Skip to Content

4 Grenzen Om Te Stellen Met Ongevoelige Narcisten

4 Grenzen Om Te Stellen Met Ongevoelige Narcisten

Met een narcist daten kan je echt beschadigen, vooral als je je pas realiseert dat je er met een bent wanneer het al te laat is. Hij zal je het gevoel geven dat je gek bent en je zult alles wat je doet, zegt en voelt in twijfel trekken.

Dat is wat hun gebrek aan empathie doet met mensen om hen heen, vooral bij degenen die van hen houden.

Ze zullen je niet voor alles wat je doet waarderen, maar in plaats daarvan gebruiken ze het zoveel mogelijk. Het voelt alsof je met een vampier uitgaat die zich constant met je energie voedt.

Je moet je realiseren dat het niet jouw taak is om de manier waarop ze zichzelf zien te verbeteren. Meestal gebruiken ze andere mensen voor ego-boosting, en ze zijn meesters in manipulatie.

Dit soort gedrag is een vorm van mishandeling, omdat ze proberen je grenzen zoveel mogelijk te verleggen.

Als je dit meemaakt, dan spijt het me echt. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om de kracht te vinden om weg te gaan.

Vooral als ze je het gevoel gaven dat het niet eens een optie was. Toen ik met een narcist uitging, liet hij het lijken alsof dat soort liefde normaal was, dus ik geloofde hem.

Het was moeilijk voor me om grenzen te stellen omdat hij geloofde dat het zijn taak was om ze te verleggen. “Jouw grenzen zijn er voor mij om ze te testen,” zou hij zeggen.

Nu ik eindelijk vrij van hem ben, zie ik hoe giftig het was. En het liet diepe littekens achter waar ik nog steeds van aan het herstellen ben.

4 grenzen om te stellen met een narcist

4 Grenzen Om Te Stellen Met Ongevoelige Narcisten

Daarom besef ik nu hoe cruciaal het is om grenzen te stellen die je vrede, energie en emoties beschermen.

Niet alleen dat, maar het is belangrijk dat je trouw aan hen blijft. En laat niemand denken dat ze je grenzen mogen testen.

Natuurlijk is dit een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. En ik begrijp het als je het moeilijk vindt om dit te doen. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen die je kunnen helpen.

1. Wees duidelijk en neem het voor jezelf op

Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om voor jezelf op te komen als je bang bent om dat te doen. Je moet echter beseffen dat dat de enige manier is om je grenzen duidelijk te maken.

Je moet open zijn over je verwachtingen en behoeften, evenals de gevolgen van het feit dat hij er niet aan voldoet.

Als je denkt dat je grenzen zijn overschreden, negeer het dan niet. Neem het voor jezelf op en vertel hem hoe je je daarbij voelde.

Wat hij ook zegt of doet, laat het je niet raken. Het is jouw taak om je grenzen te beschermen en te respecteren wanneer hij daar niet toe in staat is.

Vertel hem hoe zijn woorden en daden je leven beïnvloeden. Als hij iets verkeerd doet, zeg het dan recht in zijn gezicht.

Als je je niet gerespecteerd voelt, verdraag het dan niet en laat hem niet over je heen lopen. Je bent sterk en capabel. En het is tijd om hem je te laten zien voor de vrouw die je bent.

In het begin kan het moeilijk voor hem zijn om je te begrijpen of zich zelfs in te leven, maar geef niet op. Zelfs als het betekent dat je hem uiteindelijk verliest, weet je dat je jezelf niet hebt verloren. En dat is het enige dat telt.

2. Leg jezelf niet uit

Zoals ik al zei, narcisten zijn meesters in manipulatie. Wanneer je besluit om voor jezelf op te komen of hem je niet te laten minachten, dan zal hij er alles aan doen om je een slecht gevoel te geven.

Hij zal het slachtoffer spelen, en je zou aan jezelf kunnen gaan twijfelen. Uiteindelijk zul je merken dat je je gedrag rechtvaardigt en verklaart, maar dat is precies wat hij wil dat je doet. Het zal hem doen geloven dat hij de controle over je heeft.

Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat je niet alles met je partner hoeft te delen. Vooral niet als hij een geschiedenis heeft om het tegen je te gebruiken.

Natuurlijk zal hij altijd een manier vinden om het uit je te krijgen, maar laat hem dat niet doen.

Hij verdient geen uitleg van jou en jij hebt de macht om zijn controle over jou te stoppen. Je bent hem niets verschuldigd.

Je hoeft de manier waarop je je voelt of handelt niet te rechtvaardigen. En je hebt het volste recht om sommige dingen voor jezelf te houden.

3. Breng wat tijd alleen door

Hier is een herinnering: je hebt wat tijd alleen nodig en het is belangrijk dat je het hebt. Daten met een narcist kan je doen geloven dat je altijd beschikbaar voor hem moet zijn, maar het is tijd om prioriteit aan jezelf en je eigen welzijn te geven.

Je hebt een pauze nodig van zijn giftige gedrag. En je moet hem laten weten dat je in staat bent om je leven zonder hem te leiden.

Dit zal hem het gevoel geven dat hij de controle en macht over jou verliest. Wat precies is wat je wilt.

Zoals altijd zal hij op zoek gaan naar manieren om je een slecht gevoel te geven omdat je besluit wat tijd bij hem vandaan door te brengen.

Blijf sterk en volhardend, en laat hem je geen schuldgevoel geven. Je verdient een pauze, zelfs als dit betekent dat je je telefoon een dag uit moet zetten.

Je merkt misschien dat je je hierdoor een stuk beter voelt. En het is een duidelijk teken dat je je relatie met hem moet heroverwegen.

In het begin zal je je misschien slecht voelen om dat te doen, maar dat komt omdat hij je dat gevoel gaf. Weersta het, vecht ertegen en herinner je de persoon die je was voordat je hem ontmoette.

4. Wees niet bang om hem te verliezen

4 Grenzen Om Te Stellen Met Ongevoelige Narcisten

Het is bijna onmogelijk om je grenzen te stellen en te respecteren als je bang bent om je partner te verliezen.

Hij liet je geloven dat je niet in staat bent om je leven zonder hem te leiden. Wat hem volledige macht en controle over je geeft.

Het is tijd om hier uit te komen en te onthouden wie je was voor je relatie. Die vrouw is er nog steeds, en ze is sterker dan hij je liet geloven.

Neem een pauze, spreek je gedachten uit en stel duidelijke grenzen – zelfs als dit betekent dat je hem zou kunnen verliezen. Denk er eens over na: is het echt een verlies, of een sleutel naar je vrijheid?