De kans is groot dat je het wel eens hebt meegemaakt: liefdesverdriet. Het doet veel pijn en veroorzaakt vaak slapeloze nachten, huilbuien en het gevoel nergens meer zin in te hebben. Het is een hele vervelende ervaring. Liefdesverdriet is een geestelijke pijn die we voelen na het beëindigen van een relatie. Er zijn verschillende fases van liefdesverdriet waar je doorheen gaat, en daar lees je in dit artikel meer over.
Als je relatie uit is gegaan, kan je leven (tijdelijk) nogal leeg aanvoelen. Die speciale persoon met wie je alles deelde, is er niet meer voor je. Je zult door een aantal fases heen moeten bij het verwerken van dit verdriet, maar gelukkig duurt liefdesverdriet niet eeuwig. Je komt er weer bovenop!
Verdriet is vaak heel persoonlijk, want iedereen gaat op een andere manier om met deze emotie. Toch zijn er een aantal fases die die in een bepaalde volgorde plaatsvinden bij het verwerken van liefdesverdriet.
Wat is liefdesverdriet precies?
We hebben liefdesverdriet op het moment dat we iemand verliezen van wie we veel hielden – of misschien nog steeds houden.
Liefdesverdriet is een hele vervelende ervaring waar veel mensen minstens één keer in hun leven doorheen gaan. De mensen die het al eens hebben meegemaakt, willen het het liefst nooit meer meemaken.
Liefdesverdriet en een gebroken hart kunnen veel stress geven, vooral als je de breuk tussen jou en je geliefde niet zag aankomen. Die stress heeft invloed op je geestelijk functioneren, maar kan ook fysieke klachten veroorzaken.
En ook al denk je dat je er nooit overheen zal komen; geen zorgen, het is vaak een kwestie van tijd. Bij sommige mensen duurt het leed weken, anderen doen er helaas wat langer over. Hoe lang je liefdesverdriet aanhoudt, kan dus per persoon verschillen.
De symptomen van liefdesverdriet zijn hetzelfde als die van depressie en griep. Dat betekent dat je dus daadwerkelijk ziek kunt worden van liefdesverdriet. En in wat ergere gevallen kan liefdesverdriet leiden tot depressie. Acute stress na een relatiebreuk kan zelfs een gebroken hart tot gevolg hebben, ofwel het stress cardiomyopathie syndroom. Maar gelukkig is dit syndroom zeldzaam.
Heb je liefdesverdriet? Wees dan iets liever voor jezelf en neem je klachten serieus.
De 5 fases van liefdesverdriet
Er zijn verschillende fases van liefdesverdriet die wetenschappelijk zijn bewezen. Het verdriet dat je voelt is een rouwproces waar je doorheen moet om je leven weer op te kunnen pakken.
Het helpt om te begrijpen wat er gebeurt wanneer je last hebt van liefdesverdriet. Ook is het goed om te beseffen dat de pijn voorbij gaat.
Fase 1 liefdesverdriet: Ontkenning
De eerste fase van liefdesverdriet is die van ontkenning. Je beseft nog niet helemaal dat je relatie uit is; het is nog niet tot je doorgedrongen. Omdat liefdesverdriet overweldigend kan zijn en intens, is het niet gek dat je probeert te doen alsof er helemaal geen relatiebreuk heeft plaatsgevonden. Je ervaart op het moment geen heftige emoties.
Door de breuk te ontkennen, geeft het je wat meer tijd om de situatie rustig te verwerken. Dit is een natuurlijk afweermechanisme, om die vervelende gevoelens niet zo intens te ervaren. Door deze ingrijpende gebeurtenis waar je ineens slachtoffer van bent geworden, zijn je hersenen ‘bang’ dat je de bijbehorende emoties niet aankunt. Daarom zetten ze die emoties maar even ‘uit’.
De ontkenningsfase is eigenlijk een soort shock. De relatiebreuk was een shock, waardoor je hersenen de tijd nodig hebben om deze situatie te begrijpen. Zelfs wanneer de relatiebreuk voorspelbaar was.
Je emoties staan uit
Deze fase is dus alles behave heftig. Je weet dat er iets vervelends is gebeurd, maar reageert daar nog niet emotioneel op. Het kan ook zijn dat je tijdens deze fase de irrationele gedachte hebt dat het allemaal nog goedkomt. Dat het slechts een ruzietje was en dat jullie de problemen wel kunnen oplossen samen. Omdat je nog maar weinig emoties ervaart, kan dit een logische conclusie zijn, maar helaas is het vaak onjuist.
Er zijn ook niet veel dingen die je kunt doen om deze fase door te komen. Je kunt pas naar de volgende fase als je hersenen begrijpen dat er iets veranderd is. Maar omdat je niet zo emotioneel bent in deze fase, zul je ook niet echt tegen problemen aanlopen.
Wanneer je uit deze fase komt, zullen je emoties echter toenemen. Al het verdriet dat je hebt ontkend, zal nu extra hard aankomen. Dit hoort erbij, maar maakt de situatie wel gecompliceerd.
Fase 2 liefdesverdriet: Boosheid
De volgende fase is die van woede en boosheid. Deze emoties voel je om de pijn en emoties te verbloemen. Deze woede wordt meestal geuit op de ex; hij of zij is immers de reden van het liefdesverdriet. Ook kan woede als emotie worden geuit als wrok of bitterheid. Dit is overigens een van de fases van liefdesverdriet waar niet iedereen doorheen gaat, terwijl anderen juist in deze fase zullen blijven hangen.
Pas als de woede minder wordt, ben je weer in staat om rationeler na te denken over de relatiebreuk en de emoties die je echt voelt naar aanleiding van de breuk.
Als jij degene bent die het uit heeft gemaakt, kun je alsnog boosheid ervaren. Deze woede is meestal niet gericht op je ex, maar het gaat meer over een boosheid als ‘stemming’. Je bent boos omdat je in deze situatie terecht bent gekomen. Ook kan het zijn dat je boos bent op jezelf, omdat jij fouten hebt gemaakt die hebben geleid tot de relatiebreuk.
Wees voorzichtig
Wees voorzichtig met je boosheid. Probeer het niet te uiten op anderen die er niks mee te maken hebben. Je loopt het risico dat je dingen gaat zeggen die je niet meent, waar je later dan weer spijt van zult krijgen.
Het komt ook vaak voor dat mensen in dit stadium zich sneller ergeren aan dingen. Ze vinden alles en iedereen irritant, en hebben het gevoel alsof iedereen hen dwars probeert te zitten.
Het is oké om deze gevoelens te ervaren, want het zal je ook helpen om sneller door deze fase heen te gaan. Accepteer dat je je niet goed voelt en dat je verdrietig bent. De realiteit is gewoon pijnlijk. Maar nogmaals, doe of zeg geen dingen waar je later misschien spijt van zult krijgen. Doe iets met je negatieve energie, ga bijvoorbeeld sporten of kickboksen. Lekker alles van je af slaan!
Fase 3 liefdesverdriet: Onderhandelen
Op nummer drie van de vijf fases van liefdesverdriet staat ‘onderhandelen’. Je voelt je hulpeloos en ervaart nu intense emoties. Je gaat op zoek naar een manier om weer de controle terug te winnen over je leven. In deze fase is het normaal als je jezelf ineens veel ‘Wat als…?’ vragen gaat stellen.
Als je religieus bent, zul je in deze fase ook geneigd zijn om God of een andere hogere macht te vragen om verlichting van de pijn die je voelt.
Door te gaan onderhandelen, probeer je jezelf weer te beschermen tegen gevoelens van verdriet. Je kunt zo de emoties die je voelt weer uitstellen. Het liefst wil je niets weten van je liefdesverdriet en zoek je daarom manieren om er eigenlijk niet mee om te hoeven gaan.
Je ex terug proberen te winnen
In deze fase ben je je overigens al een heel eind bewust van het feit dat jullie relatie verbroken is. Toch geloof je dat het nog kan veranderen. Je gaat na of er manieren zijn waarbij jij en je ex weer samen kunnen komen. Je vraagt jezelf constant af waarom het nu zo is afgelopen. Ook zul je proberen te begrijpen wat je kunt doen om de probleem op te lossen, zodat jij en je ex weer samen komen. Misschien ben je al actief bezig met het doorvoeren van persoonlijke veranderingen, zodat je ex weer voor je zal vallen. Ten minste, dat hoop je dan.. In deze fase gebeurt het ook vaak dat iemand met liefdesverdriet iets plant om de ander weer voor zich te winnen.
Waarom kun je je ex op dit moment niet terug winnen?
In deze fase zal je jezelf vertellen dat jullie nog wel bij elkaar terug zullen komen, ook al zit die kans er gewoon niet in. Je denkt zelfs dat je, door een paar dingen te veranderen, je je ex weer terug kunt ‘verdienen’.
Maar eigenlijk kun je op dit moment niet weten of je wel écht opnieuw een relatie met je ex wil. Denken dat je je ex terug wil, is meer een reactie op een grote verandering in je leven. Want je leven staat nu even op zijn kop, waardoor je terug wil naar het veilige gevoel van je leven voordat die verandering plaatsvond. Wat je natuurlijk niet wil, is er alles aan doen om je ex terug te krijgen, om er na twee weken achter te komen dat het toch niet de juiste zet was.
Ook al denk je dus je ex terug te willen; probeer even niet te reageren op dat gevoel. Tuurlijk zijn er situaties waarin je je ex echt graag terug wil, maar in dit stadium moet je daar niet teveel mee bezig zijn. Je bent nu nog veel te emotioneel. Je moet eerst afstand doen van de situatie, om zo een rationele beslissing te maken.
Verwijder herinneringen
Je gaat je ex steeds weer opzoeken. Via social media, of je gaat oude berichtjes teruglezen. Alsof je hiermee de pijn tijdelijk kunt verzachten. Maar dit gaat je niet helpen. Het beste wat je kunt doen, is hem/haar niet meer te volgen op sociale media, en ook oude berichtjes te verwijderen. Hoe sneller je ‘afkickt’ hoe sneller je ook van je liefdesverdriet af zult zijn.
Langzaam maar zeker beweeg je je door de fases van liefdesverdriet. De volgende fase is die van ‘depressie’.
Fase 4 liefdesverdriet: Depressie
De ‘rustige’ fase van je liefdesverdriet is aangebroken. Maar dat wil niet zeggen dat je je nu al beter voelt. Integendeel.. Je voelt je depressief. In de eerste fases van liefdesverdriet loop je weg van je gevoelens, maar op het moment dat je in fase vier bent aangekomen, lukt het je wellicht wel om je emoties te verwerken. Sommige mensen verwerken de relatiebreuk liever alleen, in rust en zonderen zich af van andere mensen.
Helaas moet je ook gewoon door deze fase heen: het te lang negeren van wat je werkelijk voelt, zal op de lange termijn alleen maar schade aanrichten aan jezelf.
De moeilijkste fase
Dit is vaak de moeilijkste fase, waarbij je je verward voelt, leeg en futloos. Als deze fase maar niet over lijkt te gaan, is het verstandig om met een professional te praten. Vraag bijvoorbeeld aan je huisarts bij welke psycholoog in de omgeving je terecht kunt met je gevoelens. Het is belangrijk om zo snel mogelijk weer je leven op te kunnen pakken. Wees niet bang om hulp te zoeken, het is heel normaal.
Verdriet is een groot onderdeel van deze fase. Het is niet gek als je soms dagenlang heel verdrietig bent en veel moet huilen. Prettig is het zeker niet, maar het hoort helaas bij het proces. Soms is het zelfs moeilijk om je bed uit te komen, omdat je het leven gewoon even niet meer zo positief ziet. Je hebt geen zin om te doen alsof er niks aan de hand is. Het liefst blijf je de hele dag in bed.
Dit soort gevoelens zijn normaal, maar om je zo snel mogelijk weer goed te voelen, kun je het beste niet aan deze emoties toegeven. Als je jezelf toestaat om de hele dag in bed te liggen en je verdrietig te voelen, zal deze fase langer aanhouden. En dat is precies niet wat je wil. Je moet weer verder met je leven, contact leggen met anderen, je vrolijk kunnen voelen.
Dit betekent overigens niet dat je je verdriet moet negeren. Je mag je er heus af en toe aan overgeven. Dit is belangrijk voor de verwerking. Af en toe een goed potje huilen, kan flink opluchten.
Fase 5 liefdesverdriet: Acceptatie
Dit is de belangrijkste van de vijf fases van liefdesverdriet: de fase van acceptatie. Het gaat hierbij om de acceptatie dat je relatie over is. Je hebt er vrede mee. Door te accepteren dat het zo is, zul je eindelijk verder kunnen gaan met je leven. Je erkent dat jullie nooit meer een stel zullen worden. Dit is wederom geen gemakkelijke of snelle fase. Wel is het fijn om te weten dat je de relatiebreuk geaccepteerd hebt en verder kunt gaan.
Ook deze fase brengt bepaalde emoties met zich mee. Je leven is veranderd, en dat zal ook je perspectief op bepaalde dingen veranderen. Misschien kijk je ineens heel anders naar het leven. En dat kan ook in positieve zin zijn. Dat je nog steeds af en toe slechte dagen hebt, is overigens niet meer dan normaal.
Iedereen die te maken heeft met liefdesverdriet, wil natuurlijk zo snel mogelijk deze fase bereiken. Er zijn mensen die zullen doen alsof ze deze fase al hebben bereikt, terwijl dat in werkelijkheid niet waar is. Als je voor jezelf duidelijk wil hebben of je inderdaad dit stadium hebt bereikt, kun je nagaan of je door de voorgaande fases bent gegaan. Ook kun je jezelf afvragen of je het wel echt oké vindt als jij en je ex nooit meer een stel zullen zijn.
Anderen helpen
Je had misschien al toekomstplannen gemaakt met je ex; van het kopen van een huis, tot het krijgen van kinderen. Jouw ex maakte deel uit van wie jij was, en nu is dat weg. Je voelt een leegte. En die leegte moet je niet vullen met herinneringen aan je ex. Wat je wel kunt doen, is een ander gaan helpen, omdat dat helend werkt. Door het helpen van een ander, wordt er meer dopamine in je hersenen aangemaakt, waardoor je je vrolijker voelt. Het zal je een voldaan gevoel geven.
Misschien kun je je op dit moment niet voorstellen dat het moment van acceptatie ooit zal aanbreken, maar geloof ons: na regen komt zonneschijn. Terwijl je je door de fases van liefdesverdriet beweegt, zul je merken dat je stapje voor stapje weer kunt genieten van de mooie dingen van het leven. En je beseft nu vast ook dat je ex echt niet de enige man/vrouw op aarde is.. Er zwemmen nog genoeg vissen in de zee!
Extra tips om de fases van liefdesverdriet te doorstaan
Je kent nu de fases van liefdesverdriet die wetenschappelijk zijn bewezen. Hieronder nog een aantal extra tips om zo snel en zo goed mogelijk van je liefdesverdriet af te komen.
Zelfverzekerd worden
Als je ex het met jou heeft uitgemaakt, ben je misschien geneigd om te denken dat het door je uiterlijk kwam, of door bepaalde karaktertrekken. Je gaat je afvragen waar je tekort schoot. Echter moet je je realiseren dat het niet altijd iets met jou te maken heeft. Misschien was jouw ex gewoon toe aan iets anders. De juiste persoon zal van jou houden zoals je bent. Wees trots op je goede eigenschappen en word weer zelfverzekerd. Extra tips om je zelfvertrouwen te vergroten, vind je hier.
Schrijf de negatieve eigenschappen van je ex op
Denk aan de negatieve eigenschappen van je ex, en de dingen die je voor hem of haar moest opgeven. Schrijf deze dingen op en kijk ernaar wanneer je weer eens denkt dat je ex zo geweldig was.
Probeer nieuwe dingen uit
Ga nieuwe dingen uitproberen en onderneem activiteiten waar je gelukkig van wordt. Ga bijvoorbeeld een nieuw restaurant uitproberen, of bezoek eens een stad waar je nog nooit eerder bent geweest. Zo kun je je routine doorbreken en kun je wegblijven van de plaatsen die je doen denken aan je ex. Doe dit soort dingen samen met vrienden, die je door de relatie misschien wat minder zag, maar die je in deze fase veel steun kunnen bieden.
Social media detox
In het geval je veel gemeenschappelijke vrienden hebt met je ex, is het wellicht verstandig om ook zijn/haar vrienden van je netwerk te verwijderen. Soms heb je gewoon even een break nodig van social media, want het kan zijn dat je toch steeds weer in de verleiding komt om je ex op te zoeken.
Het ‘afsluiten’ is onnodig
Mensen hebben vaak de neiging om hun relatiebreuk te willen ‘afsluiten’. Als anderen er naar vragen, wil je het liefst zeggen: ‘Hij ging met een ander’ of iets anders om het zo te kunnen afsluiten en verder te gaan met je leven. Omdat dit je op een of andere manier beter laat voelen.
Het is normaal dat mensen soms uit elkaar groeien. Na een relatiebreuk kan het zijn dat één van de twee zich afvraagt waarom het zo is gelopen. Zoek niet naar een gemeenschappelijk afsluiting, maar besteed je energie liever aan het voor jezelf af te sluiten.
Fases van liefdesverdriet: Conclusie
Als het goed is, heb je nu meer kennis van de verschillende fases van liefdesverdriet waar je doorheen gaat om deze pijn te verwerken. We hopen dat dit artikel je zal helpen om over het verlies heen te komen. Het is en blijft een vervelend proces, maar als jij de fases kunt herkennen, is er een doel waar je naartoe kunt werken. Dit zou het verwerkingsproces ietsje makkelijker moeten maken. Ook weet je misschien beter hoe je je in iedere fase het beste kunt gedragen en hoe je het beste met de bijbehorende emoties om kunt gaan.
Lukt het je maar niet om er bovenop te komen? Duurt het verwerken van je liefdesverdriet nu wel erg lang? Dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog of therapeut kan je helpen om er sneller bovenop te komen. Raak niet ontmoedigd, er zal een moment aanbreken dat je weer verder kunt met je leven.