Relaties, of in ieder geval nieuwe relaties, hebben een manier om je dingen te laten doen die je nooit eerder hebt gedaan. Plotseling merk je dat je geobsedeerd bent door iemand die alles over je wil weten, naar je aandacht verlangt en van alles houdt wat je bent.
Misschien niet alles. Relaties zijn schattig. Ze zijn niet schattig als ze je jezelf laten veranderen, omdat je bang bent dat je partner je misschien niet waardeert om wie je bent. Voordat je het weet, draag je allerlei soorten bagage en verberg je verschillende delen van je persoonlijkheid.
Hoewel dat misschien vreemd klinkt, is het niet de bedoeling dat relaties je dingen laten doen waar je je niet prettig bij voelt. Aarzel niet om hen te vertellen over de vreemde hobby’s die je hebt, vreemde tv-programma’s die je kijkt als je verdrietig bent en mysterieuze familieleden die alleen verschijnen als ze iets van je nodig hebben.
Hoewel dat misschien veel werk lijkt, kun je beter vanaf het begin je verslavende persoonlijkheid laten zien. We brengen je een paar tips en trucs over hoe je trouw aan jezelf kunt blijven en je toch een gezonde relatie kunt onderhouden.
Hoe jezelf te blijven in je relatie
1. Maak je grenzen vanaf het begin duidelijk
We weten dat je je partner gelukkig wilt maken. En we weten dat je vaken ‘ja’ moet zeggen zelfs als je iets niet wilt doen. Tuurlijk, een andere film kijken die je niet leuk vindt, zal je autonomie niet zo veel beïnvloeden. Maar door gezonde grenzen te stellen en “Nee” te zeggen als je geen zin hebt om iets te doen, kan een wereld van verschil maken.
Loop niet weg van het hebben van een gesprek over dingen die verboden terrein zijn. Misschien wil je geen mensen uitnodigen als je thuiskomt van je werk. Misschien wil je je zaterdagavond niet doorbrengen met het spelen van videospelletjes. Er is niets mis met die dingen, maar je wilt ze niet doen, wat betekent dat je “Nee” mag zeggen!
2. Stop niet met aan jezelf te werken en het bereiken van je doelen
Te veel mensen verliezen zichzelf als ze een relatie aangaan. Je moet daarom niet stoppen met aan jezelf te werken en je doelen te bereiken, omdat je toegewijd bent aan iemand. Eerlijk gezegd moet je relaties niet als een soort verandering zien.
Of je nu alleen bent of met iemand samen, je moet werken aan wie je als persoon bent. Misschien denk je erover om een promotie te krijgen, je carrièrepad te veranderen of te stoppen met een functie die niet aan je behoeften voldoet. Misschien ben je van plan om meer te trainen, beter te eten en je op je gezondheid te concentreren.
Wat er ook gebeurt, vergeet je plannen (en behoeften) niet, want je richt je op iemand anders. We willen zelfs beweren dat jouw behoeften op de eerste plaats komen, in welke fase van het leven je ook bent.
3. Sluit niet over alles compromissen
Iedereen blijft maar zeggen dat “kleine dingen er niet toe doen.” En dat je geen probleem moet maken van iets dat voor jou of je partner niet belangrijk is. Maar wat maakt iets belangrijk of niet belangrijk als we het over relaties hebben?
Als je merkt dat je op alles compromitteert omdat je geen ruzie wilt maken, je geen scène wilt maken of de grotere persoon wilt zijn… Oh, je zou kunnen ontdekken dat je jezelf stukje bij beetje verliest.
Tuurlijk, je hoeft niet te luisteren naar het soort muziek dat je leuk vindt als je op reis gaat. Natuurlijk hoef je niet het merk melk te hebben waar je de voorkeur aan geeft, omdat hij de voorkeur geeft aan de andere. En je vindt het niet eens leuk om na een training te lopen. Onthoud, hij kan ook iets compromitteren.
4. Blijf vrienden en familie alleen ontmoeten
Lieverd, je had een leven lang voordat hij kwam. Misschien heb je donderdagavonden bij je ouders doorgebracht, rondhangend, spelletjes spelen en koken. Misschien pakte je elke vrijdag na het werk een kop koffie met je BFF.
Tuurlijk, je kunt een aantal wijzigingen aanbrengen wanneer je dates met hem moet maken. Maar stop niet met dingen te doen waar je van houdt, gewoon omdat hij een deel van je leven werd. Nu kan hij je vrienden en familie ontmoeten. Hij kan af en toe met ze omgaan. Hij kan zelfs deel uitmaken van je familiebijeenkomsten en van je vriendengroep.
Maar dat betekent niet dat hij je ‘tijd alleen’ met hen kan wegnemen. Hoe veel je vrienden en familie ook van hem houden, ze zullen altijd meer van jou houden. En je moet die momenten met hen zo lang mogelijk koesteren.
5. Blijf op “mijn tijd” aandringen
We weten dat jullie tortelduifjes elk moment dat jullie wakker zijn samen willen doorbrengen. Er is niets beters dan de dag door te brengen met iemand die je aanbidt, samen te ontbijten, samen koffie te drinken en zelfs samen te gaan winkelen. Maar er is ook niets beters (en gezonder) dan wat qualitytime apart door te brengen.
Maak tijd om te doen wat je wilt doen. Of je je nu verheugt op het bekijken van die yogalessen die je al geruime tijd in de gaten houdt. Of je nu denkt aan het bijwonen van een musical die hij nooit zou bijwonen. Wat het geval ook is, ‘tijd voor mezelf‘ kan je relatie echt helpen verbeteren.
6. Vervang “ik” niet door “wij”
Dat klinkt gek, toch? Maar je zou verbaasd staan over hoeveel een simpel woord je manier van denken over de wereld, je partner en jezelf kan veranderen. En je bent je er niet eens van bewust hoeveel Instagram, TikTok en andere platforms je hebben geconditioneerd om te denken dat er iets mis is met je omdat je weigert om naar jezelf te verwijzen als ‘wij’.
Tuurlijk, je bent vaker dan voorheen gebonden aan het gebruik van “wij”, omdat je een heleboel tijd met een andere persoon doorbrengt. Als je het over iets hebt dat aan de hand is, is de kans groot dat je het over iets hebt dat gerelateerd is aan je partner. Maar zorg ervoor dat je jezelf niet betrapt op het zeggen van dingen als “we houden van die tv-show” of “we kunnen je feest niet bijwonen.”
Voor jezelf spreken kan een wereld van verschil maken. Je bent je eigen persoon. Er is niets mis mee om je eigen persoon te blijven als je een relatie aangaat.