Skip to Content

Hoe Je Kunt Reageren op “Hoe Gaat Het?” Als Het NIET Goed Gaat

Hoe Je Kunt Reageren op “Hoe Gaat Het?” Als Het NIET Goed Gaat

Hoe vaak heb je gedaan alsof het goed met je ging terwijl je kapot ging van binnen?

Probeer onderstaande tips de volgende keer uit dat je oog in oog komt te staan met “Hoe gaat het?” 

Het is nou eenmaal zo dat als je je somber voelt of je je middenin een persoonlijke crisis bevindt, reageren op iemand die je opgewekt “Hoe gaat het” vraagt een moeilijk iets is.

Soms zijn mensen – zelfs kennissen – oprecht geïnteresseerd in hoe het met je gaat en soms zijn ze niet op zoek naar details; ze zijn gewoon beleefd. 

Lijden aan psychische gezondheidsproblemen – of het nou situationeel of chronisch is – is slopend genoeg zonder dat je je druk hoeft te maken over hoe je de nieuwsgierigheid van anderen aan kunt pakken wanneer ze je vragen “Hoe gaat het met je?” – zelfs wanneer de nieuwsgierigheid goed bedoeld is.

Soms maakt je aarzeling om toe te geven dat je in een fragiele emotionele stemming verkeert het zo’n martelgang wanneer je geconfronteerd wordt met deze vraag. 

Hieronder vind je een gids om je te helpen om met deze vraag om te gaan zoals jij dat het liefste wilt: 

1. Probeer erachter te komen wat de bedoeling is achter de “Hoe Gaat Het?” vraag

Hoe Je Kunt Reageren op “Hoe Gaat Het” Als Het NIET Goed Gaat

Wie is degene die het vraagt? Is hij of zij iemand met wie je close bent, iemand die volgens jou echt om je geeft?

Of is hij of zij gewoon een kennis die de vraag automatisch lijkt te stellen zoals iemand “gezondheid!” zegt als je moet niezen? 

Een goede regel is als je niet zeker weet of je deze persoon je intieme geheimen kunt toevertrouwen en/of je je gewoon ongemakkelijk voelt, voel je dan niet verplicht om meer dan een vluchtig antwoord te geven. 

Dit houdt in dat je beleefd en vaag kan antwoorden, zodat het duidelijk wordt dat je het hier niet verder over wilt hebben.

Sommige potentiele kandidaten voor deze oplossing bevatten, “Veel mensen gaan de laatste tijd door moeilijke tijden heen.

Laten we het over iets leuks hebben” of “Het gaat. Dankjewel. Hoe gaat het met jou?”

Als de persoon erop door blijft gaan, “Bedankt voor je bezorgdheid, maar ik zou het waarderen als je mijn privacy respecteerde. Fijne dag verder!”  

Wanneer je wordt geconfronteerd met deze botte vraag, vraagt Natasha, die blogt over relaties en chronische aandoeningen bij low stress living, zich af, “Wil ik mijn emoties wel met deze persoon bespreken?”

Als iemand die je kent je de vraag stelt en diegene zich echt zorgen maakt over je welzijn, hangt je antwoord af van hoe je je voelt.

Als het gaat om iemand die je vertrouwt en met wie je wilt praten, zegt ik, “Het is eigenlijk nogal een zware week geweest. Vind je het goed om er even over te praten?” 

2. Beoordeel hoe het beantwoorden van de “Hoe Gaat Het?” vraag invloed zal hebben op jou 

Hoe Je Kunt Reageren op “Hoe Gaat Het” Als Het NIET Goed Gaat

Voor sommige mensen is het praten over hun innerlijke strijd, zelfs als dit met een betrouwbaar iemand gedaan wordt, om meerdere redenen pijnlijk.

Sommige mensen die zich schamen vanwege de problemen die ze ervaren met hun psychische gezondheid zullen op deze vraag reageren met zelfhaat, ze denken, “O God, ik kan niet eens normaal overkomen!” (Hoe ‘normaal’ er ook uit hoort te zien!) 

Anderen vinden het pijnlijk om overweldigd te worden met de “hoe gaat het” vraag omdat ze bang zijn dat wanneer ze gaan praten, ze niet meer kunnen stoppen.

De meeste mensen die je vragen naar hoe het met je gaat, doen dit omdat ze bezorgd zijn.

Degenen die jij echter volkomen vertrouwt zullen waarschijnlijk familieleden, hechte vrienden, psychologen, etc. zijn.

Onthoud dat zij je belangrijkste vangnet zijn. Je moet zelf oordelen of je mensen in vertrouwen neemt die hier niet toe behoren.

We hebben met mensen gesproken die niet meer dan een vaag antwoord verdienen.

Maar hoe ga je om met zorgzame vragen van mensen aan wie je veel waarde hecht, maar aan wie je geen volledig verslag wilt geven van je lijden of van wie volgens jou niet de harde waarheid aankunnen?

De balans vinden is de beste oplossing.

3. Stel grenzen 

Hoe Je Kunt Reageren op “Hoe Gaat Het” Als Het NIET Goed Gaat

Aan het eind van de dag ben ik erachter gekomen dat als ik niet emotioneel in staat ben om te praten en ik het verhoor opdringerig vind worden, ik naar mezelf moet luisteren en ik moet doen wat voor mij het beste is.

En die reactie is echt oké!

Hoe gaat het? Het Is Echt Oké Om Je Niet Oké Te Voelen!

Je gelukkig voelen is geweldig, maar het gevoel hebben alsof je gedwongen wordt om gelukkig te zijn werkt niet.

Op een bepaald moment raken we zo geobsedeerd door gelukkig proberen te worden en zetten we een glimlach op voor iedereen dat we ons eigenlijk schuldig beginnen te voelen wanneer we er geen puf voor hebben.

Het is zo, je hoeft niet dag en nacht gelukkig te zijn. Het is oké om je niet oké te voelen. 

Hoe Je Kunt Reageren op “Hoe Gaat Het” Als Het NIET Goed Gaat

Of je gewoon een matige dag/week/maand hebt gehad of je te maken hebt met een depressie, je zal dagen hebben waarop je je echt niet goed voelt.

Je wilt misschien gewoon alleen zijn of uithuilen. Dat is prima.

Voel je niet schuldig. Focus je slechts op het zorgen voor jezelf en hierdoor zul je gelukkiger zijn.  

IEDEREEN VOELT ZICH WELEENS ZO.

Ik heb het ook doorgemaakt, net als iedereen. Je bent niet de enige die zich minder dan oké voelt. Het is net als verkouden worden.

Het zal gebeuren en je kunt het niet altijd voorkomen. Alles wat je kunt doen is voor jezelf zorgen tot je weer beter bent.

JE HEBT TIJD NODIG OM ERMEE OM TE GAAN. 

Hoe Je Kunt Reageren op “Hoe Gaat Het” Als Het NIET Goed Gaat

Een slechte relatiebreuk, een sterfgeval in de familie, je baan verliezen of je gewoon verloren voelen zijn allemaal goede redenen om je belabberd te voelen. Maar weet je wat?

Die gevoelens geven aan dat je een moment nodig hebt om om te gaan met wat je op dat moment doormaakt.

Probeer niet meer een glimlach te veinzen en ga gewoon om met wat er op dit moment gaande is.  

IN DE STRESS SCHIETEN MAAKT HET ALLEEN MAAR ERGER. 

Je focussen op wat anderen denken over je sombere stemming geeft je slechts een erger gevoel. In plaats van dat je probeert om jezelf te helpen, ben je alleen maar bezig om jezelf goed uit de verf te laten komen.

De mensen die echt om je geven zullen het niet erg vinden als je je soms niet zo fijn voelt.

Het helpt ook niet als je in de stress schiet omdat je sneller beter wilt worden. Je zal je beter voelen als je zover bent. 

HET GEEFT JE TIJD OM TE REFLECTEREN. 

Hoe Je Kunt Reageren op “Hoe Gaat Het” Als Het NIET Goed Gaat

Waarom voel je je zo? Is er iets wat je eraan kunt veranderen? Misschien heb je monsters onder je bed die je moet verjagen?

Neem de tijd om te reflecteren op hoe je op dit punt bent beland.

Hoe minder je het verborgen houdt, hoe makkelijker het is om de oorsprong van het probleem te achterhalen. 

HET IS JOUW LEVEN EN HET ZIJN JOUW PROBLEMEN. 

Het leven en de problemen die daarbij komen kijken zijn voor iedereen uniek.

Wat maakt het uit als je beste vriend of vriendin er niet hetzelfde over denkt of niet hetzelfde heeft doorgemaakt als jij?

Ze heeft haar eigen problemen om af te handelen. Maak je zorgen om je eigen leven en vergelijk je leven niet met het leven van anderen. 

HET MAAKT GELUKKIGE MOMENTEN NOG BETER. 

Hoe Je Kunt Reageren op “Hoe Gaat Het” Als Het NIET Goed Gaat

Je weet hoe er gesteld wordt dat je iets niet waardeert tot je het niet meer hebt?

De slechte momenten maken je gelukkigere tijden gewoon veel beter. Ik weet dat dit afgezaagd klinkt, maar het is zo. 

SOMS KUNNEN HORMONEN ZO IRRITANT ZIJN. 

Je hebt misschien wel de beste dag van je leven en het volgende moment heb je het gevoel dat alles in elkaar stort. Waarom?

Het kan aan je hormonen liggen en dan kun je er helemaal niets aan doen. Accepteer het maar en weet dat je je snel beter zal gaan voelen.

JE ZOU NIET MOETEN HOEVEN DOEN ALSOF. 

Hoe Je Kunt Reageren op “Hoe Gaat Het” Als Het NIET Goed Gaat

Tenzij je de ouders van je partner gaat zien of je probeert om met collega’s om te gaan om je baan te behouden, zou je niet moeten hoeven doen alsof je iets voelt wat je niet voelt.

Eerlijk gezegd zou je nooit het gevoel moeten hebben dat je niet jezelf mag zijn.

Als anderen niet kunnen accepteren dat je je op dit moment niet goed voelt, is dat hun probleem en niet het jouwe. 

HIERDOOR ZUL JE BETER BEGRIJPEN WANNEER ANDEREN ZICH SOMBER VOELEN.  

Heb je ooit gedacht dat een vriend een drama queen was omdat ze zich mwah voelde zonder dat daar een reden voor was?

Als je soms zelf dieptepunten meemaakt helpt je dat om beter te begrijpen wat ze bedoelt. Soms weet je waarom je je niet goed voelt.

En op andere momenten is het een groot mysterie. 

HET BIED JE EEN BETERE BALANS. 

Hoe Je Kunt Reageren op “Hoe Gaat Het” Als Het NIET Goed Gaat

Het is je innerlijke balans van het goede en het kwade. Onze emoties zijn net een achtbaan. Je zal hoogte- en dieptepunten ervaren.

En net als in een achtbaan, zul je uiteindelijk weer in balans zijn.

Daarnaast zullen je sombere momenten je helpen om beter je triggers te begrijpen (zeker bij depressiviteit en angstaanvallen) en je zal beter weten hoe je met slechte situaties om moet gaan.

HET IS NIET JOUW SCHULD.

Het kan me niet schelen wat men zegt, als je je niet oké voelt is het NIET jouw schuld. Ik dacht altijd dat het op de een of andere manier aan mij lag.

Anderen beschuldigden me er zelfs van dat ik expres alles kapot had gemaakt omdat ik me niet enorm vrolijk voelde toen zij dat graag zagen.

Maar moet je horen, shit happens. Je hebt niet altijd alles onder controle en je hebt zeker niets te zeggen over hoe je je ergens bij voelt. 

Haal diep adem en onthoud dat het altijd oké is om je niet oké te voelen. Je zal alles wat je op dit moment doormaakt overleven.

Neem gewoon tijd voor jezelf en luister niet naar mensen die willen je beschuldigen, die over je willen oordelen of die je dwingen om te doen alsof. 

Hoe Je Kunt Reageren op “Hoe Gaat Het?” Als Het NIET Goed Gaat