Skip to Content

3 Verschillen Tussen Codependentie En Traumabinding

3 Verschillen Tussen Codependentie En Traumabinding

Het ontwikkelen van een band en hecht met iemand worden na een trauma kan heel moeilijk zijn. Je begint te geloven dat gezonde relaties voor jou niet mogelijk zijn. Dus neem je genoegen met degene die je hebt, ongeacht hoeveel het pijn doet. Mishandeling wordt je nieuwe normaal.

Dit wordt vaak als traumabinding aangeduid. Als je eenmaal in deze situatie komt, dan kan het ongelooflijk moeilijk zijn om eruit te komen. De meeste mensen die traumabinding ervaren, weigeren hulp te krijgen of ze zoeken gewoon naar een manier om het gedrag van de misbruiker te rechtvaardigen.

Traumabinding en codependentie worden vaak met elkaar verward. Codependente mensen raken vaak in eenzijdige relaties verstrikt. Ze hebben veel empathie voor de mensen met wie ze zijn en stellen hun behoeften boven die van henzelf.

Ze lijden vaak aan een laag zelfbeeld, daarom eindigen ze vaak met mensen die geen prioriteit aan hen geven. Een codependent persoon zal de behoefte voelen om de andere persoon te helpen en zijn redder te zijn. Als gevolg hiervan voelen ze zich beter over zichzelf, waardoor ze afhankelijk zijn van de persoon met wie ze zijn.

3 verschillen tussen codependentie en traumabinding

3 Verschillen Tussen Codependentie En Traumabinding

Als je hier bent omdat je vermoedt dat je met een van deze problemen te maken hebt, dan ben ik hier om je te vertellen dat geen van deze twee een goede optie voor je is. De enige manier om uit deze cyclus te komen, is door volledig los te breken. Hoe moeilijk het in het begin ook is.

Het is echter nog steeds goed om de verschillen tussen traumabinding en codependentie te kennen. Het zal je helpen jezelf beter te begrijpen. En je in staat stellen om aan het oplossen van de problemen te werken die je in jezelf hebt. Laten we eens kijken wat een aantal dingen zijn die deze twee van elkaar onderscheiden.

1. Het eens zijn met de misbruiker versus het vinden van redenen om zijn gedrag te rechtvaardigen

Wanneer je traumabinding ervaart, dan wordt mishandeling je nieuwe realiteit. Omdat het dagelijks gebeurt, zul je al snel het concept van wat goed en wat geen goed gedrag is verliezen. Harde woorden, grove opmerkingen en woede-uitbarstingen zullen een normaal onderdeel van je leven worden.

Zo’n relatie verandert je diep. In het begin was je het misschien niet eens met je gewelddadige partner over de dingen die hij over je zei. Dat komt omdat je nog steeds een gevoel had van wie je echt bent. Maar na enige tijd verandert dat. Je begint hem te geloven.

Alle nare opmerkingen, grappen en beledigingen veranderen de manier waarop je jezelf en de wereld om je heen ziet. Je begint door zijn ogen naar jezelf te kijken. Daarom wordt zijn emotionele en mentale mishandeling jouw realiteit. En merk je dat je het eens begint te worden met de dingen die hij over jou zegt.

Het is echt een hartverscheurend iets om te zien of te doorstaan. Zijn mishandeling wordt niets meer dan een bevestiging van de gedachten die je nu over jezelf hebt. Daarom wordt het moeilijk voor je om te vertrekken en begin je zijn mishandeling te verbergen om schaamte en vernedering te voorkomen.

Als het om codependentie gaat

Als het om codependentie gaat, vind je daarentegen altijd een reden om het gedrag van je partner te rechtvaardigen. Je bent je bewust van het feit dat het verkeerd is, maar je vindt altijd een goede reden waardoor het minder slecht lijkt.

Je partner kan het bijvoorbeeld op jou afreageren als hij een slechte dag heeft. En je zult het rechtvaardigen door jezelf te vertellen dat hij gewoon gestrest is, of je kunt zijn geestelijke gesteldheid de schuld geven. In plaats van hem te confronteren, ga je op zoek naar manieren om hem zich beter te laten voelen.

Dat geeft je een vals gevoel van controle. In werkelijkheid stel je zijn gevoelens boven de jouwe. Je krijgt een gevoel van beloning omdat je denkt dat jij degene bent die in staat is om hem te veranderen en hem zich beter te laten voelen. Je begint op zijn kleine daden van vriendelijkheid te vertrouwen die je het gevoel geven dat je goed werk levert.

2. Iedereen kan in een relatie een traumabinding ontwikkelen

Het maakt niet uit hoe je voor je relatie was, traumabinding kan iedereen overkomen. Codependente mensen zijn vaak degenen met een laag zelfbeeld die hun hele leven op andere mensen hebben vertrouwd. Wat ook in hun relaties tot uiting komt.

Als het om traumabindingen gaat, dan kunnen zelfs ontstaan als je in het verleden gezonde relaties hebt gehad. Het enige dat ervoor nodig is, is één persoon die je in een gewelddadige relatie trekt om een traumaband te ontwikkelen.

Je weet misschien hoe een gezonde relatie eruit ziet, maar je vindt nog steeds redenen om in deze relatie te blijven. Mensen met traumabindingen zijn niet noodzakelijkerwijs codependent of hebben er een geschiedenis van om zo te zijn.

Sommigen van hen hadden zelfs voor hun relatie een goed gevoel van eigenwaarde en ze groeiden op in gezonde gezinnen. Hun misbruikers maakten het echter hun uitdaging om dat te veranderen door hun grenzen te overschrijden en de manier waarop ze zichzelf zien volledig te veranderen.

3. Codependentie is vaak een gevolg van traumabinding

3 Verschillen Tussen Codependentie En Traumabinding

Mensen met een traumaband ontwikkelen vaak ook codependentie. Omdat ze het gevoel verliezen van wie ze voor hun relatie waren, beginnen ze volledig op de persoon te vertrouwen met wie ze zijn. Meestal is dat de belangrijkste reden waarom ze bij de persoon blijven die hen pijn heeft gedaan.

Zonder hen voelen ze zich verloren. Ze weten niet hoe ze hun leven buiten hun relatie moeten leven. En ze hebben geen idee van wie ze zonder die relatie zijn. Ze vertrouwen op hun acceptatie en wijden hun leven aan het doen van alles wat ze kunnen om het te krijgen.

Hoe los te breken

Realiseren dat dit soort relaties van codependentie en traumabinding geen manier is om een leven te leiden, is de eerste stap naar vrijheid. Hoe eng het ook lijkt, afstand nemen van je partner en de relatie is de enige manier om beter te worden.

Nadat je dat hebt gedaan, zal er een lange, maar mooie reis zijn om jezelf weer te vinden. Traumatherapie is een geweldige manier om deze reis te beginnen. En het zal je helpen om op de best mogelijke manier verder te gaan met je leven.

Het belangrijkste om te onthouden is dit: het is mogelijk om los te breken en uit deze vreselijke cyclus te breken. Hoe angstaanjagend het ook is, het zal als een wedergeboorte aanvoelen. De zelfliefde die je vindt, zal de meest magische ervaring van je leven zijn.