Vroeger was jullie relatie echt geweldig en toen werd het, uhm, niet meer zo geweldig.
En weet je wat? Je kunt er de vinger gewoon niet opleggen wat er nou precies is veranderd.
Er gaat niemand gaat vreemd, er is geen enkele vorm van misbruik en over het algemeen valt er niets te klagen – maar je kunt er ook niet echt met je vent over praten.
Waarom niet?
Als je een van deze tekenen van slechte communicatie opmerkt, heb je te maken met ernstige communicatieproblemen in je relatie, die je relatie wellicht in gevaar zouden kunnen brengen.
1. Jullie gesprekken blijven altijd oppervlakkig en gaan nooit diep
Herinner je je de dagen (en nachten) nog dat jullie urenlang met elkaar aan de telefoon kon blijven en dat er nooit een eind aan jullie gespreken leken te komen?
Die dagen zijn voorbij en in plaats daarvan bestaan er alleen nog maar oppervlakkige, zinloze gesprekken.
De communicatie tussen jullie lijkt op die beleefde gesprekken, die je hebt met de kassamedewerkster in de supermarkt wanneer je tampons koopt.
Ze zijn luchtig en vol oppervlakkige lichtzinnigheid, maar met een onderliggend niveau van ongemak.
2. Jullie vragen elkaar niet naar jullie dag
“Hoe was jouw dag vandaag?” is een van de eenvoudigste vragen die je aan je partner kunt stellen, maar ook een van de belangrijkste.
Het laat zien dat je echt geeft om de ins en outs van wat je partner doet als hij niet bij jou is en het geeft je ook iets om over te praten.
Als geen van beiden eraan denkt om deze fundamentele vraag te stellen, dan hebben jullie een serieus probleem.
3. Jullie praten meer dan dat jullie luisteren
Het is niet per se slecht om gehoord te willen worden, vooral als je het gevoel hebt dat je partner alleen maar praat, praat en nog eens praat.
Maar misschien denkt je partner wel hetzelfde over jou en kunnen jullie daarom geen vooruitgang boeken.
Jullie zijn allebei verwikkeld in een constante, voortdurende strijd van halen en trekken.
En hoe kan iemand iets bereiken als de ander het te druk heeft met het pushen van zijn of haar eigen agenda?
4. Jullie verliezen je geduld de laatste tijd snel
Als elke vraag, die uit de mond van je partner komt, een negatieve, pittige reactie bij jou lijkt uit te lokken en volkomen dom in je oren klinkt, koester je misschien een behoorlijk diepe wrok over hoe je relatie ervoor staat.
Het is alsof je een straatkat in een hoek drijft – een straatkat die al dagen niet is gevoerd en niet goed heeft geslapen.
Natuurlijk zal het kleinste dingetje kat provoceren. Als je constant boos bent, zit er iets niet goed in de kern van je relatie.
5. Een van jullie of jullie beiden zeuren alleen maar
Het is al erg genoeg om je geduld te verliezen of overdreven kortaf te zijn tegen je partner, maar het is iets heel anders als je je best doet om nog een stapje verder te gaan.
Als alles wat uit de mond van je partner komt, ervoor zorgt dat je hem wel kunt wurgen, is de kans groot dat je veel verder wordt gepusht dan wat in jouw ogen acceptabel is.
Het is niet oké om te zeuren – in feite is het totaal contraproductief als je goed wilt communiceren.
Maar je kunt maar zoveel onzin verdragen voordat terugvalt in natuurlijke gewoonten.
Maak van zeuren geen gewoonte, want het zal je een oud en zuur gevoel geven vanbinnen.
6. Je hebt zelfs geen zin om het gesprek aan te gaan om het probleem op te lossen
Na de woede komt zeuren en na het zeuren komt onverschilligheid.
Dit is een van de meest voor de hand liggende tekenen van slechte communicatie en de meeste enge fase van een communicatiestoring.
Waarom? Omdat de volgende grote stap waarschijnlijk een breuk is.
Eerlijk gezegd, als je met je partner op dit niveau bent beland, is het misschien beter om de relatie te gewoon verbreken en verder te gaan.
Als je het gevoel hebt dat je als vanzelfsprekend wordt beschouwd, of erger nog, dat je gevoelens worden vertrapt en je je alleen maar in jezelf terug wilt trekken en het je niet meer kan schelen, dan bevind je je op een breekpunt.
Het is tijd om de grote communicatiekanonnen tevoorschijn te halen of het schip te verlaten.
7. Aannames over de gevoelens van de ander zijn er in overvloed
Je bent al zo lang samen met je partner dat je het gevoel hebt dat je hem van binnen en van buiten kent, maar dat hoeft niet persé zo te zijn.
Alleen omdat je partner keer op keer dezelfde reactie geeft, wil dat nog niet zeggen dat je dit als vanzelfsprekend moet beschouwen.
Je kent jezelf – jouw reactie ergens op kan de hele tijd variëren.
Ervan uitgaan dat je partner op een bepaalde manier zal reageren op basis van gedrag uit het verleden en als zodanig te handelen, is gevaarlijk.
Als het op je eigen gevoelens aankomt, zou je het voordeel van de twijfel willen hebben.
En in de communicatie binnen een goede relatie is het belangrijk dat jullie allebei de ademruimte hebben om te groeien en te evolueren.
8. Jullie vermijden beiden persoonlijke thema’s
Als er iets is waar je tegenop ziet, uit angst om een ruzie te veroorzaken of als je er een slecht gevoel bij hebt, is dat misschien de grootste indicator dat er iets is dat jullie nog niet hebben opgelost.
En als dat het geval is, communiceren jullie niet goed met elkaar – of communiceren jullie helemaal niet.
Related: 12 Dealbreakers Die Je Niet Zou Moeten Tolereren In Een Relatie
9. Je deelt je problemen liever met vrienden dan met je partner
Als je merkt dat het soms gemakkelijker is om gewoon naar iemand anders te gaan om je frustraties te ventileren, kan dat een alarmbel zijn voor het einde van de relatie.
Doe het niet.
Als jij of je partner niet emotioneel intiem met elkaar kunnen zijn, dat je niet in staat bent om je frustraties over die persoon tegen die persoon te uiten, dan is het tijd om ‘hasta la vista’ te zeggen.