Skip to Content

Ghosting: Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om?

Ghosting: Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om?

Je hoort mensen steeds vaker over ghosting en als je geen idee hebt wat het is, dan mag je jezelf gelukkig prijzen.

Het is een nieuwe benaming voor iets dat al veel langer door mensen wordt gedaan en het is op het moment weer erg actueel.

Daarom hebben we besloten om er weer eens even goed in te duiken en ons te verdiepen in wat ghosten is, wat de gevolgen zijn en hoe je er mee omgaat als het jou overkomt.

Ook als je er nog niet eerder van had gehoord, is het goed om toch verder te lezen. Misschien heb je wel eens onbewust iemand geghost of ben je zonder dat je het door had slachtoffer van ghosting geweest.

Na het lezen van dit artikel ben je in ieder geval goed voorbereid op één van de gruwelen die het moderne daten met zich meebrengt.

Wat is ghosting?

Ghosting Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om

Het begrip ghosten houdt in dat iemand zonder duidelijk aanwijsbare reden ineens alle communicatie verbreekt.

Je kan het vergelijken met iemand die een volledig menu besteld en afrekent, om vervolgens weg te gaan voordat de chef het bereid heeft.


Het woord ghosten komt natuurlijk van het woord geest. Een verschijning die je denkt te hebben gezien, maar die toch opeens verdwenen lijkt te zijn.

Helaas komt het vandaag de dag steeds vaker voor. Mensen zijn niet langer meer exclusief aan het daten en ghosten is de gemakkelijkste manier om van al je ongewilde romances af te komen.

Waarschijnlijk is ghosten iets van alle tijden, maar omdat iedereen tegenwoordig zo bereikbaar is, valt het juist nu heel erg op.

Als je er goed over nadenkt, heb je het zelf misschien ook wel eens (onbewust) gedaan. Na een onsuccesvolle date heb je vast wel eens simpelweg niet meer gereageerd op de berichtjes van de ander.

Het lijkt onschuldig, maar het is natuurlijk niet eerlijk om zonder verklaring uit iemands leven te verdwijnen.

Je ontneemt iemand namelijk heel veel kansen als je niet eerlijk zegt waarom je geen interesse meer hebt.

In de eerste plaats ontneem je iemand de kans om iets uit te leggen. Stel bijvoorbeeld dat jij je interesse hebt verloren omdat je vindt dat hij te veel met zijn telefoon bezig is, dan weet je niet of hij daar misschien een goede reden voor heeft.

Misschien is er wel iets aan de hand waardoor hij meer dan normaal met zijn telefoon bezig is en gedraagt hij zich normaal heel anders.

In de tweede plaats ontneem je iemand ook de kans om zichzelf te verbeteren. Als jij je interesse bent verloren omdat je vindt dat hij te veel over zichzelf praatte, dan zal hij dat nooit inzien en zijn gedrag aanpassen.

3 verschillende vormen van ghosting

Ghosting Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om

Ghosten kan je doen of overkomen in drie verschillende gradaties. In de eerste plaats kan je iemand tijdelijk negeren.

Een voorbeeld hiervan is dat je in de ochtend een discussie hebt met je vriend en dat je vervolgens niet, of pas heel laat, antwoord op zijn berichtjes.

Wat je dus doet is hem gewoon voor een dagje negeren. De kans dat je dit wel eens hebt gedaan is best groot.

Deze vorm van ghosting is natuurlijk niet leuk, maar de impact op de gevoelens van de ander is niet zo heel groot. Waarschijnlijk weet de ander ook heel goed dat jouw reactie slechts tijdelijk is.

De tweede vorm is wanneer je iemand begint te negeren nadat jullie al een tijdje aan het daten zijn.

Je hebt bijvoorbeeld twee of drie keer met iemand afgesproken en daarna heb je voor jezelf besloten dat er niet meer in zit.

De impact van deze vorm van ghosten is al iets groter. Er zijn natuurlijk genoeg mensen die er niet wakker van liggen, maar je kan iemand ook erg kwetsen door zo onverwachts alle contact te verbreken.

In de wereld van daten komt deze vorm van ghosten het vaakst voor.

De derde manier waarop je iemand kan ghosten is wanneer je het contact verbreekt op het moment dat de ander al denkt dat jullie een relatie hebben.

Jullie zijn veel verder dan een paar dates en jullie hebben ook al dingen gedaan die de ander het idee kunnen geven dat jullie al (bijna) een relatie hebben.

Wanneer iemand op deze manier geghost wordt, kan dat ontzettend kwetsend zijn. Iemands zelfvertrouwen loopt een enorme deuk op en het kan heel lang duren voor dat weer hersteld is.

De gevolgen van ghosting

Ghosting Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om

Afgewezen worden is ontzettend pijnlijk. Zeker als je zelf in de veronderstelling was dat alles goed ging.

Mensen zijn van nature altijd op zoek naar geborgenheid en het einde van een relatie is altijd moeilijk om te verwerken.

Wanneer een relatie op een normale manier eindigt, dan wordt een hoofdstuk als het ware afgesloten.

Je blijft niet met vragen achter en dat helpt bij de verwerking. Bij ghosting ligt dat heel anders, omdat er juist van het tegenovergestelde sprake is.

De persoon die wordt geghost blijft achter met een heleboel vragen over hoe en waarom.

Dat kan ervoor zorgen dat iemand aan zichzelf gaat twijfelen en dat zijn zelfvertrouwen hard achteruitgaat.

Met het ghosten beëindig je dus niet alleen je eigen relatie met iemand, je hebt ook invloed op de relaties die na jou komen.

De kans is namelijk groot dat iemand zo onzeker wordt dat hij bang blijft dat zijn nieuwe relatie er ook zonder duidelijke reden een punt achter zal zetten.

Daardoor gaat iemand zich in een relatie vaak anders gedragen en dat is lang niet altijd positief.

Iemand kan bijvoorbeeld heel teruggetrokken worden of juist te veel zijn best gaan doen.

De ander wordt daardoor afgeschrikt en zo loopt ook de nieuwe relatie stuk.

Emotioneel kan iemand helemaal uitgeput raken en dat vindt niet alleen zijn weerslag in nieuwe relaties.

Iemand kan ook minder goed gaan presteren op werk of zich terugtrekken en minder met vrienden gaan doen.

En dat allemaal omdat jij te lui of te bang was om de confrontatie aan te gaan.

Je hebt voor de makkelijke weg gekozen en dat heeft iemand tot in de kern gekwetst.

Onthoud dus altijd welke invloed ghosting kan hebben op iemands leven en denk daar goed over na wanneer je een relatie wil verbreken.

Waarom ghosten mensen?

Ghosting Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om

Ghosten is de makkelijke weg, in plaats van jezelf en de ander te confronteren met de gevoelens die je hebt, ga je gewoon weg.

Tegenwoordig date iedereen met verschillende mensen. Iedereen is bang voor exclusiviteit en er heerst een cultuur waarbij iedereen zo lang mogelijk de boot afhoudt om te garanderen dat er geen leuker iemand rondloopt.

Het is ook niet makkelijk om vrienden te blijven met iedereen waarmee je date. Je ontmoet zo makkelijk nieuwe mensen dat het soms simpelweg makkelijker is om iemand te negeren.

In sommige gevallen doe je het niet eens expres. Voor je het door hebt, heb je al drie weken niet meer op een bericht gereageerd.

Het is nog vervelender om pas na drie weken te reageren en daarom reageer je maar helemaal niet meer.

Uit elkaar groeien tijdens een liefdesrelatie is heel normaal. Ghosten is ook een hele effectieve manier om dat proces te versnellen.

Waar normaal uit elkaar groeien heel geleidelijk gaat, ben je bij ghosting meteen van het ‘probleem’ af.

Daarnaast hebben veel mensen ook moeite met het praten over hun emoties. Gedumpt worden is zwaar, maar om iemand te dumpen moet je je ook heel kwetbaar opstellen.

Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze arrogant overkomen wanneer ze zeggen dat ze geen interesse meer hebben.

En ondanks dat je je relatie met iemand wil verbreken, zit het wel in de menselijke natuur om nog steeds leuk gevonden te willen worden.

Door iemand te ghosten zorg je ervoor dat iemand weet dat je geen interesse meer hebt, maar wel nog steeds naar je blijft verlangen.

Voor veel mensen is het gevoel dat je gewild bent heel prettig. Het maakt ze daarbij niet uit dat de gevoelens van een ander worden gekwetst.

Wat moet je doen als je geghost wordt?

Ghosting Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om

Wat als jij niet degene bent die ghost, maar degene bent die wordt geghost? In het begin denk je nog dat iemand het misschien druk heeft.

Na een paar dagen begin je toch een vermoeden te krijgen.

Iedereen is natuurlijk druk en het is geen excuus meer om een paar dagen niks van je te laten horen.

Er is altijd wel een moment op de dag waarop iemand even de tijd kan vinden om je een berichtje te sturen.


Jullie hebben samen veel tijd doorgebracht en nu lijkt het opeens alsof hij van de aardbodem verdwenen is.

Hij heeft gekozen voor ghosting en jij voelt je vernedert dat hij niet eens de moeite kan nemen om je te vertellen wat er aan de hand is.

Als je wordt geghost, zijn er een paar dingen die je kan doen:

Ga niet voor minder dan dat je waard bent

Ghosting Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om

Als jij tijd en moeite in iemand steekt en het blijft onbeantwoord, dan is het misschien maar beter om daar nu achter te komen.

Ghosting is een hele nare tactiek. Je moet ook helemaal geen tijd willen maken voor iemand die dit soort spelletjes met je gevoelens speelt.

Wanneer iemand het met je ziet zitten, dan is dat top. Is het niet zo? Jammer, maar zo iemand is jou ook niet waard.

Bedenk je maar zo dat je ook helemaal geen zin hebt in een relatie met iemand die denkt dat ghosting een acceptabele manier is om een relatie te beëindigen.

Het zegt veel over iemands karakter als hij in staat is om zo’n laffe en respectloze strategie te gebruiken.

Wees maar blij dat het nu niks is geworden. Een relatie met zo iemand kan niet anders dan op een drama uitlopen.

Richt je op jezelf of ga op zoek naar iemand die jouw tijd wel waard is. Vergeet niet dat er altijd nog genoeg mensen zijn die wel op zoek zijn naar oprechte liefde.

Ghosting is iets wat je maar een enkele keer zal overkomen en je moet je er niet door laten stoppen.

Je moet doorgaan en dan zal je iemand vinden die je behandelt met het respect die je verdient.

Gun het de ghoster niet om de rest van jouw liefdesleven te verzieken. Het feit dat hij niet in staat is om een relatie aan te gaan, zegt nog niks over jou.

Ga er niet vanuit dat je nog een keer een verklaring zal krijgen

Ghosting Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om

Of iemand nou voor ghosting heeft gekozen omdat hij de confrontatie niet aan durft te gaan of omdat hij niet weet wat hij moet doen, je gaat nooit een verklaring voor zijn acties krijgen.

De kans is groot dat er namelijk helemaal geen antwoord is. Hij heeft besloten om jou uit zijn leven te verbannen en daar moet je het helaas maar mee doen.

Het heeft dus ook geen zin om er wakker van te liggen. Het is natuurlijk volkomen logisch dat je je afvraagt wat er precies aan de hand is. In dit geval is dat zinloos.

Je moet het echt volledig laten gaan. Probeer dus ook niet om alsnog contact te zoeken en om een verklaring te vragen.

De verleiding is natuurlijk altijd groot om een heel lang bericht te sturen waarin je al je emoties blootlegt en om antwoorden vraagt.

Het enige resultaat daarvan is dat je overkomt als een behoeftig persoon en dat de ander medelijden met je krijgt of op je neerkijkt.

Je zal geen duidelijk antwoord krijgen en uiteindelijk zal je spijt krijgen van je actie. Dit is alleen maar stressvoller dan wanneer je niks had gedaan.

De ander heeft heel duidelijk voor ghosting gekozen en in het beste geval krijg je een onoprecht antwoord. Hij kan ervoor kiezen om een antwoord te geven dat minder kwetsend is voor jou. Hij kan ook kiezen voor een antwoord waarbij hij zelf beter uit de verf komt.

Onthoud altijd dat het meer zegt over de ander dan over jou

Ghosting Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om

Het is volkomen natuurlijk om aan jezelf te twijfelen als je het slachtoffer wordt van ghosting. Je kan niks anders doen dan redenen bedenken waarom de ander voor deze botte beëindiging van jullie relatie heeft gekozen.

Onthoud dus altijd dat ghosting niks zegt over jou, maar alles over de ander. Het laat zien dat de ander laf, onoprecht en ondoordacht is.

Jij bent in dit geval een slachtoffer van iemand die niet in staat is om zijn gevoelens te uiten en geen gezonde relatie aan kan gaan.

Je moet het niet toestaan dat het gedrag van iemand anders jouw leven op een negatieve manier kan beïnvloeden.

Een ghoster heeft een narcistische persoonlijkheid. Hij kan niet goed met zijn eigen gevoelens of die van een ander omgaan.

Als je iemand bent die anderen met respect behandelt, weet dan dat de ghoster waarschijnlijk door jou geïntimideerd was.

Op alle vlakken ben je beter dan deze persoon. Je moet het hem niet gunnen dat je hart zich ook voor anderen afsluit.

Zijn tekortkomingen zijn jouw aandacht niet eens waard. Ghosting is de meest laffe manier om een relatie te beëindigen. Je moet je niet langer bezighouden met iemand die dat doet.

Denk niet dat ghosting normaal is

Ghosting Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om

Je denkt er op dit moment misschien heel anders over, maar ghosting is niet normaal. Dat steeds meer mensen het doen, betekent nog niet dat het sociaal geaccepteerd moet worden.

De meeste mensen verbreken een relatie op een normale manier. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen op het gebied van ghosting in twee groepen kunnen worden verdeeld.

De eerste groep bestaat uit de mensen die geloven in de ware liefde. Zij denken dat er voor iedereen maar één persoon rondloopt.

Deze groep mensen staat erg sceptisch tegenover daten. Ze zijn bang dat ze te snel intiem worden met iemand die toch niet de ware voor ze is. In feite hebben ze last van een vorm van bindingsangst.

Dit gevoel kunnen ze niet goed onder woorden brengen en daarom is ghosting voor hen de meest logische optie.

Het bijzondere is dat deze groep mensen zich over het algemeen ook minder gekwetst voelen wanneer ze zelf slachtoffer van ghosting zijn.

De tweede groep mensen gelooft er juist in dat er voor ieder persoon meerdere grote liefdes rondlopen.

Zij zijn een stuk minder bang dat ze hun tijd en moeite aan de verkeerde persoon besteden. Daarom geven ze minder snel op.

In deze groep komt ghosting nauwelijks voor als een manier om een relatie te verbreken. Mensen uit deze groep kiezen er juist voor om over hun gevoelens te praten.

De meeste mensen in Nederland hoort gelukkig bij die laatste groep. Daardoor is de kans heel klein dat je twee keer achter elkaar moeite doet voor een ghoster.

Zie het niet als verspilde tijd

Ghosting Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om

Natuurlijk heb je veel tijd en moeite in iemand gestoken en is het vervelend dat je nu geghost bent, maar het ergste wat je kan doen is deze tijd als verloren beschouwen.

De tijd die je hebt geïnvesteerd krijg je er niet meer mee terug. Het zal er juist alleen maar voor zorgen dat je je nog slechter gaat voelen.

Vergeet niet dat je van je ghoster ook een paar wijze lessen hebt geleerd. Niet alleen zal je de volgende keer beter in staat zijn om een ghoster te herkennen, je hebt ook een lesje geleerd over respect.

De volgende keer dat jij wordt benaderd door iemand die je zal ghosten, weet jij wel beter. Je kan voorkomen dat het je nog een keer overkomt.

Mocht je in de toekomst nou zelf een keer degene zijn die een relatie wil verbreken, dan weet je nu dat ghosting niet de juiste manier is.

Het is het niet waard om te treuren over al die tijd die je hebt verspild aan de ghost. Je moet er niet in blijven hangen.

Dit is natuurlijk ook makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je er op deze manier mee omgaat, zal het je een hoop ellende schelen.

Net als alle andere slechte dingen in het leven, moet je er je lessen uit trekken en gewoon weer verder gaan waar je gebleven was.

Zorg dat je altijd boven de ghoster blijft staan en besteed verder geen aandacht meer aan hem.

Sluit het af

Ghosting Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om

Het is overduidelijk dat iemand met ghosting wil laten zien dat hij niks meer met je te maken wil hebben en daarom is het maar beter om de relatie voor jezelf ook af te sluiten.

Op welke manier je dat doet, dat is aan jou. De ervaring leert dat het een goed idee is om iemand niet langer meer te volgen op sociale media.

Je hebt dan geen idee wat hij de hele dag aan het doen is en daardoor vergeet je hem sneller.

Wanneer je hem in het echt tegenkomt, hoef je hem natuurlijk niet te negeren, maar zorg ervoor dat je hem niet opzoekt.

Ondanks dat hij het je nooit heeft gegund om de relatie op een normale manier af te sluiten, kan je dat voor jezelf wel nog steeds doen.

Neem je tijd om alles even te laten bezinken. Ga pas verder op het moment dat je er niet meer mee bezig bent.

Dit kan even duren, maar het is beter om pas een nieuwe relatie aan te gaan op het moment dat je volledig bent hersteld van je breuk.

Het is tegenover je nieuwe relatie niet eerlijk als je nog bezig bent met je ghost en de kans is ook groot dat je nieuwe relatie daardoor niet zal slagen.

Ben je op zoek naar meer lessen die je kan leren van een gebroken hart? Lees dan dit artikel.

Ghosting Wat Is Het, Wie Doet Het En Hoe Ga Je Er Mee Om