alles waar hij behoefte aan heeft

9 Signalen Waaraan Je Een Patroon Van Vreemdgaan Herkent

Soms heeft een man behoeftes waar hij niet voor uit durft te komen. Jullie hebben samen een hele normale en stabiele relatie, maar hij wil graag meer.

In zijn ogen ben jij niet de vrouw waar hij dat soort dingen aan kan vragen. Jij bent de vrouw waarmee hij wil trouwen en kinderen krijgen, niet de vrouw die geschikt is voor de dingen die hij in zijn hoofd heeft.

Jullie relatie mag door zijn wensen niet op het spel komen te staan en daarom is een patroon van vreemdgaan ontwikkelen de beste optie voor hem.

Op deze manier krijgt hij toch waar hij behoefte aan heeft, zonder dat hij daarvoor aan jou kenbaar hoeft te maken wie hij echt is.

Hierbij spelen vaak meerdere factoren een rol. Hij heeft namelijk in zijn hoofd een beeld van wie hij zelf is, maar ook van hoe jullie als stel zijn.

Alles is helemaal perfect en dat wil hij niet verpesten met zijn perverse gedachten. Het laatste wat hij wil is dat de buitenwereld er achter komt hoe hij echt is.

Zijn reputatie is voor hem het belangrijkste, maar soms moet hij toch toegeven aan dat wat hij echt wil. Alles gaat zo stiekem, dat de kans groot is dat je het nooit door zal hebben.

De aard van zijn patroon van vreemdgaan is vaak puur fysiek. Het gaat hem alleen om de daad, hij zal daarbij nooit een emotionele band met een ander opbouwen.

Toch moet je weten dat het niet gezond is als een van de twee personen in een relatie zo’n groot geheim meedraagt.

9. Hij durft niet bij je weg

Sommige mannen staan al met een been in een andere relatie omdat ze simpelweg niet de ballen hebben om het uit te maken.

Er zijn ontelbaar veel redenen te bedenken waarom iemand het moeilijk kan vinden om er een punt achter te zetten.

Misschien weet hij nog niet helemaal zeker of hij er wel echt een einde aan wil maken of vindt hij het moeilijk om het gesprek aan te gaan.

Mannen kunnen het heel moeilijk vinden om te zien dat jij gekwetst bent en daarom proberen ze het uitmaken van de relatie zo lang mogelijk uit te stellen.

Tegelijkertijd willen ze ook niet laten gaan wat ze met die ander in het verschiet hebben, en daar ontstaat het patroon van vreemdgaan.

Hij begeeft zich tussen twee situaties en daarmee heeft hij zich flink in de nesten gewerkt. Voor hij het wist zat hij midden in die affaire en is er tussen jullie nog niks veranderd.

Elke dag wordt de situatie alleen maar ingewikkelder en het moment dat hij actie moet ondernemen komt steeds dichterbij.

Er zijn mannen die dit moment jarenlang voor zich uit kunnen schuiven. Je zal aan hem merken dat het hem begint op te breken, hij krijgt een kort lontje en is steeds sneller geïrriteerd.

Herken zijn patroon van vreemdgaan zo snel mogelijk en zorg ervoor dat je zo hard als je kunt wegrent!