Skip to Content

De Reality Check Die Je Op Basis Van Je Liefdestaal Moet Horen

De Reality Check Die Je Op Basis Van Je Liefdestaal Moet Horen

Je kunt op basis van je liefdestaal allerlei dingen te weten komen. Vandaag zijn we hier om je de reality check voor elk van hen te laten weten.

Soms kunnen we ons allemaal laten meeslepen en in een fantasiewereld verdwalen. Is je verbeelding niet wat je de dag door laat komen? Ik denk echter dat overmatig dagdromen je niet veel goeds kan brengen.

Wanneer koppels zich toeleggen op het bestuderen en beoefenen van liefdestalen, ze hun emotionele intelligentie verbeteren en leren ze hoe ze de behoeften van hun partner voorrang kunnen geven op die van zichzelf. In plaats van met hun partner in hun eigen liefdestaal te communiceren, leren ze in een taal te communiceren die hun partner begrijpt.

Op een regelmatige basis praten over wat je liefdestanks volhoudt kan tot meer begrip en, uiteindelijk, hechtheid in je relatie leiden. Je leert niet alleen meer over elkaar, maar je maakt ook een diepgaandere en betekenisvollere verbinding.

We uiten en ontvangen liefde allemaal op unieke manieren. Het begrijpen en over dergelijke verschillen leren kan een belangrijke invloed op je relatie hebben. Dit is volgens Chapman een van de meest basale methoden om je relaties te versterken.

Alle vijf de talen van de liefde en hun reality checks

De Reality Check Die Je Op Basis Van Je Liefdestaal Moet Horen

Je kunt dagelijks genegenheid met je partner communiceren, maar neem je de tijd om ervoor te zorgen dat je het op de manier overbrengt waarop je wederhelft dit het liefst ontvangt?

Wanneer twee partners verschillende liefdestalen spreken, dan kan in de vertaling zelfs liefde verloren gaan. Het boek “De 5 talen van de liefde” van Gary Chapman verscheen oorspronkelijk in 1992.

Chapman begon trends te zien in koppels die hij begeleidde voordat hij het boek publiceerde. Hij merkte dat de koppels elkaars verlangens verkeerd interpreteerden.

Als gevolg hiervan ontwikkelde hij vijf liefdestalen of manieren waarop individuen in partnerschappen de liefde communiceren. Woorden van bevestiging, quality-time, het ontvangen van geschenken, daden van dienstbaarheid en fysiek contact zijn de vijf liefdestalen of middelen om liefde uit te drukken en te ontvangen.

Niet iedereen drukt liefde op dezelfde manier uit, en niet iedereen houdt ervan om liefde op dezelfde manier te ontvangen. Maar als je de liefdestaal van iemand anders leert kennen, dan zet je hun behoeften boven die van jezelf.

Dit is Chapmans basistheorie. Koppels moeten samenwerken om de liefdestaal van hun partner te leren kennen in plaats van te proberen om hun partner te overtuigen om die van hun te leren. Idealiter zouden beiden hun liefde op een manier willen tonen die belangrijk is voor de ander.

Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Zelfs als jij en je partner bereid zijn om elkaars liefdestalen te leren, dan zijn er nog steeds een aantal reality checks die je moet horen. Anders verwacht je misschien te veel.

1. Bevestigende woorden

Mensen die woorden van bevestiging als een liefdestaal gebruiken, geven prioriteit aan verbale uitingen van genegenheid, zoals een frequente ‘ik hou van je’, complimenten, woorden van dankbaarheid, vocale aanmoediging en regelmatig appen en deelname aan social media.

De reality check die je op basis van je liefdestaal moet horen, is misschien niet prettig. Soms zitten mensen liever in stilte en genieten ze van elkaars gezelschap dan dat ze voortdurend de behoefte hebben om hun liefde aan iemand te belijden.

Soms moet je dus gewoon je mond houden. Het klinkt misschien een beetje hard, maar je moet leren hoe je jezelf van tijd tot tijd kunt stoppen. Je partner houdt misschien ontzettend veel van je, maar dit betekent niet dat de constante vertoning van genegenheid hen niet gaat vervelen.

Helaas kan het voor sommige mensen zelfs gedwongen lijken. Het keer op keer herhalen van iets zal niet aan de waarde ervan toevoegen; het zal eerder een tegeneffect hebben. Dus doe niet alsof je verbaasd bent als je partner geleidelijk aan zijn interesse verliest in je woorden van bevestiging.

2. Quality-time

Samen tijd doorbrengen en van elkaars gezelschap genieten, is wat quality-time inhoudt. Mensen die op zoek zijn naar quality-time verlangen naar een aantal een-op-een gesprekken met hun dierbaren om bij te praten en een band te krijgen.

Als je merkt dat je voortdurend bij iemand wilt zijn, in plaats van alleen maar iets van hen te horen of te lezen, dan moet je het misschien iets rustiger aan doen. Je zult niet blij of gelukkig zijn, tenzij je tijd met de persoon door kunt brengen om wie je geeft.

Maar hier komt de reality check. Soms moet je ook rekening houden met de behoeften van de ander en hem of haar vragen wat hij of zij zou willen doen.

Ook al zijn jij en je partner misschien twee handen op een buik, het betekent niet dat je volledig onafscheidelijk bent. Hoewel dit een schok voor je kan zijn, moet je partner wat tijd alleen door kunnen brengen.

Je reageert waarschijnlijk te veel in deze situaties en begint te veel na te denken. Er hoeft niets ernstigs te gebeuren voor je partner om wat tijd alleen te willen, omdat het een volkomen normaal iets is. Wees niet opdringerig en laat je geliefde van hun eigen gezelschap genieten.

3. Fysieke aanraking

De Reality Check Die Je Op Basis Van Je Liefdestaal Moet Horen

Fysieke genegenheid kan een grote liefdestaal zijn voor mensen die fysiek contact gebruiken om liefde te ervaren. Mensen voelen zich geliefd wanneer hun wederhelft bijvoorbeeld hun hand vasthoudt, over hun arm wrijft of ze aan het einde van de dag een massage geeft.

Een ideale date voor dit individu zou neerkomen op knuffelen op de bank met een drankje en een leuke film. Ze willen gewoon fysiek dicht bij hun geliefde zijn. Soms irriteer je je partner zelfs, omdat je hun hand niet los kunt laten.

Het punt is dat niet iedereen een grote fan is van aanrakingen. Zorg er daarom voor dat je dit met je partner bespreekt. Vooral als je een fan bent van de PDA als zij dat niet zijn! Misschien voelt je partner zich niet zo comfortabel als jij.

Er is dus een grote kans dat je beledigd wordt als ze weigeren om je aanraking van tijd tot tijd te willen.

Ze houden er gewoon niet van om zo handtastelijk te zijn en dat is oké. Je moet leren hoe je de grenzen van je partner moet respecteren. Alleen omdat jij nu een knuffel wilt, betekent niet dat je in hun persoonlijke ruimte kunt komen en ze kunt verstikken zonder het te vragen.

4. Geschenken

Vaak behandel je je partner op basis van je liefdestaal. En als cadeautjes veel voor je betekenen, dan kan zelfs iets dat maar een paar euro waard is, veel voor je betekenen.

Deze bescheiden symbolen van genegenheid worden aan degene gegeven van wie je het meest houdt. Wanneer je geld en tijd investeert in het selecteren van een cadeau voor je partner, dan voelen ze zich gewaardeerd. De uitdrukking “het is de gedachte die ertoe doet” is hier vaak van toepassing.

Voor personen die de liefdestaal van geschenken spreken, zijn geschenken vaak een belangrijke test in relaties. Maar je moet ook weten dat niet iedereen dezelfde passie deelt als jij.

Misschien is je partner niet al te bedreven in het kopen of maken van geschenken, omdat ze gewoon geen verbeelding hebben. Misschien is er een probleem dat meer van financiële aard is. Hoe dan ook, je moet je relatie niet alleen om cadeautjes laten draaien.

Soms kan dit zich tegen je keren. Je hebt misschien het gevoel dat je niet genoeg waardering en liefde krijgt als je partner niet dezelfde gunst terugdoet. Aan de andere kant kun je ervoor zorgen dat je partner zich verplicht voelt om dingen voor je te kopen.

Ze kunnen ook het gevoel hebben dat ze je teleurgesteld hebben, omdat ze denken dat je van ze verwacht dat ze je hetzelfde aantal cadeaus moeten geven. Uiteindelijk kunnen ze het gevoel hebben dat ze je altijd geld schuldig zijn. En dat is niet wat je wilt bereiken!

5. Daden van dienstbaarheid

Voor jou zijn daden van dienstbaarheid tekenen van liefde. Denk hierbij aan schoonmaken, koken, autorijden of boodschappen doen. De ander voelt of drukt liefde uit door iets te doen om anderen gelukkig te maken.

Mensen die behoefte hebben aan daden van dienstbaarheid zullen af en toe hun geliefden om gunsten of boodschappen vragen. Niet omdat het eenvoudiger is, maar omdat ze bewijs van liefde van hun partner nodig hebben.

Je hebt daden van dienstbaarheid nodig als je je ongewenst of onbelangrijk voelt, als iemand zich niet aan een afspraak houdt of als iemand niet doet wat je hebt gevraagd.

De reality check die je op basis van je liefdestaal moet horen kan schokkend voor je zijn. Velen zullen het er echter over eens zijn dat als je graag aan de behoeften van anderen voldoet, het niet garandeert dat ze de gunst terugbetalen.

Wanneer je partner niet aan je behoeften voldoet of sommige van de taken die je van hem verwacht niet vervult, dan kan het je humeur verpesten. Het is niet dat ze niet om je geven; ze besteden gewoon minder aandacht aan deze details dan jij.

Misschien heb je gewoon hoge verwachtingen en geloof je dat je partner verplicht is om de gunst terug te doen. Ze kunnen echter volledig onwetend zijn over je liefdestaal, wat aan beide kanten zeker wat verwarring kan veroorzaken.