Skip to Content

3 Manieren Om Grenzen Te Stellen Met Je Narcistische Ouder

3 Manieren Om Grenzen Te Stellen Met Je Narcistische Ouder

Als kind van narcistische ouders heb je nooit geleerd dat je wat ruimte of je eigen mening mag hebben. Nu is het tijd om wat grenzen te stellen met je narcistische ouder.

Sommige dingen zijn makkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet echt een fluitje van een cent, ook al lijkt dat wel zo. Je bent je hele leven al omgepraat, en nu besluit je ineens te veranderen.

Misschien ben je bang dat je narcistische ouder zich nog slechter gaat gedragen. Misschien ontwikkelt hij of zij nog giftiger gedrag naar jou toe.

Er wervelen miljoenen vragen in je hoofd en ze maken je bang. Je bent nu al zo lang onder de controle van je ouder dat je niet eens zeker weet of je tot deze dingen in staat bent.

Maar je weet dat je hoe eerder hoe beter grenzen moet stellen. Uit eigen ervaring weet je dat het snel slechter kan worden.

Als je er niet naar handelt, dan is er dus een grote kans dat je dat ellendige leven blijft leiden. Het is niet makkelijk om te zien dat andere mensen geliefd en verzorgd worden door hun ouders.

Je vraagt je af of je iets verkeerd hebt gedaan? Ben jij het die ze zo gemaakt heeft? Het is geen tijd om jezelf de schuld te geven van hoe je ouders zijn.

Neem in plaats daarvan het heft in eigen handen en kom voor jezelf op. Je realiseert je inmiddels dat je narcistische ouder niet in staat is om dat te doen, dus wie dan wel?

Het wordt nu je volwassen bent tijd om wat gezonde grenzen met je narcistische ouder te stellen. Het is bovendien tijd om ze te laten zien dat je je eigen persoon bent die zelf beslissingen kan nemen.

Hoe stel je grenzen met je narcistische ouder?

Als je op zoek bent naar manieren om grenzen te stellen met je narcistische ouder, dan ben je hier aan het juiste adres. Narcisten kunnen nogal lastig zijn, maar maak je geen zorgen.

Ik weet dat je bang bent, omdat het tenslotte je ouder is en die weet hoe je in elkaar steekt. Het voelt onwerkelijk dat je dit nu doet, maar je moet je geestelijke gezondheid beschermen.

Het is niet gezond om een controlerende of emotioneel instabiele ouder te hebben. Dit heeft een grote invloed op jou en je visie op het leven in het algemeen.

Maak je geen zorgen, deze tips en trucs zullen je helpen om dat giftige gedrag te stoppen. Zo niet, dan helpen ze je te beseffen dat giftig gedrag je niet eens kan raken, laat staan beïnvloeden!

1. Negeer ze

3 Manieren Om Grenzen Te Stellen Met Je Narcistische Ouder

Allereerst, de hele tijd je hoofd koel houden is een must als je een aantal grenzen met je narcistische ouder vast wil stellen.

Ze worden eigenlijk alleen gedreven door emoties en onzekerheden, dus ze hebben de neiging om impulsief te handelen. Wat je kunt doen om hun harde klappen te verzachten, is ze gewoon negeren.

Haal je aandacht van hen af als ze zich slecht beginnen te gedragen. Als je probeert terug te praten of jezelf uit te leggen, dan zal het hen alleen maar een reden geven om door te gaan met de wreedheden.

Het is alsof je brandstof aan het vuur toevoegt, echt. Kinderen van narcistische ouders krijgen er niets voor terug, behalve misschien wat extra gescheld. Oh, en vergeet niet hoe erg dat je leegzuigt.

Deze gebeurtenissen kunnen in principe het leven uit je zuigen en je zult niet de kracht en energie voor iets anders hebben. Maak daarom geen ruzie en houd het veilig.

Verander je strategieën en let niet op wat ze te zeggen hebben. Als je dat wel doet, dan geef je ze alleen maar een reden om je nog meer lastig te vallen.

2. Zeg er iets van

3 Manieren Om Grenzen Te Stellen Met Je Narcistische Ouder

Nee, dit is niet hetzelfde als terugpraten. Je moet niets tegen een narcist zeggen als ze helemaal opgefokt zijn. Ze zullen je alleen maar meer pijn doen door gemene dingen tegen je te zeggen.

Integendeel, je moet niet je mond houden als je iets wilt verduidelijken. Als je het gevoel hebt dat ze je niet begrijpen of je woorden en daden verkeerd interpreteren, zeg het dan.

Laat je stem in die situaties niet ongehoord gaan, want we weten allemaal dat stilte toch het antwoord is. Als je niet terugvecht, dan is er voor hen geen reden om het gedrag te stoppen.

Dit is een van de manieren die je kunnen helpen om grenzen met je narcistische ouder te stellen. Het vinden van je stem kan ook je algehele zelfvertrouwen stimuleren en ervoor zorgen dat je meer op jezelf vertrouwt.

Het is van vitaal belang om die innerlijke kracht te hebben bij het omgaan met zulke giftige mensen. Je kunt je slecht voelen, omdat je je gedachten en meningen uit die zich tegen die van hen verzetten.

Als je berouw toont, dan zullen ze ervoor zorgen dat je spijt van de dag krijgt dat je je mond opendeed om iets te zeggen. Vanaf dat moment zullen ze elke gelegenheid aangrijpen om je een slecht gevoel te geven dat je voor jezelf opkomt.

3. Blijf kalm

3 Manieren Om Grenzen Te Stellen Met Je Narcistische Ouder

Als je je emoties de overhand laat krijgen, dan zal het je geen goed doen. Geloof me, je zult er later pas spijt van krijgen.

Het betekent dat je je narcistische ouder een reactie geeft, wat betekent dat je brandstof aan het vuur toevoegt. Als je met vijandige woorden op hun vijandige gedrag reageert, dan zal de hel losbreken.

Je ouders zullen niet weten dat ze te ver zijn gegaan als je hun daden weerspiegelt. Ze zullen zich er niet van bewust zijn dat je het niet fijn vindt en ze zullen gaan denken dat je eraan gewend bent en het accepteert.

Dit is echter volstrekt onjuist. Je kunt alleen grenzen stellen met een kalme toon en aanwezigheid. Op die manier geef je ze geen reden om nog een discussie met je aan te gaan.

Dit zal je uiteindelijk een hoop moeite besparen. Het werkt vooral goed bij de eerste stap, onwetendheid. Meng deze twee en je hebt een recept voor gegarandeerd succes.

Omgaan met een narcistische ouder kan altijd verrassend zijn, maar het is fijn om hier en daar een beetje geruststelling te hebben.

Narcisten zijn net buitenaardse wezens. Het is alsof ze een zesde zintuig hebben waardoor ze jouw vibe voelen.

Hierdoor kunnen ze gemakkelijk je negatieve energie voelen als je bij ze bent. Ik weet dat het moeilijk is om bij zulke mensen positief te blijven, maar het is een must.

PinFlight Image