Skip to Content

Een Relatie Beëindigen: 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Een Relatie Beëindigen: 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Gaat je relatie slechts door een zware periode of is het tijd om de relatie te beëindigen?

Hoe weet je wanneer het tijd is om de relatie met je vriendin of vriend te beëindigen en wanneer de relatie proberen te redden echt geen zin meer heeft?

Dit zijn vragen die we ons allemaal op een bepaald punt in ons leven hebben afgevraagd.

En als de vraag ‘hoe weet je of je de relatie moet beëindigen?’ je onlangs erg dwarszit ben je hier aan het juiste adres, want hieronder lees je 20 duidelijke signalen dat jullie een punt achter de romance moeten zetten:

20 Slechte Signalen Dat Het Tijd is Om De Relatie Te Beëindigen:

1. Je ziet geen toekomst met de ander 

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Een van de eerste slechte tekens dat jullie beter de relatie kunnen beëindigen is het feit dat er niets meer in zit, ook al wil je dit echt niet toegeven.

Jullie worden het maar niet eens over jullie levensdoelen en je ziet jezelf niet oud worden met deze persoon.

Dit is vooral het geval als je bijvoorbeeld een gezin wilt stichten en zij liever nog wat langer kinderloos willen blijven en ze je niets kunnen beloven wat de toekomst betreft.

Je bent het vast met me eens dat je sommige dealbreakers niet door de vingers kunt zien.

Ik zeg niet dat elke relatie je hele leven hoort te duren, maar wat heeft het voor nut om een relatie met iemand te hebben met wie je toch niet oud gaat worden?

Het gaat op dit moment misschien fantastisch, maar als je weet dat het einde onvermijdelijk is, waarom zou je dan nog je tijd verspillen aan een relatie die gedoemd is te mislukken?

In plaats daarvan moet je er tijdig een eind aan maken, want dit gaat vroeg of laat toch gebeuren.

2. Je denkt aan andere mensen

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Hoe weet je dat je de relatie moet beëindigen? Nou, een van de antwoorden luidt: wanneer je aan andere mensen begint te denken.

Het is echt niet erg als je een man of vrouw ziet die je aantrekkelijk vindt, maar je al een relatie hebt.

Je bent tenslotte niet blind en je merkt gewoon wanneer iemand knap of mooi is.

Als je echter echt van je partner houdt zou je die ander nooit versieren.

Je ziet misschien de mooiste vrouw of knapste man ooit, maar je vergeet hen meteen zodra ze uit het zicht zijn.

Dit is dus niet wat er bij jou gebeurt. Je begint zelfs andere mensen in een romantisch licht te zien.

Je ziet jezelf steeds met ander en je kunt jezelf er niet van weerhouden om je voor te stellen hoe je leven eruit zou zien als je een andere partner had.

Niet alleen dat, maar er is waarschijnlijk een bepaald iemand die je maar niet uit je hoofd krijgt.

Als dit op jouw situatie lijkt is je huidige relatie al voorbij; je bent je je daar gewoon nog niet van bewust.

Hoewel je nog niets hebt gedaan en je fysiek gezien niet bent vreemdgegaan is er genoeg reden tot een relatiebreuk wanneer je steeds aan iemand anders denkt.

3. Je komt niet verder

Een gezonde relatie zou ervoor moeten zorgen dat je vooruitgaat en het zou voordelig voor je welzijn moeten zijn.

Het zou je een duwtje in de rug moeten geven en je moeten inspireren om de beste versie van jezelf te worden.

Je hebt echter het gevoel dat je geen kant op kunt in deze relatie. Je hebt het gevoel dat je partner je ophoudt en alsof er geen ruimte voor vooruitgang is.

Hetzelfde gebeurt in de relatie in het algemeen; het stagneert en jullie zitten gevangen op dezelfde plekken als toen jullie net een relatie kregen en er is ondertussen niks verbeterd.

Er gebeurt helemaal niks en jullie zijn niet als stel gegroeid.

Het is één ding als we het over een relatie hebben die slechts een aantal maanden duurt, want in dat geval zou je het wat meer tijd moeten geven om erachter te komen wat er voor jullie in het verschiet ligt.

Als je daarentegen het gevoel hebt dat je gevangen zit in een langdurige relatie die al jarenlang stilligt is dat een typisch signaal dat daar ook in de toekomst geen verandering in zal komen.

4. Jullie willen niet hetzelfde

Het is vooral ontzettend belangrijk om veel raakvlakken te hebben met je partner als je wilt dat de relatie kans van slagen heeft.

Jullie hoeven niet letterlijk hetzelfde te zijn, maar jullie zouden zeker dezelfde verlangens, ambitie en doelen moeten hebben.

Je bent tenslotte van plan om de rest van je leven met diegene door te brengen en jullie zullen in de toekomst veel ruzies te verduren krijgen tenzij jullie hetzelfde over de samenleving en andere belangrijke zaken denken. 

Als jullie echt andere dingen willen en anders in het leven staan, maar geen middenweg kunnen vinden zullen er vroeg of laat ernstige problemen ontstaan.

In dit scenario is het soms beter om de relatie tijdig te beëindigen voordat het te laat is. De harde realiteit is dat geen van beiden zal veranderen (dat moet ook niet) en jullie onmogelijk je leven kunnen delen met iemand die zo weinig gemeen heeft met je.

Tegenpolen trekken elkaar zeker aan – daarom zijn jullie tenslotte een relatie begonnen, maar ze slagen zelden en daarom kunnen jullie de relatie niet redden.

5. Jullie doen het niet meer met elkaar

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Hoe gepassioneerd de seks ook is, het is nooit genoeg om de relatie te redden.

Aan de andere kant is een slecht seksleven (of wanneer je niet meer weet wanneer jullie voor het laatst seks hebben gehad)  ironisch gezien een erg goede reden waarom de relatie bergafwaarts gaat en uiteindelijk helemaal uit elkaar valt.

En dat is precies waar onlangs sprake van is in jullie relatie.

Op de een of andere manier hebben jullie geen seks meer en zelfs als jullie wel in hetzelfde bed slapen is er helemaal geen sprake van passie en heb je het gevoel alsof je een noodzakelijke taak moet afronden.

Uiteraard moet je in dit geval met de ander in gesprek gaan voordat je verdere stappen onderneemt.

Misschien gaan jullie gewoon door een zware periode of zou het verbeterd kunnen worden met een beetje verbeelding.

Als de situatie toch op dezelfde voet verdergaat nadat je alles geprobeerd hebt is het overduidelijk dat de chemie verdwenen is.

Je partner vindt je niet meer aantrekkelijk (of vice versa) en het gebrek aan seks zal vroeg of laat in andere gedeeltes van de relatie problemen veroorzaken.

6. Jullie maken altijd ruzie

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Stellen maken zo nu en dan ruzie, ook al geven ze dit niet graag toe.

Als jullie echter over elk dingetje ruziën en jullie hele communicatie gebaseerd is op onenigheid is dit een duidelijk signaal dat er iets niet klopt aan deze relatie.

Nog een waarschuwingssignaal dat de vraag ‘hoe weet je wanneer je de relatie moet beëindigen?’ In je opkomt is het feit dat jullie ruzies niet productief zijn.

Jullie maken ruzies zonder dat daar een specifieke reden voor is, alleen maar om de opgestapelde negatieve energie te ontladen.

Bovendien beledigen en vernederen jullie elkaar telkens als jullie het oneens zijn.

Het is net alsof jullie geen gezonde discussie kunnen voeren waarbij jullie afwijkende meningen hebben, maar het hierbij blijft.

Het probleem is ook dat jullie om dezelfde dingen ruzie maken. Je leert er niet van en het wordt nooit opgelost.

Dus waarom blijf je in deze ongezonde omgeving? Waarom verpest je je psychische gezondheid door bij iemand te blijven met wie je klaarblijkelijk niet door één deur kunt?

7. Je kunt iets niet vergeven wat in het verleden is voorgevallen

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Volgens datingexperts beëindigen de meeste stellen de relatie vanwege iets dat ze eigenlijk allang vergeten waren.

Soms denk je dat je de ontrouw, het gelieg of een mishandeling hebt vergeven en vergeten en ga je verder met hen alsof jullie dit achter jullie hebben gelaten en het allemaal in orde is.

Daarna beginnen echter de trauma’s uit het verleden jullie uit het niets te kwellen.

Je merkt dat je eigenlijk nog een wrok koestert en dat de rancune aan je vreet.

Sorry dat ik je dit moet vertellen, maar je hebt die ervaring nooit vergeven en vergeten.

En dat zal waarschijnlijk ook nooit gebeuren. Daarom kun je het beste gewoon de benen nemen.

Je weet dat je je best hebt gedaan om dit probleem achter je te laten en om je open te stellen, maar de rancune is gewoon sterker dan de reden en daar kun je niets aan veranderen.

8. Je voelt je alleen in de relatie

Een eenzijdige relatie kun je niet repareren. Jij bent de enige die er moeite in stopt, dus wat is nut om meer van jezelf aan de relatie te geven als jij de enige bent die aan de relatie wilt werken?

Ik zeg niet dat jullie altijd precies dezelfde moeite voor de romance moeten doen.

Er zullen dagen zijn dat jij jezelf volledig geeft, terwijl zij zich helemaal niet inzetten en vice versa. Dit is moeilijk bij te houden.

Als je echter het gevoel hebt dat je alleen bent in deze relatie, waarom verander je je status niet gewoon en word je weer single?

9. Jullie zijn alleen nog samen omdat jullie een verleden delen

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Veel stellen blijven bij elkaar omdat ze samen een verleden hebben.

Dit is vooral het geval als je nog een relatie hebt met een liefde die je van de middelbare school of universiteit kent; jullie zijn al zolang samen, jullie zijn eigenlijk familie geworden, jullie hebben veel gemeenschappelijke vrienden en jullie zijn samen volwassen geworden.

Na verloop van tijd is deze persoon je comfortzone geworden. Je weet altijd wat je kunt verwachten en ze vertegenwoordigen een vertrouwd en veilig gevoel.

Dit is allemaal leuk en aardig, maar het zou niet de enige reden moeten zijn om bij iemand te blijven.

Als je het gevoel hebt dat je deze persoon bent ontgroeid en dat het verleden dat jullie delen het enige is wat jullie met elkaar verbindt is het misschien tijd om uit elkaar te gaan.

Voel je alsjeblieft niet schuldig wanneer je voor je toekomst kiest in plaats van voor je verleden. Laat je oude herinneringen je niet tegenhouden en je ervan weerhouden om verder te gaan.

10. Je blijft omdat je de ander niet wilt kwetsen

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Een gebruikelijke reden waarom mensen bij een partner blijven die hen niet meer gelukkig maakt is schuld.

Je twijfelt er niet aan dat je niet meer verder wilt met hen, maar je weet dat je beslissing je partners hart zou breken.

Daarom blijf je bij ze, want je wilt hen niet emotioneel kapotmaken of ze kwetsen.

Nou, laat me je vertellen dat dit een van de ergste beslissingen kan zijn. Je martelt jezelf alleen maar door te blijven.

Hoeveel je deze persoon ook verschuldigd bent, je bent niet verplicht om bij je partner te blijven als je dat niet wilt.

Daarnaast kwets je je partner des te meer door bij hem of haar te blijven, terwijl je er eigenlijk naar verlangt om te vertrekken.

Hoe denk je dat zij zich zouden voelen als ze er ooit achter kwamen dat je de relatie wilde beëindigen maar daar niet dapper genoeg voor was?

Zou jij zelf tenslotte willen dat je partner bij jou bleef uit medelijden? Of zou je dan liever willen dat ze vertrokken?

11. Ze beginnen je te irriteren

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Als je van iemand houdt vind je alles wat ze doen schattig. Maar als je niet meer van diegene houdt begin je je aan alles te irriteren.

Dit is precies het geval in jouw relatie; je lijkt je zelfs te storen aan hoe ze ademhalen. 

Je raakt geïrriteerd door hoe ze praten, eten en zich gedragen.

Bovendien stoor je je aan hun aanwezigheid en aanraking. Je vindt het erg vervelend als ze je omhelzen of zoenen en je wilt niet meer dat ze naast je slapen.

Klinkt dit je bekend in de oren? Dan is dat dus een duidelijk signaal dat het tijd is om een breuk te overwegen.

Ja, het zou slechts een fase kunnen zijn. Misschien irriteer jij je sowieso gewoon snel en richt je onvrijwillig al je negatieve energie op degene van wie je het meest houdt.

Als je dit gevoel na verloop van tijd echter nog steeds niet kwijt bent is dat een duidelijk signaal dat het tijd is om de relatie te beëindigen.

12. Je verwacht dat ze zullen veranderen

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Ben je ooit een relatie met iemand begonnen die karaktertrekken en gewoontes had die je helemaal niks vond?

Ben je ooit verliefd geworden op de potentie die iemand had in plaats van wie zij op dat moment waren? Je ging er op de eerste dag al vanuit dat ze ooit zouden veranderen.

Je hoopte dat je liefde hen zou inspireren om anders en beter te worden en dat ze zich eindelijk hun fouten zouden realiseren. De ander veranderde echter nooit.

Jullie zijn allebei dezelfde mensen die jullie aan het begin van de relatie waren en de waarheid is dat die mensen niet bij elkaar passen en dus niet werken.

Voel je niet rot vanwege deze situatie, want het is een van de meest gebruikelijke redenen waarom mensen hun eigen weg gaan.

Accepteer in plaats daarvan het feit dat de ander nooit zal veranderen (want dat willen ze gewoon niet) en als je hun ware karakter niet kunt accepteren moet je hen niet langer proberen te modificeren en het op een gezonde manier afsluiten.

13. Iedereen om je heen staat achter een relatiebreuk

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Je bent volwassen en je hebt niemand anders nodig om je door dit leven te begeleiden.

Mensen hoeven je niets op te dragen, niet wat je doet en niet met wie je date. Ondanks alles weet je erg goed dat je beste vrienden en familieleden je het beste wensen.

En de waarheid is dat zij in veel gevallen je liefdesrelaties helderder en objectiever kunnen bekijken.

Zij zijn emotioneel gezien niet bezig met de relatie en zien de waarschuwingen voordat jij ze ziet.

Als je naasten je blijven adviseren om deze relatie te beëindigen hebben ze misschien wel gelijk.

Natuurlijk zou dit niet de enige reden moeten zijn waarom je de relatie uitmaakt.

Maar als je twijfelt en je niet zeker weet of er genoeg waarschuwingssignalen zijn die je vertellen dat je de relatie achter je zou laten moet je hun meningen ook in acht moeten nemen.

14. Jullie communiceren niet

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Zonder een gezonde communicatie kan een relatie niet goed blijven. Jullie zouden niet alleen geliefden moeten zijn, maar ook beste vrienden.

Ze zouden de eerste moeten zijn aan wie je alles wilt vertellen, je vertrouweling en adviseur. 

Iemand die je kent zal je altijd de waarheid vertellen, hoe hard die waarheid ook is, maar ze zullen tegelijkertijd niet over je oordelen.

Jammer genoeg zijn jullie gestopt met de gezonde manier van communiceren. Jullie maken alleen maar ruzie, jullie delen geen geheimen meer en je zou liever met iemand anders praten.

Soms heb je het gevoel dat jullie helemaal niet praten. Ja, jullie praten over oninteressante, alledaagse dingen, maar de betekenisvolle, diepzinnige gesprekken van vroeger zijn voorgoed verdwenen.

De stilte die volgt is helemaal niet fijn; het is ongemakkelijk en gespannen.

15. Het vertrouwen is kapot

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Nog een waarschuwingssignaal dat het tijd is om de relatie te beëindigen is het gebrek aan vertrouwen.

Er is waarschijnlijk iets voorgevallen waardoor je je partner niet meer vertrouwt of vice versa, maar de waarheid is dat je huidige relatie niet meer hetzelfde is als vroeger.

Je partner zou namelijk degene moeten zijn die je nooit verraadt, degene op wie je altijd kunt rekenen en iemand die je nooit zou verlaten omdat jullie relatie even minder goed gaat.

Dit is echter niet hoe je je de laatste tijd voelt. In plaats daarvan verspil je veel tijd en energie door hen te controleren.

Je gelooft je partner helemaal niet meer en je vindt hem of haar niet meer betrouwbaar, hoe hard je je best ook doet.

16. Je blijft omdat je bang bent om alleen te zijn

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Laten we eerlijk zijn – je zou je huidige relatie achter je laten als je niet bang was om alleen te zijn.

Je vindt je leven als single vreselijk en je voelt je eenzaam en verlaten als je geen partner hebt en dat is de enige reden waarom je deze relatie nog niet hebt beëindigd.

Als dat het geval is, is dit een waarschuwing dat de relatie beëindigen de beste beslissing is.

Onthoud dat op een gezonde manier single zijn veel beter is dan een relatie aan te houden die je niet gelukkig maakt.

Het is tenslotte helemaal niet erg om geen liefdespartner te hebben en het betekent niet dat je helemaal alleen bent.

Je hebt altijd nog je baan, je vrienden, je familie en vooral jezelf.

Hoe je er ook over denkt, je hebt niemand nodig om je compleet te maken of om je leven betekenis te geven. Vertrouw me – je zal het echt prima hebben alleen.

17. Jullie maken het telkens uit en komen dan toch weer bij elkaar

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Op het eerste gezicht lijken knipperlichtrelaties spannend en opwindend.

Als je het steeds uitmaakt en dan weer bij elkaar komt zie je dat als bewijs dat jullie niet zonder elkaar kunnen en dat jullie voor elkaar geschapen zijn.

Nou, het is tijd om die roze bril af te zetten en dit als een signaal te beschouwen dat deze persoon niet voor jou bestemd is.

Het maakt me niks uit wie verantwoordelijk is voor deze gedragspatronen – de relatie is toxisch en het verpest zowel je partners psychische en emotionele gezondheid als de jouwe.

Wat begrijp je hier niet aan? Als jullie samen niet goed functioneerden en je het vermogen hebt gehad om een goede relatie op te bouwen zouden jullie niet elke paar weken of maanden weer uit elkaar gaan.

Het is overduidelijk dat het zo niet werkt, dat het nooit heeft gewerkt en dat dat jammer genoeg ook nooit zal gebeuren.

Beëindig deze relatie voor eens en altijd en geef jezelf de ruimte om een nieuwe partner te vinden die je niet zoveel drama oplevert.

18. Er zijn meer nadelen dan voordelen

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Liefde is geen zakelijk contract. Op sommige momenten moet je echter je logica en niet alleen je hart volgen.

Soms heb je geen andere keuze dan alle opties te overwegen en te bepalen wat de volgende stap is.

En dat is precies wat je hebt gedaan – je hebt jezelf gevraagd wanneer je een relatie moet beëindigen en je hebt alle voor- en nadelen op een papiertje geschreven.

Je hebt alle blije en verdrietige momenten opgenoemd en je bent tot de conclusie gekomen dat de relatie veel meer nadelen had.

Heb je nog meer bewijs nodig? Zijn al die dealbreakers niet genoeg om je partner te verlaten en jezelf niet langer te martelen en je emotionele gezondheid te verpesten?

19. Je bent niet gelukkig

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Je liefdesrelatie zou je gelukkig moeten maken – dat valt niet te betwisten.

Natuurlijk zou het niet je enige bron van geluk moeten zijn, maar het zou je wel vreugde en een tevreden gevoel moeten geven.

Dat is het voordeel van een partner, toch? Om je leven wat beter te maken, want je kunt doodongelukkig zijn wanneer je alleen door het leven gaat.

Ik zeg niet dat het altijd rozengeur en manschijn hoort te zijn en dat gezonde relaties geen periodes hebben waarin beide partners zich verdrietig of rot voelen, maar als je relatie je bijna altijd ellendig laat voelen is het niet zoals het hoort te zijn.

Verspil je tijd niet aan een partner die je een zenuwachtig, negatief, pessimistisch of ongelukkig gevoel bezorgt.

20. Jullie houden niet meer van elkaar 

Een Relatie Beëindigen 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen

Hoewel liefde niet genoeg is om een relatie te laten slagen is het wel een van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle romance.

Op papier heb je misschien de beste relatie ooit, maar als jullie niet meer van elkaar houden (of een van de twee geen gevoelens meer heeft) kun je de relatie waarschijnlijk niet meer redden.

Wie niet meer van wie houdt maakt niets uit; je moet hoe dan ook geen genoegen nemen met een liefdeloze relatie.

In plaats daarvan moet je jezelf weer bijeenrapen, de relatie achter je laten en je focussen op het herstellen van je gebroken hart.

Een Relatie Beëindigen: 20 Signalen Dat Je Je Relatie Moet Beëindigen