Skip to Content

5 Giftige Dingen Die Narcisten Over Hun Exen Zeggen

5 Giftige Dingen Die Narcisten Over Hun Exen Zeggen

Als je in de moderne datingwereld van tegenwoordig actief bent, dan was je doel waarschijnlijk om koste wat het kost een narcistisch type persoon te vermijden.

Maar hoe weet je zeker dat de man die je op Tinder ontmoet een echte egomaniak is?

Je leest alleen over mensen die zich realiseerden dat hun partner een narcist was als ze diep in een relatie met hen zaten.

Je kunt het echter niet helpen om je af te vragen of er een manier is waarop je al vroeg kunt zien dat iemand aan NPD lijdt.

Nou, die is er! Als je extra goed oplet, dan kun je de narcistische sluier aan het begin van je relatie ontrafelen.

Ik stel voor dat je jezelf over typische narcistische manipulatietechnieken informeert, zoals liefdesbombardementen, gaslighting of triangulatie.

Zodat je ze gemakkelijk kunt herkennen en ze van echte, ware liefde kunt onderscheiden.

Maar luister ook naar de manier waarop je potentieel narcistische partner over zijn exen praat, want dat kan je veel over hem vertellen.

Hier zijn 5 veelvoorkomende giftige dingen die narcisten over hun exen zeggen. Laten we eens kijken of je er ooit van hebt gehoord.

5 giftige dingen die narcisten over hun exen zeggen

1. “Oh, weet je. We zijn beter af als vrienden. Ik wil gewoon wat voor haar het beste is.”

5 Giftige Dingen Die Narcisten Over Hun Exen Zeggen

Wat hij echt bedoelt: ik heb er geen probleem mee om te doen alsof ik blij ben met haar nieuwe leven, nieuwe relatie en nieuwe successen.

Ik zal je bewust laten zien dat mijn ex en ik gewoon vrienden zijn. En dat ik niet romantisch om haar geef zoals vroeger.

Maar in werkelijkheid zal ik haar gebruiken om je jaloers te maken en ik zal jou gebruiken om jaloezie bij haar uit te lokken.

Ik zal mijn ex voortdurend controleren om er zeker van te zijn dat het niet ‘te goed’ gaat. En af en toe kom ik terug in haar leven om haar opnieuw te traumatiseren.

En ik zal hetzelfde met jou doen, zodra we uit elkaar gaan en ‘vrienden’ worden.

2. Wat narcisten over hun exen zeggen: “Ze was zo ongelooflijk gek en obsessief. Ze kon me gewoon niet loslaten, ons niet loslaten.”

Wat hij echt bedoelt: ze heeft meerdere keren geprobeerd om aan onze relatie te ontsnappen, maar het is me altijd gelukt om een manier te vinden om haar weer naar binnen te lokken.

En toen ze eindelijk doorsloeg en besloot om te vertrekken – toen ik al mijn macht over haar verloren had – bestempelde ik haar als ‘de gekke en obsessieve’, zodat andere mensen niets zouden geloven van wat ze over me zei.

Ik heb mijn uiterste best gedaan om haar verslaafd te maken aan mijn liefde. Ik heb haar zo hard met liefde gebombardeerd dat ze naar mijn aandacht begon te hunkeren zoals ze naar de lucht hunkerde die ze inademde.

Toen begon ik haar langzaam te devalueren, waardoor ze geloofde dat ze niet goed of waardig genoeg was.

Ik heb haar grenzen voortdurend op de proef gesteld, haar gegaslight. En geprobeerd een jaloerse reactie uit te lokken, zodat ik de controle over haar kon krijgen.

Maar nu ik heb gefaald, moet ik verschuiving de schuld geven. Ik moet haar als gek en obsessief bestempelen, zodat ik een gevoel van macht kan krijgen dat ik ben kwijtgeraakt.

Ik ben degene die contact opneemt. En ik ben degene die voortdurend probeert terug te komen in haar leven, zodat ze me nooit vergeet.

3. Wat narcisten over hun exen zeggen: “Ze is zo onzeker en een complete controlefreak.”

Wat hij echt bedoelt: Nee! Ik ben eigenlijk degene die onzeker, jaloers en controlerend is.

Ik heb elke minuut van mijn dag besteed om haar te controleren en eiste dat ze elk grammetje van haar aandacht aan mij besteedde.

En als ze dat niet deed, dan zou ik gewoon veronderstellen dat ze vreemdging, met iemand anders sprak, het haar niet kon schelen waar ik was, enzovoort.

Ik was zo door haar geobsedeerd. Het ene moment zou ik al mijn aandacht aan haar wijden, terwijl ik me in het andere moment volledig emotioneel uit onze relatie zou terugtrekken.

Ik liet haar zo verslaafd aan mijn hoogte- en dieptepunten raken, dat ze nauwelijks aan me konden ontsnappen.

En elke keer als ze me op mijn manipulatieve tactieken zou wijzen, dan zou ik haar laten geloven dat het allemaal in haar hoofd zat en dat zij de giftige was.

Zolang ik haar als het probleem kon afschilderen, kon ik mijn controle over haar behouden.

4. “Ze was ontrouw – ze heeft me bedrogen en me verraden, en daar kon ik gewoon niet overheen komen.”

Wat hij echt bedoelt: ik wil dat je medelijden hebt met die arme kleine ik. Ik wil dat je mijn ex haat voor wat ze me heeft aangedaan.

Maar in alle eerlijkheid, ik was het eigenlijk die haar verraadde en misbruikte, niet andersom. Ik probeerde haar onder controle te houden, haar onzeker en jaloers te maken.

In het begin overlaadde ik haar met liefde en genegenheid, maar een paar maanden later mishandelde ik haar emotioneel.

Ik behandelde haar zo slecht dat ze geen andere keuze had dan elders troost te zoeken. Maar zelfs als ze beweert dat ze niet vreemdging, kies ik er nog steeds voor om te geloven dat ze dat wel deed.

Omdat ik geen andere reden kan bedenken waarom onze relatie moest eindigen. Behalve dat ze ontrouw was en besloot om me kwaad te doen.

Nu heb ik dubbele normen. Ik verwacht van mijn nieuwe partner dat ze zo loyaal en vriendelijk is, terwijl ik kan doen wat ik wil.

5. “Ik heb altijd gedacht dat zij de ware was. Ik hield gewoon zoveel van haar. En ik kan er niet overheen komen en ik voel me van binnen zo gebroken.”

5 Giftige Dingen Die Narcisten Over Hun Exen Zeggen

Wat hij echt bedoelt: ik wil dat iedereen me als een goed persoon ziet. Als iemand die de pijn, afgunst, wanhoop en het verlangen naar wraak heeft kunnen doorstaan.

Ik zou mijn ex ‘de liefde van mijn leven’ noemen, zodat andere mensen medelijden met me kunnen hebben.

En me als een geweldig en dapper persoon kunnen zien. Ik zou ervoor zorgen dat iedereen me als iemand ziet die zo verliefd was op zijn ex, terwijl ik haar in werkelijkheid alleen maar manipuleerde en emotioneel mishandelde.

Op deze manier zal mijn toekomstige partner voor altijd iemand hebben om mee te ‘concurreren’ om mijn liefde en genegenheid te verdienen.

Door aardige dingen over mijn ex te zeggen, zou ik van mijn toekomstige partner krijgen wat ik wil. Ik zal me echter nooit volledig inzetten en iemand waarderen zoals ze verdient.

En degenen die ik me altijd zal herinneren, zijn degenen die erin geslaagd zijn om aan mijn controle te ontsnappen. Zij zullen de exen zijn waar ik voor altijd geobsedeerd door zou zijn.