Skip to Content

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat

Empaten zijn extreem gevoelig, maar er is alsnog een verschil tussen hooggevoelige mensen en empaten. HSP’ers (mensen die hooggevoelig zijn) zijn introvert, terwijl empaten zowel introvert als extravert kunnen zijn. 

Ze helpen graag anderen omdat ze de pijn van anderen delen; ze kunnen deze pijn beter voelen dan wie dan ook.

Daarom zijn empaten vaak het doelwit van mensen met duistere karaktertrekken, zoals narcisten.

Narcisten voelen die ‘makkelijk toegankelijke’ positieve energie die empaten hebben en doen daarmee hun voordeel.

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat

Narcisten en empaten trekken elkaar aan omdat narcisten op zoek zijn naar feilloze bron van energie en empaten precies bieden waar ze naar op zoek zijn.

Empathische mensen hebben het vermogen om de energie in de omgeving volledig te absorberen. Dit is vreselijk voor empaten, maar geweldig voor de mensen om hen heen.

Empaten voelen de energie van anderen op een diepzinnige manier en als het een negatieve energie is zullen ze het (onbewust) absorberen om hen te helpen.

Empathisch zijn is dus niet zo eenvoudig omdat ze na een tijdje overladen worden met de emoties die ze oppikken. Ze raken uitgeput door mensen die emotioneel gezien misbruik van hen maken.

Zeker weten of je een empaat bent

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat
  1. Vinden mensen je te emotioneel of te gevoelig?
  2. Beïnvloedt het je wanneer iemand met wie je hecht bent afgeleid is of zich op de een of andere manier verdrietig voelt?
  3. Kost het je veel energie wanneer er ergens veel mensen zijn? Heb je tijd alleen nodig om jezelf weer op te laden?
  4. Irriteren geluiden, penetrante geuren en veel praten je? 
  5. Ga je liever ergens alleen heen zodat je zelf kan bepalen wanneer je weer vertrekt?
  6. Word je uit het vel geslagen door stress? Lijkt het soms dat je alles aankunt?
  7. Beangstigt het je om je ergens aan te binden?

Als je positief kunt antwoorden op al deze vragen ben je een empaat, maar om nog iets dieper te graven kun je hieronder de eigenschappen van een empaat lezen:

1. Empaten nemen de emoties van anderen in acht

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat

Empaten voelen echt alles. Ze vinden het moeilijk om het absorberen van de emoties van anderen te weestaan en daarom pikken ze alles op.

Of het nou gaat om paniekerigheid, angst of depressie, empaten zullen dit zich erg aantrekken. Ze vinden het erg moeilijk om zo te leven omdat ze er niets aan kunnen doen.

Positieve en blije gevoelens houden hen echter in leven. Jammer genoeg is er vaker sprake van negatieve gevoelens en zijn deze intenser.

2. Empaten lezen anderen

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat

Ze kunnen aanvoelen hoe naderen zich voelen. Ze kijken dwars door hen heen en daarom weten ze hoe ze zich moeten gedragen.

Als iemand zich gekwetst voelt zullen ze dit opvangen en zullen ze weten hoe ze hen kunnen benaderen en hoe ze hen mogelijk kunnen helpen.

Ze weten hoe ze iemands lichaamstaal kunnen lezen, iets wat niet per se met empathie te maken heeft maar toch makkelijker op te pikken is door empaten omdat ze gewoon enorm goed kunnen communiceren – het is net een zesde zintuig.

3. Empaten weten hoe ze moeten luisteren

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat

Niets ontgaat ze. Ze weten hoe ze emotioneel steun moeten bieden en hoe ze moeten luisteren naar iemand die hulp nodig heeft.

Ze zal geduldig luisteren naar alles wat iemand te zeggen heeft zonder dat ze de behoefte voelen om over zichzelf te beginnen.

Ze zullen hun eigen leven in de wacht zetten en hun eigen behoeftes negeren als iemand anders hun hulp nodig heeft.

4. Empaten zijn vaak introvert 

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat

Hoewel dit niet per se zo hoeft te zijn, zijn er empaten die extravert zijn, maar niet zoveel als er introvert zijn. Introverte empaten communiceren liever één-op-één.

Ze vermijden grote groepen mensen omdat ze zich daar niet fijn bij voelen.

Wanneer ze extravert zijn, zijn empaten niet zo verschillend, behalve dat ze wat meer mensen kunnen tolereren dan introverten, maar ze hebben wel een grens die niet overschreden kan worden.

5. Empaten trekken mensen aan die energie van anderen leegzuigen

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat

Hun gevoeligheid trekt mensen aan die hun energie leegzuigen. Dit zijn mensen met duistere karaktertrekken die hun psychopathische en narcistische karakters onthullen.

Deze vampiers zuigen je fysieke energie leeg, maar ze zijn ook in staat om je emotioneel kapot te maken.

Ze weten hoe ze je al snel het gevoel kunnen geven dat er niet van je wordt gehouden en dat je niet goed genoeg bent.

Zodra ze je zelfvertrouwen en zelfliefde wegnemen is het zoveel eenvoudiger om de volledige controle te krijgen.

6. Empaten geven zichzelf te veel

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat

Empaten maken de gevoelens van anderen mee alsof het hun eigen gevoelens zijn. Als ze een dakloos iemand op de straat zien zullen ze hem niet voorbijlopen zonder dat ze wat geld hebben gegeven.

Ze zouden hem mee naar huis willen nemen, hem eten willen geven, hem een douche laten nemen en hem de kans willen geven op een goede nachtrust.

Ze voelen echt de pijn van een ander en die dakloze man zien zal zo’n heftige indruk op hun hart achterlaten dat ze het niet snel zullen vergeten.

Het is volkomen normaal dat mensen pijn zien en ze willen helpen om deze te wissen, maar empaten zien pijn en maken dit zelf door.

7. Empaten bewaren de vrede

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat

Empaten zijn echt de types die de vrede bewaren. Ze voelen vaak alleen wat er buiten hen gebeurt in plaats van wat er in hen omgaat en dit zorgt ervoor dat ze hun eigen gevoelens negeren.

Als iets de vrede verstoort, als ze middenin een ruzie belanden, zullen ze proberen om de boel te sussen omdat ze echt niet tegen geschreeuw of andere verstoringen kunnen als het misgaat.

Ze zullen of proberen om vrede te sluiten of ze zullen het probleem negeren en gewoon vertrekken.

Als ze worden aangevallen zullen ze niet de kracht hebben om zichzelf te verdedigen omdat ruzies hen leegzuigen en kapotmaken, daarom nemen ze de benen.

8. Empaten hebben tijd alleen nodig

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat

Gezien het feit dat ze de gevoelens van anderen absorberen kan dit overweldigend worden. Zoveel emoties en stress kan hen volledig uitputten.

Ze raken oververmoeid door anderen en daarom focussen ze zich niet zoveel op zichzelf.

Empaten trekken daarom slechte mensen aan, vaak zijn dit mensen met narcistische trekjes.

Deze slechte mensen voelen zich aangetrokken tot empaten omdat ze zich aan hen te goed kunnen doen.

Ze kunnen hun positieve energie leegzuigen en dit als voedingsbron gebruiken.

Daarom hebben empaten tijd voor zichzelf nodig. Ze moeten zich weer opladen.

Ze moeten zich op zichzelf focussen en hun positieve energie terug zien te vinden om weer te kunnen functioneren in het alledaagse leven.

9. Empaten zijn extreem gevoelig

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat

Empaten zijn uitstekende verzorgers. Ze zorgen voor mensen omdat ze gewoon die behoefte voelen. Het is een onbaatzuchtige daad van vriendelijkheid en barmhartigheid.

Ze kunnen er slecht tegen als ze zien dat iemand ongelukkig is. En ondanks dat hun leven misschien een zooitje is zullen ze het in de wacht zetten en iemand redden die dat nodig heeft.

Maar een ding is zeker: empaten kunnen snel gekwetst raken. Je moet erg voorzichtig met ze omgaan.

De dingen die jou niet zoveel doen zitten hen misschien wel dwars. Mensen die niet zo zijn zullen niet begrijpen wat empaten doormaken.

Als ze zien dat een empaat heftig op een bepaalde situatie reageert zullen ze eerst denken dat de empaat zich er overheen moet zetten. Maar zo simpel is het niet. 

Je kunt mensen niet veranderen. Je kunt ze slechts proberen te begrijpen.

10. Empaten hebben een fantastische intuïtie 

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat

Empaten luisteren meestal naar hun voorgevoel omdat dit nooit liegt.

Ze bekijken alles om hen heen aan de hand van hun intuïtie, hoewel deze meestal faalt als het om manipulatieve mensen gaat omdat ze gewoon te goed kunnen acteren en ze zich daarom aangetrokken voelen tot elkaar.

Ze moeten elkaar vinden.

In een wereld vol empaten leven is niet eenvoudig, zeker niet als jij er zelf één bent.

Het is vermoeiend en soms zou je gewoon willen dat je de wereld uit kon zetten en je alleen kon zijn zonder dat iemand je zou storen.

Maar dit is niet zo eenvoudig – je kunt gewoon niet vergeten wie je bent. Je moet ermee leren leven.

10 Mooie Eigenschappen Van Een Empaat