Skip to Content

20 Redenen Waarom Je Niet Verliefd Bent Maar Wel Gevoelens Hebt

20 Redenen Waarom Je Niet Verliefd Bent Maar Wel Gevoelens Hebt

Het zal voor veel van jullie echt herkenbaar zijn dat je al een tijdje met iemand aan het daten bent en alles echt heel leuk is. Toch ben je niet verliefd, maar heb je wel gevoelens voor de ander.

In je hoofd was het allemaal heel anders gegaan. Je dacht dat verliefd worden heel gemakkelijk zou gaan als je iemand maar leuk genoeg zou vinden.

Toch komen de vlinders maar niet en je hebt het gevoel dat die ook niet binnenkort gaan komen. Natuurlijk wil je weten wat hier de oorzaak van zou kunnen zijn.

Gelukkig zijn er tal van redenen waarom je er gewoon niet aan toe komt om verliefd te worden. Ik heb hier de meest voorkomende voor je verzameld.

1. Je staat nog niet open voor een nieuwe relatie

20 Redenen Waarom Je Niet Verliefd Bent Maar Wel Gevoelens Hebt

Soms komt een nieuwe relatie gewoon te snel. Je bent veel sneller dan je wilde iemand tegengekomen, maar eigenlijk was je daar nog niet aan toe.

Natuurlijk kun je dit soort dingen ook helemaal niet sturen. Het overkomt je gewoon en je hebt het maar te accepteren.

Je hebt nu wel gevoelens, maar die echte verliefdheid wordt nog steeds door je lichaam geblokkeerd.

In dit geval is de kans groot dat het na een tijdje wel zal komen. In de toekomst kan het zeker nog gebeuren dat je wel opeens die verliefdheid gaat voelen.

2. Je hebt wel gevoelens, maar je denkt ook nog aan een ander

De verliefdheid wordt geblokkeerd doordat je in je hoofd nog met iemand anders bezig bent. Je hersenen hebben simpelweg niet genoeg plek om twee verliefdheden door elkaar te behandelen.

Naar de ander toe is dit ook niet helemaal eerlijk. Je kunt jezelf pas volledig geven als je over je ex heen bent en daarom kun je het het beste afkappen.

Geef jezelf de ruimte om de vorige relatie helemaal te verwerken en zoek dan pas uit wat het betekent dat je wel gevoelens hebt.

Als de gevoelens wederzijds zijn, zal de ander je alle tijd en ruimte willen geven.

3. Er is toch iets mis met hem

Je kan niet meteen aangeven wat, maar je gevoel geeft toch aan dat er iets mis is met hem. Ondanks dat jullie het heel fijn hebben samen en je wel gevoelens hebt, klopt er toch iets niet.

Er is gewoon een soort vibe die hij afgeeft waar jij niet helemaal lekker op gaat. Het is ook niet jouw stijl om zoiets weg te wuiven.

Eerst wil je helemaal tot op de bodem uitzoeken wie deze man is, pas dan kun je ook verliefd op hem worden.

Mijn advies is om gewoon te vertrouwen op je instinct. Het feit dat je denkt dat er iets niet goed zit is een hele goede aanwijzing.

4. Je bindingsangst houdt je tegen

Bindingsangst is een vaak gebruikt excuus voor mensen die geen relatie willen. Maar in dit geval is het anders.

Je wil wel heel graag die verliefdheid krijgen, maar het lukt je gewoon niet. In dat geval is bindingsangst geen flauwe smoes, maar een serieus probleem.

Helaas heb je het niet getroffen, want het is een heel proces om ervan af te komen. In de eerste plaats moet je onderzoeken waar het vandaan komt en pas dan kun je het ook gaan aanpakken.

Oplossen is wel je enige uitweg, anders zal je voor de rest van je leven tegen hetzelfde probleem aan blijven lopen.

5. Je hebt wel gevoelens maar jullie hebben geen dynamiek

Alles aan hem is leuk, maar het loopt gewoon niet soepel tussen jullie. Dates voelen ontzettend geforceerd en niks loopt vanzelf.

Hier baal je enorm van, want op papier is hij voor jou de ware. Helaas, gaat een verliefdheid zonder deze chemie er nooit van komen.

Je moet je ook niet constant zorgen willen maken over het het tussen jullie loopt. Een avondje samen uit hoort heel ontspannen te zijn, geen klusje.

Probeer nog een enkele keer om die dynamiek toch te vinden en anders moet je het echt opgeven.

6. Er is druk van buitenaf

Je hebt wel gevoelens maar door de druk van buitenaf kun je deze niet omzetten in verliefdheid. Voor jou voelt het alsof iedereen er op zit te wachten dat jullie samen gaan komen.

Hierdoor krijg je het idee dat het alleen maar fout kan gaan of tegen kan vallen. Onder de druk bezwijk je en daarom komt er geen verliefdheid.

Het enige wat je in deze situatie kunt doen is loslaten wat andere mensen denken. In dit geval draait het om jullie twee en eigenlijk heeft verder niemand daar iets mee te maken.

Denk aan wat je zelf wil, niet aan wat andere mensen vinden dat je moet doen. Alleen als je dat echt kunt, zal je in staat zijn om ook verliefd te worden.

7. Je had het je allemaal anders voorgesteld

20 Redenen Waarom Je Niet Verliefd Bent Maar Wel Gevoelens Hebt

Je hebt wel gevoelens, maar je had je gewoon anders voorgesteld hoe die zouden overgaan in verliefdheid.

Het liefst had jij lange romantische nachten, een zoen als de avond valt en allerlei andere dingen die je wel eens in films hebt gezien.

In het echte leven ziet het er helaas vaak heel anders uit. Je hebt iets meer nodig om ervoor te zorgen dat je mentaal die extra stap kunt maken.

Soms moet je je er gewoon bij neerleggen dat jouw liefde misschien niet dat ene grote verhaal wordt en dan komen die verliefde gevoelens vanzelf.

8. Je hebt wel gevoelens maar je denkt er veel te veel over na

Voor jou moet alles een betekenis hebben en daarom denk je uren na over waarom je gevoelens voor hem hebt, wat die gevoelens dan betekenen en hoe die je leven gaan beïnvloeden.

Als je de hele tijd zo met de praktische kant van alle zaken bezig bent, is de kans groot dat er gewoon geen ruimte is om verliefd te worden.

Iedere keer dat er een beetje verliefdheid komt binnensijpelen, moet jij dat meteen weer kapot redeneren.

Gun jezelf een beetje vrijheid en blijheid. Stop met alles overdenken en ga gewoon mee met de flow.

9. Eerdere ervaringen met relaties waren niet zo goed

Je wil dolgraag dat je het gevoel van wel gevoelens, geen verliefdheid kunt omzeilen, maar je eerdere ervaringen staan je in de weg.

Iedere keer dat je eraan denkt om weer verliefd te worden, word je herinnerd aan al die keren dat het zo goed fout ging.

Alles in je schreeuwt dat dat deze keer natuurlijk ook weer gaat gebeuren en dat risico durf je nog niet te nemen.

Dit is een obstakel dat je alleen uit de weg kunt gaan met een gezonde dosis lef. Durf te leven en voorkom dat je een potentiële liefde verliest.

10. De verandering wordt je te veel

Een nieuwe liefde is allemaal erg leuk, maar je kunt niet stoppen met denken aan de impact die dat op je leven zal hebben.

Je zal er erg veel tijd voor vrij moeten maken en eigenlijk wordt alles anders. Vaak kun je niet meer zomaar iets doen zonder dat met de ander te overleggen.

Deze reden komt vaak voor bij mensen die al een langere tijd vrijgezel zijn. Ze zitten zo vastgeroest in hun eigen leven dat ze de verandering niet meer aankunnen.

Als de ander het waard is, zullen die veranderingen echt wel meevallen. Zeker geef je dingen op, maar daar krijg je ook weer zo ontzettend veel voor terug.

11. Je hebt wel gevoelens maar die zijn vriendschappelijk van aard

Het is niet altijd gemakkelijk om een onderscheid te kunnen maken tussen gevoelens die romantisch zijn en de romantische.

In het begin is het heel normaal dat je veel tijd wil doorbrengen met een nieuw persoon. Nieuw is altijd leuk en verfrissend.

Als je na een tijdje merkt dat het wel goed is, dan zijn je gevoelens waarschijnlijk meer vriendschappelijk.

Dat is helemaal niet erg, maar je moet daar naar de ander toe wel duidelijk over zijn. Laat het niet gebeuren dat de ander nog denkt een kans bij je te hebben.

12. Je wordt overweldigd

Hij wil te snel, te graag en dat schrikt jou af. Die verliefde gevoelens kunnen in de toekomst zeker nog komen, maar op je eigen tempo.

Daarbij had je ook helemaal niet verwacht dat je iemand zou vinden waar je wel gevoelens voor zou krijgen.

Het was helemaal geen onderdeel van je plan en daarom moet je nu veel te snel schakelen. Er komt ook veel meer bij kijken dan je in de eerste instantie had verwacht.

Kortom, neem even een adempauze. Laat alles even rustig op je afkomen en bekijk één ding tegelijk.

13. Je hebt andere plannen voor de toekomst

20 Redenen Waarom Je Niet Verliefd Bent Maar Wel Gevoelens Hebt

Het klinkt misschien een beetje grof, maar het komt nu gewoon niet zo goed uit dat je opeens wel gevoelens hebt.

Er zijn nog allemaal dingen die je op de korte of lange termijn wil doen en daarbij kun je niet gebruiken dat je ook nog eens verliefd wordt.

Misschien komt er nog een vakantie aan of had je ook nog een spannende date met iemand anders gepland.

Weer een typisch geval van dat er geen ruimte in je hoofd is om echt verliefd te worden. Bedenk je daarom eens goed hoe belangrijk die plannen echt zijn en laat ze anders varen.

14. Je bent niet fysiek tot de ander aangetrokken

Fysieke aantrekkingskracht is erg belangrijk. De gevoelens die je hebt zijn zeker niet op niks gebaseerd, maar ze zijn niet voldoende.

Dat betekent niet dat je alleen verliefd kan worden op iemand die je ook echt woest aantrekkelijk vindt, maar er moet wel iets zijn.

Hoe dat precies werkt, dat weet niemand. Wat welk bekend is, is dat je die aantrekkingskracht niet kunt forceren.

Als het er nu niet is, dan gaat het er waarschijnlijk ook nooit van komen. Je kunt deze persoon dus maar beter uit je hoofd zetten.

15. Je hebt wel gevoelens maar je bent er onzeker over

Bij deze reden zit je onzekerheid je in de weg. Je denkt dat je niet goed genoeg bent om echt verliefd te kunnen zijn.

Wat jou betreft kun je jezelf nooit zo vol overgave aan een ander geven. Je denkt dat het iets is wat je niet in je hebt.

Puur en alleen omdat je het nog nooit eerder hebt meegemaakt, denk je dat het voor jou niet is weggelegd. Voor je gevoel doe je nooit iets goed in je leven, dus dit zal ook wel faliekant mislukken.

Verliefdheid is iets voor anderen, niet voor jou. Gooi deze onzekerheden aan de kant. Verliefdheid is voor iedereen en niemand is er te dom of te simpel voor.

16. Je bent bang dat hij niet hetzelfde voelt

Je beschermt jezelf door niet verliefd te worden omdat je denkt dat hij jouw gevoelens niet kan beantwoorden.

Pas als je echt zeker weet dat hij ook dezelfde gevoelens voor jou heeft, zal je jezelf toestaan om verliefd te worden.

Neem de tijd om daar achter te komen. Alleen in de volle overtuiging kan je ervoor zorgen dat je het stadium van verliefdheid bereikt.

Wees ook niet bang voor het antwoord. Als hij jou niet op die manier ziet zitten, kan je daar maar beter nu achter komen dan wanneer je al helemaal stapelverliefd op hem bent.

17. Je bent bang dat je jezelf in een verliefdheid verliest

Misschien is het je al eerder overkomen of ken je het van mensen uit je omgeving. Een verliefdheid kan je helemaal opslokken.

Je brengt minder tijd door met je vrienden, je presteert minder goed op je werk en aan je hobby’s kom je al helemaal niet meer toe.

Dat is natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten. Hierbij moet je je wel bedenken dat dat iets is wat je zelf in de hand hebt.

Jij bent de baas over hoe je met je verliefdheid omgaat. Desnoods schakel je andere mensen in om je een halt toe te roepen als het echt uit de hand lijkt te lopen.

18. Je bent bang dat hij je niet goed zal behandelen

Verliefdheid is een vorm van overgave waar niet zomaar iedereen aan toe is. Je moet er echt honderd procent in geloven dat de ander ook het beste met jou voor heeft.

Als je bang bent dat hij geen respect voor je zal hebben of je voor lief zal nemen, dan kan dat een verliefdheid tegenhouden.

Helaas zijn dit geen dingen die je helemaal kunt uitzoeken. Natuurlijk kun je aanvoelen of iemand een goed persoon is, maar om het antwoord te vinden zal je toch echt in het diepe moeten springen.

Gelukkig is een verliefdheid of een relatie niet iets waar je de rest van je leven aan vast zal zitten. Een man die je niet goed behandelt kan je altijd gewoon weer aan de kant zetten!

19. Je hebt wel gevoelens maar je gunt jezelf het geluk niet

20 Redenen Waarom Je Niet Verliefd Bent Maar Wel Gevoelens Hebt

Je staat je eigen geluk in de weg omdat je het idee hebt dat je het niet verdient. Al je hele leven is je nog nooit iets goed overkomen omdat je het gewoon niet toelaat.

Alle mensen in je omgeving worden er gek van. Het lijkt wel alsof je altijd letterlijk je eigen leven aan het saboteren bent door de verkeerde keuzes te maken of van het geluk weg te rennen.

Waarom je jezelf het geluk niet gunt terwijl je wel gevoelens hebt, is een raadsel. Er kan van alles aan de hand zijn waardoor je het idee hebt dat je niet gelukkig mag zijn.

Zoek eerst uit waar deze afgunst voor jezelf vandaan komt en pas dan ben je klaar om de verliefdheid met open armen te kunnen ontvangen.

20. Je hebt meer tijd nodig

Soms is er helemaal niks aan de hand, maar heb je gewoon meer tijd nodig. Verwacht niet dat verliefdheid meteen aan komt waaien.

Sommige mensen hebben nu eenmaal langer nodig om wat van hun gevoelens te maken en daar is helemaal niks mis mee.

Probeer het vooral niet te forceren. Verliefdheid is iets dat komt wanneer de tijd rijp is en daar moet je vrede mee hebben.

Hoeveel tijd je precies nodig zal hebben, daar kan ik niks over zeggen. Uiteindelijk merk je vanzelf dat de eerste tekenen van verliefdheid er aan zitten te komen.

Moet je een relatie beginnen met iemand waar je wel gevoelens voor hebt maar niet verliefd op bent?

Het is een veelgemaakte fout dat mensen een relatie beginnen met iemand waar ze wel gevoelens voor hebben, maar nog geen verliefdheid bij voelen.

Helaas is de kans dat de relatie zal slagen in zo’n geval heel erg laag. Verliefdheid is namelijk een essentieel onderdeel van een gezonde relatie, net als aantrekkingskracht en veiligheid.

Als je twee van de drie factoren hebt, zal je ongetwijfeld een heel eind komen samen. Sommige stellen blijven jaren bij elkaar.

Uiteindelijk gaan mensen dan toch uit elkaar omdat ze die verliefdheid missen. Je kan jezelf niet zo vol overgave aan iemand wijden als je dat stofje in je hersenen mist.

Natuurlijk wordt dat na een tijdje minder, maar het idee dat het er ooit was is zeker genoeg.

De kans is groot dat je na een tijdje toch meer wil. Je zal op zoek gaan naar iemand op wie je wel verliefd gaat worden. Misschien heb je diegene zelfs al gevonden.

Altijd zal je je blijven afvragen of je later niet iemand tegenkomt waar je wel verliefd op kunt worden. Je liefdesrelatie is dan meer een soort vriendschap die je te gemakkelijk kunt opgeven.

Toch een relatie beginnen met iemand waar je wel gevoelens voor hebt, maar niet verliefd op bent

Er zijn ook mensen die zeggen dat het wel kan. Zij vinden dat de gevoelens na verloop van tijd omslaan in een houden van.

Wat hen betreft is die hele fase waarin je stapelverliefd op elkaar bent gewoon niet zo belangrijk. En daar valt ook wat voor te zeggen.

Wereldwijd zijn er veel culturen waarin mannen en vrouwen aan elkaar worden uitgehuwelijkt zonder dat ze eerst verliefd waren.

De keuze van iemand om je leven mee te delen is dan meer gericht op praktische gronden. Je gaat op zoek naar iemand die voor jou kan zorgen en laten voor eventuele kinderen hetzelfde kan betekenen.

Die eigenschappen van een persoon betekenen dan veel meer dan een gevoel dat voornamelijk wordt gelinkt aan tieners.

Er zijn veel voorbeelden bekend van mensen die via deze weg een duurzame relatie hebben opgebouwd. Aan de liefde tussen deze twee mensen kan niks worden afgedaan, ook zonder verliefdheid is deze echt.

Verliefdheid is volgens deze groep mensen alleen maar een afleiding van de dingen die er echt toe doen. Je moet je partner kiezen met je verstand en niet met je gevoel.

Gevoelens zorgen voor een soort wolk in je hoofd, waardoor je niet meer kunt nadenken over wat goed voor je is.

Zij vinden dus dat het alleen maar beter is om een relatie aan te gaan met iemand waar je nooit verliefd op bent geweest.

Conclusie

Uiteindelijk komt het erop neer dat je moet doen wat voor jou goed voelt. Je kan prima een duurzame relatie hebben met iemand waar je nooit verliefd op bent geweest.

Voorwaarde daarvoor is wel dat je geen sentimenteel persoon bent die veel waarde hecht aan de romantiek.

Alleen rationele personen zullen in staat zijn om op een nuchtere manier met deze situatie om te gaan.

Een ding wat je zeker niet moet doen, is een relatie met iemand beginnen omdat je dat zielig vindt. Wanneer je stiekem al weet dat de verliefdheid niet gaat komen, terwijl je sterke gevoelens toch erg belangrijk vindt, is het niet eerlijk om het toch te proberen.

Overweeg dus voor jezelf wat jij belangrijk vindt en baseer daar vervolgens je keuze op. Wees verstandig, want je bent niet de enige die gekwetst kan worden!

PinFlight Image