Skip to Content

9 Soorten Manipulatie Die Niet Zo Gemakkelijk Te Herkennen Zijn

9 Soorten Manipulatie Die Niet Zo Gemakkelijk Te Herkennen Zijn

Of we het nu wel of niet willen toegeven, op een gegeven moment in het leven kwam de gedachte dat iemand ons manipuleerde bij ons op. Je ouders, broers en zussen, neven en nichten, geliefden en vrienden kunnen je proberen te misleiden. Soms is het onbedoeld, soms niet.

Ik weet dat het moeilijk is om toe te geven dat die mensen die het dichtst bij je staan je echt pijn willen doen. Maar… Het is het meest pijnlijke ding in je leven dat je zult moeten doorstaan.

Dat maakt hen echter nog geen slechte mensen of schurken in ons verhaal. We zijn allemaal mensen, we maken fouten en soms doen we slechte dingen met degenen die de wereld voor ons betekenen. Maar soms bereikt dit een ander niveau.

Zelfs als je denkt dat je partner niet in staat is om je pijn te doen, of als je jezelf ervan overtuigt dat je familieleden geen hoge verwachtingen hebben, zijn er momenten waarop het tegenovergestelde waar is. Na verloop van tijd zijn we erin geslaagd om al die verschillende soorten manipulatie te benoemen.

Ben je klaar om de lelijke waarheid te horen en te zien hoe lastig onze relaties kunnen worden zonder dat we het zelfs maar beseffen? Dus zet je schrap…

9 soorten manipulatie

1. Gaslighting

9 Soorten Manipulatie Die Niet Zo Gemakkelijk Te Herkennen Zijn

Aangezien dit de “meest populaire” vorm van manipulatie is, is het natuurlijk dat wat we het eerst benoemen. Weet je wat gaslighting is? Zou je proberen de poging van je vriend te rechtvaardigen om je ergens van te overtuigen, ook al weet je dat het niet waar is?

Stel je voor dat iemand zo diep in je hoofd komt dat je niet eens helder kunt denken, dat je jezelf en al je acties in twijfel gaat trekken. Je hebt het gevoel dat je het contact met de realiteit verliest en alles wat je dacht te weten, sloeg ineens nergens op.

Dat is wat gaslighting doet. Degene die je dit aandoet, manipuleert je eigenlijk en je moet die giftige relatie zo snel mogelijk verlaten.

2. Liefdesbombardementen is een van de soorten manipulatie

Dit is een van de soorten manipulatie dat we een soort van accepteren. We zien het niet als een volledig slechte zaak. Vooral als het na kleine onenigheden komt die zich in het dagelijks leven hebben voorgedaan. Maar wat is het?

Je partner geeft je een heleboel cadeaus, geeft je een miljoen complimenten en geeft je het gevoel belangrijk te zijn. Narcisten zullen dit vooral aan het begin van de relatie gebruiken om je verslaafd te maken. Als iemand aardig tegen ons is, dan hebben we de neiging om ons sneller open te stellen, en dat is precies wat ze willen.

Zodra ze je aan boord hebben, gebruiken ze elke keer deze techniek als ze grenzen overschrijden of als ze je diep hebben gekwetst. Als je na een grote ruzie een zeer dure ketting hebt gekregen, let dan iets meer op zijn gedrag. Misschien ben je een slachtoffer.

3. Triangulatie

Deze heeft niets te maken met driehoeken, behalve dat er drie mensen in zitten. Als we het over dit soort manipulatie hebben, zal de persoon met wie je ruzie hebt iemand anders erbij betrekken, zodat hij of zij kan winnen.

Je partner, vriend/in, collega op het werk of zelfs je broers en zussen kunnen deze methode gebruiken om je te isoleren en je te laten stoppen met hen in twijfel te trekken. Ze zullen tactisch de derde persoon kiezen, iemand die zeker zijn poot stijf zal houden.

4. Projectie is een van de soorten manipulatie

Projectie is het een van de soorten manipulatie dat niet zo gemakkelijk te herkennen is. Simpelweg omdat je niet weet dat je er een slachtoffer van bent. Je misbruiker zal al zijn negatieve eigenschappen uitdrukken, ze op je projecteren en je laten geloven dat jij precies zo bent.

Dus de manipulator kan zeggen dat je controlerend en manipulatief bent, omdat je terloops had gevraagd met wie hij sprak. Maar uiteindelijk is je misbruiker dat allemaal zelf.

5. Verplaatsen van de doelpalen

9 Soorten Manipulatie Die Niet Zo Gemakkelijk Te Herkennen Zijn

Dit is iets dat zelfs je ouders met je kunnen doen, meestal zonder het te beseffen. Het verplaatsen van de doelpalen betekent dat wat je ook doet en bereikt niet goed genoeg is. Misschien denken ze dat het je vooruit zal duwen, maar het beïnvloedt eigenlijk je zelfvertrouwen.

Hierdoor kun je voortdurend om goedkeuring vragen en mensen achterna zitten die je op dezelfde manier behandelen. Je moet die vicieuze cirkel doorbreken, want dat soort relaties zijn allesbehalve gezond.

6. Van onderwerp veranderen

Misschien beschouw je dit als iets normaals tijdens lange gesprekken, vooral als je graag in details treedt wanneer je het verhaal vertelt. Nou, ik haat het dat ik degene moet zijn die je dit moet vertellen, maar het is een van de soorten van manipulatie.

Het is niet iets dat we normaal als een mishandeling zouden beschouwen, maar helaas is het dat wel. Dit soort gedrag devalueert je. Je kunt je intelligentie en je vermogen om normale gesprekken met iemand anders te voeren in twijfel trekken.

7. Je onzekerheden aanwijzen

Als je misbruiker dit soort manipulatie gebruikt, is dat duidelijk omdat hij je pijn wil doen. Heel erg. Waarom zou je iemands onzekerheden aanwijzen als je om ze geeft? Dat betekent duidelijk dat je een slachtoffer bent.

Dit is niet altijd zo gemakkelijk te herkennen. Simpelweg omdat je misschien denkt dat de persoon die je mishandelt eigenlijk goede bedoelingen heeft en je probeert te helpen om harder te worden. Je bent te gevoelig, verander dat! Ja, daar is een schakelaar voor…

8. Schuldgevoel opwekken

Oké, dit soort manipulatie kan door iedereen in je omgeving gebruikt worden. En als je me vertelt dat niemand je ooit een schuldgevoel heeft gegeven, dan leef je in ontkenning. Je moeder heeft je tenminste een keer verteld dat als je met je vrienden uitgaat, zij die middag alleen koffie moet drinken.

Heeft je vriendje je verteld dat hij niet wist wat hij moest doen en dat hij zich eenzaam voelde omdat je besloot om het vrijgezellenfeest van je beste vriendin bij te wonen? Misschien zei een van je collega’s dat als je ze het blad eerder had gestuurd, ze hun deel van het werk op tijd af zouden hebben gehad?

Daar ga je, je weet precies hoe het voelt.

9. Het slachtoffer de schuld geven

Een ander soort manipulatie dat niet gemakkelijk te herkennen is, alleen omdat je het gevoel hebt dat de misbruiker het slachtoffer de schuld geeft. Het staat ook wel bekend als reactieve mishandeling. Dit gebeurt meestal als je het slachtoffer bent geweest van langdurige emotionele mishandeling.

Laten we zeggen dat je partner je een schuldgevoel begon te geven en je hebt besloten om te reageren, omdat die situatie de druppel was die de emmer deed overlopen. Je zult waarschijnlijk je stem verheffen, en boem, hij is het slachtoffer.

Hij zal je een slecht gevoel geven dat hij je emotioneel manipuleerde, omdat hij je zal overtuigen dat je echt iets hebt gedaan om het te verdienen.

De genoemde vormen van manipulatie zijn slechts het topje van de ijsberg, maar ze zijn eigenlijk de meest voorkomende. Geen van hen zijn gemakkelijk te herkennen, dus je moet uiterst voorzichtig zijn. Als je merkt dat iemand je mishandelt, respecteer jezelf dan genoeg om te vertrekken.