Skip to Content

3 Tips Om Je Te Helpen Om Na Narcistische Mishandeling Je Macht Terug Te Winnen

3 Tips Om Je Te Helpen Om Na Narcistische Mishandeling Je Macht Terug Te Winnen

Narcistische mishandeling meemaken kan mogelijk het ergste deel van je leven zijn. Iemand die dit nog niet heeft meegemaakt kan vaak de ernst van de situatie niet begrijpen.

Het ergste aan het slachtoffer zijn van een narcist is dat je het pas veel later doorhebt. Op de een of andere manier mis je alle rode vlaggen en waarschuwingssignalen dat er iets mis is met jullie relatie.

Emotionele mishandeling zoals dit op een dagelijks niveau kan echt zijn tol van je eisen. Voor je het weet, heeft een narcist je om zijn vinger gewikkeld. Helaas kan het lastig zijn om uit deze cirkel te komen.

Soms heb je alleen een duwtje nodig om de macht terug te krijgen die je altijd in je had. Je bent jezelf en je kracht niet helemaal verloren; hij heeft je er alleen van overtuigd om dat te geloven.

De manipulatieve manieren van een narcist en de macht die ze hebben om je je aan hen over te laten geven zijn echt verbazingwekkend. Ze zullen hun uiterste best doen om hun doel te bereiken en zullen niet stoppen totdat je volledig verblind bent door hun tactieken.

We kennen allemaal een aantal van de beruchte manieren waarop ze de volledige overgave van het slachtoffer bereiken. Gaslighting en liefdesbombardementen zijn bijvoorbeeld een paar van de meest herkenbare strategieën die ze gebruiken.

Constant liegen, excuses maken, beloftes breken, en andere nare dingen kan je gek maken. Dat is namelijk wat een narcist echt wil. Maar je liet dat niet gebeuren en je bent erin geslaagd om uit zijn greep te komen. Wat fijn voor je!

3 tips om na narcistische mishandeling je macht terug te winnen

Nu is het tijd om alle innerlijke kracht te herwinnen die je ooit had. Je moet dit voor jezelf doen om je macht terug te winnen. Dit zal je na zulke mishandeling op je weg naar herstel enorm helpen.

Hier zijn een paar tips en trucs om je weer op de been te helpen. Maar voordat je een aantal van deze gebruikt, moet je eerst in jezelf geloven om erdoorheen te komen.

1. Verwijder de herinneringen

Het eerste wat je moet doen om na narcistische mishandeling je macht terug te winnen, is alle herinneringen wissen. Natuurlijk is dit bijna onmogelijk om te doen, omdat de menselijke geest een zeer fascinerend ding is.

Maar wat je met plezier kunt doen, is al zijn bezittingen wegdoen. De kans is groot dat je al geruime tijd narcistische mishandeling hebt moeten doorstaan. Vervolgens heb je waarschijnlijk iets van hem bij jou thuis liggen.

Nu is het tijd om al die spullen weg te gooien, net zoals je dat stuk vuilnis uit je leven hebt gegooid. Misschien voel je je er slecht over en geef je jezelf de schuld als je het niet meteen kunt doen.

Stop met de vinger naar jezelf te wijzen, omdat het normaal is om je een beetje verdrietig te voelen. Ook al was hij niet de persoon die je dacht dat hij was, je bent nog steeds verliefd op hem geweest.

Schaam je daarom niet om je tijd te nemen en te beslissen wanneer het beste moment is om deze beslissing te nemen. Maar als je dat doet, zul je je tien keer lichter voelen. Alle lasten zullen van je schouders vallen en de herinneringen zullen met alle onzekerheden en verdriet worden weggevaagd.

Het kan enige tijd duren om je macht terug te winnen nadat je dit hebt gedaan, maar dat is oké. We genezen allemaal anders en je weet wat ze over tijd zeggen.

2. Praat erover

Ik weet dat je denkt dat ik gek ben. Het is echter altijd goed om over je gevoelens te praten, vooral na een traumatische gebeurtenis als deze. Narcistische mishandeling is geen grap en mensen moeten het serieus nemen.

Dit is het enige wat je in de aanwezigheid van de narcist eerder niet mocht doen. Ze vinden het niet leuk als iemand zijn mening uitspreekt, vooral als die mening van die van hen verschilt.

Iemand met een narcistische stoornis vertrouwt alleen zichzelf en geeft niets om wat andere mensen te zeggen hebben. Voor hen is er niemand beter dan zijzelf.

Als ik een moeilijke periode doormaak, praat ik altijd met iemand die ik kan vertrouwen. Het kan een familielid zijn of een goede vriendin die je kunt vertrouwen. Als je er geen zin in hebt of de kans niet hebt, dan kun je altijd een afspraak maken met je therapeut.

Het is altijd goed om dingen los te laten, vooral degene die je dwarszitten. Door dit te doen, deel je wat van je verdriet en ervaringen met iemand anders waar je dankbaar voor zult zijn. Wie weet, misschien help je ook iemand te beseffen dat ze in dezelfde of vergelijkbare situatie zitten als jij!

Het kan enige tijd duren om je open te stellen en dat is ook helemaal prima. Het is niet zo eenvoudig om te beseffen dat je eindelijk je vrijheid terug hebt. Maar onthoud dat je nergens bang voor hoeft te zijn of je voor hoeft te schamen. Hulp vragen is iets waar je alleen maar baat bij kunt hebben.

3. Laat het los

Dit is een van de moeilijkste dingen die je moet doormaken. Om je macht na narcistische mishandeling volledig terug te winnen, moet je leren het los te laten.

Misschien wil je je ex vergeven voor wat hij heeft gedaan, maar vergeet nooit de pijn en marteling die hij je heeft aangedaan. Als je zijn verontschuldiging niet wilt accepteren, is dat ook begrijpelijk en heb je het volste recht om dat te doen.

De keuze is namelijk aan jou. Je moet daarom zeker naar je emoties handelen. Maar als je besluit om echt van het verleden af te komen, zul je daar alleen in slagen als je het loslaat.

Soms kwetsen de dingen waar we aan vasthouden ons het meest. Je bent misschien niet in staat om dit te doen op het moment dat je loskomt van de beperkingen van je narcist. Toch heb je zoveel tijd met hem doorgebracht en hoewel je het meeste ervan betreurt, waren er momenten waarop het leek alsof alles perfect was.

Onthoud echter dat het alleen was, omdat hij een echte manipulator is en jij niets meer was dan zijn narcistische voorraad. Het klinkt misschien een beetje hard, maar het is waar.