Skip to Content

9 Gescheiden Koppels Praten Over De Dingen Die Hun Huwelijk Had Kunnen Redden

9 Gescheiden Koppels Praten Over De Dingen Die Hun Huwelijk Had Kunnen Redden

Mensen moeten altijd nieuwsgierig zijn en vragen stellen voor de antwoorden die ze zoeken. Hier ben ik nog een keer, om in iemands privacy te duiken, gewoon om aan mijn persoonlijke behoeften te voldoen.

Als kind van gescheiden ouders, moet ik toegeven dat er momenten waren dat ik aan de mogelijke oplossingen dacht die hen weer bij elkaar konden brengen. Naarmate ik ouder word, ontdek ik dat ze gewoon niet compatibel waren en dat als ze deze beslissing niet hadden genomen, mijn leven een horrorverhaal zou zijn geweest.

Ik weet echter dat dit niet bij alle gescheiden koppels het geval is en toen heb ik besloten om een beetje rond te vragen. Mijn vraag was: “Wat denk je dat je huwelijk had kunnen redden?” Hier zijn hun antwoorden.

Is er iets dat jullie huwelijk had kunnen redden?

1. “We hadden meer compromissen moeten sluiten.”

9 Gescheiden Koppels Praten Over De Dingen Die Hun Huwelijk Had Kunnen Redden

“We waren een goede match en we zijn nog steeds goede vrienden. Maar als het om ‘ons’ gaat, dan was het er niet. We zijn allebei sterke en onafhankelijke individuen, waardoor het iets moeilijk was om de unie bij elkaar te houden. Onze persoonlijke verlangens moesten bevredigd worden.

Het was niet de bedoeling dat het de een vs de ander zou zijn, maar eerder wij vs het probleem. Als we meer compromissen hadden gesloten en de behoeften van de ander boven de onze hadden gesteld, zou dit van tijd tot tijd een prachtig liefdesverhaal zijn geweest. Op deze manier is het echt een goede vriendschap.”

Eric (32) & Emma (29)

2. “Voor ons zou therapie de beste oplossing zijn geweest.”

“Dit is misschien een beetje raar om op te biechten, maar therapie zou de beste oplossing zijn geweest als je het ons vraagt. We zaten op een slechte plek en geen van ons zag de weg naar buiten. We functioneerden goed als koppel, maar met veel stress worden we allebei emotioneel en hebben we de neiging om ons terug te trekken.

Als we iemand hadden gehad om ons te helpen met het huwelijksleven dan zou ons dat erg geholpen hebben. Maar we waren te koppig en trots om toe te geven dat we begeleiding nodig hadden. Of in ieder geval als we individuele hulp hadden geaccepteerd en aan onze persoonlijke problemen hadden gewerkt en onze persoonlijkheden hadden versterkt.”

Jan (28) & Julia (28)

3. “Communicatie.”

“Als het op ons aankomt hoeven we niet lang over het antwoord na te denken. Communicatie. Het is de sleutel tot elke gezonde relatie en de onze was verre van dat. We luisterden niet naar elkaars behoeften en het was… Vreemd, zogezegd.

Als we even waren gestopt om te analyseren wat de ander zei, dan zou het beter zijn geweest. We zouden zeker nog samen zijn als we hadden geweten hoe we hadden moeten communiceren. Het trieste is dat we nu opener praten dan toen we getrouwd waren.”

Peter (30) & Zoe (27)

4. “Respecteren wat ieder van ons aan de relatie toevoegt.”

“Als het op ons aankomt, hadden we eigenlijk geen respect voor elkaar. Of beter gezegd, we respecteerden niet wat de ander naar de relatie bracht. Het huwelijk was als een constante competitie – wie zorgde meer voor het gezin, wie bracht meer tijd door met de kinderen, en wie werd het meest moe.

Dat was echt een ongezonde omgeving waar we het allebei over eens waren om uit te stappen. Het was geweldig dat we die beslissing samen hebben genomen. Nu voeden we onze kinderen op in één verzorgende en liefdevolle omgeving als geweldige co-ouders.”

Charlie (39) & Luna (36)

5. “Meer aanwezig zijn.”

9 Gescheiden Koppels Praten Over De Dingen Die Hun Huwelijk Had Kunnen Redden

“Huh, dat is echt een moeilijke vraag. Wat ons huwelijk had kunnen redden zou misschien zijn als we meer aanwezig waren geweest. We streefden allebei onze doelen na en we vergaten het met de persoon te delen met wie we het bed deelden.

We reisden vaak voor ons werk en keken keer op keer op onze telefoons terwijl we samen hadden moeten chillen. En we houden nog steeds van elkaar, maar het probleem is dat we niet weten hoe we als koppel moeten functioneren. Misschien komen we er later ooit achter.”

Lucas (34) & Elise (31)

6. “Als we langer hadden gewacht voordat we trouwden.”

“Onze grootste fout was dat we te snel zijn getrouwd. Begrijp ons niet verkeerd, maar we waren te jong om die verbintenis aan te gaan. Al onze vrienden gingen op dat moment trouwen en omdat we van elkaar hielden, dachten we waarom niet? En daar begonnen de problemen.

De bruiloft verliep niet zoals gepland (helemaal niet!), we hadden geen kans om op huwelijksreis te gaan en we zijn bij zijn ouders ingetrokken, omdat ze een groot huis hadden. Als we wat langer hadden gewacht, dan waren we financieel stabiel geweest en hadden we de dingen op onze manier gedaan.

We zijn goed samen, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar we vonden de mensen die we in het huwelijk werden niet leuk.”

Daniel (37) & Maria (35)

7. “Hecht met onze families zijn heeft tot onze scheiding geleid.”

“Dit klinkt misschien een beetje hard, maar hecht met onze families zijn heeft eigenlijk tot onze scheiding geleid. Iedereen bleef ons advies geven waar we niet om vroegen. Het maakte ons niet alleen gek, maar we konden ze niet volledig negeren.

Je weet wel, een man moet voor het geld zorgen, een vrouw moet de familie bij elkaar houden. Op belangrijke afspraakjes bezoek je eerst zijn familie, dan de hare. En natuurlijk, naar haar ouders luisteren die klaagden dat ze niet belangrijk zijn.

We konden niet verhuizen of naar het buitenland gaan, dus besloten we dat echtscheiding de beste optie was. Misschien komen we ooit weer bij elkaar, wie weet? We maken soms grapjes over hoe we al die circus missen.”

Liam (29) & Noor (28)

8. “Het waarderen van de kleine dingen en vaker dank je zeggen.”

“We hadden de kleine dingen wat meer moeten waarderen. Niet dat we daar geen aandacht aan schonken, maar het was niet genoeg. Het vieren van kleine overwinningen en groot succes zou beter zijn geweest. Op deze manier herkenden we alleen iets dat belangrijk was en vonden we allebei dat we meer moesten doen.

We zeiden ook niet vaak genoeg dank je wel. Hoewel sommige dingen van ons werden verwacht, zou het horen van die woorden het verschil hebben gemaakt. Ze had de lunch met meer liefde gemaakt en ik zou die bloemen elke dag na het werk mee hebben genomen. Het is wat het is…”

Adam (34) & Charlotte (29)

9. “Absoluut niets had ons huwelijk kunnen redden.”

9 Gescheiden Koppels Praten Over De Dingen Die Hun Huwelijk Had Kunnen Redden

“Ach ja, als het om ons huwelijk gaat, had absoluut niets de dingen op kunnen lossen. Laten we eerlijk zijn. Sommige dingen zijn gedoemd te mislukken en onze relatie was er een van. We hebben er geen spijt van dat we getrouwd zijn, het was eigenlijk een van de beste beslissingen van ons leven.

We hielden van elkaar en niets kan dat veranderen. Elk verhaal heeft een einde en de scheiding was die van ons. Het is niemands schuld. We zijn blij met hoe de dingen waren en hoe ze nu zijn. En het belangrijkste is dat onze kinderen alles hebben wat ze nodig hebben.”

Johannes (40) & Eva (38)

Dus, wat zeg je ervan? Maak je een aantal van deze fouten? Zou je moeten proberen je huwelijk te redden, of is scheiden de enige uitweg? Analyseer de situatie grondig en neem samen de uiteindelijke beslissing. Dat heb je verdiend.