Skip to Content

De Tweede Keer Dat Je Hart Wordt Gebroken

De Tweede Keer Dat Je Hart Wordt Gebroken

De tweede keer dat je hart wordt gebroken, zul je geïrriteerd raken.

Je hebt je eerste gebroken hart al gehad: je weet wel, die vreselijke periode dat je dacht dat het nooit meer goed zou komen.

Je zat al diep in de put van de zelfmedelijden en je hebt verplicht zes maanden lang onder de douche gehuild met de liedjes van Adele op de achtergrond.

Je eerste gebroken hart gaf je een stoot in de maag, maar toen gebeurde er een wonder — je herstelde! Je kwam er heelhuids uit! Je raapte jezelf op en met de tijd leerde je zelfs om weer van iemand te houden.

Nu weet je dat er nog een keerzijde is. Je bent ervan overtuigd dat je dat belabberde liefdesverdriet gedoe niet nog een keer zou moeten doormaken.

De Tweede Keer Dat Je Hart Wordt Gebroken

“Schijt aan die onproductieve maanden dat ik wijn slurpte en oude foto’s tegen me aan hield!” zul je aankondigen. “Ik kan dat allemaal omzeilen omdat ik nu ouder en wijzer ben.” 

Je zal overhaast aan dingen beginnen na je tweede geval van liefdesverdriet. Je zal een OKCupid account aanmaken en een week lang elke dag op drie dates gaan.

Je zal je appartement gepassioneerd opnieuw decoreren. Je zal je vriendinnen opbellen en vertellen hoe geweldig je het vindt om single te zijn.

Je plukt de vruchten van je nieuwe onafhankelijkheid. Je bent in de markt en je geniet ervan.

De tweede keer dat je hart wordt gebroken, zul je niet bezwijken aan oude ondeugden. “Zielig hart,” zul je spotten. “

Ik ben verantwoordelijk en ik moet naar mijn werk. Ik blijf niet tot 3 uur ’s nachts voor je op om met liedjes van Taylor Swift mee te zingen!” 

De Tweede Keer Dat Je Hart Wordt Gebroken

De tweede keer zal je emotionele immuunsysteem je op een krachtige manier beschermen. Weer het hoopje mens worden dat je toen was zal je grootste angst zijn.

Je zal gepassioneerd vechten om sterk te blijven, en je realiseert je uiteindelijk pas dat niet alle vormen van uit elkaar vallen overduidelijk zijn.

Want de tweede keer dat je hart gebroken wordt, zal het pijn doen. Het zal op een volledig andere manier pijn doen dan de eerste keer, maar het zal evengoed pijnlijk zijn.

Het zal subtieler zijn. Een verfijnde pijn. Het is net alsof liefdesverdriet met je mee is gegroeid en het akkoord is gegaan om het volwassener te spelen, hoewel het nog steeds eist om gevoeld te worden. 

“Oké,” zal je liefdesverdriet zeggen. “Ik zal je vannacht niet wakker houden met de muziek van Taylor Swift, maar ik zal morgen wel met je meerijden in de bus.” 

En zo zal het gaan. Liefdesverdriet zal je het vuilnis buiten laten zetten en je rekeningen laten betalen. Het zal je niet in de weg zitten wanneer je de was doet en het zal je zelfs soms op date laten gaan.

De Tweede Keer Dat Je Hart Wordt Gebroken

Maar het is aanwezig.

Liefdesverdriet zal aanwezig zijn als je de verhuiswagen weg ziet rijden bij het eerste appartement dat je met een partner deelde. Wanneer je voor het eerst in tijden weer eens boodschappen doet.

Wanneer je alleen naar de bruiloft van een vriend gaat en je een glimp van je voormalige geliefde opvangt op straat, maanden nadat je menigte doorzoekt om hen te spotten.

Liefdesverdriet zal op een manier aanwezig zijn die na een tijdje troostend zal voelen. Het voelt alsof je een oude, maar bekende vriend verwelkomt.

Een vriend die ondertussen volwassen is geworden. Een vriend die de manieren waarop jij veranderd bent spiegelt.

De tweede keer dat je hart gebroken wordt, zul je leren om geduldig met jezelf om te gaan. Je zal met je gevoelens op de vuist willen gaan en dat is oké.

De Tweede Keer Dat Je Hart Wordt Gebroken

Het betekent dat je genoeg om jezelf geeft om niet uit elkaar te willen vallen. Het betekent dat je inderdaad ouder, sterker en slimmer bent geworden, maar dat je hart nog steeds vatbaar is voor een pak slaag.

Het betekent simpelweg dat je mens bent. Het betekent dat je nog kunt voelen.

De tweede keer dat het gebeurt, zul je groeien. Je zal leren om alleen zijn weer te waarderen, want dat moet. Je zal leren om je eigen hand vast te houden in de chaos, omdat je geen andere hand hebt om vast te pakken.

Je zal jezelf op manieren zien veranderen die je nooit had verwacht en je zal je realiseren dat die manieren niet eens zo slecht zijn. Dat je inderdaad nog een aantal dingen had om te verwerken.

Dat de toekomst die je niet gepland had, er rooskleuriger uitziet dan de toekomst die je wel had gepland.

De tweede keer dat je hart wordt gebroken, zal het totaal anders zijn. Maar net als de eerste keer, zul je je er uiteindelijk heelhuids uitkomen. En misschien zul je ooit weer leren om weer opnieuw van iemand te houden. 

De Tweede Keer Dat Je Hart Wordt Gebroken