Fysieke mishandeling is eenvoudig op te merken, maar emotionele mishandeling in een relatie kan geniepiger zijn en wordt vaak niet opgemerkt door familieleden, vrienden en de slachtoffers zelf.
Je kent niemand echt, totdat je hebt geprobeerd ze te verlaten.
Veel vrouwen die getuige zijn geweest van verschillende vormen van fysieke mishandeling en huiselijk geweld in de huwelijken van hun ouders, zweren dat ze het nooit oké zullen vinden om zo behandeld te worden in hun eigen relaties.
Maar zoveel mensen zijn gefocust op de fysieke vormen van mishandeling dat ze vaak de waarschuwingssignalen missen van emotionele mishandeling, in ieder geval tot ze zelf in de val zijn gelopen binnen een relatie of huwelijk en ze zelf op die wijze worden mishandeld.
Omdat de lat bij fysiek geweld ligt in onze samenleving, hebben vrouwen in deze situaties vaak het gevoel dat als ze niet geslagen worden ze dus ook niet worden mishandeld en dat ze daarom het recht niet hebben om te zeuren, laat staan een scheiding of relatiebreuk te opperen.
Als je in een milieu van mishandeling bent opgegroeid, voel je je misschien meer op je gemak om in een cyclus van geweld te leven, inclusief de emotionele vormen van geweld zoals dat jouw privacy en het beheren van je eigendommen wordt bedreigd, dan je je beseft.
En zelfs als je dit wel door hebt en je zeker weet dat je wilt scheiden of uit de toxische relatie wilt stappen, hebben mensen die mishandelen genoeg trucjes achter de hand om je te laten geloven dat dit onmogelijk is.
Je kunt vertrekken en dat moet je doen en je gaat het doen, maar voordat het zover is, moet je weten waar je op moet letten, zodat je je zoveel mogelijk kunt voorbereiden om er zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan.
Hieronder volgen 11 signalen van emotioneel geweld in relaties en huwelijken, en hoe deze invloed op je kunnen hebben tijdens een scheiding of relatiebreuk.
1. Het Weigeren van Genegenheid.
Het weigeren of achterhouden van genegenheid is een manier om de partner te straffen en om macht en controle uit te oefenen.
Dit wordt opzettelijk gedaan en wordt soms gebracht als, “Ik zoen je pas weer als je aardig tegen me kan doen.”
Sommige partners houden genegenheid achter na onenigheid, omdat ze geen band voelen of omdat ze geen zin hebben om liefdevolle gebaren aan de ander te geven.
Maar in dit soort gevallen komt het gedrag slechts soms voor, in plaats van dat het regelmatig gebeurt.
2. Bedreigingen.
Iemand die mishandelt zal je misschien bedreigen om je op een beschamende manier bloot te stellen, of ze dreigen dat ze iets belangrijks van je af zullen pakken, zoals geld, je huis, of zelfs je eigen kinderen.
Sommigen zullen zelfs dreigen o bij je weg te gaan als ze hun zin niet krijgen, of ze zullen misschien je vrienden en/of familie iets persoonlijks over je vertellen, wat waarschijnlijk schade kan veroorzaken, want ze bedreigen je niet alleen, maar ze zeggen impliciet dat er iets flink mis is met je en dat je je daarvoor moet schamen.
3. Ultimatums.
Ultimatums zijn werkelijk een geniepig dreigement, waarbij degene die mishandelt jou de schuld in de schoenen schuift om iets te “moeten” beslissen.
Zij zien het slechts als dat ze je voor de keuze stellen, zodat je de situatie recht kunt zetten (door te doen wat zij willen) en zij eigenlijk heel “galant” zijn, en dat de situatie en de mogelijke consequenties allemaal aan jou te danken zijn.
4. Een Gebrek aan Respect voor Je Privacy.
Dit is vaak een subtiel signaal van emotionele mishandeling.
Je partner controleert misschien je privéberichten of voicemails, door of je elektronica te hacken of direct vol te houden dat je hen alle wachtwoorden hebt gegeven.
Ze zullen misschien zover gaan om te beweren dat jullie emailadressen en social media accounts delen en zij dus alles wat je doet en zegt kunnen analyseren.
5. Materiële Schade.
Dit is op het randje tussen fysiek en emotioneel geweld.
Een partner die je mishandelt zal misschien iets waarvan ze weten dat dat voor jou veel betekenis heeft, kapotmaken of “kwijtraken” om je te straffen en je te herinneren aan de macht die zij over jou hebben.
6. “Goocheltrucs.”
Veel gedragspatronen die te maken hebben met emotioneel mishandelen zijn “goocheltrucs”, bestemd om je af te leiden van de werkelijkheid of de manieren waarop je belabberd wordt behandeld, zoals:
“Kijk hier eens naar (zodat je niet door hebt wat mijn andere hand op dat moment doet)!”
Dit neemt misschien vormen aan van jou in de schoenen schuiven van hun slechte daden, ruzies starten en je meteen voor of nadat je erg aardig en liefdevol bent geweest te beschuldigen van dingen, maar de enige reden hiervoor is om je om de tuin te leiden en je af te leiden van het emotionele geweld waar ze je dikwijls aan onderwerpen.
7. Jou de Schuld Geven.
Partners die macht en controle in een relatie gebruiken zijn vaak niet slim genoeg om de impactvolle invloed van hun eigen gedrag op te merken, laat staan dat ze ooit bereid zullen zijn om er verantwoordelijkheid voor te nemen.
In plaats daarvan geven ze jou liever de schuld en zeggen ze dingen zoals, “Als je dat niet had gedaan, had ik ook niet zo hoeven reageren.”
8. Vervreemding.
Partners die mishandelen willen vaak bepalen met wie je betekenisvolle banden mag hebben en hoe diepzinnig die banden mogen worden.
Dit houdt in dat je met de tijd het gevoel gaat krijgen dat je een aantal van de relaties met vrienden en familie waar je de meeste steun en kracht uit putte, hebt verloren, omdat je partner dat niet goedkeurde.
9. Je Overspoelen Met Cadeaus.
Sommige mishandelende partners geven meteen na een ruzie cadeautjes om aan te duiden hoeveel ze om je geven – of als dreigement om je te herinneren aan het gulle karakter dat je misschien als gevolg zou kunnen kwijtraken als je ervoor kiest om bij ze weg te gaan.
In deze gevallen zeggen ze misschien dingen als:
- “Natuurlijk houd ik van je. Ik heb dit voor je gekocht.”
- “Ik koop zoveel mooie dingen voor je, maar je waardeert niets.”
- “Iedereen ziet wat je hebt en zou willen dat hun echtgenoot net zo gul was als ik.”
- “Als je me verlaat, zul je deze dingen nooit krijgen.”
10. Beheer over Je Eigendommen.
Partners beheren misschien je financiële of andere eigendommen om je te straffen of om de controle te behouden over de relatie, waardoor jij gaat geloven dat je niet voor jezelf (of voor je kinderen, als je die hebt) kunt zorgen als je er vandoor probeert te gaan.
Deze eigendommen beperken zich niet alleen maar tot financiële eigendommen zoals geld. Iemand die mishandelt zou misschien je toegang tot je auto, je smartphone, zorgverzekering, e.d. beperken.
11. “Micro-bedrog.”
Micro-bedrog wordt door sommige mensen gezien als situaties waarin je partner met anderen banden aangaat en dat voor jou verborgen probeert te houden.
Dit kan vormen aannemen van geheime berichtjes, codenamen in de contactenlijst in hun telefoon, uitgaan en weigeren te zeggen waar hij naartoe gaat, of aandacht aan iemand anders geven terwijl hij weigert jou aandacht te geven.
Je kent niemand door en door, totdat je van ze gescheiden bent.
Vaak zien we een nog slechtere kant van onze partner als we uit de relatie proberen te stappen.
Soms gaan mensen vriendschappelijk uit elkaar, maar als je tijdens je huwelijk of relatie te maken hebt gehad met emotionele mishandeling, kun je verwachten dat deze gedragspatronen en tactieken lang nadat je bent vertrokken door zullen blijven gaan.
Partners verlaten die emotioneel mishandelen, vergt meer planning en steun dan normaal en het vergt vaak ook professioneel advies.
Als je deze signalen in je relatie terugziet, zoek dan hulp bij vrienden, familie, een therapeut of een counselor.