Om maar meteen met de FOMO betekenis in huis te vallen, het is een afkorting voor het Engelse Fear Of Missing Out. Hierbij gaat het er dan om dat je bang bent om ergens niet bij te zijn, omdat je dan allerlei dingen mist.
Je durft bijvoorbeeld niet dat ene feestje af te zeggen omdat je bang bent dat alle andere gasten dan allemaal dingen meemaken die je absoluut niet had willen missen.
Ook ga je soms veel langer door dan nodig is. Je denkt dat alle leuke dingen aan het einde zullen gebeuren.
Dit heeft een aantal nare gevolgen. In de eerste plaats overwerk je jezelf. Je kunt niet altijd maar overal zijn, je moet ook rust nemen en tijd voor jezelf inplannen.
Daarbij geniet je ook minder van de dingen die je wel aan het doen bent. Je staat op een feestje dat eigenlijk best leuk is, maar toch ben je de hele tijd bezig met dat andere feestje dat je op Instagram voorbij ziet komen.
In plaats van te genieten van wat je zelf aan het doen bent, kan je je alleen maar bezig houden met wat anderen aan het doen zijn.
FOMO betekenis: waar komt het vandaan?
Natuurlijk is FOMO iets dat al heel lang onderdeel is van het menselijk leven. Het valt niet te ontkennen dat het de laatste jaren steeds meer aanwezig is.
Een van de boosdoeners die in deze situatie vaak wordt genoemd is sociale media. Tegenwoordig kunnen we altijd en overal maar zien wat iedereen in onze omgeving aan het doen is.
Via stories kun je direct meekijken bij de mensen die je volgt. Natuurlijk maken zij hun leven voor het grote publiek veel mooier dan het werkelijk is.
Jij denkt dat je kijkt naar een filmpje van een groot feest waar zeker 25 mensen staan. In de werkelijkheid zijn er amper 5 mensen zijn.
Op jouw beurt plaats je ook een story waarin je laat zien hoe ontzettend geweldig je het hebt. Natuurlijk dik je hierin ook weer een beetje aan hoe ontzettend leuk het wel niet is. Zo blijft de cirkel rond, want jij beïnvloed op jouw beurt weer anderen.
Conclusie? Jullie zitten allebei op een feestje te kijken naar een ander feestje. Terwijl jullie het zelf helemaal niet naar jullie zin hebben.
Het ergste gevolg van FOMO
De eerste letter van de FOMO betekenis staat voor Fear en dat is ook precies wat je voelt. Op het moment dat je niet bent op de plek waar je denkt dat je zou moeten zijn, voel je angst en onrust.
Zo kan het zomaar gebeuren dat je een relaxt avondje thuis hebt gepland, maar dat je eigenlijk de hele tijd alleen maar bezig bent met waar je zou moeten zijn.
Je komt totaal niet tot rust, sterker nog, je wordt alleen maar onrustiger. In jouw hoofd is iedereen die je kent allemaal leuke dingen aan het doen.
Daar komt nog eens bovenop dat jij vervolgens niks te vertellen heeft. Het is namelijk echt niet cool om te zeggen dat je eens een avondje gewoon helemaal niks hebt gedaan en lekker voor jezelf hebt gezorgd.
Je maakt door de foto betekenis niet langer keuzes die het beste zijn voor jezelf, maar juist die je kapot maken. Uiteindelijk zal je zo ontzettend moe zijn, dat je helemaal niet de energie hebt om leuk te doen.
Dit geldt bijvoorbeeld ook voor je werk. Tegenwoordig kun je heel veel tijd en moeite besparen door vanuit huis te werken.
Maar zodra je merkt dat je collega’s wel naar het kantoor gaan, besluit jij om toch ook maar te gaan.
Waarschijnlijk is het veel beter voor je om lekker een dagje thuis te blijven. Je kunt dan namelijk langer uitslapen en veel rustiger werken.
Wat je kunt doen tegen FOMO
Nu je weet wat de FOMO betekenis is, is het belangrijk om je ook te beseffen wat je tegen dit vervelende gevoel kunt doen.
Het is namelijk beter voor je mentale gezondheid om er niet te veel mee bezig te zijn. Je hebt er namelijk helemaal niks aan.
De kans is groot dat je jezelf in allerlei grote en kleine avonturen stort, zonder dat je daar echt iets voor terug krijgt.
Voor ieder mens is het goed om een paar dagen in de week gewoon helemaal niks te doen. Lekker ontspannen met jezelf en hooguit een filmpje kijken of een boek lezen.
Want wanneer je continu bezig bent met hoe het leven zou kunnen zijn, loop je het risico dat je eigen leven zonder dat je het doorhebt aan je voorbij gaat.
Volg daarom eens deze stappen:
Natuurlijk hoef je je sociale media niet volledig te verwijderen, maar spreek met jezelf af wanneer je wel en niet kijkt.
Wanneer je hebt afgesproken met jezelf dat je een avondje niks zal doen, kun je het beste ook niet op je telefoon kijken.
Je weet namelijk dat dat verkeerd zal gaan. Zodra je kijkt zie je namelijk te veel dingen die je afleiden.
In plaats van lekker thuis te zitten, kies je er toch voor om te gaan. Zelfs als je niet gaat, zal je nog steeds met een vervelend gevoel thuis zitten.
Laat je telefoon ook lekker links liggen als je op een feestje bent. Probeer te genieten van het moment en laat je niet te veel gek maken door anderen.
Concentreer je op wat jij aan het doen bent. Zie hoe leuk dat is in plaats van te kijken naar anderen.
Door niet te kijken, kom je ook niet in de verleiding. Daarbij is het voordeel van de stories ook dat ze vanzelf verdwijnen.
Als je ze binnen 24 uur niet gezien hebt, zal je ook nooit weten wat je zogenaamd gemist hebt. FOMO opgelost!
2. Leer relativeren om je FOMO te doorbreken
Probeer vanaf nu op een andere manier naar situaties te kijken. Ga je nu echt iets missen, of zit dat alleen maar tussen je oren?
De kans is groot dat je net zo’n zure avond zou hebben wanneer je er wel was. Of dat je juist tegen vervelende gevolgen op de lange termijn aan loopt.
Dat je de volgende dag niet goed uitgerust bent of dat je veel meer geld hebt uitgegeven dan eigenlijk kon.
Probeer daarom eens echt na te denken over wat de situatie is. In je hoofd maak je het waarschijnlijk veel groter dan het echt is.
Je zult dan bijna altijd tot de conclusie komen dat je het helemaal zo slechts niet hebt. Waarschijnlijk zijn er ook genoeg mensen die met jou willen ruilen.
Mensen die dus FOMO hebben voor jouw situatie. Een van de beste voorbeelden daar van is een wereldreis.
Op sociale media ziet alles er prachtig uit en natuurlijk is dat voor een groot deel ook de waarheid. Wat je echter niet ziet is de eenzaamheid en de lange uren die worden doorgebracht met reizen en wachten.
Je hebt echt geluk als je iemand in je omgeving hebt die eerlijk durft te zijn. Iemand die niet bang is om eerlijk te zeggen dat er zeker ook mindere kanten aan dit grote avontuur zaten.
3. Ga iets doen wat je wel leuk vindt
De beste manier om van dit angstige en vervelende gevoel van de FOMO betekenis af te komen is iets anders gaan doen.
Probeer iets te bedenken waar je wel energie van krijgt. Zeker wanneer je een introvert persoon bent, kun je vaak beter anders opladen.
In plaats van je door je FOMO te laden leiden naar een feestje, kun je ook dingen gaan doen waar je wel energie van krijgt.
Het kan even duren voordat je echt een schifting kunt maken tussen de activiteiten die je echt leuk vindt en de dingen die je leuk denkt te vinden.
Zodra je thuis komt moet je dus eens goed nadenken. Heb je het vanavond echt leuk gehad? Ga je morgen nog steeds bij zijn met wat je vanavond hebt gedaan?
Als je op die vragen antwoord met nee, is de kans groot dat jij niet gelukkig bent. De dingen die je doet kosten je meer energie dan dat ze je opleveren. Die balans moet je zien te doorbreken.
In het vervolg moet je vermoeiende activiteiten zo veel mogelijk achterwege zien te laten. Doe geen dingen waar je helemaal niet blij van wordt.
Na een tijdje zal je merken dat je veel rustiger bent geworden. Je lichaam is veel beter uitgerust en je hoofd heeft weer de ruimte om niet te denken aan dat wat je aan het missen bent.
4. Plan je week zorgvuldig in
Denk van tevoren goed na over wat een handige indeling voor je week is. Hiervoor moet je prioriteiten stellen.
Op de eerste plek staat je werk of misschien je relatie. Die plan je dus als eerste in. Zo voorkom je dat je je vriend bijna niet te zien krijgt.
Stel dat je bijvoorbeeld een belangrijke dag op je werk hebt op woensdag, dan kun je beter niks plannen op dinsdagavond. Hoe leuk het feestje ook is, je zal er de volgende dag zo veel spijt van hebben.
Vervolgens kies je wat je andere prioriteiten zijn. Hier plan je bijvoorbeeld je vriendinnen in. Je wil hen graan zien en als je niet plant vallen ze al snel weg.
Kijk dus welke dagen je nodig hebt om de dingen te doen die voor jou ook belangrijk zijn. Zo voorkom je dat er opeens weken voorbij gaan zonder dat je bepaalde mensen hebt gezien.
Tegenwoordig kan het namelijk opeens 8 weken geleden zijn dat jij je bestie zag. En wat heb je in de tussentijd dan gedaan? Precies helemaal niks bijzonders.
Je wordt veel gelukkiger van het doen van dingen die je echt leuk vindt. Laat je niet te veel opslokken door de waan van de dag.
Maak een schifting tussen de dingen die je en voldaan gevoel geven en de dingen die je juist energie kosten. Zo weet je zeker dat de tweede nooit de overhand zullen krijgen.
5. Plan niet te ver vooruit
Bij het plannen is het belangrijk dat je altijd goed uit gaat van je gevoel. Van tevoren denk je misschien ergens heel veel zin in te hebben, maar dat blijft niet altijd.
Plan dus liever iets niet in. Op het moment dat je voelt dat de FOMO begint op te spelen, kun je er altijd nog voor kiezen om wel te gaan.
Dat is misschien niet altijd even netjes tegenover de andere mensen. Maar als je open kaart speelt, zal je zien dat iedereen je begrijpt.
Geef netjes aan dat je waarschijnlijk niet zal komen, maar dat je je misschien nog bedenkt. Vermeld daar dan bij dat ze met jou geen rekening hoeven te houden.
Als het bijvoorbeeld om een feestje gaat, neem je gewoon je eigen drinken mee. Zo weet je altijd dat er genoeg is.
Natuurlijk zeg je geen bruiloften, verjaardagen en andere belangrijke evenementen af, maar kleine dingen kan zeker wel.
Je hoeft echt niet bij ieder bedrijfsuitje te zijn. Daarbij hoef je ook niet altijd als eerste aan te komen en pas als laatste weer weg te gaan.
Deel je zorgen met anderen en zij zullen vanzelf aangeven op welke manier zij je tegemoet kunnen komen.
6. Durf ook als je FOMO hebt gewoon af te zeggen
Zeg het gewoon eerlijk als je sociale batterij even op is. Je hebt tijd voor jezelf nodig, anders ben je gewoon helemaal opgebrand.
Mensen om je omgeving zullen echt wel snappen dat je even moet afzeggen. Jouw gezondheid is nu eenmaal belangrijker dan hun plezier.
En als dat niet zo is, dan zijn dat ook niet de personen die je in je leven wil hebben. Wat je wel kunt doen, is natuurlijk zo netjes mogelijk ermee omgaan.
Geef ruim van tevoren aan dat je (toch) niet zal komen. Probeer ook altijd de situatie zo sluitend mogelijk uit te leggen. Niemand kan je dan iets kwalijk nemen.
Hoe vaker je een afspraak afzegt waar je geen zin in hebt, hoe meer je in de toekomst zal opletten.
Deze afspraken maak je niet meer zomaar. Afzeggen is namelijk nooit leuk en daarom overweeg je beter welke afspraken je wel en niet wil maken.
Je wordt je veel bewuster van je FOMO en je leert beter dat je echt niet overal de hele tijd bij hoeft te zijn om een bevredigend leven te leiden.
Luister naar je lichaam, luister naar je geest en op de lange termijn zal je daar van profiteren.
7. Verplet je FOMO met denken aan de dingen die je wel hebt
Door altijd maar bezig te zijn met dat wat je wil hebben en daar waar je wil zijn, vergeet je nogal eens wat je al wel hebt.
Focus je dus eens op dat wat je wel hebt. Neem een paar seconden om je in te denken hoe je leven zou zijn zonder deze dingen.
Als je geen comfortabel huis hebt, als je geen lieve vrienden om je heen hebt of als je moet zoeken naar een baan.
Al die dingen heb je al, dus waarom zou je in godsnaam zo veel bezig zijn met dat wat je nog niet hebt? Leer om wat meer dankbaar te zijn voor dingen.
Klinkt misschien een beetje suf, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het echt werkt. Je beseft pas echt wat je hebt als je nadenkt over wanneer je het niet meer hebt.
Dankbaarheid is de koning van geluk. Laat het materialisme aren en omarm het minimalisme. Wees gelukkig met de dingen die je hebt, want van meer dingen zal je echt niet automatisch ook echt gelukkiger worden.
Iedere keer dat je op Facebook of Instagram kijkt, krijg je het idee dat er meer dingen zijn die je moet hebben.
Wees zeker in de relaties die je hebt, en je zal niet langer meer de hele tijd het idee hebben dat je met andere mensen connecties moet leggen.
8. Accepteer het zoals het is
Ja, soms gebeuren er vette dingen waar jij niet bij bent. Op dat ene feestje is dat stel na maandenlange speculatie toch eindelijk bij elkaar gekomen.
Jouw FOMO kickt in, want hier had je zo graag bij willen zijn. Maar, helaas, je kunt nu eenmaal niet op meerdere plekken tegelijk zijn. Er is helemaal niks wat je daar aan kunt doen.
Maar thuis een beetje zitten balen dat je ergens niet bij was, gaat het ook niet beter maken voor je. Aan het einde van de rit voel je je alleen maar rottiger, terwijl er aan de situatie niks zal veranderen.
Probeer FOMO om te zetten naar JOMO, the Joy Of Missing Out. Deze term staat voor het genieten van de voldoening van dingen doen op je eigen manier.
Soms zijn dingen ook gewoon een fase. Je hebt nu een feestje gemist van iemand die je op dit moment echt heelmaal geweldig vindt, maar waar je over een paar jaar waarschijnlijk niet eens meer aan denkt.
Bij veel mensen komt dit besef op het moment dat hun leven drastisch verandert. Bijvoorbeeld omdat ze kinderen hebben gekregen. Pas dan zien ze in dat het echt heel waardevol kan zijn om ook gewoon eens thuis te blijven.
Je moet jezelf hier echt voor trainen. Het zal echt niet meteen de eerste keer thuis zijn dat je je bedenkt dat het eigenlijk wel goed is. Niet eens echt goed, misschien zelfs beter.
Pas wanneer je veel later terugkijkt op een bepaalde periode kan je je bedenken hoe stom je toen eigenlijk bezig was.
9. Doe een ding tegelijk om FOMO tegen te gaan
Het is een typisch ding van onze generatie om alles tegelijk te willen. Je wil die carrière maken, maar ook de liefde van je leven vinden.
In de praktijk is dit helaas niet altijd even haalbaar. Jouw dag heeft ook maar 24 uur en daarin moet je vaak ook gewoon nog allerlei alledaagse dingen doen.
Naar de liefde van je leven zoeken en je wasgoed ophangen zijn geen activiteiten die gemakkelijk gecombineerd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor het verkrijgen van die promotie en het zoeken naar de liefde.
Ook hier moet je dus leren prioriteiten te stellen. Multitasken zal er namelijk altijd voor zorgen dat één van de twee een ondergeschoven kindje wordt.
Daarbij ben je veel sneller klaar met het ene taakje als je eerst je andere taak rustig af kunt maken. Kies daarom bewust en raffel niet te snel dingen af.
Je zult ongetwijfeld een keer FOMO hebben over het feit dat je nu niet aan het doen bent wat je denkt dat je ook moet doen, maar op de lange termijn werpt het zijn vruchten af.
Wanneer je pas echt een relatie begint op het moment dat je er de tijd voor hebt en iemand je volle aandacht kunt schenken, zal deze relatie veel duurzamer zijn.
Het duurt wat langer, maar je mag er dan wel vanuit gaan dat echt alles in je leven op rolletjes zal lopen. De kans dat er iets mis gaat is zo veel minder aanwezig.
Tot slot: Trust the process
Over je FOMO heen komen is een lange en moeilijke weg, maar onthoud daarbij altijd één populaire zin: trust the process, oftewel, vertrouw op het proces.
Soms lijkt het misschien alsof je dingen aan het doen bent die totaal niet logisch zijn. Op die momenten moet je vertrouwen op jezelf. Erop vertrouwen dat het allemaal wel goed zal komen.
Het proces zal zwaarder zijn dan je misschien gewend bent, zwaarder dan je aan denkt te kunnen. Maar je zal zo ontzettend blij zijn met het eindresultaat.
Je komt eruit als een totaal nieuw persoon. Er lijkt bijna letterlijk een last van je schouders te vallen.
Jij bent niet langer die persoon die zich de hele tijd maar druk loopt te maken over irrelevante dingen. Daarentegen ben jij die meid die iedereen zou willen zijn, de vrouw die echt voor haarzelf durft te kiezen.
Al het harde werken zal het veel meer dan waard zijn. Aan het einde bedank je jezelf voor de offers die je hebt gebracht.