“‘IK VERTROUW JE’ IS EEN BETER COMPLIMENT DAN ‘IK HOU VAN JE’, OMDAT JE MISSCHIEN NIET ALTIJD DEGENE VERTROUWT VAN WIE JE HOUDT, MAAR JE ALTIJD VAN DEGENE HOUDT DIE JE VERTROUWEN.” – ANONIEM
Liefde voelt goed. Aan een nieuwe romantische relatie beginnen kan echt fantastisch voelen door de spannende dates vol gelach, lange nachtelijke wandelingen, het samen knuffelen op de bank om horrorfilms te kijken en die gepassioneerde zoenen.
Maar een relatie zonder vertrouwen voelt niet goed. Als de liefde en opwinding vervangen worden door twijfel en angst, wordt het pas echt naar. En daarom is vertrouwen in een relatie soms belangrijker dan liefde.
Het feit is dat we allemaal onze bagage hebben en we brengen die bagage allemaal mee naar onze relaties, of we dit nou bewust doen of niet.
Of het nou om een jeugdtrauma gaat of je ontrouw in je vorige relatie probeert te overwinnen, ons verleden beïnvloedt op de een of andere manier altijd onze relaties.
Daarom is vertrouwen de kern van iedere relatie. Vertrouwen is cruciaal voor het slagen van een relatie en of je tevreden bent.
Vertrouwen si echter ook breekbaar. Zodra het geschonden wordt, kan het erg lastig zijn om de relatie weer opnieuw op te bouwen.
Wat wordt er met vertrouwen bedoeld?
“VERTROUWEN BETEKENT DAT JE NIET MEER ALLE DETAILS VAN TEVOREN HOEFT TE WETEN VOORDAT JE JE HART OPENT.” – ANONIEM
Vertrouwen in een relatie betekent dat je gelooft dat je partner betrouwbaar is en dat hij het beste met je voor heeft. Het betekent dat je op de ander vertrouwt.
En je voelt je emotioneel en fysiek gezien veilig bij hen, net als hij bij jou. Het betekent dat je respect, integriteit, loyaliteit en eerlijkheid in de relatie verwacht.
Je verwacht dat je partner zich aan zijn beloftes houdt en dat hij geheimen bewaart, en dat hij je steunt als het leven chaotischer wordt.
Vertrouwen houdt echter ook in dat je je partner begrijpt en dat je hem vergeeft als hij zich niet aan beloftes en afspraken houdt. Er is geen vertrouwen als de een welwillend is en de ander helemaal niet.
In een gezonde relatie zullen beide partners hun vertrouwen op verschillende manieren uiten, zoals:
- Meeleven
- Hen vertrouwen ongeacht met wie ze omgaan
- Rekening houden met hun behoeftes
- Luisteren, hen begrijpen en steunen
- Hun partner niet domineren of overheersen
- Attent en zorgzaam zijn
- Je aan je beloftes houden
- Geloven dat je partner weet wat voor hen het beste is
- Conflicten op een volwassen en gezonde manier proberen op te lossen
- Persoonlijke grenzen respecteren
- Respectvol zijn tegen je partner
- Je veilig voelen en hen een veilig gevoel geven
- Op je partner steunen zonder afhankelijk te zijn
- Je focussen op het ontwikkelen van een diepgaande band
- Betrouwbaar en beschikbaar zijn als ze je nodig hebben
- Hun grenzen respecteren
- Niet twijfelen of hen regelmatig controleren
- Hen de vrijheid geven om hun leven te leiden zoals ze dat zelf willen
Elkaar vertrouwen geeft je de vrijheid om oprecht jezelf te zijn in de relatie. Jullie kunnen geleidelijk en op een natuurlijke manier vertrouwen ontwikkelen door van elkaar te houden en voor elkaar te zorgen.
Je kunt iemand echter niet dwingen om je te vertrouwen of het eisen. Er is tijd nodig om vertrouwen in de relatie te ontwikkelen.
Is vertrouwen belangrijker dan liefde?
“WE ZIJN NOOIT KWETSBAARDER DAN WANNEER WE IEMAND VERTROUWEN – MAAR PARADOXAAL GEZIEN KUNNEN WE GEEN LIEFDE EN GEEN VREUGDE VINDEN ALS WE NIET VERTROUWEN.” – WALTER ANDERSON
Hoewel je misschien graag zegt dat liefde het belangrijkste in een relatie is, zeg ik juist dat vertrouwen het belangrijkste is in een relatie, romantisch of niet. Denk er echt even over na.
Stel je een relatie voor zonder vertrouwen – jullie houden veel van elkaar, maar jullie vertrouwen elkaar niet echt.
Hoe zou je je dan voelen als je partner zegt dat hij komend weekend op zakenreis moet? Zou je het gevoel hebben dat hij hard werkt om je een goed leven te bieden? Of zou je denken dat hij een affaire heeft met een collega?
De kans is groot dat je denkt dat hij vreemdgaat. Je zal niet rustig kunnen blijven. Je zal aan hem gaan twijfelen. Je zal zijn laptop en telefoon blijven controleren. Je zal proberen te checken waar hij is.
Je zal hem veel vragen stellen. Jullie zullen onenigheid hebben en ruzie maken. En dit zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de relatie ten einde komt. Liefde zonder vertrouwen ziet er niet zo goed uit. Nietwaar?
Een relatie kan eenvoudig een nachtmerrie worden als er geen vertrouwen is. Je relatie zal geleidelijk ongezond, disfunctioneel, chaotisch en toxisch worden.
En dat is vragen om problemen. Vertrouwen is cruciaal voor het opbloeien van de relatie. Vertrouwen is essentieel om lief te hebben en je bemind te voelen.
Wist je dat een gebrek aan vertrouwen de reden is waarom de meeste mensen hun relatie beëindigen?
De ‘Relationships Indicators Survey’ uit 2011 beweert dat van de 4 voornaamste redenen waarom relaties kapotgaan, een gebrek aan vertrouwen de meest gebruikelijke is.
Vertrouwen is de fundering waarop je relatie de zwaarste seizoenen overleeft. Een relatie zonder vertrouwen zal nooit lang aan blijven, ongeacht hoeveel jullie van elkaar houden.
Waarom vertrouwen een relatie meer bepaalt dan liefde
“VERTROUWEN WORDT OPGEBOUWD WANNEER IEMAND ZICH KWETSBAAR OPSTELT EN ER GEEN MISBRUIK VAN HEM/HAAR WORDT GEMAAKT.” – BOB VANOUREK
Voor het geval dat je het je nog steeds afvraagt, lees je hieronder 11 solide redenen waarom vertrouwen belangrijk is en waarom het de bepalende factor in een gezonde relatie is:
1. Vertrouwen & liefde zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
Als je wist dat iemand je zeker zou bedriegen, zou je er dan nog steeds voor kiezen om van diegene te houden? Nee. Dat zou je niet.
Niemand wil opzettelijk te maken krijgen met liefdesverdriet. Als rationele mensen kunnen we alleen van mensen houden die we vertrouwen. Het is de hoeksteen van een relatie.
Liefde ontstaat uit vertrouwen. Je voelt je misschien nog steeds tot diegene aangetrokken, maar je kunt niet van diegene houden. Een relatie die niet gebaseerd is op vertrouwen zal het niet overleven.
2. Je kan eindelijk jezelf genezen
Zoals ik eerder al zei, hebben de meesten van ons bagage overgehouden uit vorige relaties. Je nieuwe partner vertrouwen zal je helpen om te genezen van oude emotionele wonden.
Het zal je de kracht geven om verder te gaan en het zal je bevrijden, je zal de kracht hebben om weer openlijk van iemand te houden.
3. Je wordt een beter mens
Als je je partner vertrouwt, voel je je niet onzeker als jullie een tijdje niet bij elkaar zijn. Je begint er meer open te staan om je partner ruimte te geven.
Dat zorgt ervoor dat je meer tijd voor jezelf hebt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken om de relatie.
Dit laat jullie je beiden focussen op jullie zelfontwikkeling en zodoende worden jullie betere mensen en partners.
4. Vertrouwen zorgt voor acceptatie
Als je partner en jij elkaar vertrouwen, voelen jullie niet de behoefte om alles wat je doet te rechtvaardigen. Jullie hoeven je niet te verantwoorden omdat jullie elkaar begrijpen en de beslissingen die jullie maken en de dingen die jullie doen.
Dit helpt jullie om elkaar te accepteren zoals de ander is, zonder dat jullie ervan uitgaan dat je partner verandert om aan jouw beeld van de ideale partner te voldoen.
5. Het geeft je geruststelling wat je relatie betreft
Soms hebben we allemaal de neiging om te gaan twijfelen en vragen we ons af of onze partner net zoveel van ons houdt als wij van hem/haar.
Mede door de dagelijkse sleur, zijn we vaak niet in staat om onze partner met liefde te overspoelen of onze gevoelens bij hen te uiten.
Dit kan een afstand tussen partners creëren. Maar als jullie elkaar vertrouwen ben je gerust dat je partner van je houdt, los van de drukke roosters, ruzies en onenigheid.
6. Je wordt hechter door obstakels te overwinnen
Als jullie elkaar vertrouwen kan jullie relatie de grootste obstakels overwinnen. Elke relatie krijgt te maken met bepaalde uitdagingen.
Vertrouwen zorgt ervoor dat er een sterkere band ontstaat die je helpt om alle geschillen in de relatie te overwinnen. Als je je veilig en zeker voelt bij je partner, zul je je zeker voelen over je relatie, jezelf en je leven.
7. Je hebt je emoties beter onder controle
Als het op relaties aankomt, draait het allemaal om emoties. Het kan echter volledig misgaan als emoties uit de hand lopen. Als emotionele wezens investeren we om betekenisvolle relaties te ontwikkelen, omdat we een persoon waarderen.
Als je je partner vertrouwt, zul je beter weten en zul je ervoor kiezen om zijn/haar irritante gedrag door de vingers te zien.
Als ze je om de een of andere reden kwetsen, zorgt vertrouwen ervoor dat je je realiseert dat er een aanleiding is voor dit gedrag. Dit zorgt ervoor dat je een gezonde, langdurige relatie ontwikkelt.
8. Liefde maakt misschien blind, maar vertrouwen
Het is moeilijk om iemand te vertrouwen. Je moet kwetsbaar genoeg zijn om iemand toe te laten en diegene genoeg vertrouwen om met heel je hart van hem/haar te houden.
Maar als dat vertrouwen wordt geschonden, wordt je rationeler en logischer, anders dan de liefde die ons blind maakt voor de grote hoeveelheid gebreken in de relatie. Liefde maakt ons bang, maar vertrouwen geeft ons kracht.
9. Het geeft je zelfvertrouwen een boost
Vertrouwen kan er echt voor zorgen dat je meer in dit leven bereikt.
Als je weet dat je geliefde voor je klaar zal staan en diegene zelfs van je zal houden als je onderuitgaat, voel je een innerlijke kracht om zelfs de zwaarste uitdagingen onder ogen te zien en ze te overwinnen.
Je partner zal je het zelfvertrouwen geven om nieuwe vaardigheden te leren en initiatief te nemen om je dromen en doelen na te jagen.
10. Vertrouwen maakt je positiever
“MENSEN DIE ERVOOR KIEZEN OM TE VERTROUWEN, ZIJN VAAK GELUKKIGER, ZIJN GELIEFDER EN ETHISCHER DAN MENSEN DIE MINDER VERTROUWEN IN ANDEREN HEBBEN.” – JOY CAGIL
Een relatie zonder vertrouwen verandert je langzamerhand in een negatief iemand door je onzeker, twijfelachtig, jaloers en teleurgesteld te maken.
Je partner vertrouwen zorgt er daarentegen voor dat je een positieve mindset en karakter ontwikkelt.
Aangezien je niet dood wordt gegooid met negatieve emoties, kun je openlijker liefhebben en die positieve insteek in andere opzichten toepassen.
11. Je leert om weer lief te hebben
Je vertrouwen is vroeger geschonden. Dat is ons allemaal overkomen. En het doet zeer. Maar iemand vertrouwen staat je toe om weer lief te hebben. Het helpt je om weer gelukkig te worden.
Zodra je vertrouwen geschonden is, word je terughoudender met het vertrouwen van mensen en dit zorgt ervoor dat je de juiste persoon zal vinden die jou de liefde zal geven die je verdient.
Hoewel je niet iedereen zomaar moet vertrouwen, zul je bereid zijn om het risico te nemen als je de juiste persoon tegenkomt. Vertrouwen zal een natuurlijke emotie zijn en je zal leren om weer lief te hebben.
Zolang je je realiseert dat je nieuwe partner en je vorige partner niet dezelfde persoon zijn en niet iedereen eropuit is om je hart te breken, zul je de kracht vinden om weer te vertrouwen.
Onthoud dat vertrouwen een keuze is. Als je aan een nieuwe relatie begint, kies je ervoor om je nieuwe partner te vertrouwen. Zodra je die keuze hebt gemaakt, moet je achter je eigen beslissing staan.
Hoe je vertrouwen in je relatie moet opbouwen
“OM VERTROUWEN TE CREËREN, IS HET VOORAL BELANGRIJK DAT JE ZELF BETROUWBAAR BENT. DIT HOUDT IN DAT JE OVER ALLES OPENHARTIG MOET ZIJN.” – PAUL MELENDEZ
Vraag je je af hoe je vertrouwen in een relatie kunt kweken? Hieronder lees je een aantal simpele manieren om mee te beginnen:
1. Communiceer openlijk met je partner
Je moet als eerste gewoon met je partner praten. En dan heb ik het over een echt gesprek. Praat over wat jij belangrijk vindt. Praat over je gevoelens en emoties.
Praat over je bezwaren, wat je onzeker maakt en waar je je zorgen over maakt. Laat hen weten of ze je teleur hebben gestel.
Vraag hen hetzelfde en luister. Luister niet om daarna te reageren. Luister om hen te begrijpen.
Zodra je met elkaar hebt gesproken, zullen hun gedrag en beslissingen helder zijn en zullen zij jou ook beter begrijpen. Op een volwassen manier met elkaar communiceren is de kern van een gezonde relatie.
2. Stel duidelijke grenzen
Zorg ervoor dat je duidelijk grenzen hebt afgesproken waarmee jullie beiden akkoord gaan. Dit is cruciaal om vertrouwen in een relatie te kweken.
Probeer erachter te komen wat je partner angstig of bezorgd maakt en wat afknappers zijn en laat dan hetzelfde weten. Zodra jullie persoonlijke grenzen stellen en akkoord gaan, moeten jullie elkaar respecteren en je eraan houden.
3. Praat over hoe jullie trouw zien
Het is belangrijk dat je met je partner rond de tafel gaat zitten en jullie bespreken wat trouw en toewijding voor jullie betekenen.
Zodra jullie op dezelfde golflengte zitten wat trouw en toewijding betreft, moeten jullie erachter zien te komen hoe dit jullie individueel en jullie toekomst samen misschien beïnvloedt.
De meesten van ons hebben meerdere verwachtingen als het om trouw en toewijding gaat. Dit zorgt bij liefdespartners voor verwarring, complicaties en een gebrek aan vertrouwen.
Daarom is het een goed idee om erover te praten en duidelijkheid te hebben over de toekomst van de relatie.
Hieronder lees je een aantal andere manieren om vertrouwen in je relaties op te bouwen en een sterkere en intiemere band te ontwikkelen:
- Geef je fouten toe als je het verknoeit. Verdoezel en ontken je fouten niet.
- Leer om elkaar te vergeven en om nuchter genoeg te zijn om oude problemen en kwesties achter je te laten.
- Probeer zo zorgzaam, trouw, eerlijk en verantwoordelijk mogelijk te zien. Dit zal je van je partner terugkrijgen.
- Luister en begrijp je partner wanneer die tegen je praat zonder een oordeel te vellen.
- Zorg ervoor dat je je telkens weer aan je beloftes houdt. De kleinste belofte verbreken kan het vertrouwen op een heftige manier schenden.
- Laat je partner zien dat je ervoor in bent om activiteiten te ondernemen die zij leuk vindt. Wees op de hoogte van haar hobby’s en smaak en help haar om haar doelen te bereiken.
- Begrijp je partner, leef met hen mee en probeer om hun behoeftes te behartigen.
- Los problemen en ruzies op een kalme en volwassen manier op. Geef haar niet de schuld. Maar ga problemen ook niet uit de weg.
- Als ze iets gedeeld heeft wat erg intiem en privé is, hou het dan voor jezelf. Respecteer en bescherm haar privacy.
- Respecteer je partner en probeer om niet over hen te oordelen of hen te bekritiseren voor elk foutje.
- Wees hun steun en toeverlaat en help hen om iets voor elkaar te krijgen, neem risico’s en behaal doelen.
Vertrouwen zorgt voor liefde
“VERTROUW ELKAAR STEEDS WEER OPNIEUW. ALS HET VERTROUWEN STERK GENOEG IS, STIJGEN MENSEN BOVEN BEPAALDE GRENZEN UIT EN ONTDEKKEN ZE NIEUWE EN GEWELDIGE TALENTEN WAARVAN ZE EERST NIET OP DE HOOGTE WAREN.” – DAVID ARMISTEAD
Het zal veel tijd, moeite en geduld kosten om vertrouwen in je relatie op te bouwen.
Bovendien zullen jullie beiden bereid moeten zijn om elkaar te vertrouwen en moeten jullie elkaar een goede reden geven om jou te vertrouwen.
Aangezien het moeilijk is om vertrouwen te winnen van je partner, moet je ervoor zorgen dat je niets doet wat dat vertrouwen kan schenden. Wees zo trouw, toegewijd, zorgzaam en consequent mogelijk in de relatie.
Zodra er vertrouwen in de relatie is ontstaan, zal het ervoor zorgen dat jullie diepzinniger van elkaar zullen gaan houden en dat jullie beiden echt gelukkig zullen worden.