Het einde van een langdurige relatie ia altijd lastig en uitdagend, of je nou degene bent die het heeft beëindigd of degene die werd achtergelaten. Hoe dan ook is het soms het makkelijkst om meteen aan een nieuwe relatie te beginnen.

Hoewel dit de meest geschikte manier lijkt te zijn om om te gaan met liefdesverdriet, kan een rebound relatie meer negatieve gevolgen met zich meebrengen dan je misschien denkt.

Voordat je besluit om dit soort relatie aan te gaan, moet je je egoïsme opzijzetten en denken aan degene die je misschien aan het lijntje houdt.

Net als dat je zelf geen rebound meisje wilt zijn, wil je potentiele vriend ook niet een rebound partner zijn die je gebruikt om over je ex heen te komen.

Maar als je ervoor kiest om toch een rebound relatie te beginnen, hieronder volgen de 8 fases die je zal kunnen verwachten:

1. Verdriet

Na het beëindigen van een langdurige relatie, bestaat de eerste fase altijd uit een rouwproces. Mensen rouwen allemaal op verschillende manieren.

Je kunt misschien eerst in de ontkenningsfase zitten en ontkennen dat de relatie echt ten einde is gekomen, maar dat maakt ook deel uit van het rouwproces.

Hoe hard je er ook van probeert weg te rennen, zal je vroeg of laat het feit dat de relatie voorbij is onder ogen moeten zien. Als het dan eindelijk begint te dagen, denk je misschien dat je leven voorbij is.

Je ziet de betekenis niet meer en je wacht alleen maar tot je ex weer bij je terug zal komen. Je herinnert je alle goede dingen tussen jullie en alle gelukkige herinneringen die jullie hebben gedeeld.

Aan het begin denk je dat je nooit meer verder kunt en dat je deze man nooit zal vergeten. Je huilt jezelf in slaap, wacht op een telefoontje, dat hij je zegt dat hij je zo graag terug wil.

Maar uiteindelijk zul je zien dat het leven verdergaat, met of zonder hem in je leven. Mensen vertellen je alsmaar dat je relatiebreuk niet zo belangrijk is en dat het onderhand wel tijd is om weer overeind te komen; je begint je kracht weer te vinden.

Al snel realiseer je je dat deze pijn niet eeuwig zal duren en dat het echt tijd is om je op je toekomst te richten.

2. Terug op de datingmarkt 

Zodra de beginfase van het rouwen eindigt, heb je het gevoel dat je klaar bent om weer te gaan daten. Voordat dit gebeurt, denk je niet dat je ooit naar een andere man dan je ex kunt kijken.

Maar naarmate de tijd verstrijkt, zul je inzien dat dit helemaal niet zo is. Eerst, telkens als je een onschuldig gesprek voert met een man, krijg je het gevoel dat je je ex-vriend bedriegt en alsof je ontrouw bent.

Maar uiteindelijk zul je je gevleid voelen als er een man naar je kijkt of die je een compliment geeft. Na een tijdje zul je weer gaan daten, je hebt het gevoel dat je zover bent om nieuwe mensen te ontmoeten en zelfs om een nieuwe relatie te starten.

Je stopt al je energie in het vinden van een date, met de hulp van vrienden, social media of op een andere manier. Dit is een teken dat je langzamerhand je leven als single begint te omarmen.

Je bent op zoek naar een andere ervaring dan die je in het verleden hebt opgedaan en je bent er zeker van dat je niet dezelfde fouten zal maken.

Nu weet je welke types je moet vermijden en op welke mannen je valt. Maar alleen omdat je zover bent om weer te gaan daten, betekent het niet dat je met elke man die je ontmoet een relatie zal krijgen.

Natuurlijk moet je een aantal mannen de kans geven om je beter te leren kennen en dat zij zichzelf op de beste manier kunnen presenteren, maar je moet altijd hoge eisen blijven stellen.

3. Nieuwe relatie

Zodra je weer gaat daten, zul je allerlei soorten mannen ontmoeten. Sommige types vind je erg leuk en sommige niet echt. Maar van al deze mannen, zal er maar een zijn die opvalt.

Dit is een man die je fysiek aantrekkelijk vindt, maar ook iemand met een karakter dat je leuk vindt. Telkens als je hem ziet, zul je vlinders in je buik voelen en je zal je gaan afvragen of je verliefd bent.

Voordat je het weet ben je halsoverkop verliefd op deze man. Je weet zeker dat je je vorige relatiebreuk en je liefdesverdriet bent vergeten en dat je klaar bent om aan een nieuwe relatie te beginnen.

Opeens heb je het gevoel dat je ex-vriend slechts tot je verleden behoort of dat hij nooit heeft bestaan. Je vestigt al je hoop op je nieuwe relatie, want je hoopt dat deze man al je emotionele wonden en littekens zal genezen.

Je zal evengoed wel twijfels hebben of het misschien nog te vroeg is om een nieuwe relatie te beginnen en of je echt goed bent genezen van je liefdesverdriet.

Toch kies je ervoor om dit stemmetje in je achterhoofd te negeren en deze nieuwe relatie door te zetten. Zelfs wanneer je alleen zit te piekeren en je ex je ineens te binnenschiet, denk je dat je hem het beste kunt vergeten door een relatie met iemand anders te hebben.

Wanneer je dit meemaakt, is het belangrijk om jezelf af te vragen of je echt een relatie wilt met deze nieuwe man of dat je gewoon een relatie wil met iedereen die je pad kruist, want je staat te popelen om een nieuwe relatie te hebben.

4. De prille fase

Als je ervoor kiest om deze nieuwe relatie een kans te geven, ondanks alles wat hierboven genoemd is, kun je verwachten dat alles eerst perfect is.

Wanneer we echt willen dat iets werkt, wordt het bijna onmogelijk om de werkelijkheid te zien en wat er echt belangrijk is.

Daarom is het zo als je die nieuwe man die je net hebt leren kennen begint te daten, hij alles lijkt te zijn wat je hebt gewenst.

Je ziet niet echt wie hij werkelijk is en je ziet zijn gebreken en imperfecties niet. Dit is zo omdat we op een roze wolk zitten aan het begin van een relatie.

Daarnaast hebben we allemaal de neiging om onszelf op de beste manier te presenteren als we een nieuw iemand ontmoeten en dit geldt ook voor jullie beiden.

Je wilt beiden dat de ander je zo leuk mogelijk vindt, dus is het normaal dat jullie jezelf in een goed daglicht willen stellen.

Wanneer je je in deze fase begeeft, is het belangrijk om te onthouden dat het niet zo perfect is als het lijkt. Je ziet deze man als je redding en de relatie als een einde aan je verdriet, dus onderbewust zie je alles mooier in dan het echt is.

5. Je wilt doorgaan vanaf waar je gebleven was

Nadat de beginfase van de relatie voorbij is, word je je er eindelijk van bewust dat je een nieuwe relatie hebt. Maar soms begrijp je dit niet helemaal.

Je hebt in je vorige relatie een aantal gewoontes gehad en je wilt deze gewoontes meenemen naar de nieuwe relatie. Als dit het geval is, betekent het dat je door wilt gaan vanaf waar je gebleven was.

Je ex maakte jarenlang deel uit van je leven en je bent gewend geraakt om een man in je leven te hebben. Je bent gewend geraakt om iemands vriendin te zijn en je wilt gewoon doorgaan alsof er niets is gebeurd.

Maar wat je gewoon steeds vergeet, is dat dit een nieuwe man is en dat een nieuwe relatie andere regels heeft. Je kunt niet verwachten dat het meteen net zo serieus is als de vorige.

Als je meer wilt dan een rebound relatie en dat het gaat slagen, moet je moeite doen om deze man als een los individu te beschouwen en met hem nieuwe herinneringen maken.

Dit is een van de moeilijkste dingen binnen een rebound relatie om uit te vogelen, maar het moet gedaan worden.

6. De vergelijkingsfase

Je hebt een hele tijd een relatie gehad met een man, dus is het echt gewoon om hem terug te zien in alle andere mannen die je ontmoet.

Dit hoeft niet te betekenen dat je hem ook echt zoekt waar je ook staat, het betekent gewoon dat hij een aantal normen en waarden erop nahield binnen de relatie en het is normaal dat jij elke andere man met hem vergelijkt.

Tijdens deze fase zul je op zoek gaan naar aanwijzingen van je ex in je nieuwe vriend. Je zal eigenschappen leuk vinden die je aan je ex doen denken en je zal je doodergeren aan een aantal negatieve eigenschappen die je ex ook had.

Maar als je dit rustig bekijkt, hoef je je nergens druk om te maken. Maar als je je realiseert dat je aan deze relatie bent begonnen omdat deze man je herinnert aan je ex of als je jezelf erop betrapt dat je inbeeldt dat deze man je ex is, heb je een probleem.

In dit geval is het duidelijk dat je nog niet over je ex heen bent en dat je zeker niet klaar bent om aan een nieuwe relatie te beginnen. De waarheid is dat het onwaarschijnlijk is dat deze relatie ooit meer wordt dan een simpele rebound.

7. Twijfelen

Wanneer je nieuwe relatie al even verder is en terwijl je leert accepteren dat er een nieuw iemand in je leven is, is het mogelijk dat je oude trauma’s je weer komen kwellen.

Dit houdt in dat je je alle slechte dingen uit je vorige relatie herinnert en alle pijn die je hebt gevoeld toen het ten einde kwam. Je verwacht daarom dat al deze dingen ook in de nieuwe relatie gaan gebeuren.

Hoe geweldig die nieuwe man ook is, je kan gewoonweg niet geloven dat hij oprechte bedoelingen heeft. Je hebt kunt erg moeilijk vertrouwen en je verwacht dat hij je zal kwetsen, zoals je ex dat ook heeft gedaan.

Dit doet al je onzekerheden ontwaken, waardoor je aan je nieuwe relatie gaat twijfelen. Je vraagt je af of je echt over je ex heen bent en of deze nieuwe man wel geschikt is voor jou.

Deze fase zal je misschien beangstigen, maar het betekent alleen maar dat je gedachten de goede richting op gaan. Het houdt in dat je je bewust bent van je nieuwe relatie en dat je twijfelt aan je beslissingen.

Op dit punt zul je erachter komen of je deze relatie nodig hebt of dat je nog te veel verdriet hebt. 

8. De uiteindelijke oplossing 

Nadat je jezelf de kans hebt gegeven om over alles goed na te denken wat betreft de nieuwe relatie, kun je deze nieuwe man voor het eerst echt duidelijk voor je zien.

Daarnaast kun je ook realistisch kijken naar de staat van de relatie en of je de relatie op dit moment echt nodig hebt. Je hebt de roze bril onderhand afgezet en je ziet al zijn gebreken en imperfecties, net als zijn deugden.

Nu moet je beslissen of je hem echt leuk vindt zoals hij is. De prille fase is nu allang voorbij en dit is het moment waarop je moet beslissen wat je uit het leven en uit de relatie wilt halen.

Je moet introspectief zijn en bepalen of je echt over je ex heen bent en of je zover bent om alles in deze relatie te stoppen. Het is tijd om eerlijk tegen jezelf te zijn en tegen de man met wie je een relatie hebt.

Nu moet je bepalen of dit slechts een rebound relatie is of dat het het waard is om voor te vechten. Als je je realiseert dat je niet klaar bent om jezelf open te stellen voor een nieuw iemand en dat je nog niet helemaal over je ex heen bent, moet je op dit punt weglopen van de nieuwe man, zonder dat je hem langer aan het lijntje houdt. 

8 Fases Van Een Rebound Relatie En Tips Om Hiermee Om Te Kunnen Gaan