Skip to Content

Hoe Gezonde Communicatie Er In Een Romantische Relatie Uitziet

Hoe Gezonde Communicatie Er In Een Romantische Relatie Uitziet

Communicatie is een van die dingen die niet veel mensen in hun leven onder de knie krijgen. Het is echter van elke relatie een essentieel onderdeel, hetzij tussen partners, vrienden, familieleden of collega’s.

Het beheersen van de kunst van gezonde communicatie zou het belangrijkste doel voor ons allemaal moeten zijn. Ik geloof echt dat het op school als een aparte cursus moet worden onderwezen. Dat is hoe belangrijk ik het vind.

De manier waarop jij en je partner met elkaar praten, kan je relatie maken of breken. Als je niet zeker weet of jij en je partner goed met elkaar kunnen communiceren, dan kun je er hier meer over te weten komen.

Dit is hoe gezonde communicatie eruitziet

1. Jij en je partner luisteren naar elkaar met de intentie om elkaar te begrijpen, niet om te reageren

Helaas luisteren veel mensen vandaag de dag alleen met de intentie om te reageren. Het is alsof ze constant voor een professor van de middelbare school staan, naar zijn vragen luisteren en wachten om hun korte antwoorden te geven, zodat ze ermee klaar kunnen zijn.

Ze geven er niet echt om wat de andere persoon te zeggen heeft – ze geven er alleen om om hun kant van het verhaal te uiten.

Gezonde communicatie tussen twee mensen die van elkaar houden, houdt echter het verlangen in om elkaar te begrijpen, in plaats van alleen maar te antwoorden.

Wanneer je merkt dat je naar je partner luistert met de bedoeling om zijn standpunt te begrijpen, zonder hem te onderbreken, hem uit te schelden of jezelf te moeten verdedigen, en je partner doet hetzelfde voor jou – dat is wanneer je weet dat jullie twee gezonde communicatie hebben.

2. Je bent zowel open als eerlijk over je gevoelens

Een ander belangrijk onderdeel van gezonde communicatie is volledig open en eerlijk over je gevoelens zijn.

Dit betekent dat jij en je partner allebei waarheidsgetrouw zijn, maar vriendelijk zijn om elkaar te vertellen wat je hebt doorgemaakt, wat je dwarszit en hoe je elkaars acties of woorden hebt waargenomen.

Niemand van jullie is onbeleefd of voelt de behoefte om gemeen, passief-agressief, sarcastisch, cynisch of iets vergelijkbaars te zijn.

Jullie gesprekken beginnen meestal als volgt, “Hé, ik moet je iets vertellen. Toen je dit zei, deed me dat echt pijn deed en het gaf me het gevoel waardeloos te zijn.” of, “Zo zie ik de hele situatie vanuit mijn oogpunt…”

3. Als jullie het niet eens zijn, verheft niemand van jullie zijn stem

Hoe Gezonde Communicatie Er In Een Romantische Relatie Uitziet

Een andere manier om er zeker van te zijn dat jij en je partner meesters zijn in gezonde communicatie, is wanneer je niet de behoefte voelt om je stem te verheffen als jullie het niet eens zijn.

Dit klinkt misschien niet als veel, maar het is een groot teken van zelfbeheersing en respect voor de andere persoon.

Woede is zo’n krachtige emotie, en om het te kunnen beheersen en het niet over de persoon heen te storten van wie je houdt, is echt iets om te bewonderen.

Een vriendin van mij en haar man zijn de eerste mensen die in me opkomen als ik hierover nadenk. Hun leven is niet gemakkelijk, en ze hebben bijna elke dag wel iets om over te kibbelen. Soms doen ze het zelfs waar ik bij ben.

Maar de manier waarop ze met elkaar praten… wauw. Ze zijn zo kalm en beheerst, spreken met een normale stem, zonder beledigingen of nare woorden te gebruiken. Ze maken ruzie, maar ze doen het zo genadig en respectvol.

Misschien was dat een schok voor me omdat ik ben opgegroeid met ouders die het tegenovergestelde deden. En misschien is dat juist de reden waarom ik respectvolle gesprekken tegenwoordig meer waardeer dan wat dan ook.

4. Jij en je partner staan elkaar toe om hun gevoelens/zorgen/klachten te uiten

Een manier om er zeker van te zijn dat jij en je partner gezonde communicatie hebben, is als jullie allebei altijd vrij zijn om je gevoelens, zorgen of klachten te uiten.

Wanneer je de behoefte voelt om met je partner te praten, dan voel je geen angst of stress om hem te benaderen met alles wat je te zeggen hebt. Je weet dat hij aandachtig naar je zal luisteren en je uit zal laten praten.

En je laat hem ook zijn kant van het verhaal vertellen. In feite wil je het graag horen, zodat je zijn feedback kunt krijgen en de hele zaak vanuit zijn perspectief kunt begrijpen.

Ik had een relatie met een man die me nooit liet afmaken wat ik wilde zeggen. Elke keer als ik een klacht had die ik wilde bespreken, dan onderbrak hij me en zei, “Oh, hou op. Je klaagt altijd wel over iets. Ik ben nooit goed genoeg voor je. Misschien moet je leren om wat meer compromissen te sluiten.”

Maar in werkelijkheid was hij goed en genoeg. We hadden gewoon wat normale relatie-gerelateerde problemen waar ik over wilde praten, maar hij liet me nooit uitpraten.

Hij kapte me altijd abrupt af en ging dan verder met zijn monoloog waarin hij me een schuldgevoel gaf tot het punt dat ik me verontschuldigde voor iets dat ik niet eens had gedaan.

Onze communicatie was duidelijk verre van gezond, en je hebt veel geluk als je je hier niet mee kunt identificeren.

5. Je valideert elkaars gevoelens

Hoe Gezonde Communicatie Er In Een Romantische Relatie Uitziet

Wanneer jij en je partner elkaars emoties, pijn en zorgen laten delen, dan ben je ook in staat om ze te valideren. Dit is een belangrijk onderdeel van gezonde communicatie.

Je bent het niet noodzakelijkerwijs met de uitspraken van je partner eens, noch is hij het met de jouwe eens, maar je accepteert ze graag als de waarheid van je partner.

Dit is wat ik hiermee bedoel. Laten we zeggen dat je partner gekwetst is omdat je met je vrienden uitging en de hele dag niet met hem hebt gepraat.

Hij zegt iets als, “Luister, dat gebrek aan communicatie heeft me echt gekwetst. Ik was bang dat er iets met je gebeurd was. Ik zou het erg op prijs stellen als je me de volgende keer laat weten dat alles in orde is.”

Als een manier om zijn emoties te erkennen en te valideren, zou je iets kunnen zeggen als, “Oh. Het spijt me dat het je heeft gekwetst. Dat was niet mijn bedoeling. Ik zal ervoor zorgen dat het niet weer gebeurt.”

Het is niet zo dat je zijn pijn ondermijnt en het zinloos laat lijken. Je erkent het (ook al is dat misschien niet iets wat je kwetsend vindt) en uit liefde voor je partner beloof je eraan te werken om dat te veranderen.

Zowel jij als je partner proberen elkaar te begrijpen, zelfs als je er echt moeite mee hebt. En dat is de sleutel tot gezonde communicatie en een gelukkige relatie.