Skip to Content

13 Rare Dingen Die Narcisten Doen Om Hun Slachtoffers Te Manipuleren

13 Rare Dingen Die Narcisten Doen Om Hun Slachtoffers Te Manipuleren

Het maakt niet uit of je een giftige relatie met een narcistische ex hebt gehad of dat je nog steeds betrokken bent bij iemand die aan NPS lijdt – hoe dan ook, je weet heel goed dat er bepaalde gedragspatronen zijn die elke narcist volgt.

Ja, het zijn allemaal individuele mensen, maar vreemd genoeg zijn er enkele rare dingen die narcisten doen die ze allemaal gemeen hebben.

Ik heb het hier niet over hun individuele persoonlijkheidskenmerken die niets met hun stoornis te maken hebben. Ik verwijs naar enkele vreemde dingen die hen kenmerken.

Elk van deze gewoonten of acties kan dienen als teken dienen dat je met een narcist te maken hebt en het kan je helpen om jezelf op tijd te redden.

Deze ultieme lijst met rare dingen die narcisten doen, graaft een beetje dieper onder de lagen van hun persoonlijkheid en gaat verder dan sommige dingen die je van zo iemand zou verwachten.

Laten we eens gaan kijken.

1. Kunstmatige intimiteit

13 Rare Dingen Die Narcisten Doen Om Hun Slachtoffers Te Manipuleren

Wanneer je voor het eerst een kwaadaardige narcist ontmoet, dan is zijn doel om je beter te leren kennen. Hij doet het niet, omdat hij oprecht geïnteresseerd is in je leven.

Het maakt allemaal deel uit van zijn narcistische misbruiktactieken die meteen beginnen.

In feite wil deze persoon dat je je kwetsbaarheden blootlegt. Hij wil al je zwakheden kennen, zodat hij ze later tegen je kan gebruiken.

Het zou echter te raar zijn als hij je meteen diepe persoonlijke vragen zou stellen – je zou zijn bedoelingen doorzien en zijn plan zou bij de eerste stap mislukken.

Daarom gebruikt hij technieken uit de omgekeerde psychologie op jou. In plaats van openlijk in je leven rond te neuzen, is hij degene die je als eerste in vertrouwen begint te nemen.

Zodra hij dit doet, begin je hem meer te vertrouwen. Je hebt het gevoel dat hij iemand is die je geheimen bewaart en er geen misbruik van zal maken als je hem binnenlaat.

Zo creëert iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunstmatige intimiteit.

Hetzelfde geldt voor liefdesbombardementen. Hij doet alsof hij meer om je geeft dan wie dan ook die voor hem is geweest, dus je hebt geen andere keuze dan al deze emoties terug te geven.

Als gevolg hiervan gaan de meeste narcistische giftige relaties met een enorme snelheid.

Voor je het weet ben je al serieus bij deze persoon betrokken en eigenlijk weet je niet eens wanneer en hoe het is gebeurd.

Je voelt je ongelooflijk hecht met je narcist en krijgt de indruk dat je je lang verloren zielsverwant hebt gevonden.

Je voelt een emotionele band die je nog nooit eerder hebt gevoeld en dat je deze man je leven zou kunnen toevertrouwen, ook al is dat echt niet zo.

2. Verzonnen identiteit

Nog een van de rare dingen die narcisten doen, is doen alsof ze iemand zijn die ze niet zijn. Zie je, diep van binnen is elke narcistische persoon zich perfect van zijn ware zelf bewust.

Ze worstelen zelfs met onzekerheden en accepteren zelden hun echte persoonlijkheden. In plaats daarvan doen ze er alles aan om hun onvolkomenheden te verbergen.

Daarom verzint een narcist een nieuwe identiteit om indruk op zijn slachtoffer te maken.

Hij weet dat je nooit zou vallen voor de man die hij werkelijk is, dus hij moet zich als iemand anders voordoen om onder je huid te kruipen.

Wees voorzichtig, want deze mensen zijn meestal dwangmatige leugenaars, naast alle andere psychische stoornissen waaraan ze lijden.

Daarom hebben hun slachtoffers meestal veel tijd in nodig voordat ze hun bedrog hebben doorgrond.

Nee, een persoon die aan NPS lijdt, zal je geen valse naam geven. Ze zullen je over enkele basisgegevens over zichzelf waarschijnlijk de waarheid vertellen.

Ze zullen echter bepaalde informatie die ze niet aantrekkelijk vinden volledig negeren. Ze zullen hun mislukkingen verbergen en, belangrijker nog, ze zullen er alles aan doen om je hun duistere kant niet te laten zien.

Als je zo iemand voor het eerst ontmoet, denk je dat hij te mooi is om waar te zijn. Je kunt niet geloven dat je zoveel geluk hebt dat je pad zich met zo’n perfect persoon heeft gekruist.

Toch is de persoonlijkheid van een narcist eigenlijk een mix van verschillende mensen.

Het komt niet zelden voor dat ze de dingen die ze leuk vinden aan het verleden van hun vrienden en familie overnemen en ze als hun eigen persoonlijke geschiedenis presenteren.

Het ergste van dit alles is dat als je er eenmaal achter komt dat er tegen je gelogen is, het meestal te laat is.

Je zit al vast in deze narcistische relatie en je houdt zoveel van deze persoon dat je hem vanaf het begin zijn wandaden vergeeft.

3. Lastercampagne

13 Rare Dingen Die Narcisten Doen Om Hun Slachtoffers Te Manipuleren

Een grote hoeveelheid narcistische voorraad ligt in het feit dat de narcist zich beter voelt dan zijn slachtoffer – hij zal alles doen wat in zijn macht ligt om je het gevoel te geven dat hij op alle mogelijke manieren boven je staat.

Kortom, waar deze mensen naar op zoek zijn, is goedkeuring. Ze hebben je nodig om ze te idealiseren en om dat te bereiken, moeten ze je eerst naar beneden halen, want dat is de enige manier om onder hen te zijn.

Dat is precies waarom ze vaak iets doen dat een lastercampagne wordt genoemd, waarbij ze negatieve propaganda over jou verspreiden, alleen maar om je reputatie te ruïneren – nog een van de rare dingen die narcisten doen.

Een narcist zal met je vrienden, familie en collega’s onzin over je praten. Hij zal zijn best doen om ze allemaal alle respect voor jou te laten verliezen.

Gedurende deze tijd zal hij leugens en manipulaties gebruiken. Hij zal wijselijk geruchten over jou verspreiden, allemaal met het uiteindelijke doel om anderen slecht over je te laten denken.

Op deze manier vernietigt een narcistisch persoon je geloofwaardigheid. Mensen beschouwen je niet langer als betrouwbaar en je woord heeft al zijn gewicht verloren.

Dus zelfs als je probeert om hulp van anderen te zoeken – als je eenmaal uit deze mentale gevangenis probeert te ontsnappen waarin hij je heeft gestopt – blijf je gesloten deuren vinden.

Zelfs als je mensen probeert te vertellen dat hij een misbruiker is, gelooft niemand je echt, omdat hun mening over jou al bezoedeld is.

Aan het eind van de dag heb je niemand anders dan je narcist tot wie je je kunt wenden. En dat is precies wat hij al die tijd wilde bereiken.

Trouwens, dit is zijn manier om te voorkomen dat je enige vooruitgang in het leven boekt. Een manier van zijn controle over jou.

Hoe kun je tenslotte hopen dat je de promotie krijgt die je nodig hebt, zodat je je financiële onafhankelijkheid kunt verwerven als je partner ervoor heeft gezorgd dat je baas en collega’s je als onverantwoordelijk of zelfs als een dief beschouwen?

Hoe verwacht je dat je vrienden je onderdak zullen bieden als je eindelijk besluit om hem te verlaten en geen contact meer te zoeken als je partner ervoor heeft gezorgd dat ze je als een leugenaar of misbruiker beschouwen?

Hoe kun je het proces van herstel van narcistisch misbruik starten als je niemand hebt om je te helpen?

4. Wrok koesteren

Laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal wel eens boos. Sommige dingen lijken volkomen irrelevant, maar je kunt jezelf niet dwingen om ze te vergeten of degenen die je kwaad hebben gedaan te vergeven.

Dat gezegd hebbende, narcisten zijn kampioenen in het koesteren van wrok. Ze hebben een geheugen als een olifant en ze vergeten nooit iets dat hen pijn heeft gedaan, zelfs als ze doen alsof ze iemands verontschuldiging accepteren.

In feite is het probleem dat het ego van een narcist hem zelden toestaat om iemand te laten zien dat hij diepbedroefd of emotioneel beschadigd is. Hij zal vaak doen alsof het niet zo erg is dat iemand hem pijn heeft gedaan.

Hij zal zich echter alleen in het begin op deze manier gedragen. Aan de andere kant, zodra het eerste meningsverschil ontstaat, zorgt hij ervoor om iets uit het verleden te vermelden en oude wonden te heropenen.

Hetzelfde geldt voor romantische relaties. Een narcistisch persoon is bereid om zijn partner jarenlang te pesten over iets dat ze eeuwen geleden hebben gedaan.

Hij zal een aantal dingen waarvan je zeker wist dat het vergeten en vergeven was, direct onder je neus wrijven elke keer dat jullie twee ruzie hebben.

Deze man heeft geen capaciteit tot vergeving. Hij accepteert geen excuses en herinnert zich altijd elke keer dat zijn gevoelens gekwetst werden.

5. Met twee maten meten

13 Rare Dingen Die Narcisten Doen Om Hun Slachtoffers Te Manipuleren

Aan de andere kant zal een narcist zich zelden de dingen herinneren die hij zijn slachtoffers heeft aangedaan, wat ook een waarschuwing is dat je met een sociopaat te maken hebt.

Dit soort mensen meten meestal met twee maten. Ze hebben één set regels voor hun slachtoffers, een andere voor de rest van de wereld en de derde voor henzelf.

Een narcist ziet zichzelf als bevoorrecht. Hij is de beste van de beste en een door God gemaakt schepsel.

Daarom mag hij zich gedragen zoals hij wil. Hij heeft het recht om bepaalde dingen te doen die niemand anders doet.

Deze persoon ziet zichzelf als royalty, terwijl alle anderen slechts zijn dienaar zijn. De wereld draait om hem.

Deze mensen hebben geen empathie en denken dat ze het volledige recht hebben om te doen wat ze willen, zonder rekening te houden met de mening of gevoelens van anderen.

Niet alleen dat, door zijn gebrek aan empathie, slaagt een narcist er altijd in om zijn slechte daden te rechtvaardigen.

Hij vindt excuses voor zijn giftige gedrag en heeft geen moeite om zichzelf te vergeven, aangezien hij niet het vermogen heeft om dingen vanuit jouw standpunt te bekijken.

Sterker nog, hij verwacht dat de rest van de wereld ook tolerant zal zijn voor zijn acties. Wat hij ook doet, hij verdient volgens hem altijd gratie.

Aan de andere kant is hij extreem veroordelend als het om anderen gaat, vooral als het om zijn romantische partner gaat.

Alles wat je doet, wordt onder een microscoop bekeken. Elke fout wordt tot in de kern ontleed, besproken en geanalyseerd.

Deze man houdt je verantwoordelijk voor alle verkeerde keuzes die je ooit hebt gemaakt. Aan de andere kant, als hij toevallig precies hetzelfde doet, dan is hij niet zo hard voor zichzelf.

In feite verwacht hij begrip en een zachte behandeling, ondanks dat hij nooit hetzelfde teruggeeft.

6. Een kameleon zijn

Nog een van de rare dingen waartoe narcisten in staat zijn, is om te transformeren in wie ze maar willen. En nee, ik praat hier niet op een goede manier over.

Natuurlijk zijn iemands aanpassingsvaardigheden behoorlijk belangrijk – ze geven je de mogelijkheid om met verschillende mensen om te gaan en je angsten te verjagen.

Wat ik je probeer te vertellen is dat de meeste mensen met NPS eigenlijk bekwame acteurs zijn, wat extreem gevaarlijk kan zijn voor je relatie.

Wanneer je over gevallen van huiselijk geweld hoort, dan denk je aan jezelf – dat de dader een aardige vent leek en je kunt de beschuldigingen tegen hem niet geloven.

Je vraagt je af hoe deze vermomde sociopaat de hele wereld heeft misleid om hem als een waardevolle man te beschouwen, ook al kan hij er niet verder vanaf zijn.

Nou, narcisten zijn meestal kameleons. Ze gedragen zich niet als misbruikers, omdat ze uiterst voorzichtig zijn met hun reputatie en het publieke imago dat ze presenteren.

In plaats daarvan worden deze mensen op het eerste gezicht meestal als de aardigste en meest beleefde mensen gezien die je ooit hebt ontmoet.

Ze zijn meesters in het opzetten van een masker van een fatsoenlijke man en het doen alsof ze iemand zijn die ze niet zijn.

Wanneer ze echter thuiskomen, dan veranderen ze meestal in echte beesten. Een narcist weet dat zijn slachtoffer verliefd op hem is, dus hij heeft geen behoefte meer aan valse voorwendselen.

Nu is hij veilig om je zijn slechtste kanten te laten zien. Niemand zou deze twee persoonlijkheden ooit met elkaar kunnen verbinden – en daar ligt precies hun magische vermogen.

Weet je die delen van jou die je gewoon niet kunt verbergen, zelfs al heb je het geprobeerd? Sommige aspecten van je persoonlijkheid die altijd naar de oppervlakte zwemmen en waar je geen controle over hebt?

Nou, daar ben je vergelijkbaar met de rest van de wereld.

Aan de andere kant, terwijl een narcist je voor zich probeert te winnen, heeft hij zo’n sterk gevoel van zelfbeheersing dat hij alles kan verbergen wat hij wil over zichzelf en van de persoon die hij uitgevonden heeft om te zijn.

7. De andere persoon nietig verklaren

13 Rare Dingen Die Narcisten Doen Om Hun Slachtoffers Te Manipuleren

Zoals al vermeld, is een ander symptoom van hun stoornis dat narcisten zichzelf als het belangrijkste in de wereld beschouwen.

Ze verwachten dat anderen zien en weten hoe speciaal en uniek ze zijn.

Volgens hen draait het hele universum om hen. Ze zijn altijd prioriteit nummer één en alle anderen staan achter hen.

Hoewel dit misschien niets anders lijkt dan een hoog zelfbeeld, is het eigenlijk een onderdeel van hun mentale stoornis en een eigenschap die in al hun relaties problemen veroorzaakt, inclusief romantische.

Wat ik je probeer te vertellen is dat wanneer je een gewelddadige relatie hebt met iemand die aan NPS lijdt, je ophoudt om als je ware zelf te bestaan.

Volgens zijn opvattingen ben je niet langer een individu met je eigen persoonlijkheid, beste vrienden, familie, interesses, dromen, angsten, hoop…

In plaats daarvan is je enige rol in deze wereld die van zijn romantische partner. Je bent naar deze wereld gestuurd om hem te plezieren en als een hulpmiddel voor hem om te krijgen wat hij wil.

Het punt is dat dit type persoon jou of je emoties nooit zal erkennen, wat ook een vorm van narcistische mishandeling is.

Wanneer er iets met je aan de hand is, heeft hij iets belangrijkers te doen waar hij zijn aandacht op moet richten.

Als je bijvoorbeeld met deze persoon over je problemen praat of hem vertelt dat je je slecht voelt, dan zal hij nooit energie steken in het proberen om je te helpen.

In plaats daarvan zal hij onmiddellijk de rollen omdraaien en het allemaal over hem maken. Hij zal over een soortgelijke situatie beginnen te praten waarin hij zich ooit bevond, of wat jij doormaakt in verband brengen met iets wat hij heeft meegemaakt.

Hoe dan ook, het punt is dat hij zijn slachtoffer nietig verklaart. Hij probeert hun individualiteit uit te wissen en zijn uiteindelijke doel is hun geestelijke moord.

8. Stalken en spioneren

Het engste aan een relatie met een narcist is zijn bezitterige en jaloerse aard.

En we hebben het niet over het normale jaloers zijn, omdat iemand veel om je geeft en natuurlijk niet immuun kan blijven om je naast iemand anders af te beelden.

Met een narcistische persoonlijkheid maakt jaloezie deel uit van hun stoornis en gaat het meestal je bevattingsvermogen te boven.

De kern van hun bezittelijk gedrag ligt in twee hoofdzaken: een verlangen om problemen te beheersen en te vertrouwen.

Allereerst hebben deze mensen een onbeheersbare drang om altijd de controle te hebben over alle aspecten van hun en jouw leven.

Ze ontkennen je recht op privacy en dingen zoals grenzen en persoonlijke ruimte bestaan voor hen niet.

Ten tweede denken we allemaal dat de rest van de wereld net als wij is. Een narcist die weet dat hij niet te vertrouwen is, verwacht daarom dat alle anderen, inclusief jij, hetzelfde zijn.

Daarom houdt hij zich meestal bezig met dingen als spionage en stalking. Ja, je hoort het goed: dit is niet alleen iets dat je alleen in films ziet.

Een gedetailleerde narcist zal zijn potentiële slachtoffer kiezen lang voordat hij haar voor de eerste keer benadert.

Hij zal wat tijd besteden aan het stalken van haar en proberen om zoveel mogelijk informatie over haar te verzamelen.

Deze stalking gaat ook door na je relatiebreuk. Hij volgt al je bewegingen, is geobsedeerd door je posts op social media en valt zelfs je naasten lastig.

Als het om spionage gaat, vindt het meestal plaats tijdens je narcistische relatie en bevat het vaak technieken en apparatuur waarvan je het bestaan niet eens weet.

Wees niet verbaasd als je erachter komt dat je narcistische partner overal in je appartement camera’s heeft geplaatst of een manier heeft gevonden om je telefoongesprekken af te luisteren.

Dit zijn de mensen die je social-mediaprofielen hacken, door je telefoon snuffelen terwijl je slaapt, of zelfs iemand opzettelijk met je laten flirten om je trouw te controleren.

Het ergste is dat je je narcist geen reden hoeft te geven om aan je te twijfelen voordat hij zich zo gaat gedragen. Het is slechts een deel van wie hij is en je kunt er absoluut niets aan doen.

9. Projectieve identificatie

13 Rare Dingen Die Narcisten Doen Om Hun Slachtoffers Te Manipuleren

Een veelvoorkomend narcistisch persoonlijkheidskenmerk wordt projecteren genoemd. In feite is projectieve identificatie hun belangrijkste verdedigingsmechanisme.

Nee, ze gebruiken deze projectie niet als een manier om zichzelf tegen jou te verdedigen, aangezien jij niet degene bent die hen aanvalt.

In plaats daarvan gebruiken ze het om zichzelf tegen hun eigen driften en verborgen delen van hun karakter te beschermen.

Op een bepaald niveau van hun bewustzijn weten narcisten wie ze zijn. Ze weten dat ze op zijn minst enkele negatieve kanten van hun persoonlijkheid hebben.

Ze doen echter hun best om aan die aspecten van zichzelf te ontsnappen. Ze verdringen het zelfs tot het punt dat ze beginnen te doen alsof ze er niet zijn.

Toch ontstaat het probleem wanneer een narcistisch persoon zijn slachtoffer begint te beschuldigen van het hebben van die impulsen die hij over zichzelf probeert te verbergen.

Wanneer een narcist zijn slechte eigenschappen op iemand anders projecteert en hen begint te haten, omdat ze deze denkbeeldige eigenschappen hebben.

Kortom, als je narcist een misbruiker is, dan kan hij dit niet van zichzelf accepteren.

Het is daarom waarschijnlijk dat hij jou ervan beschuldigt dat je een mishandelaar bent, ook al is hij de enige die gewelddadige neigingen in zijn gedrag vertoont.

Hetzelfde geldt voor trouw. Als je narcist ontrouw is, dan is het niet ongebruikelijk dat hij jou van hetzelfde beschuldigt. Als hij zichzelf of jou haat, dan zal hij je er constant van beschuldigen hem te haten, enzovoort.

10. Het schuldspel

Nog een van de rare dingen die narcisten zo goed doen, is het schuldspel spelen.

Een groot probleem met deze mensen is dat ze letterlijk geen verantwoordelijkheidsgevoel hebben, wat ook een rode vlag is dat je met een psychopaat te maken hebt.

Volgens hen zijn ze nooit schuldig aan iets dat hen of om hen heen is overkomen.

Sterker nog, als ze een relatie hebben, dan is de andere persoon altijd verantwoordelijk voor alles dat bergafwaarts gaat, terwijl zij degenen zijn die geprezen moeten worden voor de successen van de relatie.

Narcisten weten niet hoe ze zich oprecht moeten verontschuldigen.

Sterker nog, zelfs als ze op een bepaald moment doen alsof ze klaar zijn om verantwoordelijkheid te nemen, draaien ze de rollen snel genoeg om en zorgen ze ervoor dat jij eruitziet als de slechterik in het verhaal.

Zelfs als een narcist fysiek gewelddadig tegen je wordt en geen andere manier heeft om weer in je leven te komen dan zijn fouten toe te geven en te beloven dat hij ze nooit meer zal herhalen, verwacht dan geen echte verontschuldiging te krijgen.

In plaats daarvan zal hij je waarschijnlijk de schuld geven dat je hem hebt uitgelokt. Je was ofwel te luid, je wist niet wanneer je moest stoppen met ruzie maken, of je vertelde hem iets waarvan je wist dat het hem zou triggeren.

Hetzelfde geldt ook voor ontrouw. Zelfs als je hem op heterdaad betrapt en hij geen andere keuze heeft dan zijn fout toe te geven, zal hij omgekeerde psychologie gebruiken en jou de schuld geven voor zijn daden.

Hij zou je kunnen vertellen dat hij twijfels had over je trouw of dat je hem niet genoeg aandacht gaf. Hoe dan ook, jij hebt hem het laten doen.

Een narcist heeft de behoefte om van elke mogelijke situatie altijd het slachtoffer te zijn. Hij is niet volwassen genoeg om elke vorm van oordeel te doorstaan of verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden.

In plaats daarvan is het voor hem veel gemakkelijker om de schuld op anderen af te schuiven en te doen alsof hij perfect is.

Het probleem doet zich echter voor dat zijn slachtoffer hem na een tijdje begint te geloven.

Hij hersenspoelt je door te denken dat jij altijd de enige bent die schuldig is, wat het voor jou bijna onmogelijk maakt om de kooi te verlaten waarin hij je heeft gestopt.

11. Emotionele chantage

13 Rare Dingen Die Narcisten Doen Om Hun Slachtoffers Te Manipuleren

Narcisten zijn de grootste afpersers ter wereld. Nee, zij zijn niet degenen die je geliefde zullen ontvoeren en om losgeld zullen vragen (hoewel het je niet zou moeten verbazen als ze het wel doen).

Elke narcist gebruikt emotionele chantage als een succesvol middel tegen zijn slachtoffer. Je weet al dat ze heel zorgvuldig kiezen wie ze willen aanvallen en hun slachtoffers onder de loep nemen voordat ze hen benaderen.

Het is vrij onwaarschijnlijk dat een narcist een harteloos slachtoffer kiest met een gebrek aan empathie. Ze kiezen geen egoïstische mensen met een hoog zelfbeeld.

In plaats daarvan zullen ze zich altijd op empaten met onzekerheidsproblemen concentreren. Als een narcist bij je betrokken is, dan is hij zich er perfect van bewust dat je een emotioneel persoon bent die zich voornamelijk door haar gevoelens laat leiden.

Dus hij gebruikt deze eigenschap van jou tegen je. Hij bedreigt je, heeft woede-uitbarstingen en doet er alles aan om je elke keer te intimideren als hij zijn zin niet krijgt.

Aan het eind van de dag begin je angst, verplichting en schuld te voelen – vaak FOG genoemd (Fear, Obligation and Guilt).

Nee, deze man geeft er niet om dat je niet langer bij hem bent uit oprechte liefde voor hem, hij gebruikt FOG om je te manipuleren om bij hem te blijven.

Emotionele chantage gebeurt niet alleen als je probeert om je narcist te verlaten.

Hij chanteert je ook als je besluit om jouw kant van het verhaal met iemand te delen in een poging jezelf van zijn ketenen te bevrijden.

Hun bedreigingen verschillen van persoon tot persoon.

Terwijl sommige narcisten je vertellen dat ze je leven in een hel zullen veranderen als je niet doet wat ze zeggen, dreigen sommigen een enorm schandaal of drama te maken en je in het bijzijn van iedereen in verlegenheid te brengen.

Er zijn ook mensen met serieuzere chantagestrategieën. Degenen die dreigen je fysiek pijn te doen als je ze verlaat of die beloven zichzelf pijn te doen als je wegloopt.

Wanneer deze groep in het geding is, kun je natuurlijk niet anders dan FOG voelen.

Je bent bang dat je narcist zijn bedreigingen in realiteit zal omzetten, je voelt je verplicht om bij hem te zijn, omdat jij de enige bent die kan voorkomen dat hij iets slechts doet en aan het eind van de dag weerhoudt de overweldigende schuld je ervan van om hem de rug toe te keren.

Je weet dat hij niets zou doen om zichzelf pijn te doen. Er is echter altijd dat kleine stemmetje in je achterhoofd dat zich afvraagt: “Wat als hij er echt mee doorgaat?”

Je weet dat je niet met zo’n grote verantwoordelijkheid zou kunnen leven – je zou jezelf nog steeds schuldig achten voor zijn daden, in plaats van te beseffen dat dit een persoon is met een persoonlijkheidsstoornis en hulp nodig heeft.

12. Sabotage

Als je naar sprookjes of goedkope soapseries kijkt, zie je dat de slechterik bereid is om alles te doen om een probleem voor de hoofdpersoon te maken.

Ze gaan achter hun rug om en nemen hun toevlucht tot het onvoorstelbare.

Je gaat er natuurlijk van uit dat dit alleen in films gebeurt. Wie zou zo ver gaan en al die moeite doen om het leven van een ander te ruïneren?

Nou, als je betrokken raakt bij iemand die aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijdt, dan zie je dat al deze intriges eigenlijk best realistisch zijn.

Het feit is dat narcisten zich vaak op dezelfde manier gedragen als filmschurken. Ze doen alsof ze van je houden, maar doen er in feite alles aan om je op alle mogelijke manieren te saboteren.

Ze zullen hun best doen om al je andere gezonde relaties te vernietigen. Ze zullen roddels over je verspreiden onder je beste vrienden, dubbele spelletjes spelen en ze liegen bij elke kans die ze krijgen.

Hetzelfde gebeurt met werk.

Je narcistische partner is in staat belangrijke e-mail voor je te verbergen, letterlijk je computer kapot te maken die je nodig hebt voor je project, of anoniem je werkgever te bellen om te klagen over je werk.

Geloof me, de gemene stiefmoeder uit al die sprookjes valt in het niets bij een narcist die vastbesloten is om zijn slachtoffer te saboteren.

Hij doet dit echter niet alleen als je uit contact probeert te gaan en hem verlaat.

In feite gedraagt een narcist zich zo tijdens je relatie, omdat het zijn manier is om een sterkere emotionele wederzijdse afhankelijkheid te vormen.

13. Gaslighting

13 Rare Dingen Die Narcisten Doen Om Hun Slachtoffers Te Manipuleren

Gaslighten is een van die rare dingen die narcisten (en andere mensen) doen waar je waarschijnlijk wel eens van hebt gehoord.

Om een lang verhaal kort te maken, gaslighting betekent spelen met je hoofd en mentale gezondheid, iets waar narcisten een kick van krijgen en nog een van de symptomen van hun stoornis.

Het is een tactiek die elke narcistische persoon gebruikt in pogingen om je wereld te beheersen.

Zie je, voor een sociopaat als deze is het niet genoeg om absolute controle te hebben over alles wat er om je heen gebeurt, hij wil ook de leiding hebben over alle gebeurtenissen die binnenin jou plaatsvinden.

Wanneer hij je gaslight, hersenspoelt een narcist je om hem meer te geloven dan je eigen ogen, oren en instincten.

Hij laat je denken dat zijn perceptie van de werkelijkheid de enige is die je moet vertrouwen en volgen.

Als je wordt gegaslight, zal je misbruiker je er bijvoorbeeld vaak van beschuldigen dat je je dingen inbeeldt, te heftig reageert of overdrijft, wat natuurlijk van invloed is op je mentale gezondheid.

Het lijden houdt daar echter niet op. Sterker nog, hij zal waarschijnlijk proberen om je ervan te overtuigen dat sommige dingen niet zijn gegaan zoals ze zijn gegaan, ook al was je erbij om ze te ervaren.

Een kwaadaardige narcist verdraait de feiten en interpreteert ze op een manier die hem het beste uitkomt.

Dit geldt vooral als het om je klachten gaat over de behandeling die je in je giftige relatie hebt gekregen.

Uiteindelijk heb je geen gewelddadige relatie, ben je te gevoelig of ben je te zwak. Hij is niet ontrouw, jij bent degene die overdreven paranoïde of jaloers is.

Natuurlijk geloof je hem eerst niet. Na een tijdje slaagt je narcist er echter vakkundig in om je realiteit te vervormen.

Na een tijdje begin je je verloren te voelen en vraag je je af of je echt de gek bent.

Door hun slachtoffers te gaslighten, doen narcisten hun best om ze mentaal uit te putten tot het punt waarop ze geen kracht meer hebben om ze te confronteren.

PinFlight Image