We hebben de neiging om onze relaties te evalueren op basis van hoe we door de ander worden behandeld, hoe ze van ons houden, en we toetsen zo of de relatie goed is.
We nemen hun liefde en de uiting van hun liefde voor ons in beschouwing, en we eisen, we vragen meer van hen, en wanneer een probleem zich voordoet vinden we manieren om hen de schuld te geven.
We praten niet over hoe wij van hen houden. Zijn we de partner die zij verdienen? Zijn wij deel van het probleem?
Houden wij van hen zoals we willen dat er van ons wordt gehouden? Waarom zouden wij meer verdienen dan we geven?
Te vaak evalueren we anderen op basis van hoeveel ze ons geven. We nemen en nemen steeds meer, en dan eisen we weer meer. Maar het landschap van onze relatie verandert als we de partner worden die we van de ander eisen.
We hijsen ons naar het punt waar we hen willen zien. We realiseren ons dat de liefde die ontbreekt gedeeltelijk de liefde is die we zelf niet geven.
De volgende keer dat je partner een rotdag heeft gehad en dit op jou afreageert, vraag jezelf dan, “Wat is de meest liefdevolle manier om dit aan te pakken?” Als we ons richten op wat we kunnen geven raken we de aandrang kwijt van het ontvangen, de dagelijkse druk waardoor we er zeker van willen zijn dat de ander ons geeft wat wij nodig hebben.
Als we besluiten om onze partner te geven wat ze nodig hebben en erop vertrouwen dat onze behoeftes zullen worden vervuld op een eerlijke manier, dan zullen we minder van hen verwachten en vrede voelen wat betreft onze liefde voor hen.
Wanneer de liefde alleen maar gaat om wat het ons kan geven, hebben we al verloren. We zullen dan sowieso liefdesverdriet ervaren.
Maar als we het zien als van de ander houden zoals we willen dat er van ons wordt gehouden, kunnen we nieuwe wonderen ervaren in onze relatie. We kunnen onszelf openstellen voor een diepere band en een liefde die zich ontwikkelt door het delen van een leven, liever dan een afdingsysteem waarbij we altijd de winnaar willen zijn.
De volgende keer dat je je relatie onder de loep neemt en het gedrag van je geliefde probeert te analyseren, vraag jezelf dan, “Was ik liefdevol genoeg?” Heb je volledig liefde gegeven? Heb je hen het geduld gegeven dat je van ze verwachtte?
Heb je hen de romantiek gegeven die je van hen verlangde? Heb je hen het respect gegeven dat je dacht dat je van hen verdiende? Heb je hen de genegenheid gegeven die je niet dacht te krijgen van hen?
Voor wat ben je verantwoordelijk in de relatie? Voordat je hen beschuldigend aankijkt, hen ook echt de schuld geeft, het collectieve probleem op hun schouders laat rusten, vraag jezelf dan op welke manier jij een gebrekkig bent wat betreft de liefde en het begrip naar de ander toe. Geef wat je zelf niet ontvangt.
Sta elke ochtend op en vraag jezelf, “Hoe kan ik vandaag volledig van ze houden?” Als je een gezonde relatie hebt die gebaseerd is op gemeenschappelijke liefde en respect zal je zien hoe je liefde dieper wordt en transformeert wanneer je eenmaal van hen begint te houden zoals jij wilt dat er van jou wordt gehouden.