Skip to Content

9 Tekenen Dat Je Met Een Narcistische Vader Bent Opgegroeid

9 Tekenen Dat Je Met Een Narcistische Vader Bent Opgegroeid

Ik geloof echt dat de meerderheid van de mensen een verontrustende relatie met hun ouders heeft. Voor degenen waarbij dat niet het geval is, die hebben inderdaad veel geluk.

Niets is echter te vergelijken met opgevoed worden door een narcistische ouder. Vooral als je een vrouw bent en die narcistische behandeling van je vader komt.

Het doet me pijn om te denken dat er meisjes zijn die hun vaders niet als helden zien (zoals velen van ons doen), maar als schurken die niet lijken te kunnen beslissen of ze wel of niet echt van hun dochters houden.

Dochters van narcistische vaders hebben meestal een uitzonderlijk laag zelfbeeld. Ze zoeken bevestiging bij andere mensen in de hoop dat ze in hun kunnen vinden wat ze nooit bij hun vaders konden – respect, vriendelijkheid en oprechte liefde.

Als je je afvraagt of je met een narcistische vader bent opgegroeid, dan zijn hier 9 tekenen die je zeker moet bekijken.

9 tekenen dat je met een narcistische vader bent opgegroeid

9 Tekenen Dat Je Met Een Narcistische Vader Bent Opgegroeid

1. Je bent een serieuze people-pleaser

Het eerste teken dat je met een narcistische vader bent opgegroeid, blijkt uit het feit dat je jezelf – zonder enige twijfel – als een people-pleaser kunt bestempelen.

Dit komt omdat je tijdens je jeugd door je vader werd gedwongen om je wensen en behoeften volledig te verwaarlozen.

En je alleen op hem te concentreren. Hij moest gewoon de hele tijd je prioriteit zijn, terwijl je eigen emoties ingetogen moesten zijn.

Helaas is het daarom dat mensen behagen nu in je hersenen is ingebed. En je kunt het niet helpen dat je de behoeften van anderen boven die van jezelf stelt.

2. Je bent een overpresteerder doordat je met een narcistische vader bent opgegroeid

Het maakt niet uit wat je deed of hoe goed je was als kind, je was voor je vader nooit goed genoeg. Er was altijd iets meer dat je had kunnen doen.

En zelfs als dat niet zo was, dan wees hij nog steeds op andere gebieden waar het je aan ontbrak.

Daardoor ben je als volwassene een overpresteerder. Omdat je als kind voor zijn liefde en bewondering vocht, hoor je nu constant zijn ontmoedigende woorden in je hoofd, die je vertellen dat al je succes niet veel waard is.

3. Je twijfelt constant aan jezelf

Als je vader vroeger de realiteit verdraaide en je liet geloven dat iets waar je getuige van was nooit echt is gebeurd, dan ben je tegenwoordig waarschijnlijk iemand die dagelijks aan haar emoties twijfelt.

Laten we zeggen dat je broer je favoriete speelgoed had gestolen. Je ging in tranen naar je vader om over het gedrag van je broer te klagen.

Waarop hij zegt, “Oh, dat zou je broer nooit doen. Je bent het waarschijnlijk gewoon kwijtgeraakt.”

Deze schijnbaar onbelangrijke opmerkingen hebben in de loop van de tijd het zelfgevoel in jou geminimaliseerd. En nu ben je een volwassene die zichzelf en haar perceptie van alles vaak in twijfel trekt.

4. Je negeert en verwerpt vaak je emoties en behoeften

Dit is waarschijnlijk het meest voor de hand liggende teken dat je met een narcistische vader bent opgegroeid.

Vanwege alle emotionele verwaarlozing die je als kind van hem hebt ontvangen. En alle minachting voor je gevoelens, is het geen wonder dat je bent opgegroeid om te geloven dat die eigen gevoelens en behoeften van jou helemaal niet belangrijk zijn.

Dit uit zich op een paar verschillende manieren. In sommige gevallen kun je het gevoel hebben dat de emoties en behoeften van anderen belangrijker zijn dan die van jou. Waardoor je jezelf volledig verwaarloost ten behoeve van anderen.

Terwijl je bij andere gelegenheden moeite kunt hebben om je gevoelens onder woorden te brengen of ze überhaupt te herkennen, omdat je ze als kind zelden mocht verwoorden.

Je kunt ook een diepgeworteld verlangen hebben om je authentieke emoties volledig voor een vriend of partner te verbergen.

Zoals je ze vroeger voor je narcistische vader verborgen hield.

Je kunt dit allemaal doen omdat je als kind regelmatig belachelijk werd gemaakt of genegeerd. Wat resulteerde in je neiging om voor anderen kwetsbaarheid te vermijden.

5. Je hunkert naar externe validatie

9 Tekenen Dat Je Met Een Narcistische Vader Bent Opgegroeid

Opgevoed worden door een narcistische vader kan meestal een tol eisen van je zelfperceptie en zelfrespect. Hierdoor kun je constant op zoek zijn naar validatie van andere mensen om je heen.

Omdat je constant werd bekritiseerd en naar beneden werd gehaald, ben je er niet in geslaagd om uit te groeien tot een sterk, zelfverzekerd en onafhankelijk individu.

En in plaats daarvan bleef je een klein meisje dat van andere mensen, vooral mannen, naar de aandacht verlangt die ze eigenlijk van haar vader wil hebben.

6. Je hebt moeite om anderen te vertrouwen

Narcisten hebben de neiging om veel manipulatietechnieken te gebruiken, zoals gaslighting, doodzwijgen, triangulatie of wraakzucht.

Als je de pech had om ze op je eigen huid te voelen, afkomstig van je eigen vader, dan denk je waarschijnlijk dat de rest van de mensen zich op dezelfde manier als je vader zullen gedragen.

Als kind had je waarschijnlijk niemand om in vertrouwen te nemen over het gedrag van je vader, omdat je wist dat niemand je zou geloven.

Daarom ben je opgegroeid tot een sceptische volwassene die moeite heeft om te vertrouwen. Nou ja, eigenlijk moeite heeft om wie dan ook te vertrouwen.

7. Doordat je een narcistische vader had, weet je niet precies wat liefde is

Als je vader je iets heeft geleerd, dan is het dat liefde voorwaardelijk is.

Je gelooft echt dat je de liefde moet verdienen met je “goede gedrag”. En dat het op elk moment van je kan worden afgenomen.

Je moet op je tenen lopen en dingen voor jezelf houden als je door iemand geliefd wilt worden.

Voor jou is je liefde in de relatie altijd onderdanig. Je bent ook erg angstig, omdat je constant bang bent dat je partner je plotseling zou kunnen verlaten of zijn liefde zou kunnen terugtrekken.

8. Je worstelt met het stellen van grenzen

Omdat je narcistische vader je grenzen nooit heeft gerespecteerd, heb je er tegenwoordig nauwelijks een.

Je bent zo gewend om als iemands bezit te worden gebruikt. En je hebt het gevoel dat je niet eens het recht hebt om een leven te creëren dat je wilt, maar liever het leven leidt dat anderen je vertellen te leiden.

9. Je herkent mishandeling niet

Dit klinkt misschien hard, maar het is niets bijzonders. Omdat je in principe met een ouder bent opgegroeid die je mishandelde, ben je er nu aan gewend.

En zie je gedragspatronen van mishandeling als iets volkomen normaals. Daarom voel je je ‘aangetrokken’ tot giftige mannen, blijf je in gewelddadige relaties zitten en gedraag je je onderdanig in hen.

Je probeert de wonden te helen die je narcistische vader je heeft toegebracht door vergelijkbare mensen te zoeken. En daarbij steeds meer gekwetst te worden.