Ooit gehoord van financieel misbruik in het huwelijk? Helaas zijn er verschillende soorten misbruik in relaties. Het meest trieste is dat we ze soms niet herkennen, dus we reageren er niet op.
Of het nu gaat om mentale of fysieke mishandeling, het moet worden gemeld in het belang van jouw veiligheid. Deze twee zijn meestal gemakkelijk te herkennen, de laatste is het gemakkelijkst omdat het zichtbare sporen op je lichaam achterlaat. Er zijn echter enkele minder bekende schendingen van onze rechten die ook als misbruik gelden.
Een van degenen die niet noodzakelijkerwijs op mishandeling lijken, is in feite financieel misbruik. Als je nog nooit van financieel misbruik hebt gehoord, ontdek je in dit artikel de belangrijkste dingen erover.
1. Wat is financieel misbruik?
De term financieel misbruik houdt verband met elke vorm van controle over het geld in het huishouden. Je partner kan je toegang tot gezinsinkomen beperken of hij kan je ervan weerhouden om die baan te krijgen die je zo graag wilt. Hij beperkt in feite je mogelijkheden om financieel onafhankelijk te zijn.
Je man kan het budget beheren en je er geen inzicht in of inbreng in geven. Hij kan zelfs je geld aannemen en het toewijzen zoals hij wil. Financieel misbruik verschilt van paar tot paar, maar het uiteindelijke doel ervan is om het huwelijk in handen te krijgen en te houden.
Hoewel deze vorm van misbruik niet zo gemakkelijk te herkennen is, is het eigenlijk een van de meest voorkomende manieren om je partner in een giftige relatie te houden. Hier zijn de grootste tekens om je te helpen het een beetje gemakkelijker te identificeren.
5 Tekenen van financieel misbruik in een huwelijk
Nu je weet wat financieel misbruik inhoudt, laten we de meest voor de hand liggende signalen doornemen. Sommigen van hen worden vaak als “normaal gedrag” beschouwd in huishoudens waar de vader de kostwinner en het hoofd van het huis is. Maar dat maakt ze niet acceptabel.
Dus, hoe kun je weten dat je financieel wordt misbruikt? Tijd om erachter te komen.
1. Hij ‘zorgt voor’ de financiën
Is hij degene die voor de gezinsfinanciën zorgt omdat “jij niet weet hoe je met geld moet omgaan”? Hij geeft je niet de vrijheid om een maandelijks budget voor het huishouden te plannen. Na een tijdje heb je helemaal geen toegang tot de financiële gegevens.
Dus eigenlijk verdien je geld en draag je bij aan de financiële behoeften van je gezin, maar je hebt geen overzicht van de huidige status. Wanneer je ernaar vraagt, word je omvergepraat met excuses, en om eerlijk te zijn, ze worden behoorlijk zwak.
2. Hij ondersteunt je niet bij het bereiken van je carrièredoelen
Voordat je in het huwelijksbootje stapte, was je nu-echtgenoot je grootste steun en luidste cheerleader. Hij pushte je om je doelen te bereiken en vooruit te komen in je carrière. Maar de dingen zijn nu veranderd, nietwaar? Hij veranderde zijn standpunt en nu vindt hij dat je huisvrouw moet worden.
Je moet je carrière niet nastreven, maar liever thuis blijven en de kinderen opvoeden. Begrijp me niet verkeerd, sommige vrouwen vinden het leuk om fulltime moeders te zijn. Dat is absoluut mooi, maar als je niet een van hen bent, heb je te maken met financieel misbruik doordat hij weigert je te laten werken.
Hij kan je ervan weerhouden naar sollicitatiegesprekken te gaan, je vragen je huidige baan op te zeggen of je zelfs lastigvallen op het werk zodat je ontslagen wordt.
3. Financieel misbruik: hij beperkt je toegang tot het geld
Die tijd dat je je ouders om zakgeld moest vragen is allang voorbij, of niet? Voel je je weer kind nu je getrouwd bent? Als je man je toegang tot geld beperkt, word je financieel misbruikt.
Hij kan je vragen om geld op een gezamenlijke bankrekening te storten, zodat jullie er allebei toegang toe hebben, maar hij is de enige die dat daadwerkelijk doet. Dus elke keer dat je iets voor jezelf, je kinderen of het huishouden moet kopen, moet je het hem vragen.
Dit betekent dat je waarschijnlijk veel vragen tegenkomt over waarom je die dure schoenen nu moet kopen, of waarom Michael een ander shirt nodig heeft sinds je hem twee weken geleden in de uitverkoop kocht. Stel wat grenzen en probeer de controle terug te krijgen.
4. Hij buit je financiële middelen uit
Hij kan van je eisen dat je je inkomen met hem deelt, maar hij is niet bereid hetzelfde te doen. Je man kan je dwingen een banklening af te sluiten of een andere creditcard aan te vragen waar je nooit op zult letten.
Gokken en je geld uitgeven is geen probleem voor hem, en hij kan zelfs wat van je bezittingen verkopen om zijn schuld te dekken. Kortom, hij gaat je financiële middelen exploiteren totdat je helemaal leeg bent.
Deze vorm van financieel misbruik kan lastig zijn om te ontdekken, vooral als je je partner onvoorwaardelijk vertrouwt. Als je echter andere signalen opmerkt dat je partner je mogelijk financieel misbruikt, controleer dan bij je bank of alles in orde is.
5. Financieel misbruik: hij bepaalt hoe het gezinsgeld kan worden besteed
Hij bekritiseert elke beslissing die je neemt en bepaalt hoe het gezinsgeld mag worden besteed. Misschien heb je hier in het begin niet op gelet, maar nu begint het je echt op de zenuwen te werken.
Hij kent het huishouden niet zo goed als jij, maar hij is degene die erop staat boodschappen te doen.
Je kunt bijvoorbeeld geen benodigdheden voor je persoonlijke hygiëne kopen, omdat hij zegt dat je al shampoo in huis hebt. Dat je hem nog een wasbeurtje hebt is helemaal niet relevant. Natuurlijk is er geen reden om veel snoep te kopen voor kinderen, één chocoladereep is genoeg.
Hij alleen houdt in de gaten waar het geld wordt uitgegeven en hij veroorzaakt veel ophef als je de financiën niet op zijn manier doet – misschien zelfs zijn toevlucht nemend tot andere vormen van misbruik, of het nu fysiek, emotioneel en/of verbaal geweld is.
Als je een van deze symptomen opmerkt, reageer dan snel en verwijder jezelf van het misbruik. Creëer een gezondere omgeving voor jezelf en je kinderen, als je die hebt. Je verwachtingen van het huwelijk zijn niet irrationeel en je man moet je met respect behandelen!