Skip to Content

Dit Is Wat ‘Het Ligt Niet Aan Jou, Maar Aan Mij’ Echt Betekent

Dit Is Wat ‘Het Ligt Niet Aan Jou, Maar Aan Mij’ Echt Betekent

“Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij,” is de meest voorkomende en populaire zin om het uit te maken, nadat Gwen het in Seinfeld had gebruikt om het uit te maken met George Costanza. Maar het is ook de grootste leugen ooit!

Gaat er een belletje rinkelen?

Ik wed dat jullie allemaal zo’n ongemakkelijke situatie hebben meegemaakt.

Je denkt dat alles in orde is. Je denkt dat je iemand hebt gevonden die zorgzaam en liefdevol is. Je denkt dat je eindelijk je zielsverwant hebt gevonden. Je denkt dat je voor altijd bij elkaar zult blijven, en je bidt elke avond dat dat gebeurt.

Tot er een dag komt en hij met slechts één zin je hele wereld in laat storten: “We moeten praten.”

Dan komen die hartverscheurende woorden naar boven: “Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij,” met je aanstaande-ex die je met puppy-ogen aankijkt.

Je begint een achtbaan van emoties te voelen die je overweldigt en de tranen beginnen over je wangen te rollen.

Je weet niet zeker hoe je die woorden moet interpreteren… Is het echt de manier waarop je partner zich voelt, of is het gewoon een smoes om het uit te maken? En ik ben hier vandaag voor je om je te helpen dit uit te zoeken en je twijfels weg te nemen.

Wat betekent het als ze zeggen, “Het ligt niet aan jou, maar aan mij”?

Dit is wat 'Het Ligt Niet Aan Jou, Maar Aan Mij' echt betekent

Ik weet niet wat er tegenwoordig met ‘mannen’ aan de hand is, als ik ze nog zo kan noemen… Het is alsof het bed de enige plek is waar ze ballen hebben.

Als je iemand niet meer leuk vindt, zeg het dan gewoon. Als je je partner hebt bedrogen, dan ben je haar een verontschuldiging verschuldigd – je kunt een breuk niet gebruiken om ermee weg te komen.

Je bent schuldig aan iemands liefdesverdriet, en het enige wat je deed was met een waardeloze zin komen om het uit te maken. Ik bedoel, serieus, gast? Dat is echt een laffe daad.

Het kan ook verschillende dubbelzinnige betekenissen hebben… Ironisch genoeg betekent het bijna nooit wat het eigenlijk betekent, want de meeste mensen gebruiken het alleen als een excuus om uit elkaar te gaan.

In de meeste gevallen betekent deze zin gewoon…

• Klassiek excuus om uit elkaar te gaan

‘Je hebt absoluut niets gedaan waardoor ik het met je kon uitmaken, maar toch moet ik het doen, omdat ik het gevoel heb dat het gras aan de andere kant groener is’ – ik weet zeker dat dit het scenario is dat in de hoofden van al diegenen heeft gespeeld die ‘Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij’ gebruiken als een excuus om het op een ‘aardige manier’ met iemand uit te maken.

Aan de ene kant hebben ze eigenlijk gelijk, omdat het aan hen ligt – zij zijn degene die het uit elkaar gaan initiëren, omdat ze andere belangen hebben.

Aan de andere kant gebruiken ze het ook zodat ze het niet nog ingewikkelder maken en zodat ze er niet slecht uitzien als ze hun partner voor iemand anders laten zitten.

Hoewel deze zin duidelijk klinkt, kan het een verborgen betekenis hebben. Het kan gewoon een vorm van manipulatie zijn. Een manipulatie waar je nooit in zou moeten trappen.

• Daad van lafheid

Dit is wat 'Het Ligt Niet Aan Jou, Maar Aan Mij' echt betekent

Ik weet zeker dat hij je niet alleen met deze vreselijke zin achter heeft gelaten, maar hij deed het waarschijnlijk ook via social media… Heb ik gelijk? Nou, je hebt duidelijk met een lafaard te maken die niet het lef heeft om het persoonlijk uit te maken.

Hij denkt dat als hij de schuld op zich neemt, alles goed komt. Ja, het zou goed komen als je een verdomde idioot was!

Maar met je gezond verstand, kun en moet je niet accepteren dat hij je alleen maar aan het lijntje houdt. Mijn relatieadvies is dat je hem moet confronteren. Laat hem de echte reden toegeven waarom hij het met je uitmaakt.

“Waarom ben je zo’n lafaard? Waarom ga je niet voor me staan en zeg je wat je denkt?

Zeg me of je je niet meer tot me aangetrokken voelt. Zeg me of ik ben aangekomen en je me niet meer heet vindt.

Wat de reden ook is, vertel het me gewoon, oké? Want ik geloof niet in dat cliché dat het allemaal aan jou ligt.”

• Verlichting van het geweten

De relatie bestaat uit twee mensen (3, 4, 5…zoals jij het wilt) en het punt is dat ieder mens iets met de breuk te maken heeft.

Het is niet zo simpel als je denkt.

Als je iemand bent die deze zin heeft gebruikt om je relatie te beëindigen, trap dan gewoon even op de rem en denk even aan je partner. Die wil graag weten wat het probleem was. Voor de komende dagen. Voor partners om verliefd op te worden.

Het zal je geen beter gevoel over je fout geven. Dus, wees eerlijk. Dat is het minste wat je kunt doen voor de persoon met wie je alles hebt gedeeld.

Je moet in gedachten houden dat alles uiteindelijk onthuld zal worden.

Elke leugen, elk geheim. Alles zal onthuld worden en je zal niets kunnen doen om het te laten stoppen.

Zo zal alles aan het licht komen. Dus, als je niet meer van je partner houdt, dan moet je het aan hen toegeven. Dat is de enige manier om je geweten te sussen.

• Om het makkelijker te maken

Dit is wat 'Het Ligt Niet Aan Jou, Maar Aan Mij' echt betekent

Makkelijker voor wie? Voor degene die gedumpt wordt? Voor de persoon die het helemaal niet verdiende, omdat ze alleen maar te veel en zonder grenzen van je hield?

Er is geen manier om het voor haar gemakkelijker te maken. En als je probeert om haar pijn te verlichten door haar op deze vreselijke manier achter te laten, dan compliceer je de dingen nog meer en verleng je alleen maar haar kwelling en pijn.

Dat is niet hoe dingen in het echte leven functioneren. Door iemand verlaten worden van wie je het meest houdt, zal pijn doen, ongeacht hoe de breuk zich voordoet. Dat is het soort pijn dat op geen enkele manier kan worden verminderd of verlicht.

Aan de andere kant kan het ook het volgende betekenen…

• Bekentenis van schuld

Dit is de letterlijke betekenis achter deze zin. ‘Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij’ kan echt betekenen dat het probleem bij hem ligt, dat hij iets heeft gedaan en hij niet in staat is om zichzelf te vergeven.

Misschien heeft hij zelfs geprobeerd om het achter zich te laten en verder te gaan, maar het bleef hem achtervolgen. Hij kon niet onder zo’n druk bij je blijven en hij besloot dat het beëindigen van dingen het beste zou zijn.

Maar aan de andere kant, zijn acties zijn nog steeds zeer oneerlijk en hij doet je nog steeds (onbedoeld) pijn. Het toegeven van zijn fouten en het nemen van de volledige verantwoordelijkheid voor hen was in dit geval het enige juiste ding om te doen.

• Onbehandelde en onopgeloste problemen

Dit is wat 'Het Ligt Niet Aan Jou, Maar Aan Mij' echt betekent

Dit is de meest voorkomende reden waarom de meeste relaties eindigen: ongezonde en onregelmatige communicatie.

Ik denk dat alle relatie-experts het erover eens zijn dat er zonder gezonde communicatie geen gezonde relatie is. Er moet begrip zijn in relaties, maar dat betekent niet dat je partner je gedachten kan lezen, omdat niemand van ons die vaardigheden heeft.

Het punt is dat als je dingen hebt die je in je relatie dwars zitten niet op tijd aanpakt, je ze uiteindelijk van binnen opkropt. Je blijft ze opkroppen tot op een dag…

BOEM! Er een enorme explosie ontstaat en je relatie tot de grond af zal branden.

Deze onopgeloste problemen kunnen ook een afkeer voor je partner veroorzaken. Je zult begrijpen dat je gevoelens zijn veranderd, waardoor je deze beslissing zult nemen.

• Emotionele/fysieke/mentale gezondheidsproblemen

Als je hebt gemerkt dat je partner mentale problemen heeft of problemen met het zelfvertrouwen of problemen heeft met zijn beste vrienden en familie, dan is er een mogelijkheid dat dit de echte reden is waarom hij je dumpt.

Wanneer een persoon met een laag zelfbeeld worstelt, dan worden ze vatbaar voor het afwegen van relaties die ze met andere mensen hebben. Ze vragen zich voortdurend af of ze het echt verdienen om bemind te worden, en helaas loopt dat bijna nooit goed af.

Als je denkt dat dit bij je partner het geval kan zijn, sta er dan niet op om de echte reden voor de breuk te achterhalen. Laat hem met rust, geef hem tijd om erover na te denken en zijn gevoelens in vrede op te lossen.

• Bindingsproblemen

Dit is wat 'Het Ligt Niet Aan Jou, Maar Aan Mij' echt betekent

Je partner worstelt misschien ook met bindingsangst en misschien gaat het echt om hem. Hij kan gewoon geen serieuze relatie aangaan en hij wil je niet aan het lijntje houden.

Sterke chemie en compatibiliteit… Liefde… Vertrouwen… Zie je, al die dingen zijn irrelevant als iemand zich niet oprecht bereid voelt om zich aan iemand anders te binden.

Er is die innerlijke stem in hen die hen blijft vertellen dat ze een fout maken. Dat ze nog wat langer van hun vrijgezellenleven moeten genieten.

Als je de patronen van bindingsangst in je partner hebt opgemerkt, dan is het mogelijk dat hij ‘het ligt niet aan jou, het ligt aan mij’ niet heeft gebruikt als een excuus om uit elkaar te gaan – het is een excuus om van een verbintenis weg te lopen. Hij voelt zich echt zo en hij wil je geen pijn meer doen.

Hoe reageer je op ‘Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij’?

Als je partner met deze zin naar je toe komt, dan is het belangrijkste om kalm te blijven. Reageer niet meteen.

Haal diep adem voordat je iets zegt. En dan, zeg je wat je op je hart hebt.

Als je echter hulp nodig hebt, dan zijn hier twee brutale reacties op deze zeer suffe zin om het uit te maken.

Je hebt absoluut gelijk, het ligt niet aan mij, het ligt aan jou

Je hebt hard gevochten om je relatie te behouden. Dus, er is geen reden voor je om verdrietig te zijn, en er is geen reden voor je om ergens spijt van te hebben.

Jij bent degene die de relatie met opgeheven hoofd kan verlaten, omdat je weet dat je absoluut niets verkeerd hebt gedaan.

Daarom moet je met je partner instemmen dat het niet aan jou ligt – maar aan hem. En je moet je nergens slecht over voelen.

Er is geen noodzaak om te schelden en beledigingen… Er is geen reden tot wraak… Bewaar de mooie herinneringen uit je relatie, accepteer de realiteit en ga verder.

Het is jouw verlies, niet de mijne

Dit is wat 'Het Ligt Niet Aan Jou, Maar Aan Mij' echt betekent

Jij bent de persoon aan de ontvangende kant, maar je bent ook sterk genoeg, en ik weet dat je de waarheid aankan. Jullie waren gewoon niet voor elkaar voorbestemd, en dat is een feit die je moet gaan accepteren.

Probeer echter gewoon die replay-knop in je hoofd op je hele relatie in te drukken. Denk over alle dingen na die je vanwege hem op moest geven. Denk aan alle offers die je moest maken om hem gelukkig te maken.

Hij heeft iemand verloren die echt van hem hield en die bereid was om alles voor hem op te geven. Jij, aan de andere kant, verloor iemand die nooit bereid was om die gevoelens te beantwoorden.

Het komt erop neer dat het vrij duidelijk is wiens verlies het is, dus sta er niet langer bij stil. Als hij wil vertrekken, houd dan de deur voor hem open.

◾ En een ding dat je op geen enkele manier moet zeggen als iemand dit excuus gebruikt om van je af te komen is…

“Ik wil gewoon weten of je nog steeds van me houdt?”

Wie boeit het? Het is voorbij, hij gaat bij je weg, en dat is het enige wat belangrijk is. Dat is op dit moment de enige focus.

En het ergste wat je op dat moment kunt doen, is ‘ik hou van je’ tegen hem zeggen, tegen de persoon die je verlaat. Dat is een enorme nee-nee dat je alleen maar ellendig zal laten lijken. Zo overwin je de breuk niet.

Ik heb een vergelijkbare situatie in mijn leven meegemaakt, en geloof me, proberen om de persoon die me zo lang geleden opgaf bij me te houden is nog steeds mijn grootste fout.

Hij maakt het uit, en daar is je antwoord. Weet dat als hij van je zou houden, hij je nooit de rug toe zou keren, wat er ook gebeurt.

In het kort

Als je partner je de ‘Het ligt niet aan jou, maar aan mij’ toespraak geeft, probeer hem dan te begrijpen. De waarheid is, dat het moeilijk is om met iemand te leven die alles of niets wil.

Je was verliefd, gecharmeerd en geobsedeerd door iemand die het niet echt verdiende, die jou helemaal niet verdiende.

Nu moeten je het accepteren en in het reine komen met het feit dat jullie harten niet meer voor elkaar kloppen. Het spel is afgelopen.

Dus ga je gang, huil je ogen eruit, en begin dan helemaal opnieuw. Vind nieuwe liefde, een nieuwe hemel om onder te leven en vergeet degene die niet wist hoe hij je dichtbij zich moest houden.

PinFlight Image