Skip to Content

3 Manieren Hoe Een Narcist Je Ontkracht Tot Het Punt Dat Je Wordt Gewist

3 Manieren Hoe Een Narcist Je Ontkracht Tot Het Punt Dat Je Wordt Gewist

We hebben allemaal in ons leven wel eens iemand of zijn mening ontkracht. Het was echter waarschijnlijk onbedoeld en het gebeurde vanwege verschillende standpunten.

Maar wat gebeurt er als iemand je blijft ontkrachten tot het punt dat je wordt gewist? Als iemand je het gevoel geeft dat je acties nooit goed genoeg zullen zijn? Helaas weten sommige mensen dit maar al te goed.

Als je hier bent omdat je onlangs uit een relatie met een narcist bent gekomen of je weg probeert te komen, dan weet je waarschijnlijk waar ik het over heb.

Al het ontkennen en verwerpen van jou als persoon, het negeren van je meningen en ervaringen alsof ze niet bestaan, kan echt zijn tol van je eisen.

Dit is echter precies wat een narcist graag met zijn slachtoffer zou willen bereiken. Een pathologische narcist heeft zijn voorraad nodig. Hij heeft iemand nodig om zijn ego te voeden.

Voordat je het weet, zal zijn voortdurende invalidatie van jou als persoon je echt leegtrekken en je zult uiteindelijk het gevoel hebben dat je niets waard bent.

Hij heeft iemand nodig die altijd klaarstaat en die voor alles en nog wat tegen hem opkijkt. Dit is de reden waarom je misbruiker probeert je bestaan en je geest te vernietigen.

Hij doet dit om je volledig afhankelijk van hem en zijn acties te maken. Het is alsof hij voor zichzelf een mini-robot wil maken.

3 manieren hoe een narcist je ontkracht

3 Manieren Hoe Een Narcist Je Ontkracht Tot Het Punt Dat Je Wordt Gewist

Waarom zou iemand dit doen? Waarom zou iemand je het gevoel geven dat je niet het recht hebt om op een bepaalde manier te denken, te voelen of te handelen?

Een narcist zal door het zelfbeeld van anderen te ruïneren macht en zelfvertrouwen krijgen. Hij zal proberen je te ontkrachten zolang het in zijn voordeel werkt in termen van dat hij altijd gelijk heeft. Uiteindelijk is dat het belangrijkste voor hem.

Narcisten zijn mensen die emotioneel instabiel zijn en daarom zullen proberen die gaten te vullen door iemand anders te mishandelen.

Diep van binnen zijn ze kwetsbaar en het is niet ongewoon dat ze zelf een soort trauma hebben. Helaas voeden ze andere mensen met negatieve emoties.

Dit is de reden waarom een narcist je ontkracht tot het punt dat je wordt gewist. Hij doet dit omdat hij zich er beter door voelt. Het is echt laf als je erover nadenkt, maar dat laat hem niet stoppen. Dus, dit is hoe hij je het gevoel geeft dat je niets of niemand waard bent.

1. Gaslighting

Heb je ooit eerder in een situatie gezeten waar je de moed had verzameld om je misbruiker vanwege iets te confronteren, maar hij het niet toe wilde geven?

Dit kan zenuwslopend en ongelofelijk zijn. Je weet wat hij heeft gedaan en dat het helemaal verkeerd was. Maar nu je hem ernaar probeert te vragen, probeert hij het te ontkennen.

Deze beruchte tactiek heet gaslighting. Narcisten doen dit om je aan jezelf, je mening en je ervaringen te laten twijfelen.

Als dit met je is gebeurd, dan probeerde hij je waarschijnlijk je waarschijnlijk te ontkrachten totdat je was uitgewist. Gaslighting is de perfecte manier om dat te doen, want als hij slaagt, dan zul je je eigen verstand in twijfel gaan trekken. En dat is als muziek in de oren van een narcist.

Wanneer je een antwoord wil op de vraag waarom hij iets heeft gedaan, dan krijg je een antwoord dat hij het niet heeft gedaan en dat je zoals altijd dingen loopt te verzinnen.

Soms zal hij je vertellen dat je overdrijft en dat het niet zo erg is. Op deze manier wuift hij je emoties weg en ontkracht hij je volledig.

2. Jou de schuld geven

Direct na het gaslighten komt het vinger wijzen. Dit gebeurt vooral als je hem laat zien dat je echt meent wat je zegt.

Als een narcist ziet dat je echt vastbesloten bent om erachter te komen waarom hij op een bepaalde manier heeft gehandeld, dan zal hij proberen jou de schuld te geven.

Hij geeft niets toe, maar probeert liever zijn schuldgevoel op jou af te schuiven. Terwijl hij dit doet, kan hij je vertellen dat jij altijd degene bent die dingen verpest.

Hij zegt dit allemaal om je spijt te laten krijgen dat je hem hebt geconfronteerd. Het is alsof hij je terug op je plaats probeert te zetten. Het klinkt misschien wat hard, maar een narcist doet wat er ook voor nodig is als hij wanhopig is.

Door jou de schuld te geven voor iets wat hij heeft gedaan, krijgt hij macht over jou, omdat hij er opnieuw in slaagt om je hem te laten geloven. Op deze manier ontkracht hij je gevoelens en alles wat je te zeggen hebt.

3. Dingen ontkennen

Natuurlijk zal een narcist alles ontkennen wat je zegt. Hij zal niet eens aarzelen om zoiets in het bijzijn van je familie en vrienden te doen door allerlei grappen en excuses te maken.

Misschien wil je iedereen een leuk verhaal vertellen over iets waar je gisteren zo trots op was. Je misbruiker komt binnenvallen en vertelt ze dat je niet met de eer moet strijken voor iets wat hij heeft gedaan.

Je blijft geschokt achter terwijl anderen in de kamer met hem blijven praten en hem voor zijn harde werk bewonderen. Dit komt omdat een narcist manipulatief is en in de omgang met mensen zijn weg kent.

Dit kan het daarom een stuk moeilijker voor je maken als anderen niet zien dat er iets mis met hem is. Op de een of andere manier heeft hij altijd een excuus klaar om alles wat je te zeggen te ontkrachten.

Dit kunnen zelfs de kleinste dingen zijn zoals deze. Een narcist zal alles wat zijn ego op de een of andere manier kan schaden, verwerpen en negeren.

Wat te doen als iemand je ontkracht?

3 Manieren Hoe Een Narcist Je Ontkracht Tot Het Punt Dat Je Wordt Gewist

1. Spreek je uit

Als je deze mentale marteling voor eens en altijd wilt stoppen, dan moet je je stem vinden. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het is een must.

Een narcist heeft zijn narcistische voorraad nodig om dit zieke en gestoorde psychologische spel draaiende te houden. Om dat te doen, heeft hij jou nodig om zijn slachtoffer te zijn.

Je blijft er een zolang je je mening niet uitspreekt en zegt wat je echt bedoelt. Dit kan een moeilijke taak zijn, vooral als je er te diep in zit.

Het enige wat een narcist wil is iemand die hem niet confronteert en hem vragen stelt. Hij is tenslotte degene die met de vingers wijst en je leven beheerst.

Als je je van deze ketenen wil bevrijden en wil voorkomen dat hij je ontkracht, dan moet je voor jezelf opkomen. Tenminste als je niet dieper in zijn val wilt trappen.

2. Twijfel aan hem

Deze stap impliceert niet alleen dat je hem confronteert en hem vraagt wat hij doet en probeert te bereiken.

Je moet altijd aan zijn daden en zijn woorden twijfelen. Als hij door de deur komt en je begint te ontkrachten en je mening begint te negeren, twijfel dan aan hem.

Vraag jezelf af of dit echt waar is en hoe het zou kunnen zijn. Geef niet meteen op en geloof niet elk woord dat hij zegt. Voordat je hem vertrouwt, vertrouw jezelf.

Wees niet bang om je mening met de zijne te vergelijken. Als je zwijgt en hem je gevoelens en bestaan laat ontkennen, ga je akkoord met zijn voorwaarden, en dat is een grote nee.

Dit kan een moeilijke taak zijn omdat je goedgelovig bent geworden en je hem vertrouwt. Op de een of andere manier is alles wat hij zegt volkomen logisch. Maak je geen zorgen; het gaat veranderen zodra je leert dat je voor jezelf op moet komen. Het is dat of deze man gaat je voor altijd ruïneren.