Skip to Content

Hoe Jaren Van Misbruik Me Hebben Gemaakt Tot Wie Ik Nu Ben

Hoe Jaren Van Misbruik Me Hebben Gemaakt Tot Wie Ik Nu Ben

Het is een jaar geleden dat we uit elkaar zijn gegaan, maar ik kan nog steeds zijn handen om mijn nek voelen en de woorden horen die niemand ooit zou moeten horen. De jaren van misbruik achtervolgen me elke dag en wat ik ook doe, ik kan er gewoon niet aan ontsnappen. Waarom ik? Waarom is mij dit overkomen?

Ik was een uitstekende student, dus ik begon te werken als tutor, en zo ontmoette ik hem. Ik hielp hem biochemie te studeren, want dat was het enige vak dat hij niet alleen aankon. En zo begonnen we steeds meer tijd samen door te brengen.

Zelfs nadat hij eindelijk alles begreep en het beste cijfer had gehaald, bleef hij me sms’en. Dus op een dag besloten we om op een date te gaan. Hij wist hoe geobsedeerd ik was door dieren, dus nam hij me mee naar de dierentuin. Het was de eerste keer dat iemand zoiets attents voor me deed.

Voor de tweede date nam ik hem mee om zijn favoriete basketbalteam te zien spelen. Op de derde gingen we naar de bioscoop omdat ik van films hou. Toen op de vierde maakten we een picknick omdat hij dat nog nooit had gedaan.

En dat bleven we doen totdat we besloten dat het tijd was om een relatie te beginnen. Ik zweer het, er was op dat moment niemand gelukkiger dan wij.

Daarna leefde ik mijn leven alsof ik in het mooiste sprookje ooit was. De jaren van misbruik waren nog lang niet in zicht.

Hoe Jaren Van Misbruik Me Hebben Gemaakt Tot Wie Ik Nu Ben

Dus besloten we dat het tijd was om samen te gaan wonen. Het was een grote stap maar we dachten er helemaal klaar voor te zijn. En het ging een paar maanden goed, maar toen begon ik het gevoel te krijgen dat hij genoeg van me had.

Hij werd bozer, schonk niet veel aandacht aan me, kwam laat thuis en hij vertelde me altijd dat ik vroeger veel leuker en mooier was. Hij gebruikte dat als excuus om meer van zijn vrije tijd met zijn maten door te brengen.

Dus wat deed ik toen hij me niet respecteerde? Nou, ik zag het niet als gebrek aan respect. In plaats daarvan dacht ik dat hij me alleen maar een advies probeerde te geven. Dus alles wat ik deed was een goede vriendin blijven. Eigenlijk probeerde ik nog beter te worden.

k was loyaal, altijd netjes gekleed, klaar om plezier te hebben.

Niks deed ik om die jaren van misbruik te verdienen. Ik was behulpzaam, begripvol en vriendelijk, en ik was altijd aardig tegen zijn vrienden. Zelfs toen ze ongepaste opmerkingen maakten over mijn uiterlijk en hij zweeg. Dat waren allemaal grappen, toch? Reageren was dus niet nodig.

Elke ochtend stond er een nieuw smakelijk ontbijt op hem te wachten. En toen hij terugkwam van zijn werk, was ik er om hem te begroeten en hem te vragen naar zijn dag. Maar dat leek hem nooit genoeg. Hij wilde meer, maar ik had niets anders om hem te geven.

Toen veranderde hij weer. Ineens was ik niet mooi genoeg meer om met zijn vrienden uit te gaan. Hij vertelde me dat ik naar de sportschool moest gaan en iets met mijn gezicht moest doen vanwege die paar rimpels en wallen die groter werden.

Ik veranderde mijn huidverzorgingsroutine, veranderde mijn kapsel en verfde zelfs mijn haar blond omdat hij dat altijd leuk vond.

Hij was weer blij. Maar het duurde niet lang.

Hij begon me te vertellen dat ik mijn hele garderobe moest veranderen. Dus begon ik langzaam nieuwe dingen te kopen, maar zijn gedrag bleef hetzelfde.

Ik was zo eenzaam. Ik heb er alles aan gedaan om hem gelukkig te maken, maar op de een of andere manier was het nooit genoeg. Toen begon mijn leven uit elkaar te vallen. Ik bracht mijn dagen door in mijn kamer omdat ik niet wilde dat de wereld zou zien hoe lelijk, dik, dom en saai ik ben.

Elke keer als hij thuiskwam, vond hij gewoon iets nieuws dat hem dwarszat. Soms ging het over mijn uiterlijk of persoonlijkheid, en de andere dagen ging het over ons huis of de lunch die ik voor hem had gemaakt. Er was geen enkele dag waarop hij niet iets slechts hoefde te zeggen.

Mijn vrienden zeiden dat ik weg moest, zij zagen de jaren van misbruik al lang aankomen.

Maar ik wilde gewoon blijven. Hij was mijn wereld en ik geloofde dat hij alleen het beste voor me wilde. En daarom zei en deed hij al die dingen, toch? Hij wilde me gewoon motiveren om de beste versie van mezelf te worden?

Op een dag sms’te mijn middelbare schoolvriend me dat hij in de stad was en dat hij me na al die jaren wilde zien. Mijn vriend zag het bericht en schrok. Dat was de eerste keer dat hij me sloeg. Maar ik provoceerde het toch? Waarom zou ik uitgaan met een andere jongen?

Na de eerste keer was er de tweede, de derde, en god weet hoeveel meer tot ik op een dag mijn koffers pakte na al die jaren van misbruik. Hij smeekte me om te blijven. Vertelde me dat hij het alleen deed omdat hij bang was me kwijt te raken. Hij zei dat ik het beste was dat hem ooit was overkomen en dat hij van me hield.

Maar toen ik bij de deur kwam, veranderde hij. Het was alsof hij het grootste monster werd dat deze wereld ooit heeft gezien.

Hij begon te schreeuwen en vertelde me dat hij nooit van me hield en dat ik stom was om te denken dat iemand dat ooit zou doen. Toen zei hij dat hij van plan was alleen bij mij te blijven tot er iemand beter langskomt. Ik stapte uit en sloeg de deur dicht.

Dat was de laatste keer dat ik hem ooit zag.

Maar de dingen die hij me had aangedaan, zullen altijd in mijn geheugen blijven.

Hoe Jaren Van Misbruik Me Hebben Gemaakt Tot Wie Ik Nu Ben

Het is een jaar geleden dat ik wegging, maar ik kan zijn woorden nog steeds horen en ik voel zijn handen nog steeds om mijn nek. Gaat dat ooit weg?

Zal ik me de rest van mijn leven in mijn kamer verstoppen omdat hij me deed geloven dat ik niet goed genoeg ben om deel uit te maken van deze wereld? Hoe krijg ik mijn kracht terug? Ik gebruikte alles om bij hem weg te komen en nu ben ik gewoon uitgeput.

Die jaren van misbruik hebben me veranderd. Ik ben niet langer een gelukkig meisje dat haar dagen doorbrengt met dingen doen waar ze van houdt. Om eerlijk te zijn, herken ik mezelf amper in de spiegel.

Maar ik weet dat ik op een dag zal leren leven met mijn littekens en dat ik mijn leven terug zal krijgen. Misschien niet vandaag of morgen, maar op een dag zal het me lukken en dat is wat me op de been houdt.